גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט הדיבידנדים: "נוחי היה מנוע חזק בניסיון להביא לפשרה"

משפט הדיבידנדים באי.די.בי נפתח השבוע בסערה, בצל מותה בנסיבות טרגיות של אחת מעדות התביעה ■ רגע לפני שנוחי דנקנר נאלץ להעיד - נתפרה פשרה, לפיה הוא והדירקטורים ישלמו עשרות מיליונים בגין חלוקת דיבידנדים אסורה ערב קריסת הקונצרן

נוחי דנקנר / צילום: שלומי יוסף
נוחי דנקנר / צילום: שלומי יוסף

אמש בשעה 1:00 בלילה, 4 שנים לאחר חתימת הסדר החוב באי.די.בי חברה לאחזקות והוצאת הקונצרן מידיו של הבעלים לשעבר, איש העסקים נוחי דנקנר, נסגרה עוד "קצווה פתוחה" בסאגת קריסת אי.די.בי: יו"ר הקונצרן לשעבר, נוחי דנקנר, ושורת דירקטורים שכיהנו באי.די.בי בתקופה שקדמה להסדר החוב, הגיעו להסדר חוב עם הנאמנים על ההסדר, עו"ד חגי אולמן ועו"ד-רו"ח אייל גבאי, שלפיו ישלמו לנאמנים סך של 175 מיליון שקל. זאת, על-מנת להביא לסיום התביעה שהגישו נגדם הנאמנים בפרשת "חלוקת הדיבידנדים האסורה" שאישר דירקטוריון אי.די.בי ערב קריסת החברה. הסדר הפשרה נחתם בין הצדדים רגע לפני ש דנקנר היה אמור להעיד בהליך ההוכחות ביום א' הקרוב.

לפי ההסדר, חברות הביטוח ישלמו סך של 145 מיליון שקל מתוך הסכום, ואת יתרת 30 מיליון השקלים ישלמו הדירקטורים הנתבעים מכיסם הפרטי; אולם את עיקר יתרת הסכום יישא על גבו דנקנר, שהסכים לשלם כ-20 מיליון שקל מכיסו במסגרת ההסדר. מרבית הסכום ימומש מכספים שהופקדו בנאמנות בראשית ההליכים המשפטיים בתיק.

סכום-העתק שהושג במסגרת הפשרה, מהווה את הסכום הגדול ביותר שנפסק אי-פעם בישראל בתביעות שהוגשו נגד דירקטורים להשבת כספי דיבידנדים שחולקו. סכום זה מתווסף לסך של 55 מיליון שקל שכבר שולמו על ידי קבוצת מנור-לבנת, בעלי המיעוט לשעבר באי.די.בי, בגין חלוקת הדיבידנדים. ההסדר עם משפחות לבנת ומנור נחתם כבר ב-2014, ובכך נמנעו המשפחות מהגשת תביעה נגדן. במועד שבו אושרה פשרת מנור-לבנת, ניתנה אופציה גם לי דנקנר והדירקטורים מטעמו באי.די.בי להצטרף לפשרה בתשלום של 125 מיליון שקל, ואולם הם בחרו שלא לממש את האופציה.

כספים לנושים ולנאמנים בתיק

ההסדר שהוצג הבוקר בפני השופטת רות רונן שבפניה התנהלה התביעה, יוגש לאישור נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, המלווה את תיק אי.די.בי מאז ראשית2013. לאחר אישורו, סכום הפשרה, בניכוי הוצאות, ישולם על-ידי הנאמנים - לנושי אי.די.בי, שהיקף החוב כלפיהם עמד על 2.1 מיליארד שקל. סכום זה יצטרף לסכומים נכבדים נוספים שכבר חולקו לנושים וישפר מהותית את סך הדיבידנדים שישולם לכלל הנושים.

בנוסף, ייגזר מסכום הפשרה גם שכר-הטרחה של הנאמנים, גבאי ואולמן, וכן שכר-הטרחה של עורכי דינם, רנן גרשט ואופיר נאור - בסך כולל של כ-15 מיליון שקל. זאת, מאחר שנושא התביעות מהווה מרכיב משכרם של הנאמנים, העומד על כ-15% מהסכומים שישובו לקופת הקונצרן כתוצאה מהתביעות שמגישים הנאמנים.

מתביעה נגזרת לתביעה רגילה

את התביעה בסך 650 מיליון שקל הגישו הנאמנים - באמצעות עורכי הדין גרשט ונאור - נגד החברה ונגד דנקנר וחברי דירקטוריון החברה, בטענה לחלוקות דיבידנד אסורות בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל, שאישר הדירקטוריון בשנים 2008-2010.

הנאמנים, אולמן וגבאי, הגישו את התביעה כנגזרת בשנת 2013, בשם החברה, נגד דנקנר וחברי הדירקטוריון. הנאמנים ביקשו להוכיח כי חלוקת הדיבידנדים נעשתה כאשר היה ברור מהנתונים, כי החברה לא תוכל לעמוד בפירעון חובות עתידיים. קבוצת הנתבעים בתביעה כללה את הדירקטורים באי.די.בי שקיבלו את ההחלטה לאשר את משיכת הדיבידנדים, ובראשם דנקנר עצמו ואמו זהבה, וכן אריה ביסקר, ליאור חנס, אליהו כהן, אריה מינטקביץ, יעקב שימל, מאיר רוזן, שמואל לחמן, צבי דבורצקי ושמואל דור.

למרות שהחלה את דרכה כתביעה נגזרת (המוגשת בשם החברה על-יד הנאמנים), לפי הוראת בית המשפט הפכה התביעה ל"רגילה", והיא אחת מהתביעות הכספיות התאגידיות הגדולה ביותר שהוגשו מעולם. הסכום של 650 מיליון שקל שאותו תבעו הנאמנים, נגזר בעיקר מגובה הביטוח של חברי הדירקטוריון הנתבעים. לפני מספר חודשים הופנתה התביעה להליך גישור על-ידי השופטת רות רונן, וזה התנהל בפני השופטת הילה גרסטל.

אולם, לאחר שהצדדים לא הגיעו להסדר במסגרת הליך הגישור, נפתח השבוע הליך ההוכחות בתביעת-העתק, ואז גם נודע כי עדת מפתח בתיק, מזכירת אי.די. בי לשעבר, ע', הלכה לעולמה בנסיבות טרגיות. לאחר שנמסרה לבית המשפט ההודעה על מות העדה, הוחלט כי הליך ההוכחות בתיק יימשך כמתוכנן בימים הקרובים. זאת, לאחר שהשופטת רונן הבהירה לצדדים כי לא יינתנו מועדים נוספים לדיונים בתיק מלבד המועדים ששת המועדים הרצופים שנקבעו השבוע ובשבוע הבא. לווייתה של העדה, ע', מזכירת אי.די.בי לשעבר, התקיימה היום (ה'), ולטובת השתתפות בה נדחה מועד שמיעת עדותו של דנקנר במשפט מהיום ליום א' הקרוב.

זליכה ופרלמן הספיקו להעיד

ביום העדויות הראשון השבוע (ג') נשמעה עדותו של פרופ' ירון זליכה, ששימש כעד מומחה מטעם התביעה ויום למחרת עלה הנאמן רו"ח גבאי להעיד. גבאי מלווה את אי.די.בי מאז ראשית קריסתה הדרמטית ב-2012. הוא ליווה את סאגת הסדר החוב באי.די.בי, שנמשכה כשנתיים והסתיימה ב-2014, עם דחיית ערעורו של דנקנר בעליון על העברת השליטה בקונצרן לידי מוטי בן-משה ואדוארדו אלשטיין. מדובר באחד מהסדרי החוב המורכבים שנערכו בקונצרן הסבוך והגדול במשק.

עוד העיד בתיק המומחה הכלכלי מנחם פרלמן, ששימש כיועץ לאי.די.בי וטען כי החלטת הדירקטורים על חלוקת הדיבידנד הייתה ראויה בהתאם לתמונת השוק שעמדה מולם. העדים הנוספים שהיו צפויים להעיד, אלמלא הפשרה שהושגה, היו: דנקנר, ליאור חנס, אריה מינטקביץ ורפי ביסקר, ששימשו כדירקטורים באי.די.בי ואישרו את ההחלטה על חלוקות הדיבידנד.

ברקע תחילת שמיעת העדים, באולם בית המשפט התחוללה דרמה סביב הראיות שנאספו מהעדה ע' שהלכה לעולמה. נוחי דנקנר ואי.די.בי התנגדו לבקשתם של הנאמנים לעשות שימוש במשפט בקלטת חקירה של ע'. באי-כוחם של בכירי אי.די.בי לשעבר, בהם עו"ד רם כספי, הודיעו כי הם מתנגדים להשמעת הקלטת המתעדת דברים שמסרה העדה המנוחה לבאי-כוח התובעים לצורך ההכנה למשפט; ובית המשפט הנחה את הצדדים להגיש טיעוניהם בכתב בנוגע לראיה זו.

"משא-ומתן עד שעות הלילה המאוחרות"

השלב הדרמטי של ההוכחות בתביעה היה אמור להתחיל ביום ראשון עם עדותו של דנקנר. יו"ר אי.די. בי לשעבר היה צפוי להיחקר, בין היתר על טענת הדירקטורים, כי הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון שאישרו את חלוקת הדיבידנד לא משקפים את כל הדיונים והשיקולים ששקלו הדירקטורים. ל"גלובס" נודע, כי העדה שהלכה לעולמה, מסרה לנאמני אי.די.בי כי הפרוטוקולים משקפים את המציאות וכי לא נעשו כל דיונים נוספים. מסיבה זו, בין היתר, ביקשו הנאמנים להגיש את הקלטות השיחות עמה.

גורם בתיק מסר ל"גלובס" כי העובדה שדנקנר והידרקטורים היו אמורים להיחקר בימים הקרובים, יצרה את הלחץ הנדרש להגעה לפשרה, שאליה לא הצליחו הצדדים להגיע קודם לכן. לדבריו, "נוחי דנקנר לא רצה להעיד". גם לעובדה שהשופטת רונן קבעה את הדיונים יום אחרי יום והודיעה כי לא יהיו דחיות נוספות של דיונים - הייתה השפעה על המוטביציה להגיע לפשרה.

גורם נוסף בתיק אמר ל"גלובס" כי "דנקנר היה מנוע חזק מאוד ביומיים האחרונים בניסיון להביא לפשרה. הוא לחץ מאוד. גם בעבר הוא רצה פשרה, אבל הוא לא הצליח לגייס את הכספים הנדרשים ואת ההסכמות מחברת הביטוח ומצדדים אחרים, והסכומים לא התקרבו לסכומים שנסגרו היום".

וכך, עם תום הדיון בבית המשפט אתמול החליטו הצדדים לשוב אל שולחן המשא-ומתן בעידודה של השופטת בדימוס גרסטל. המגעים לפשרה התקיימו כל שעות אחר הצהריים המאוחרות והסתיימו בשעות הלילה המאוחרות, כאשר טיוטת ההסכם הראשונה נחתמה בשעה 01:00 לפנות בוקר. הבוקר נעשו תיקונים נוספים בטיוטה, והצדדים חתמו על נוסח חדש של ההסכם; אולם, לא נעשו שינויים בסכומים שסוכמו בלילה, וההסדר שהושג יצא לדרך.

הסדר נוסף בפרשת דסק"ש-מעריב

ההסדר בפרשת "חלוקת הדיבידנדים האסורה" מצטרף לשורת הסדרים שערך דנקנר בעקבות קריסת אי.די.בי בשל שורה של החלטות עסקיות כושלות שהתקבלו בקונצרן שהיה בבעלותו ושאושרו על-ידי הדירקטורים שכיהנו מטעמו.

כך, בראשית החודש אושר הסדר פשרה נוסף בתביעה נגזרת שהוגשה נגד דנקנר והדירקטורים בחברת דסק"ש מקבוצת אי.די.בי בפרשת הרכישה הכושלת של עיתון "מעריב". במסגרת הפשרה נקבע כי דנקנר והדירקטורים ישלמו 100 מיליון שקל - מתוכם ישולם מכיסם הפרטי סכום של 4 מיליון דולר. בדומה להסדר בפרשת "חלוקת הדיבידנדים האסורה", גם הסדר בפרשת דסק"ש-מעריב הושג בעקבות הליך גישור שהתנהל בפני השופטת בדימוס גרסטל. 

עוד כתבות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק