גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנות ההשקעה בשוק היפני: זה המדד שדורש תשומת-לב

שוק המניות היפני נהנה ממומנטום חזק בחודשים האחרונים ■ אחד מאפיקי ההשקעה, שנמצאים מתחת לרדאר ומציגים ביצועים מרשימים במיוחד, הוא מדד מניות ה-Mid-Small Cap היפניות

מכונות משחק של חברת פצ'ינקו בטוקיו / צילום:  Andy Rain/ בלומברג
מכונות משחק של חברת פצ'ינקו בטוקיו / צילום: Andy Rain/ בלומברג

שוק המניות היפני הוא אחד השווקים שנהנים מהמומנטום החזק ביותר בתקופה האחרונה. מדד MSCI Japan רשם תשואה של כ-7% בחודשיים האחרונים - תשואת יתר של 3%-4% על מדדי המניות בארה"ב ובאירופה. ביצועי יתר אלה מגיעים, בין השאר, על רקע המשך הצטברות נתונים חיוביים, המלמדים כי הכלכלה היפנית, המושמצת כל כך, מראה סימנים של התעוררות.

בראש ובראשונה, מדובר בנתוני התוצר של הרבעון השני של 2017, שלימדו כי יפן רשמה צמיחה רבעונית של 0.6% - הגבוהה ביותר בשנתיים וחצי האחרונות - וחשוב מכך, היא גם נהנתה מרבעון שישי ברציפות של צמיחה חיובית - רצף שהיא חוותה בפעם האחרונה אי שם ב-2005. מעבר לנתוני הצמיחה, יש נתונים כלכליים נוספים שמספקים סיבות לאופטימיות, ובהם התגברות הדרגתית באינפלציה לרמה של 0.7% באוגוסט והתאוששות מרשימה בייצור התעשייתי.

הוכחה נוספת למומנטום הכלכלי החיובי ביפן מתקבלת מעדכון תחזיות הצמיחה של קרן המטבע העולמית, שפורסם בשבוע שעבר. בעדכון זה מעריכה קרן המטבע כי יפן תייצר צמיחה של 1.5% ב-2017, לעומת תחזית צמיחה של 1.3% שפורסמה ביולי ושל 1.2% שפורסמה באפריל.

התוכנית של אבה מתחילה לשאת פרי

לפי קרן המטבע, יפן נהנית מצריכה פרטית חזקה, עלייה בהשקעות, בין השאר, בשל אירוח אולימפיאדת טוקיו ב-2020, וממדיניות ממשלתית תומכת. התחזית של קרן המטבע ל-2018 היא לירידה בקצב הצמיחה ל-0.8%, אבל היא מתבססת על צפי לירידה בתמריצים הפיסקאליים. בהתבסס על הצעדים האחרונים של הממשלה, לא בטוח שתחזית זו תתממש.

כשמדברים על מדיניות ממשלתית ביפן, מדברים בראש ובראשונה על תוכנית ה-Abenomics. תוכנית זו, שנהגתה על ידי ראש הממשלה שינזו אבה ב-2012, יועדה לטפל במגפת ה"סטגפלציה" היפנית - שילוב של סטגנציה כלכלית וירידת מחירים. התוכנית מורכבת משלושה מרכיבים מרכזיים: הרחבה מוניטרית יוצאת דופן, הרחבה פיסקאלית מסיבית וניסיונות לבצע רפורמות בשוק העבודה היפני, עם דגש על ניסיון לעודד תעסוקת נשים.

בעוד שלאורך השנים תוכנית זו זכתה ללא מעט ביקורות, באחרונה היא מתחילה לשאת פירות. נוסף על כך, ראש הממשלה שינזו אבה הודיע באחרונה על הרחבה פיסקאלית נוספת, בהיקף של כ-2 טריליון ין (כ-18 מיליארד דולר), והמחיש שוב עד כמה הוא מחויב ליישום ה-Abenomics. יחד עם הודעה זו, אבה גם הודיע על קיום בחירות בזק, שיתקיימו בשבוע הבא, ושבהן, לפי הסקרים, הוא צפוי לשמור על כוחו - ואולי אפילו להגדילו.

קיימות לא מעט דרכים להיחשף לשוק המניות היפני. המדדים המוכרים הם MSCI Japan ו-TOPIX, כשבמדד Nikkei225 המפורסם נעשה צורך בעיקר לציטוטים ופחות להשקעה, בעיקר בשל העובדה שהוא מבוסס על מחירי המניות, ולא על שווי השוק שלהן.

כל המדדים האלה הציגו ביצועים חזקים בשנה האחרונה, ובחודשים האחרונים במיוחד, אבל קיים אפיק השקעה ביפן שנמצא מתחת לרדאר ומציג ביצועים מרשימים עוד יותר - מניות Mid-Small Cap היפניות. מדד ה-Topix Small Cap, שכולל את כל המניות בבורסת טוקיו להוציא 500 החברות הגדולות, רשם תשואה של כ-36% בשנה האחרונה, לעומת תשואה של כ-26% במדד Topix 500, שכולל את 500 החברות הגדולות.

חשיפה דולרית לחברות קטנות

בדומה למצב במדינות אחרות, גם ביפן החברות הגדולות הן לרוב חברות עם פעילות גלובלית ענפה, כשמנגד, החברות הקטנות יותר מאופיינות בתלות גבוהה בכלכלה המקומית. בהתחשב בנתונים הכלכליים הטובים ביפן שתוארו לעיל, הביצועים החזקים של מניות ה-Mid-Small Cap היפניות לא צריכים להתקבל בהפתעה.

אפשרות אחת להיחשף למניות ה-Mid-Small Cap היפניות היא קרן הסל WisdomTree Japan Hedged Small Cap (סימול: DXJS US). כפי ששם הקרן מלמד, היא מספקת חשיפה דולרית למניות הקטנות ביפן, ללא תלות בשער הין/דולר.

בשנים האחרונות, נטרול החשיפה המטבעית ביפן מגדיל את התשואות, ולכן, גידור המטבע עשוי להיות יתרון בהשקעה בקרן. הקרן עוקבת אחרי מדד ייחודי, שנבנה על ידי WisdomTree וכולל מניות קטנות ובינוניות ביפן, כשהמניות הגדולות בקרן נסחרות בשווי של כ-400 מיליארד ין (כ-3.5 מיליארד דולר) והקטנות בשווי של כ-30 מיליארד ין (כ-290 מיליון דולר).

הקרן מנהלת נכסים בהיקף של כ-150 מיליון דולר, והיא בעלת מחזור מסחר יומי ממוצע של כ-50 אלף מניות. דמי הניהול של הקרן הם 0.58% בשנה. הקרן מחזיקה ב-840 חברות, כשההחזקות הגדולות הן בקרן ההון סיכון וחברת שירותי הפיננסים SBI Holdings (כ-0.7%), חברת Sankyo, היצרנית של מכונות המזל היפניות המסורתיות Pachinko (כ-0.7%) וקונגלומרט התעשייה והצריכה Sojitz (כ-0.55%).

ברמה הסקטוריאלית, לקרן חשיפה גדולה למגזרי התעשייה (כ-20%), הסחורות (כ-12%) והבנקאות (כ-7%). בשנה האחרונה הקרן הניבה תשואה כוללת של כ-41%.

בשל העובדה שהקרן מרוכזת בחברות קטנות ובינוניות, שכאמור, חשופות באופן טבעי לכלכלה היפנית המקומית, גורמי הסיכון בהשקעה בקרן הם בעיקר יציבותה של כלכלת יפן ויכולתה להמשיך לייצר שיעורי צמיחה סבירים. הכלכלה היפנית סובלת מלא מעט בעיות מבניות, ובהן חובות עצומים, שמוערכים ב-11 טריליון דולר, והתכווצות הדרגתית באוכלוסייה, בשל שיעורי ילודה נמוכים והגירה אפסית.

גם הבחירות הקרובות מהוות כמובן גורם סיכון לטווח הקצר, ובמקרה של הפתעה והפסד של ראש הממשלה המכהן, גם לטווח הארוך יותר.

למרות גורמי סיכון אלה, אנו מאמינים כי השקעה במניות הקטנות והבינוניות ביפן מאפשרת חשיפה לתהליכים הכלכליים החיוביים במדינה, ולכן עשויה להוכיח את עצמה בטווח הבינוני והארוך.

תשואות מדדי המניות היפניות

■ הכותב הוא אנליסט אירופה בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

קרן הסל WisdomTree Japan Hedged Small Cap (סימול: DXJS US)

המניות הנסחרות בקרן: 840 מניות של חברות יפניות בינוניות (בשווי של כ-3.5 מיליארד דולר) וקטנות (בשווי של כ-290 מיליון דולר)

היקף נכסים מנוהלים: כ-150 מיליון דולר

מחזור מסחר יומי ממוצע: כ-50 אלף מניות

דמי הניהול: 0.58% בשנה

תשואה כוללת בשנה האחרונה: כ-41%

עוד כתבות

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"