גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש לנו ציפיות מנוירודרם גם לפיתוח מוצרים חדשים"

רכישת החברה הישראלית בוצעה ב-1.1 מיליארד דולר ■ בראיון ל"גלובס", מסאיוקי מיצוקה מסביר מדוע הוא מעדיף להתמקד בפיתוח שיטות הולכת תרופות במקום במציאת חומרים פעילים חדשים ■ גלובס מד

מסאיוקי מיצוקה  / צילום: תמר מצפי
מסאיוקי מיצוקה / צילום: תמר מצפי

במאי 2017, כאשר חברת מיצובישי טנאבה היפנית החליטה לרכוש את נוירודרם הישראלית, היא לקחה סיכון גדול. העסקה, לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר, הייתה הרכישה הגדולה ביותר של חברת ביומד ישראלית עד היום, ועוד של חברה שמוצריה לטיפול בפרקינסון עדיין לא אושרו לשיווק ואפילו לא סיימו את מסלול הניסויים הקליניים. אמנם המוצר של נוירודרם הוא גרסה חדשה לתרופה ותיקה והסיכון אמור להיות קטן יותר, וגם תוכנית הניסויים של המוצר בארה"ב ובאירופה מקלה יחסית, ובכל זאת - חברה בשלב הזה מתאפיינת בכמה רכיבים של חוסר ודאות.

מנכ"ל מיצובישי טנאבה, מסאיוקי מיצוקה, מעדיף להסתכל על הסיכוי. בראיון בלעדי ל"גלובס", הוא מסביר שמבחינת החברה שלו, המוצר של נוירודרם הישראלית הוא מפתח לכיבוש שוק הנוירולוגיה בארה"ב, ובשביל הסיכוי שהתרופה לפרקינסון אכן תשנה את גורל החברה - הוא היה מוכן לשלם.

"אנחנו חברה מובילה, מהשורה הראשונה בשוק היפני", הוא אומר, "אבל אין לנו אותן חוזקות בשווקים העולמיים. בשנים האחרונות הצלחנו לפתח כמה מוצרים טובים שהניבו הכנסות של מיליארדי דולרים, ושווקו בעולם דרך החברות נוברטיס וג'ונסון אנד ג'ונסון. כעת המטרה שלנו היא להיכנס לשווקים האמריקאיים ולמכור את המוצרים שלנו באופן עצמאי. הקיץ השקנו את המוצר שלנו לניוון שרירים מסוג ALS, אחרי 22 שנה שלא הושק מוצר בתחום זה".

חולים ב-ALS, נזכיר, מתים בדרך כלל בתוך שנתיים עד חמש שנים מיום האבחון, לאחר תהליך מייסר של שיתוק הדרגתי בכל שרירי הגוף. התרופה של מיצובישי טנאבה לא עוצרת את המחלה, אך מאיטה את התפתחותה. בשל חומרת המחלה, רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA)הסכימה לאשר את המוצר של מיצובישי טנאבה במהירות, על בסיס ניסויים קליניים ביפן בלבד. למעשה, ה-FDA הייתה זו שפנתה לחברה בבקשה שתרשום את המוצר שלה לשיווק בארה"ב, ולא להיפך. מדובר באירוע חריג מאוד ברשות האמריקאית, אבל מבחינת מיצובישי טנאבה, השוק האמריקאי נפתח לפתע בפניה, ועמו התיאבון למוצרים אינובטיביים נוספים. לכן רכשה את נוירודרם.

"המטרה שלנו היא להשיק את המוצרים של נוירודרם ב-2020, אחרי שכבר נתחיל להתבסס בארה"ב עם מוצר ה-ALS, ונוכל להיעזר באותו צוות מכירות שכבר יגיע לנוירולוגים", אומר מיצוקה. בנוירודרם מועסקים היום כ-80 עובדים בישראל. אם ההימור יצליח, הפעילות שלה בארץ עשויה אף לגדול.

מתעניינים בשיטת ההולכה

המוצר של נוירודרם הוא כאמור גרסה חדשה לתרופה קיימת, בשם לבודופה, שמועילה מאוד לחולים אך היא ניתנת בבליעה וגורמת כך תופעות לוואי קשות שאינן מאפשרות לרשום את התרופה במינונים גבוהים. כאשר המחלה במצב מתקדם, לעתים התרופה שניתנת בבליעה כלל אינה נספגת בדם ברמות הרצויות. כיום, הפתרון לכך הוא מתן תרופה בניתוח. נוירודרם מעוניינת לתת את התרופה דרך העור.

"המוצר של נוירודרם לפרקינסון, המהווה תחליף לניתוח, הוא הסיבה העיקרית שבגללה רכשנו את החברה", אומר מיצוקה, "אולם יש לנו ציפיות מנוירודם גם בפיתוח מוצרים חדשים. כידוע, פיתוח מוצרים חדשים לגמרי למחלות נוירולוגיות הוא עניין יקר מאוד ומסוכן מאוד, כלומר סיכויי ההצלחה לא גדולים. לא רק הגילוי של חומרים חדשים הפעילים נגד מחלות של המוח הוא קשה, גם שיטות ההולכה של תרופות למוח הן מורכבות. לכן אנחנו מאוד מתעניינים בשילוב בין תרופות לבין שיטות הולכה חדשות. הפלטפורמה הטכנולוגית של נוירודרם, המאפשרת העברה של תרופות באופן יציב דרך העור למחזור הדם, מאוד מתאימה לזה, והצוות של נוירודרם מומחה בייצור גרסאות שונות של תרופות קיימות, שכל אחת מתנהגת קצת אחרת.

"חברות ותיקות בתחום הפארמה - ומיצובישי טנאבה עצמה היא חברה מאוד ותיקה, למעשה היא החברה השנייה בעולם מבחינת ותק - התרכזו לאורך השנים בחומרים פעילים חדשים לתרופות, אולם הבנו לאחרונה שניתן לשפר מוצרים גם אם מתחילים לא מהחומר הפעיל אלא מהצורך של החולה. זה מה שנוירודרם עשתה".

"מדינות לא עומדות במחירים"

המוצר של מיצובישי טנאבה ל-ALS נחשב יקר - כ-145 אלף דולר בשנה. המוצר של נוירודרם יתומחר ככל הנראה בפחות, גם משום שהוא מתחרה בטיפולים אחרים למחלה וגם משום שמספר המטופלים הפוטנציאליים גדול יותר, ותמחור גבוה מדי לא יאפשר לחברות הביטוח בארה"ב לכלול אותו בסלי הבריאות שלהם.

האם השוק האמריקאי הוא עדיין השוק האטרקטיבי ביותר לתרופות, במיוחד לאור ההצהרות של הנשיא דונלד טראמפ כי הוא יגביל את תמחור התרופות?

"ארה"ב היא ללא ספק השוק שמשלם את הסכומים הגבוהים ביותר עבור תרופות, וזה לא יוכל להימשך לנצח. ניהלנו דיון מאוד עמוק עם המבטחים על התמחור של התרופה ל-ALS, והגענו יחד למסקנה שהתמחור הוא ראוי ביחס להשקעה בפיתוח התרופה וביחס לחדשנות והתרומה שלה. היו אנליסטים שטענו שניתן יהיה אפילו לגבות מחיר גבוה יותר.

"בינתיים אין תלונות מהמשלמים, אבל השורה התחתונה היא שהתמחור כבר לא יקבע בעתיד רק כתגמול עבור השקעת החברה במו"מ, אלא שילוב של תגמול ראוי עבור ההשקעה, יחד עם מה שהשוק מסוגל לשלם".

ואם המחיר שהשקעת גבוה מכפי שהשוק רוצה לשלם?

"הממשלה מאשימה את חברות התרופות בכך שתהליך המו"פ שלהן לא מספיק יעיל, ושההשקעה היקרה אינה מחויבת המציאות. מדינות כמו יפן (השוק השני אחרי ארה"ב מבחינת מחירי התרופות) כבר הגיעו למצב שאינן יכולות לעמוד במחירים שדורשות חברות התרופות, ומוותרות על חלק מהמוצרים".

מנכ"ל נוירודרם, ד"ר עודד ליברמן, מוסיף: "התמחור הוא שיקול מאוד משמעותי, שצריך להשפיע על הפיתוח של התרופה מהיום הראשון. אם בעבר היינו צריכים להביא בחשבון שני דברים - שהמוצר יועיל לחולים ושהוא יאושר - היום זה לא מספיק, כי יכול להיות שלא ניתן יהיה לתמחר אותו בצורה שתצדיק את ההשקעה. ברור שכשמתחילים את הפיתוח, קשה מאוד לצפות את התמחור הסביר וגם את העלויות הצפויות, והנתונים משתנים כל הזמן. זה חלק ממה שהופך את העסק הזה לכל כך מסובך.

"חברות הביטוח עצמן הן צעירות יחסית וכל הזמן עוברות שינויים. ב-FDA עובדים לפי חוקים נוקשים שנקבעו מזמן, ועדיין אנחנו מקטרים על חוסר ודאות לגביהם. חוקי הביטוח הם רק בני 10 שנים בערך, והם נועדו מלכתחילה להשתנות כל הזמן. עשור הוא פחות זמן מכפי שנדרש לפתח תרופה, כך שחוסר הוודאות גבוה ביותר. הנה, בתוך עשור נחקקו כל חוקי אובמה-קר וכעת הם בוטלו או עומדים באוויר".

התמחור הוא גם דילמה אתית: כמה ראוי שחברה תשלם כדי להאריך את חיי אזרחיה?

מיצוקה: "ביפן הדיון הזה לא מתנהל באופן רשמי, אם כי בפועל ישנם חולים שאינם יכולים לעמוד במחירים. אסיה סובלת במיוחד מהבעיה של חיים ארוכים אבל לא איכותיים. לכן אני שמח שלמוצר ה-ALS, הוספנו גם מוצר לפרקינסון שרוב תרומתו היא דווקא בשיפור איכות החיים, ולא הארכתם. אנחנו יכולים להחזיר לעבודה חולי פרקינסון, שאחרת היו נפלטים מהשוק. כמה החברה שלנו מוכנה לשלם על איכות חיים? זו שאלה שהמוצר של נוירודרם תענה עליה".

יפן הייתה עד היום היחידה באסיה שהוציאה לשוק באופן סדיר תרופות חדשות. האם תהיה לה בקרוב תחרות ממדינות אחרות ביבשת?

"הודו וסין מאוד טובות בייצור המוני, אבל אני לא חושב שהחברות שם מסוגלות לפתח תרופות חדשות שמצריכות השקעה אדירה לטווח ארוך. ארה"ב ואירופה הן המובילות הבלתי מעורערות של התחום, ואפילו חברה מובילה כמו טקדה היפנית, עושה חלק משמעותי מהמו"פ שלה בבוסטון. שאלה טובה יותר היא איך אנחנו יכולים להתמודד מול בוסטון, בירת פיתוח התרופות בעולם, כשהמרכז שלנו הוא ביפן. התשובה שלי נחלקת לשניים. החלק הראשון הוא שאכן הקמנו מרכז פיתוח נוגדנים בסן דייגו, שם מרוכז הידע בתחום, וקנינו חברה בקוויבק שמבוססת על מוצרים חיסוניים המופקים מצמחים, וקנינו את נוירודרם שמתמחה בפורמולציות חדשניות. אגב, בסן דייגו השקענו 30 מיליון דולר, בקוויבק 200 מיליון ובישראל - 1.1 מיליארד. אנחנו רוצים שכל המרכזים ישתפו פעולה ויהפכו אותנו לחברה גלובלית באמת.

"החלק השני של התשובה הוא שכל אחד מהמרכזים מתמחה בתחום שחברות התרופות הגדולות לא מיקדו בו את עיקר מאמציהן. אנחנו מחפשים במכוון תחומים שהם קצת מחוץ למיינסטרים, כדי שנוכל ליצור בהם יתרון אסטרטגי".

בסיום הראיון, אני שואלת את מיצוקה מה דעתו על מה שקורה בטבע, אבל הוא נרתע מהשאלה. לבסוף הוא מתרצה ועונה תשובה דיפלומטית: "הנוכחות של מיצובישי טאנבה בישראל תהיה טובה לתעשיית התרופות המקומית".

מנכ"ל נוירודרם: "על הנייר כדורים זה נהדר, במציאות זה בעייתי מאוד"

"באחד הכנסים שלנו השתתפה חולת פרקינסון שסיפרה כי רוב החולים לא מצליחים להגיע ליותר מ-75% ציות למשטר התרופות בבליעה שדרוש מחולי פרקינסון", מספר מנכ"ל נוירודרם ד"ר עודד ליברמן ומסביר את חשיבות הפיתוח של החברה. "קשה מאוד לזכור לקחת כל כך הרבה תרופות כמה פעמים ביום, להיסחב עם הבקבוקון לכל מקום, לעצור את שגרת היום בשביל ליטול את התרופה. לכן על הנייר כדורים זה נהדר ובמציאות זה בעייתי מאוד, כי הטיפול שמתקבל הוא בהתאמה של 75% לכל היותר למה שנרשם. המוצר של נוירודרם ניתן דרך העור פעם ביום. 'נוחות' זו מילה מאוד קטנה לתאר את השיפור באיכות החיים שצורת המתן של תרופה יכולה לתת".

על ההחלטה לצאת לבסוף למכרז, אומר ליברמן: "עמדנו להיכנס לשלב השיווק והמכירות של התרופה, לשוק גדול יחסית באירופה ובארה"ב. היינו יכולים לגייס בנאסד"ק כנראה את ההון להקים מערך שיווק כזה, אולם היינו צריכים להחליט אם זה באמת מה שאנחנו רוצים לעשות. שיווק של מוצרים רפואיים חדשים הוא תהליך מאוד קשה ומורכב, ולבסוף החליטה נוירודרם שעדיף לא לצאת אליו לבד".

הכנסות החברות הגדולות

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר