גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודף משילות

השחיתות חוגגת ברשויות המקומיות? תשאלו את השרה שקד

איילת שקד  / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

בכל פעם ששרת המשפטים, איילת שקד, מנסה למכור לכם את "הגברת המשילות" כפתרון קסם לייעול עבודת הממשלה, דמיינו לרגע את הרשות המקומית בה אתם מתגוררים. עזבו את ראשון-לציון ואת דוד ביטן. דמיינו, ונוסו על נפשותיכם. ראש העיר שלכם אולי לא כוכב גדול, אבל כוכב של שריף יש לו בלי למצמץ. הוא יכול להעביר כל החלטה מפוקפקת בקלות בזכות אופוזיציה חסרת שיניים (אם יש כזו בכלל), עיתונות מקומית חלשה שאפשר להתחבב עליה תמורת כמה מודעות לרכישה, אבל מעל הכול: בזכות שומרי סף שעשויים ממרגרינה. זה לא שהם נולדו ככה - מבנה ההעסקה והתלות שלהם בראש הרשות הופך אותם לכאלה.

מנהל הכספים הוא לא יותר מגזבר, היועץ המשפטי פחות או יותר סנגור ומבקר הפנים, איך נאמר, לא טורח אפילו לבדוק את מה שבאמת מצריך בדיקה.

זו כמובן לא תחושת בטן: דוח מבקר המדינה משנת 2011 מצא כי רק 3% מהנושאים שהופיעו בדוחות הביקורת של מבקרי הפנים ברשויות עסקו בענייני תכנון ובנייה - תחום שהוגדר על-ידי המבקר כ"נושא ליבה" ברשויות. מספיק לקרוא כל שני וחמישי על פרשיית שחיתות חדשה באחת מהרשויות המקומיות כדי להבין שכמעט תמיד מדובר בחשד לשוחד שנטלו בכירים בעירייה מקבלנים.

למעשה, מבקר המדינה מצא כי 19% מהרשויות המקומיות ו-54% מהמועצות האזוריות בכלל לא מינו מבקר פנים, זאת למרות שהן מחויבות לכך על-פי חוק. בחלק מהרשויות מבקר הפנים מועסק במשרה חלקית - גם זה בניגוד גמור לנהלים ולדין.

ככה מוצא את עצמו ראש הרשות שלכם עם מקסימום כוח, מינימום "הפרעות", ומול הרבה מאוד פיתויים. אישור קטן פה, חריגה קלה שם, והופ - יום בהיר אחד קמה לה אשתו ולא מבינה מה עושים בחשבון הבנק שלה 2 מיליון שקל. קצת כמו במונופול, רק בנייר אמיתי עם הריח והכול.

את הקלות הבלתי נסבלת הזו של השחיתות, שרת המשפטים רוצה להביא אל שולחן הממשלה. היא משתמשת בסיסמאות אלגנטיות שנועדו להסתיר את אותה רטוריקה מתלהמת שהדביקה לרגולציה ולפקידות הבכירה תארים כמו "כנופיית שלטון החוק" או אפילו "פקידותיסתן", כלשונם של השר אופיר אקוניס ונשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין.

"מהות המשילות היא אחת - קביעת כיוון התקדמות והצבת יעדים", כתבה איילת שקד במאמרה החריף והשנוי במחלוקת "מסילות אל המשילות" שפרסמה בכתב העת "השילוח". "המשילות דורשת מנבחרי הציבור להניח פסי מסילה חדשים רק אחרי שקבעו בעצמם לאן הם מבקשים להוביל את הרכבת", היא הסבירה.

כדי שאף אחד לא יפריע לרכבת של שקד, היא מובילה מספר תוכניות במקביל שמחלישות בפועל את נציבות שירות המדינה, מגדילות את מספר המינויים הפוליטיים ומאפשרות לשרים למנות בעצמם (הלכה למעשה) את היועצים המשפטיים של משרדיהם. גם החוק להשתקת המשטרה ("חוק ההמלצות") מקובל עליה, הכול כדי להשאיר את הרכבת על המסילה ולהעמיס עליה את כל מה שרע בשלטון המקומי. רכבת השחיתות.

בין העוני הגבוה לשכר הנמוך

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, משה כחלון, מרבים להתגאות בשיעור האבטלה הנמוך בישראל תוך שימוש במושג המוגזם למדי "משק בתעסוקה מלאה". אבל אז מגיע הזמן הזה בשנה של הנודניקים מהמוסד לביטוח לאומי שמתעקשים לשלוף את דוח העוני. השד יודע למה לערבב עניינים של כלכלה וצמיחה עם נושאים "חברתיים" ולא קשורים כמו שיעור העניים וממדי האי-שוויון, אבל גם אצל "החמוצים" בתקשורת זה תופס לכמה שעות ומייצר כותרות.

אם נניח את הציניות בצד, הרי שגם הפעם מיהרו בממשלה להזכיר את השיפור בגובה קצבאות הזקנה ואת התוכנית להעלאת קצבאות הנכים, אבל הבעיה המהדהדת גם בדוח הנוכחי נותרה שיעור הישראלים שקמים כל בוקר לעבודה ועדיין נשארים עניים. זה קורה גם כששני בני הזוג עובדים במשרה מלאה על-פי שכר המינימום הקבוע בחוק, לפחות ברגע שיש להם ילד שלישי - רחמנא ליצלן.

אפשר לדבר עד מחר על הצורך לחנך ל"תכנון ילודה" (משהו שלא צפוי לקרות כנראה בחברה הישראלית בעשרים השנים הקרובות); אפשר להמשיך לברבר על הפחתת יוקר המחיה ולפתוח סניף של "עלי באבא" בכל רחוב שני כדי שעם ישראל יקנה יותר בזול פרטי לבוש שלא באמת צריך; ואפשר גם לדבר על השכר. כן, השכר, שעלה אמנם ריאלית, בין היתר, בזכות מאבק ההסתדרות להעלאת שכר המינימום - אבל נותר עדיין נמוך, נמוך מדי.

זה כבר לא משהו שאפשר לפתור בקמפיין קצר, גם לא בשביתה - אלא רק באמצעות תוכנית משולבת וארוכת-טווח שכוללת השקעה בחינוך, תמרוץ מעסיקים לביצוע הכשרות מקצועיות, התאמה שוטפת של האקדמיה למגמות ולצפי בשוק העבודה, עידוד הסכמי שכר קיבוציים שמעניקים שכר התחלתי גבוה עם עקומת גידול מתונה יותר (כך העובד ייהנה מהכנסה יפה בשנים שהוא הכי זקוק לה, ומנגד לא ייתפס כמשקולת בגיל מבוגר יותר); וחיזוק מגמת ההתאגדות של עובדים בענפים לא מאוגדים.

רגע לפני הנר הראשון של חנוכה, זמן טוב להזכיר שכל אחד הוא אור קטן וכולנו (יחד) אור איתן. מקום עבודה עם עובדים מאוגדים הוא בדרך-כלל מקום בו העובדים מרוויחים שכר הוגן בלי פערי ענק, או לפחות לא נכללים בדוח העוני העגום. אבל מעל הכול, כאמור, קודם חשוב לדבר על השכר. פשוט לדבר. על השורה התחתונה בתלוש, זו שהעובדים הורגלו שהיא סודית ואין לשתף בה. שכר דיפרנציאלי בהתאם לכישרון הוא לגיטימי ונכון, לפחות בחלק מהמקרים, אבל הסודיות הגדולה היא חלק מהפרקטיקה שנועדה להשתיק את השיח סביב התגמול ולהשאיר את השכר פחות או יותר במקומו עבור החלק הארי של העובדים.

אם היו מדברים על השכר לפחות חצי מהזמן שמדברים על יוקר המחיה, גם דוח העוני היה נראה אחרת. כי שיח יוצר תודעה והתודעה, אתם יודעים, יוצרת מציאות.

על ראש שמחתנו

אחרי שנשיאנו הנערץ דונלד טראמפ הכריז על ירושלים כבירת הנצח של ישראל, אולי עכשיו ניזכר אנחנו לנהוג בה כך. דוח העוני, זה מהסעיף הקודם, מספק תמונה עגומה גם בהיבט הזה. נתוני הדוח מראים כי שיעור העוני במחוז ירושלים הוא הגבוה ביותר בארץ, כאשר ירושלים עצמה מובילה את תחתית הרשימה של הערים הגדולות עם שיעור עוני של 38.4% בקרב משפחות ו-55.4% בקרב ילדים. כן, מעל מחצית מילדי הבירה, זו שעל ראש שמחתנו, עניים.

אולי יום אחד, מי יודע, הם יתנחמו בזה שהדגל האמריקאי מתנוסס ממש שם לידם, על גבי בוטקה מפלדה משוריינת שהגיע כל הדרך מארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות אל העיר שחוברה לה יחדיו. אמריקה.

דוח העוני 2016

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל