גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד דיון על רפורמת התמרוקים בכנסת הסתיים ללא הכרעה

בדיון התעורר ויכוח סביב הסעיף בתקנות לפיו ייאסר יבוא ללא בדיקות של מוצרים "רגישים" המיועדים לנשים בהיריון ולילדים ■ יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ אלי אלאלוף: "אותי מעניינת בריאות הציבור לפני הכול. יוקר המחיה הוא בסדר עדיפות שני"

ח"כ אלי אלאלוף/ צילום: תמר מצפי
ח"כ אלי אלאלוף/ צילום: תמר מצפי

עוד דיון סוער בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בתקנות רפורמת התמרוקים הסתיים היום (ב') ללא הכרעה. בתומו נקבע דיון נוסף בעוד כשבועיים - פרק זמן שאמור לאפשר למשרד הבריאות לבחון מחדש של מספר סעיפים בתקנות, ובראשם ההגדרה לרף גילאי ילדים שבעטיים לא יתאפשר יבוא מוצרים.

במהלך הדיון התעורר ויכוח סביב הסעיף בתקנות לפיו ייאסר יבוא ללא בדיקות של מוצרים "רגישים" המיועדים לנשים בהיריון ולילדים, והשאלה מהו הגיל המינימלי לילד המאפשר שימוש בטוח במוצרים ביבוא מקביל. בדיון עלתה אפשרות לאיסור מוחלט של יבוא מקביל למוצרים לתינוקות, לילדים עד גיל 12 ולנשים מניקות.

על כך אמר בעלי רשת גוד פארם, אדם פרידלר: "אסור לעצור את היבוא המקביל למוצרי תינוקות. היום מכולת קונה מהיבואן הרשמי מוצר לתינוק של מותג ג'ונסון אנד ג'ונסון במחיר שבו אני מוכר לצרכן. איזו סיבה יש לעצור כזה דבר?".

בשיחה עם "גלובס" הוסיף על כך פרידלר: "זה נראה שהתקנות עדיין לא מבושלות". לגבי ההחרגות של תחום התינוקות מתוך התקנות, הוא הוסיף כי "יש תחושה כאילו כופפו ידיים והחליטו לוותר על החרגת התחום הדנטלי ונשאר עם התינוקות".

לדבריו, "מי שהחוק החדש מאפשר לו לחזור להיות בלעדי בקטגוריה, כלומר היבואן הבלעדי, הוא היחיד שנהנה ושיש לו אינטרס. כל השאר רק הנפגעים".

פרידלר הדגיש כי "מדובר במוצרים שכבר למעלה מ-15 שנה מיובאים לישראל ביבוא מקביל ונרכשים על-ידי הורים צעירים. זהו הקהל שמתמודד עם תקופה של הוצאות משמעותיות בגלל הולדת הילד. משאירים לבד בקרב".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הודיע כי המשרד ינסח מחדש סעיף זה. יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, הבהיר: " אותי מעניינת בריאות הציבור לפני הכול. יוקר המחיה הוא בסדר עדיפות שני. מה חשוב לך לגבי הבן שלך - בריאות, או שתחסוך גרוש?".

ויכוח נוסף, התנהל בסוגיית המדינות מהן יתאפשר יבוא. יבואנית מותג פרטי, רבקה מזרחי, מחתה בדיון על כך שבתקנות שהגיש משרד הבריאות לאישור הוועדה, מדינת ישראל אינה נכללת ברשימת המדינות "המוכרות" (מדינות אשר על-פי משרד הבריאות מבצעות בדיקות מוצר קפדניות, כך שאם מוצר נבדק בהן הוא יאושר להפצה גם בישראל).

מזרחי טענה: "הרגולציה הזאת חיסלה את המותג שלי. יש לי מפעל בירדן שמייצר רק לצורך שיווק בישראל. החומרים מגיעים מאירופה וקנדה, ויש לי את כל האישורים הנדרשים. מיום כניסת החוק לתוקף אני עבריינית. המוצר מיוצר משנת 1939. למה עד עכשיו זה היה בסדר, להביא אישורים ודוגמאות ולהיות חוקית? למה ממחר אני לא יכולה לעשות את זה?".

לכך התייחסה ראש מינהל טכנולוגיות רפואיות במשרד הבריאות, ד"ר אסנת לוקסמבורג: "מכיוון שהחלטנו שאנחנו מפסיקים לבצע בדיקות בארץ, על-מנת להקל על הביורוקרטיה ולקצר לוחות זמנים. אי-אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה".

בתגובה לוויכוח אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אלאלוף, כי "הרפורמה לא מיועדת לחסל עסקים. אין סיבה לשנות מצבים קיימים אם הם עובדים ומועילים. זה לא הוגן. צריך למצוא נוסחה שתאפשר למי שפעל עד כה לפי החוק, להמשיך בכך. אחרת לא אעביר את התקנות".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שניסה להרגיע את הרוחות, הוסיף: "יש הוראות מעבר, לפיהן ב-5 השנים הקרובות, מי שמחזיק ב'תיק מוצר' יוכל להמשיך ולשווק בארץ. כעבור 5 שנים, אם ישווק את המותג גם למדינות מאירופה או במדינה 'מוכרת' אחרת, נדע שהמוצר עבר פיקוח על-ידי רגולטור שאני סומך עליו. אני לא יודע לקיים שתי מערכות רגולטריות מקבילות".

בר סימן טוב הבהיר כי מי שמייצר בארץ לא יידרש לשיווק במדינות מוכרות. עוד אמר כי משרד הבריאות יקיים התייעצות אם להרחיב את רשימת המדינות המוכרות, הכוללת כרגע את מדינות האיחוד האירופי, אוסטרליה, איסלנד, ארה"ב, יפן, נורבגיה, ניו-זילנד, קנדה ושווייץ. "יש לי תחושה שגם דרום קוריאה היא מדינה שניתן לסמוך עליה", אמר. "נלמד עוד לגבי מדינות נוספות".

גם נציג אגף התקציבים במשרד האוצר התנגד לתקנות כפי שהוצגו בוועדה, שכן לדבריו, "התקנות החדשות אינן אופטימליות. אני מציע לחברי הכנסת לא לאשר את התקנות, ללא שיפורים. היבוא המקביל צריך להיכנס לתוקף עד מארס 2018, אני לא רואה שום סיבה לדחייה. בנוסף, צריך לאפשר יבוא מקביל גם למוצרים לילדים; גם להורים הצעירים מגיע ליהנות ממחירים נמוכים".

נזכיר כי לפני כחצי שנה משך משרד הבריאות את תקנות רפורמת התמרוקים במהלך דיון של הוועדה, מאחר שלא תאמו את תפישת העולם שניסה לקדם באמצעותן. לאחר משיכת התקנות נסעה משלחת משותפת של המשרד יחד עם משרד הכלכלה לבריסל בבלגיה במטרה לגבש הסכמות סביב התקנות, והייתה ציפייה כי כעת הושגו הסכמות מצד המשרדים בסוגיות הליבה. היום, לאחר הדיון, נראה כי עדיין ישנן מחלוקות רבות שתוקעות מקלות בגלגלי הרפורמה. 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות