גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אומרים שהביטקוין הוא מהפכני, אבל הוא לא"

חנן שטיינהרט, מייסד שותף בקרן פאלו אלטו בלוקצ'יין, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס": "הביטקוין זאת טכנולוגיה מהפכנית שמחזירה לכסף את התכונות שהיו לו לאורך כל ההיסטוריה" ■ ג'ון מדבד, נשיא ומייסד OurCrowd: "מימון המונים – שינוי כללי המשחק בעולם החדשנות הפיננסית"

חנן שטיינהרט  / צילום שלומי יוסף
חנן שטיינהרט / צילום שלומי יוסף

חנן שטיינהרט, מייסד שותף בקרן פאלו אלטו בלוקצ'יין, דיבר היום (ה') במסגרת ההרצאה "האם הביטקוין יעשה לבנקים מה שהאינטרנט עשה לחברות המדיה?" בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס". "התשובה היא כן", אומר שטיינהרט ומדגים בעזרת תפוח: "הנה תפוח ומה יש בו? 140 קלוריות ומה הערך האמיתי של תפוח? 140 קלוריות, גם כאן וגם בסן פרנסיסקו. ערך התפוח יהיה אותו דבר גם בסין, יפן ובכל מקום. ומה זאת אותה חתיכת נייר צבעונית, שטר, שאני מחזיק עם חתימה של גברת פלוג וציור של רחל המשוררת? כתוב עליו 20, ואם ארד לבית קפה, יתנו לי שתי כוסות קפה אבל אם אקח את הנייר הצבעוני לסן פרנסיסקו, במקרה הטוב אקבל בעיטה באחוריים.

"ההבדל הוא שלכסף אין ערך פנימי אלא ערך שנובע מהסכמה חברתית. וזה לא מקרה, מאז שהמציאו את הכסף לפני 6,000 שנה במספוטמיה, כסף היה חומר גלם, או זהב או כסף שאנשים יוצקים לתוכו ערכים וזאת ההמצאה הגדולה של כסף כי אין לו ערך בפני עצמו. כך אנחנו יכולים גם להפוך את זה לסחר כי יודעים מה הערך של זה בהסכמה שלנו.

"בשנות ה-80 קרה מהפך היסטורי טוטאלי בזהות של הכסף. החלק הראשון היה ביטול ההסכמים לאחר מלחמת העולם השנייה אז בוטל הקשר בין הזהב לכסף ובעצם אפשר לייצר כמות בלתי מוגבלת של כסף. כיום, יחידות מטבע מייצרים במנגנון חוב, וזה מין תרגיל של הבנקים המרכזיים. כשמגדילים את החוב מגדילים את המהות של הכסף, כי כסף חדש, ונקרא לו מעכשיו פייק מאני, הוא מתייחס לעתיד שלנו בעוד שהכסף הישן מתייחס לחוב ישן שכבר קיים, וזה הבדל גדול.

"הדבר השני שקרה זה הדיגיטזציה של המערכת המוניטרית. פעם הלכתי עם שטר דולר שצמוד לזהב או מטבע זהב - נתתי את המטבע קיבלתי סוודר. לא היה סוכן אמון באמצע. אבל ברגע שעשינו דיגיטציה של הכסף, באמצעות אשראי, למשל, העמדנו מישהו במרכז - נקרא לו סוכן אמון.

"המעבר כיום לכסף דיגיטלי יוצר אופנה בעולם שנקראת 'מלחמה על מזומן'. אומרים לנו שאנחנו צריכים להעלים את המזומן כי הוא משמש לסמים, טרור ודברים רעים. אבל בארה"ב מי המשתמשים הגדולים במזומן? העניים. הם משתמשים במזומן כי הם הרבה פעמים מודרים מהמערכת הבנקאית, הם בעיקר קונים איתו אוכל ומתקנים מכוניות. זאת לא תופעה רק בכלכלות הגדולות אלא חוצה מדינות. יש בערך 2.4 ביליון אנשים בעולם, חמישים אחוז מהאכולוסייה הבוגרת בעולם, שהם ללא גישה למערכת הבנקאית הדיגיטלית או בכלל.

"בשעה שהעברנו את הסמכויות לסוכן אמון בעצם אנחנו איבדנו הרבה מאוד דברים ועשינו נזק עצום לחברה. איבדנו את החרויות כי ברגע שסוכן האמן התחיל לגדול הוא הפך מסוכן אמון לשומר במחסום שמחליט מי יעבור ומי לא יעבור. ציטוט ידוע הוא שמוסדות בנקאים יותר מסוכנים לחרויות שלנו מצבאות אויב. אנחנו נתנו לבנקאים כוח שבמקור שייך לאלוהים והוא קובע אם יש לך אשראי או לא, זאת השפעה פוליטית מטורפת.

"כסף לאורך ההיסטוריה היה מהיר, זול וללא מתווך וזה בדיוק הקונספט מאחורי הביטקוין. כדי לפתור את הבעיות ממציא הביטקוין היה צריך לפתור אתגרים טכנולוגים כמו דאבל ספנדינג ואיך להעביר קובץ דיגיטלי כמו שמעבירים שטר. אתגר נוסף הוא איך לממן את המערכת הזאת, ההמצאה שהביאה לפתרון היא הבלוקצ'ין. מדובר במערכת מבוזרת ולא במחשב אחד של סוכן אמון אחד, כמו בנק, אלא במאה אלף מחשבים, למשל, שלא מנוהלים על ידי אף אחד אלא על ידי הפרוטוקול ויש מכניזם שמוודא שכל האינפורמציה ביומן המבוזר הזה תעודכן בדרך שכולם מסכימים עליה.

"אומרים שהביטקוין הוא מהפכני, אבל הוא לא - זאת טכנולוגיה מהפכנית שמחזירה לכסף את התכונות שהיו לו לאורך כל ההיסטוריה האנושית. הכסף חוזר בצורה דיגיטלית למה שהיה לאורך ההיסטוריה.

"בשנת 2014 נוצרו החוזים החכמים האוטומטים שמאפשרים לייצר תנאים לכסף הזה, סביבו יש אפשרות להתנות ערכים לכסף בלי סוכן אמון. זה נשמע מסובך ולא את הכל אנחנו חייבם להבין. אני ממליץ לכם לראות ראיון של דיויד לטרמן משנת 95 עם ביל גייטס שמנסה להבין מה זה האינטרנט ומה שמדהים הוא שביל גייטס שהוא מר טכנולוגיה לא מצליח להסביר לו מה זה אינטרנט ומה זה אמאזון. אנחנו בעצם לא לגמרי מבינים עד הסוף את העומק והעוצמה של המהפכה שהבלוקצ'ין תביא לעולם, הטכנולוגיה רק בתחילתה.

"תשומת-הלב הציבורית שהיבטקוין משך סביב השאלה אם זה עלה או ירד לא מעניין, אולי רק למי שהשקיע, התמונה הגדולה היא השינויים הגדולים שיכולים לקרות בעולם המסחרי בגלל הטכנולוגיה של הביטקוין והבלוקצ'ין. אחרי שהתהליך יעבור סוג של התבגרות זה ישנה גם את הדרך שבה אנשים מגייסים כסף. הכסף הדיגיטלי והחוזים החכמים יהיו כלי להעברת ערך באינטרנט ויאפשרו לעשות דיגיטציה של כל סכום, אפילו 25 סנט.

"ההצלחה של הביטקוין היא כשהוא יהפוך בסופו של דבר לכלי בתוך הכלכלה שבה נקבל תשלומים ונשלם תשלומים בביטקוין. הבנצ' מרק יהיה דיגיטלי והדולר יהיה כמו שאנחנו מתייחסים היום לזהב. כשאתם חושבים על ביטקוין תחשבו רענן. תנתקו את המחשבה משאלת הבועה, אז מה גם אמאמזון הייתה בועה והמניה שלה עלתה וירדה שוב ושוב. אבל הטכנולוגיה שאמאזון מייצגת לא ירדה אף פעם".

ג'ון מדבד נשיא ומייסד OurCrowd: מימון המונים - שינוי כללי המשחק בעולם החדשנות הפיננסית

עוד השתתף במושב ג'ון מדבד, נשיא ומייסד OurCrowd. "עד היום מגייסים כסף מקבוצת אליטה של כמה אלפי אנשים וזה הדרך בה הדברים נעשים. הקבוצה האליטה הקטנה היא זאת שמחליטה מי יקבל את הכסף לעשות את מיזם החדשנות הבא. אני מסתכל על זה ומה שיש לי להגיד הוא: בולשיט. זה לא הולך לעבוד כך יותר בעתיד.

"הדרך שבה אנשים יכולים לקבל כסף עבור המיזמים שלהם והדרך שבה אנחנו יכולים להשקיע באחרים משתנה. כלכלת החדשנות בישראל מתפוצצת בשנה האחרונה ונמצאת בגידול מתמיד, יש גם התפוצצות של פלטפורמות למימון המונים כמו הדסטארט או קיק סטארטר אבל כשאתה משקיע שם כנראה לא תקבל לעולם את התשורה, הרבה מהם מנסים לגייס כספים ולא הולך.

"הרעיון שלנו אחר והוא הוא שאם למישהו בקהל יש חברה מדהימה, אנחנו כמשקיע לא רוצים רק את הגאדג'ט שלך אלא גם להשקיע וליהנות מהרווחים העתידיים ואת זה אנחנו פותחים גם למימון המונים. התחלנו לפעול בישראל לפני 5 שנים וגדלנו להיות מספר אחד או שתיים תלוי איך סופרים, בפלטפורמות מימון המונים בעולם ואנחנו עושים את זה מירושלים.

"אנחנו גייסנו כבר 600 מיליון דולר ומימנו 130 סטארטאפים במודל שפיתחנו שהוא היבריד של ונטור קאפיטל ומימון המונים. אנחנו ממיינים מבין אלפי חברות את הטובות ביותר ואז פותחים את האפשרות למימון המונים. אנחנו עושים את זה בצורה דמוקרטית יותר ואצלנו אתה יכול לבחור את החברה שלך רק בלהשקיע לפחות 10 אלף דולר. אנחנו מאפשרים לאנשים דרכים אחרות להשקיע, אנחנו מאפשרים את אותם תנאים שהמשקיעים הגדולים מקבלים בקרנות הגדולות, אנחנו גאים בכך שהיו לנו 18 אקזיטים עד כה והפרוטפוליו שלנו מונה 130 חברות בכל תחומי התעשייה הטכנולוגית. אנחנו מביאים את החברות המובילות ביותר למשקיע מהישוב".

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?