גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: אין למנוע מקופת החולים לפרסם שירותים לציבור

קופ"ח כללית המטירה על זוג מבוטחים 37 מיילים ומסרונים שהכילו מידע על שירותים וטיפולים שונים ■ בית המשפט דחה את תביעתם לפיצוי

כללים להצלחה בתביעת סיעוד נגד חברת ביטוח/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כללים להצלחה בתביעת סיעוד נגד חברת ביטוח/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

האם שלל ההודעות שמגיעות אלינו מקופות-החולים שלנו, מקרנות הפנסיה, מהבנקים, ומכל מי שנותן לנו שירות, יכולות להיחשב ל"ספאם", דואר-זבל מטריד ולא רצוי, שאסור לשלוח ללא הסכמה מאיתנו, ושלפי חוק התקשורת מזכה בפיצוי? הפסיקה הקיימת בנושא עוסקת בעיקר בפרסומות של גופים שאמורים להרוויח כסף מההודעות שהם שולחים, אולם מה דינן של הודעות על חיסונים שונים, למשל, הניתנים חינם, או איחולי מזל-טוב ליום-ההולדת?

התשובה שנתן לאחרונה בית-המשפט המחוזי-מרכז בלוד, היא שלילית. כלומר, לא מדובר בפרסומת אסורה. פסק-הדין עשוי לעזור בהבהרת המצב המשפטי.

לא בכל יום מחליט בית-המשפט המחוזי, כמו במקרה שלפנינו, להתיר ערעור על פסק-דין של בית-משפט לתביעות קטנות; ולא בכל יום מחליט בית-המשפט לדון בבקשת הערעור כבערעור, נוכח מיעוט הפסיקה בנושא שבפניו, וגם לדחות את הערעור.

במקרה שהובא בפני המחוזי-מרכז, דחה בית-המשפט לתביעות קטנות ברמלה תביעה נגד קופת-חולים כללית וחברה-בת שלה, מרפאת השיניים ש.ל.ה, בסך 28 אלף שקל, בגין 37 פרסומים ששלחו באמצעות מסרונים ודוא"ל. לטענת התובעים, יראה-מן ואפרת בראונר, הפרסומים נשלחו אליהם ללא אישור מטעמם. הם שלחו חמש בקשות הסרה, וחרף בקשתם הם לא הוסרו מרשימת התפוצה.

מידע לתועלת הציבור

בית-המשפט לתביעות קטנות דחה את התביעה תוך שהוא מסתמך על מקרה דומה, מבחינתו, שעסק בפרסומים ששלחה קופת-חולים לאומית. האם המקרים אכן דומים מספיק, אף ששם לא נשלחה בקשת הסרה? בית-המשפט המחוזי-מרכז קבע בענייננו, בפסק-דין מפי השופטת ורדה פלאוט, שכן. שבשני המקרים, ההודעות שנשלחו, שרובן עוסקות במתן שירותים רפואיים ויידוע הלקוחות על פעילות קופת-החולים ועל שירותים שהיא נותנת, אינן בגדר "דבר פרסומת" האסור ע"פ חוק התקשורת.

פסק-הדין קבע, כי אפילו אם קיים "אלמנט שיווקי כלשהו" בחלק מההודעות, "אין למנוע מקופת-החולים לפרסם שירותים הניתנים על ידה, מתוך מטרה לחשוף את לקוחותיה למגוון שירותיה הרפואיים, בתור מידע הנדרש לתועלת הציבור ולבריאותו". גם ההודעות ה"ניטרליות" שנשלחו, הכוללות איחולים - אינן "דבר פרסומת" האסור בחוק.

המבחן לדבר פרסומת שמפעיל בית-המשפט תואם את לשון חוק התקשורת - האם המודעות הללו נושאות עימן מסר שמטרתו "לעודד רכישת מוצר או שירות, או לעודד הוצאות כספים בדרך אחרת", כלשון החוק. בהודעות ששלחה מאוחדת, קבע ביהמ"ש ש"נראה כי ההודעות נשלחו לטובת המבוטחים ולרווחתם בלבד".

עוד קבעה השופטת פלאוט, כי הודעת ההסרה שנשלחה (מהתובעים) לא משנה את הקביעה, כיוון שבמועד משלוח כל ההודעות, 'חוק התקשורת' לא חל על קופות-החולים, ולא ניתן אם כן לראות בהודעות שנשלחו כ"דבר פרסומת" האסור ע"פ חוק התקשורת. פלאוט הוסיפה וציינה מקור חובה שעומד לקופת-החולים לפרסם את שירותיה - חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

בפסק הדין חזר בית-המשפט על קביעת הערכאה התחתונה, כי כתובת הדואר-האלקטרוני של הזוג בראונר לא הגיע לקופת-החולים והמרפאה "יש מאין". כשסיפק הזוג בראונר את כתובת המייל שלו - אמנם לא התכוון להסכים לקבלת פרסומות, אך "נתן הסכמתו לקבלת פרטים אודות השירותים הניתנים בקופה"; וזוהי, על-פי קביעת בית-המשפט המחוזי, מהותן של ההודעות שנשלחו.

בית-המשפט לא מפרט את האלמנט השיווקי, אולם ניתן להניח כי מדובר בהדגשת יתרונות השירותים תוך הצנעת עלותם, וכן שימוש מוגזם באלמנטים חזותיים מוחצנים, כבכל פרסומת רגילה; לרבות שליחה גורפת ללא סינון של קהל היעד: מידע על טיפול באקנה, למשל, הנשלח לזוג קשישים שאינו זקוק לו.

בית-המשפט קבע עוד, כי "היעתרות לבקשת המבקשים וקבלת טענתם שלפיה ההודעות שנשלחו אליהם הן בגדר 'דבר פרסומת' האסור ע"פ חוק התקשורת - היא זו שתמנע מציבור המבוטחים מידע נחוץ בדבר השירותים העומדים לרשותם, ובכך ייפגעו לקוחות קופות-החולים (שהם למעשה כלל הציבור), וזאת בניגוד לתכלית חוק התקשורת ובניגוד לחוק ביטוח בריאות ממלכתי".

עוד לדברי בית-המשפט, "מטרתו של חוק התקשורת היא ליצור הרתעה באופן שיימנע מעוסקים ומנותני שירות לשלוח הודעה ודברי פרסומת ללא הסכמת הנמען באופן שיש בו כדי להטריד את הציבור. אולם, קופות-החולים הן גופים הנותנים שירותי בריאות, הפועלים לטובת הציבור ולרווחתו, ונראה כי יש בהודעות הנשלחות מטעם גופים אלו משום חשיפת הציבור לכלל השירותים הניתנים, והמידע נמסר לציבור בהתאם להוראות חוק ביטוח בריאות ממלכתי".

הודעת תזכורת להתחסנות

- כאן עולה השאלה - אז איפה יעבור הגבול בין מידע מטריד למידע לטובת הציבור?

ההודעות ששלחו קופת-החולים והמרפאה עוסקות בשירותים שרובם אינו כרוך בתשלום: בנוסף על ההדרכה כיצד מטפלים באקנה, נשלחו במקרה של הזוג בראונר הודעת תזכורת להתחסנות נגד שפעת, הודעה כיצד לטפל בהורמון גדילה, הודעה כיצד להיזהר ממחלות החורף, הודעה כיצד להרגיע ילדים בזמן פיגועים, הודעה בדבר תסמיני אפנדיציט, הודעה בדבר פורמולות לילדים נמוכי קומה, הודעה בדבר הרפורמה בבריאות הנפש, הודעה כיצד לזהות לקויות למידה, הודעה בדבר קשר קבוע עם הרופא המטפל, הודעה על דברים חדשים בקופה, הודעה בדבר אפליקציה שחשוב ללקוחות הקופה לדעת, והודעות נוספות.

מומחה למשפט ואינטרנט: "חור מצער בחקיקה. בית המשפט התעלם מהרווח של קופות החולים"

עו"ד חיים רביה, שותף בכיר וראש קבוצת האינטרנט והסייבר במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, מתאר את פסק הדין ככזה שיוצר קטגוריית פטור שאינה קיימת בחוק - קטגוריה של ארגון שאינו מפיק רווח ישיר מהמסרים האלקטרוניים שהוא שולח, ופועל לרווחת הציבור: "זוהי פסיקה שיפוטית מובהקת, שכן 'חוק הספאם' אינו מכיר בקטגוריות של ספקי שירותים הפטורים מהוראותיו", מסביר רביה.

"בית המשפט מרחיב את השטח האפור בהגדרת 'דבר פרסומת' ובוחן, הלכה למעשה, את השאלה אם הוצאת כספים מתחייבת במישרין מההודעות", ותשובתו שונה מזו שניתנה בפסקי דין אחרים: "פסק-הדין דומה אמנם לפסיקה קודמת במקרים הנוגעים לקופות חולים ואוניברסיטאות אבל מנוגד לפסיקה במקרים רבים אחרים", מוסיף רביה, ומפרט: "ערכאות רבות אימצו את הלכות ביהמ"ש העליון ופירשו את החוק לחומרה, ובאופן דווקני, תוך הרחבת המונח 'דבר פרסומת'. כך למשל, נקבע כי החוק נועד למנוע גם מסרים שקיים בהם אינטרס מסחרי עקיף וכי המטרה של עידוד הוצאת כספים לא חייבת להיות המטרה הדומיננטית של הפרסום".

למעשה, המבחן שנקבע במקרים שאינם קופות חולים ואוניברסיטאות הוא כי "עידוד עקיף לצרוך מוצר או שירות, בדרך של מתן שירות מסייע או מקל, וכן הודעות שתכליתן שמירת קשר עם הלקוח, אף הם באים בגדר 'דבר פרסומת'. נראה שבית המשפט העליון צריך לתת דעתו לפסיקות הסותרות ולקבוע הלכה מחייבת", מסכם רביה.

רביה מעיר עוד, כי "הגיונו של פסק-הדין נעוץ באלה: רובם ככולם של השירותים הרפואיים שפורסמו, אינו כרוך בתשלום; קופות החולים פועלות לטובת הציבור ולרווחתו והמידע נמסר לציבור בהתאם להוראות חוק ביטוח בריאות ממלכתי. אולם, בית המשפט מתעלם מהרווח הנובע להן בשל העובדה שהכנסותיהן ותקציבן נגזרים בין השאר ממטופליהן והן רוצות, אפוא, לטפח את יחסיהן עימם, ככל אירגון אחר".

ביחס להשלכות פסק הדין על גופים דומים, מציין רביה, כי "אפשר לראות כיצד אירגונים אחרים יבקשו להסתמך על אותו הגיון ולשלוח הודעות ללקוחותיהם או לציבור. הרי, לדוגמה, גם קופות פנסיה וקרנות השתלמות, בנקים או חברות-ביטוח, כולם מציעים שירותים חיוניים. חלקם גם אינם כרוכים בתשלום (כי הם דרך לקשור את הלקוח אל המוסד הפיננסי). בכך נוצר חור מצער בחקיקה".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים