גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפקחת על הבנקים: "הפחד משפיע על גורמים במשק, ויש לאזן"

הדברים נאמרו בכנס לכבוד הרשות לאיסור הלבנת הון, ועליהם חלק המשנה לפרקליט המדינה ■ מנכ"לית משרד המשפטים בכנס: "לפני 20 שנה ישראל היתה ברשימה השחורה - עד שהגיע יהודה שפר שהציל אותה"

חדוה בר/ צילום: איל יצהר
חדוה בר/ צילום: איל יצהר

"היום, אם יש ספק, אין ספק - אל תפתחו את חשבון הבנק, כי מדובר באחריות אישית פלילית של מי שמעורב באירוע. הפחד משפיע על גורמים שונים במשק, ואני רוצה שנחשוב האם לאזן את המטוטלת" - כך אמרה היום (ג') המפקחת על הבנקים, חדוה בר, ביחס להחמרה של ניהול סיכוני הציות בבנקים, בכנס שהתקיים לציון 15 שנה להקמת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ובהמשך גם הציעה הצעות לאיזון אותה מטוטלת.

על דבריה חלק המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד יהודה שפר, ואמר: "אנחנו צריכים להמשיך ליישר קו עם הגופים הבינלאומיים. המהלכים הוכיחו את עצמם עד כה באופן משמעותי, וזה לא הזמן להפסיק".

מנהל הרשות המסים, משה אשר, תיאר שוב כיצד "המודל של אל קפונה - הגעה לעבריין העיקרי דרך המס - עובד אצלנו בצורה מצוינת"; וראשת הרשות לאיסור הלבנת הון, שלומית ווגמן, ציינה בסקירתה כי בשנת 2016 נצפתה עליית מדרגה משמעותית בבקשות הרשויות למידע מהרשות להלבנת הון, קפיצה דומה רק לזו שקרתה ב-2007: "רשויות האכיפה גילו אותנו מחדש".

בכנס שהתקיים באוניברסיטת תל-אביב השתתפו שרת המשפטים, איילת שקד; היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט; המנהלת הכללית של משרד המשפטים, אמי פלמור; ראש אח"מ היוצא, ניצב מני יצחקי; וזה הנכנס, גדי סיסו; פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), עו"ד ליאת בן-ארי; מנהל רשות המסים, משה אשר; המפקחת על הבנקים, חדוה בר; ראשי הרשות בעבר ובכירים נוספים.

בר הוסיפה ביחס למטוטלת הקיימת והדרך להחזירה: "היום אני באה לבנקים, ומדברים אתי רק על ציות ולקוח שהביא מזומן. זה קרה כי בסוף העשור הקודם ארה"ב הובילה קו מחמיר, הרחיבה את הסוגיות לסוגיות מס ושינתה את כללי המשחק מול מדינות שונות ובראשן שווייץ. היום, אם יש ספק, אין ספק - אל תפתחו את החשבון או אל תבצעו את הפעולה, כי מדובר באחריות אישית פלילית של מי שמעורב באירוע".

לדבריה, המחיר הוא פגיעה באוכלוסיות שאינן יעדי האכיפה: "מי שנפגע מזה אלה לקוחות הבנקים שהם עולים חדשים, יהודים בחו"ל, חברות פינטק, עורכי דין - הלקוחות חלקם בסיכון גבוה, אבל חלקם נורמטיביים וחווים קשיים מאד גדולים".

בר הציעה בכנס 3 דרכים לאזן את המטוטלת, והראשונה בהן היא השלמת הסדרת פעילותם בחוק של גופים כמו חברות הפינטק, גמ"חים, נש"מים ומוסדות צדקה, שפועלים במשק ללא רגולציה מתאימה. "יש לקבוע צו איסור הלבנת הון ולפקח על גופים אלה, כדי שעליהם תהיה מוטלת האחריות לשמש כקו הגנה ראשון בניהול סיכוני הציות, כאשר הם פותחים חשבון בבנק". המטרה בכך היא לאפשר להם לפעול ביתר קלות ולצמצם חיכוכים עם הבנקים.

דבר נוסף שיכול להפחית מהמחירים הוא לפרסם מדיניות אכיפה על-ידי פרקליט המדינה כדי שכשיתממש סיכון ציות - תהיה התחשבות ברמת הציות הכללית של הבנק, ויהיה משקל לתום-לב הפעילות או לפעילות על-פי נוהל בנק ישראל. "נדרשת פרופורציונליות גם באכיפה, כשמתממש הסיכון", הדגישה בר.

הכלי השלישי שבר ציינה הוא "ארגז כלים רגולטורי, כמו ששר האוצר ציין, שיאפשר לחברות פינטק להיכנס אליו ולפתוח בקלות חשבון בנק". לגבי החברות הללו תהיה הקלה בדרישות הציות מהבנקים.

בפתח הכנס נאמה שרת המשפטים, איילת שקד, ואמרה: "בקרוב נסיים את העבודה על חוק החילוט, עליו אנו עובדים כשנתיים. אני מאמינה מאד בכלי של אכיפה משולבת [המשטרה, הפרקליטות, רשות המסים], ולדעתי ככל שנשתמש בו - כן ייטב". השרה הוסיפה כי לשיפור המצב ישנם אף "יוזמות חקיקה כמו צמצום השימוש במזומן ותיקונים לחוק המאבק בטרור".

היעמ"ש אביחי מנדלבליט, שנאם אחרי שקד, הזכיר כי "משקיעים לא רק בתקנים ובכסף אלא גם באכיפה משולבת של כל גופי אכיפת החוק", וכי "לרשות יש תרומה למעמדה הפיננסי של ישראל בעולם. שלומית (וגמן, ראשת הרשות) משתדלת כל הזמן לשים את הרשות בשורה אחת עם המדינות המערביות".

מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, ציינה כי "אני במשרד 20 שנה כמנכ"לית, ובתחילת הדרך ישראל הייתה ברשימה השחורה - עד שהגיע יהודה שפר שהציל אותה". שפר היה ראש הרשות להלבנת הון עד 2009.

מנהל רשות המסים, משה אשר, חזר בכנס על הקו העקבי שלו ביחס לאכיפה המשולבת, תיאר את הקפיצה בחילוטים שמבצעות הרשויות, וציין כי "אתה יכול לשחק עם העבירה הפלילית בכל מיני דברים, אבל בסוף יש שאלה - דיווחת לרשות המסים על ההון, או לא דיווחת. ברגע שתופסים את העבריין על זה, הכול נהיה יותר קל, גם לפרקליטות וגם למשטרה. זה דבר שיכול לרסק ארגוני פשיעה".

את עוצמת האיום הכלכלי שאליו התייחס אשר תיאר גם ראש אח"מ הפורש, ניצב מני יצחקי; ופרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי), עו"ד ליאת בן-ארי, אישרה מצידה את טענת יצחקי על כך שמפחדים מהפן הכלכלי יותר מהפן הפלילי הרגיל: "בחקירות שלנו באמת מבקשים שאיש הרשות המסים ייצא מהחדר - כי גם אם לא גנבת, לפעמים לא דיווחת".

בן-ארי תיארה בכנס את השינוי שעבר מצב האכיפה הודות להקמת הרשות לאיסור הלבנת הון: "אני הגעתי לפני 19 שנים, ואז לא הייתה רשות ולא היה חוק איסור הלבנת הון. מה שהיה בתיק הראשון שלי זה הרבה עשרות מיליונים שהגיעו למדינה מכל מיני ארצות, ולמשטרה לא היה מושג איך לעקוב ואיפה הכספים. המורשעים הורשעו במרמה של מיליונים ונשלחו ל-6 או 9 שנות מאסר - אבל ישראל עד היום לא שמה יד על הכספים.

"תוך כדי ההתנהלות התיק התברר שיש כסף בשווייץ, והגישו בקשה משפטית בשווייץ, אבל השווייצרים ענו לה רק אחרי 4 שנים. כך זה היה פעם, זה לא היה יוצא דופן. היום אי-אפשר להבין איך היה בלי [החוק והרשות], אבל היה בלי. הכלים היום מטייבים את החקירה ומקצרים הליכים. נפתחו אפיקים שלפני כן לא יכולנו לראות בגלל מגבלות החקירות המקומיות והמסוימות. היום יש מהרשות כתבות מודיעיניות (כל-כך איכותיות, עד ש)אנו לא מבינים אותן לפעמים ופונים לרשות כדי לקבל הסברים".

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת