גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפירא נגד גרינפלד: הנאמן מבקש להאשימו בביזיון ביהמ"ש

לטענת עו"ד עופר שפירא, הנאמן על נכסי בעלי קרדן, על אף ההתראות והבקשות - יוסף גרינפלד מפר ביודעין, באופן מתמשך ובצורה בוטה ומתריסה את צו התשלומים בתיק

יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר
יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר

היחסים בין איש העסקים יוסף גרינפלד לנאמן על נכסיו בהליך פשיטת-הרגל המתנהל נגדו ממשיכים להסלים. "הסיבוב" החדש בקרב בין השניים נפתח בבקשה חדשה (שלישית) שהגיש המנהל המיוחד, עו"ד עופר שפירא, לביזיון בית המשפט. זאת, על רקע טענתו כי גרינפלד ממשיך להפר את צו התשלומים החודשיים שנקבע לו במסגרת תיק פשיטת-הרגל נגדו.

עו"ד שפירא מבקש כי בית המשפט יורה על מאסרו של גרינפלד, או על הטלת קנס בסך 10,000 שקל, בגין כל יום שבו הוא נמנע מלבצע את צו התשלומים. הצו מחייב אותו להעביר מדי חודש 30,000 שקל לקופת הפירוק. לטענת עו"ד שפירא, חובו של גרינפלד בגין אי-העברת התשלומים עומד כיום על-סך 120 אלף שקל.

עוד כותב עו"ד שפירא כי "בקשה זו מוגשת על רקע הפרה מתמשכת מצד החייב של צו התשלומים. הפרת הצו נעשית על-ידי החייב ביודעין, בצורה מתמשכת, בוטה ומתריסה, על אף התראות המנהל המיוחד, ולמרות בקשות קודמות שהגיש המנהל המיוחד לבית המשפט הנכבד, ומתוך הכרה מלאה של החייב ובאי-כוחו כי החייב מפר באופן מתמשך ועקבי את צו התשלומים בתיק זה".

מדובר בבקשה שלישית שמגיש עו"ד שפירא בעניין הפרת צו התשלומים על-ידי גרינפלד. הבקשה הראשונה שהגיש שפירא ביולי השנה, נמחקה על-ידי בית המשפט; הבקשה השנייה נמחקה בהסכמה על-פי בקשת בא-כוחו של גרינפלד, לטענתו אז, כדי לאפשר בין הצדדים ניהול משא-ומתן להסדר - משא-ומתן שאותו הפסיק גרינפלד באופן חד-צדדי, מיד לאחר מכן. כך לטענת עו"ד שפירא.

במסגרת "בקשת הביזיון" מטיח עו"ד שפירא ביקורת קשה בגרינפלד ובעורכי דינו. שפירא טוען כי "התנהלותו של החייב היא התנהלות כוחנית, צינית, בלתי שקופה וערמומית. במקום למלא את צווי בית המשפט הנכבד (או לעתור לשינוי צו התשלומים העומד בעינו עד היום), בחרו החייב ובאי-כוחו בטקטיקה נמוכה של השתלחות חסרת רסן בבעל התפקיד. לטענתם, החייב הוא טלית שכולה תכלת ורק בעל התפקיד הוא זה שאינו ראוי לו. התייחסות החייב לתיק פשיטת-הרגל ולהליכי פשיטת-הרגל היא ביזיון מוחלט".

כך, לטענת עו"ד שפירא בבקשה, גרינפלד חדל לגלות מידע, הוא מתייחס בזלזול מוחלט לדרישות המנהל המיוחד, ו"שיחרר עצמו לחלוטין מכל עול, חוק או רסן כלשהו". עוד נטען כי "תגובותיו הבוטות והסגנון הבלתי-מכבד שבו הוא (גרינפלד, א' ל"ו) מתנסח מאז נכשל בהשגת הסדר עם נושיו, הם ביטוי מובהק של ביזוי מוחלט של הליכי פשיטת-הרגל, ומבטאים סברה של החייב ושל באי-כוחו כאן כי על החייב כאן חלה מערכת דינים שונה וסלחנית יותר מאשר על כל חייב אחר בהליכי פשיטת-רגל במדינת ישראל".

במסגרת הבקשה לביזיון מבקש עו"ד שפירא מבית המשפט "לעשות סדר" בנוגע למעמד צווים חלוטים שהוצאו על-ידי בית המשפט, ולאכוף את קיומם על גרינפלד בדרך הקבועה בחוק למי שמזלזל ומבזה את הצווים. עוד לטענת עו"ד שפירא, ה"תירוצים" שסיפק גרינפלד בעבר לאי-עמידתו בצו התשלומים היו בעיקרם טענתו (הכוזבת) כאילו המנהל המיוחד הסכים להפחית את גביית התשלומים ממנו, אך מרגע שהמשא-ומתן להסדר קרס, נכון להיום - גם לשיטת גרינפלד - אין כל סימוכין משפטיים לאי-עמידתו בצו התשלומים.

עד לשנים האחרונות היה איש העסקים יוסף גרינפלד, אחד האנשים העשירים בישראל. שווי מניותיו בקבוצת קרדן עמד בתקופת השיא על יותר מ-2 מיליארד שקל. אולם הצניחה החופשית בערך המניות, בין היתר על רקע השקעות שכשלו בנדל"ן בחו"ל, הביאה לכך שחובותיו לבנקים, בהיקף של כ-300 מיליון שקל, עולים על שווי הבטוחות (שעיקרן המניות בקבוצת קרדן) - והוא נקלע להליך של פשיטת-רגל. באוגוסט 2015, במסגרת ההליכים המשפטיים, מונה עו"ד עופר שפירא (שהגיש לבית המשפט את בקשת פשיטת-הרגל נגד גרינפלד בשם בנק לאומי), למנהל מיוחד לנכסיו.

בהמשך לכך, החל מספטמבר 2015, הוטל על גרינפלד צו להעברת תשלומים חודשיים בסך 10,000 שקל. סכום זה הוגדל בהסכמה לסך 30 אלף שקל בחודש, החל מינואר 2016.

הכנסות-עתק

עם זאת, נדמה כי גרינפלד הצליח פעם אחר פעם לחמוק מהכרזה עליו כפושט-רגל, והיה מצוי בשנה החולפת בעיצומו של משא-ומתן להגעה להסדר נושים סופי. אולם הסיפור קיבל תפנית חדה בחודשים האחרונים, לאחר שביולי השנה הגיש המנהל המיוחד לבית המשפט המחוזי בתל-אביב את הבקשה הראשונה להורות על מאסרו של גרינפלד.

זאת, לאחר שלטענת שפירא גרינפלד לא העביר לקופת הכינוס תשלומים בסך כ-90 אלף שקל, כנדרש. לפי הבקשה, החוב נוצר לאחר שגרינפלד לא העביר את התשלום החודשי המסוכם לקופת הכינוס, בסך 30 אלף שקל, מאז חודש מאי השנה.

במסגרת הבקשות שהגיש המנהל המיוחד נחשפו נתונים עובדתיים, שלפיהם מדובר בחייב - גרינפלד - שהכנסותיו מסתכמות בסכומי-עתק של מאות אלפי שקלים. עוד הוצגו נתונים שהבהירו כי מדובר בחייב בעל נכסים המניבים לו הכנסה גדולה שוטפת ומשמעותית שאמורה לשמש לפירעון החובות לנושיו, בכפוף לסכום סביר הדרוש למחיה של החייב באופן סדיר.

בבקשת הביזיון החדשה שהגיש עו"ד שפירא בסוף השבוע, נטען כי "בסופו של דבר החייב לא הציג הצעה חדשה, לא העביר לנושים את המסמכים שהתחייב להעביר אליהם חודשים ארוכים קודם לכן, לא הציג לנושים כל הסדר להצבעה".

עוד נטען כי גרינפלד ביצע את צו התשלומים לאחרונה באפריל 2017; וכי הוא שילם סך 10,000 שקל בלבד בחודש. לטענת המנהל המיוחד, מדובר ב"הנחה" מסכום התשלום שנקבע - 30,000 שקל - שעשה גרינפלד לעצמו, ללא אישור בית המשפט, וללא הסכמת המנהל המיוחד.

עוד טוען שפירא כי נכון להיום עומד החוב לפי צו התשלומים על-סך 120,000 שקל".

מטעמו של גרינפלד נמסר: "גרינפלד אינו נוהג להגיב על בקשות תלויות ועומדות. זו פעם שנייה שבקשה כזו מוגשת, וגם הפעם נניח לבית המשפט לומר את דברו". 

קרב אגרופים טעון השמצות וביקורת חריפה

לפני למעלה משנה אמור היה גרינפלד להפוך רשמית לפושט רגל, לאחר שכבר ניתן צו כינוס לנכסיו על רקע חובות של מעל 300 מיליון שקל ועל רקע חוסר יכולתו המובהק לשלם את הסכום. אולם, ברגע האחרון הצליח איש העסקים לקבל ארכה מבית המשפט לטובת ניהול הליך גישור; ובהמשך אף הציע הסדר הכולל מחיקת חובות בסך מאות מיליוני שקלים - בו תמך גם המנהל המיוחד על נכסיו, עו"ד עופר שפירא.

אולם, מאז הוגש ההסדר לבית המשפט לפני מספר חודשים, התערערו משמעותית היחסים בין גרינפלד למנהל המיוחד, ונתגלעה בין השניים מחלוקת חריפה - העלולה להוביל להכרזתו של גרינפלד כפושט רגל בקרוב.

בספטמבר האחרון נחשף ב"גלובס" כי המשא-ומתן להגעה להסדר נושים התפוצץ. תוך כדי חשיפת הפיצוץ, הורידו שני הצדדים כפפות, והם מנהלים ביניהם קרב אגרופים טעון השמצות וביקורת חריפה. בין היתר, תוקף עו"ד שפירא את התנהלותו של גרינפלד לאורך הליכי פשיטת הרגל, כאשר לטענתו זה מנסה להעביר סכומי-עתק לאחד מנושיו - בנק אגוד - על-מנת שלא יפנה אותו מדירת היוקרה במגדלי אקירוב, בה הוא מתגורר עם רעייתו. במקביל, הגיש המנהל המיוחד בקשה לקבוע מועד לדיון בבקשה להכרזה על גרינפלד כפושט רגל.

דבריו החריפים של עו"ד שפירא נמסרו לבית המשפט במסגרת תגובה שהגיש לבקשתו של גרינפלד למנות ועדת ביקורת לפיקוח וביקורת על פעולותיו כמנהל המיוחד. בבקשה שהגיש גרינפלד נטען כי התברר לו "מעבר לכל ספק כי המנהל המיוחד אינו מסוגל או אינו מעוניין, מטעמים השמורים עמו, להשלים את המשא-ומתן לגבי הסדר הנושים (עליו חתם ולו נתן את ברכתו)".

לטענת גרינפלד, יש למנות מפקחים על פעולותיו של עו"ד שפירא, מאחר שהוא "אינו מסוגל לראות את טובת הנושים, אינו מסוגל להתעלות מעבר למחלוקות קטנוניות על זוטי דברים, אינו מסוגל לעמוד בסיכומים והסכמות אליהן הגיע, אינו מסוגל לעמוד בדיבורו ואינו מסוגל להתעלות מעל רצונו להתעמר בגרינפלד, להציק לו, לנהוג בו בשרירות-לב, ולקנות לעצמו פרסום ויחסי ציבור על-חשבון גרינפלד".

המנהל המיוחד, עו"ד שפירא, לא נותר חייב נוכח ההאשמות החמורות שהוטחו בו, ובתגובה שהגיש טען כי גרינפלד לא הפנים את מעמדו כבעל חובות-עתק המצוי על סף פשיטת רגל וממשיך לחיות חיי פאר, תוך הגדלת חובותיו.

"למרבה הצער, לגרינפלד עדיין מהלכים רבים ביותר בשוק, והוא מתנהג גם בחוץ וגם בהליך משפטי זה כאילו הוא עדיין טייקון רב-פעלים שהכול סרים למרותו וחייבים לקבל את עמדתו".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר ●

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם