גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו ל-2018: גם בשנה הבאה לא יהיה לנו ביטקוין בארנק

התחלת המסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין מבטיחה שהלהיט של 2017 ימשיך כנראה להיות אחד הנושאים החמים גם ב-2018 ■ הנה 5 שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם לפני שצוללים לתחום

ביטקוין / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטקוין / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אחרי עלייה של יותר מ-1,500% בשנה החולפת, הביטקוין הוא הנושא החם של 2017. התחלת המסחר בחוזים העתידיים עליו בשתי בורסות החוזים העתידיים בשיקגו השבוע, מבטיחה שהביטקוין יהיה ככל הנראה אחד הנושאים החמים גם בתחילת 2018. כל מי שחושב על השקעה בתחום חייב לפני כן לענות על 5 שאלות:

1. למה דווקא ביטקוין?

מאז פותח הביטקוין ב-2009, הונפקו מעל 1,300 מטבעות דיגיטליים, שחלקם זוכים לעניין רב. למשל האת'ריום, בעל שווי השוק השני בגודלו אחרי הביטקוין, שזינק השנה ביותר מ-5,000%, כלומר, מי שהשקיע באתריום בתחילת השנה הרוויח פי 5 ממשקיע הביטקוין.

אבל עוד לפני השאלה מי מהמטבעות הווירטואליים מעניין יותר (אם בכלל), השאלה היא אם הם ממלאים את הייעוד שלשמו קמו. כמו שהדברים נראים כעת, למעט השינויים הקיצוניים במחיר שמרכזים עניין רב - השימוש הכלכלי בביטקוין מזערי. העמלות על השימוש במטבע מאוד גבוהות כרגע. עסקאות בשווי נמוך לוקחות לעתים ימים ארוכים כדי לזכות באישור וגם קצב ייצור המטבע אינו עומד בתוכנית. בנוסף, מעט מאוד מהחברות הגלובליות הגדולות שמוכרות דרך האינטרנט, מקבלות ביטקוין כאמצעי תשלום (מיקרוסופט היא אחת מהן). הטכנולוגיה ודאי תפתור רבות מהבעיות הטכניות, אך כרגע זה עוד נראה רחוק מדי.

2. מה השווי האמיתי של מטבע וירטואלי?

950 דולר היה מחיר הביטקוין בתחילת 2017, לעומת יותר מ-16 אלף דולר כיום. לאיש אין מושג מה מחירו "הנכון". בניגוד למניה, שניתן לנתח באמצעות הערכת שווי ובחינת מגוון פרמטרים כלכליים, כולל תזרים מזומנים עתידי צפוי, לביטקוין אין שום ערכים כאלה. גם אם נשווה את המטבע למכשיר השקעה דוגמת סחורות, שמשקיעים רואים בהן מוצר פיננסי, הרי שבעוד שלסחורות לרוב יש שימושים בסיסיים - אלה נתונים שאיש אינו יודע לגבי הביטקוין.

יתר על כן, בהשקעה במניות יודע כל משקיע שיש סיכוי להפסיד, אך גם שעל סמך היסטוריה ארוכת שנים, מי שהמתין מספיק זמן בשוק המניות ראה תשואה נאה. גם משקיעי האג"ח יודעים בדיוק איזו תשואה יקבלו אם ימתינו עד מועד הפדיון. במקרה של הביטקוין, לא מקבלים ריבית על ההחזקה ולאף אחד אין מושג אם התשואה תהיה חיובית או שלילית, גם אם תקופת ההשקעה תהיה ארוכה. במובן הזה, השקעה במטבע וירטואלי דומה יותר להשתתפות בהגרלה - תוחלת תשואה שלילית.

למה בכל זאת מחיר המטבעות הוירטואליים עולה? יש הטוענים שיותר מתופעה כלכלית מדובר כאן בתופעה פסיכולוגית, בדיוק כפי שמשקיעים רבים ממהרים לרכוש מניה שלא מפסיקה לעלות.

אפשר ללמוד על כך מסקרים שנערכו בשנה האחרונה. במאי, כשמחיר הביטקוין היה "רק" 2,200 דולר, נשאלו משקיעים האם הביטקוין נסחר מתחת לערכו ורק 15% השיבו בחיוב. כשהסקר נערך בחודש שעבר, אחרי עלייה של 270%, השיבו 34% כי המחיר נמוך מדי.

3. אפקט החוזים העתידיים

השקת החוזים העתידיים על הביטקוין מרחיבה את אפשרויות החשיפה למטבע. למעט רכישה ישירה של המטבע דרך הפלטפורמה של הביטקוין בארה"ב, שבה נפתחו כבר 13 מיליון חשבונות (יותר ממספר החשבונות הכולל אצל ברוקרים כמו צ'רלס שוואב, למשל), ניתן להיחשף למטבע דרך קרן סל אחת בשבדיה (COINXBE SS) או דרך קרן אמריקאית בשם GBTC, המציעה חשיפה אך בפרמיה של 40%-80%. התחלת המסחר בחוזים העתידיים גם עשויה לשכנע את רשות ניירות ערך האמריקאית לאשר ETF על מטבעות וירטואלים, לאחר שכבר דחתה בקשות של חברות להשקת מוצר כזה.

עם זאת, השקת החוזים העתידיים גם תגדיל משמעותית את התנודתיות במחיר הביטקוין, מאחר שהיא תאפשר למשקיעים לבצע שורט על המטבע הוירטואלי. אפשרות כזו נוצרה לראשונה בחודש האחרון, כאשר שני בתי השקעות בשווייץ החלו לשווק מוצרים מובנים שהמשקיעים בהם ירוויחו מירידה במחיר המטבע הוירטואלי, אך חוזים עתידיים בבורסות הסחורות הגדולות בארה"ב הם כבר סיפור ברמה אחרת.

כבר כיום התנודתיות של הביטקוין מרקיעת שחקים. הביטקוין אמנם עלה פי 10 מתחילת 2017, אבל היו גם מספר תקופות של 5 ימים שהביטקוין ירד ב-25% מול הדולר.

4. האם אנו עדים לבועה חדשה?

זו סוגיה שכמעט כל משקיע שמחשיב את עצמו, התבטא בגינה. וורן באפט אמר שהביטקוין לא עומד במבחן הבסיסי של מטבע, ולא יופתע אם הביטקוין לא יהיה פה בעוד 10-20 שנה. ג'ימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, כינה את המטבע "חסר ערך".

מספר מטבעות הביטקוין הוגבל ל-21 מיליון יחידות וכרגע הופקה כשני שליש מהכמות, כך שבשלב זה עדיין לא ניתן לומר שיש מחסור. עם זאת, המסחר בביטקוין מונע כרגע פחות מגורמים כלכליים, כך שלא ניתן לקבוע בבירור שמדובר בבועה וייתכן שהמחיר יעלה עוד הרבה, או לחילופין יתחיל לרדת כבר מחר.

בינתיים, נראה שהסטטיסטיקה עובדת נגד השקעה בביטקוין. בארה"ב יש מי שמשווה את טירוף הביטקוין כיום לבהלת הכסף (Silver) בתחילת שנות ה-80. כמו הביטקוין, גם אז זינק מחיר הכסף באלפי אחוזים לפני שקרס ולא באמת התאושש מאז.

מחקר באוניברסיטת הארוורד בחן את כל עליות המחירים בנכסים שונים ברחבי העולם מאז 1926 וגילה שבכל פעם שהייתה עליית מחיר של 150% או יותר במחיר הנכס בתוך שנתיים או פחות, ב-80% מהמקרים נרשמה צניחה במחיר של 40% או יותר לאחר מכן. אם כן, מה יהיה גורל הביטקוין, שמחירו עלה בשנתיים האחרונות ב-2,500%?

5. רק סיבוב קצר, או יותר מזה?

הפופולריות של הביטקוין ויתר המטבעות הווירטואליים לא הולכת להיעלם. להיפך, לא רק שהעליות מציתות את הדמיון של יותר ויותר משקיעים, גם העובדה שיהיו בשנה הקרובה יותר מכשירים להשקיע בתחום, עשויה לתרום לביקוש. האם זה לכשעצמו לא מעודד השקעה?

ייתכן שהעתיד שייך לביטקוין, או לאחיו המטבעות הדיגיטליים האחרים. אבל לפחות בשלב הזה, כשמדובר בנכס ללא תוחלת תשואה חיובית וללא יכולת להעריך את שוויו הכלכלי האמיתי, במחיר שנראה כבר עכשיו גבוה - לקנות אותו מתוך מחשבה שיבוא מישהו שיהיה מוכן לקנות ממני במחיר עוד יותר גבוה ונדע לצאת בזמן, נשמע כמו תוכנית השקעה הדומה יותר לפירמידה.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

10 המטבעות הווירטואליים הגדולים ביותר

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שלושה נפגעים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם