גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החקיקה בתחום הנדל"ן בישראל לא מתאימה למציאות כיום"

ערן רוט, מייסד ומנהל שותף בקרן אינטו, המפעילה רשת חברתית להשקעות נדל"ן, מספר ל"גלובס": "אנחנו במו"מ מואץ עם גופים גדולים בארה"ב, שייתכן כי ישקיעו סכומים משמעותיים לתוך הקרן" ■ "המוסדיים בישראל לא צריכים להקים מחלקות נדל"ן משל עצמם, אלא להפנות את ההשקעות לגופים המתמחים בכך"

ערן רוט / צילום: איל יצהר
ערן רוט / צילום: איל יצהר

האם טרנד ההשקעות החברתיות בנדל"ן באמצעות מימון המונים, שצבר תאוצה בשנים האחרונות, נמצא בדעיכה? אם במחצית הראשונה של 2017 הצליחו שלוש מהקרנות המרכזיות הפועלות בתחום בישראל - הגשמה, אינטו ו-HAP - לגייס בקלות ובמהירות עשרות מיליוני שקלים עבור פרויקט אחד או כמה בארה"ב או בבריטניה, בחודשים האחרונים נראה שהן מתקשות הרבה יותר.

הגשמה הצליחה בדצמבר להשלים גיוס של כ-43 מיליון שקל (12.4 מיליון דולר) עבור פרויקט יזמי בתחום המגורים בעיר פורטלנד שבאורגון, אבל זה קרה כשלושה חודשים לאחר תחילת המהלך. אינטו ביצעה גיוס אחד באמצעות תשקיף באפריל 2017, כשהצליחה בתוך שעות בודדות לגייס 17 מיליון שקל לטובת הון עצמי לפרויקט הקמת מעונות סטודנטים בוויסקונסין, אבל לאחר מכן "נעלמה" מהרדאר של המשקיעים בבורסה.

"כיום הפעילות המרכזית שלנו בארה"ב, עם הפנים לעולם. בשנה האחרונה הפוקוס שלנו הוא על פנייה למשקיעים לא רק מישראל, אלא מכל העולם, וזוהי מגמה עולמית. כיום העולם הפך להיות שטוח לגמרי, ואתה יכול לקבל מידע טוב ומעודכן יותר ממישהו שנמצא ביפן או בארה"ב, לעומת השכן שלך או מי שיושב לידך בעבודה", אומר ערן רוט, מייסד ומנהל שותף בקרן אינטו, בראיון ל"גלובס".

"50% מהמשקיעים שלנו ישראלים"

רוט, שניהל את קרן הגשמה של אבי כץ לפני שהקים את אינטו ב-2015, עבר להתגורר בניו ג'רזי לפני כחצי שנה, כחלק מהכוונה של אינטו להסיט את מוקד פעילותה מישראל לארה"ב ולעולם, ולגייס לקרן משקיעים מוסדיים גדולים מארה"ב.

"יצרנו רשת חברתית, שבמסגרתה משקיעי הנדל"ן מכל העולם יכולים לתקשר זה עם זה, לנתח את ההזדמנויות וההשקעות, לדבר ולהמליץ אחד לשני", אומר רוט. "לא המצאנו את הגלגל, רק צבענו אותו בצבע אחר. כיום, לאחר שנתיים וחצי של פעילות, יש לנו כ-35 אלף משקיעים רשומים, המגיעים מיותר מ-100 מדינות".

כמה מתוכם ישראלים?

"בערך 50%. כפי שדיווחנו ופורסם בעבר, אינטו התקשרה עם מרידיאן קפיטל כבר בתחילת דרכה - מה שנתן לנו דחיפה אדירה. מדובר בגוף ענקי, שמבצע אלפי עסקאות בשנה, בשווי של כ-37 מיליארד דולר, ויש לו כמובן גישה להרבה מאוד עסקאות טובות, שלא קל להגיע אליהן".

אתה יושב קרוב למטה של מרידיאן קפיטל?

"כן, אני יושב באותו בניין שלהם במרכז מנהטן, ומכאן אנחנו פונים לכל העולם. יש לנו בקרן גם משקיעים ממדינות המפרץ וערב הסעודית. כל תחום מימון ההמונים חם מאוד בעולם, אבל בארץ זה מתקדם לאט בגלל הרגולציה".

את אינטו מנהל לצד רוט דב קוטלר, הפועל ממשרדי החברה בגני התערוכה בתל אביב. הקרן, שמאפשרת למשקיע שברשותו 25 אלף דולר או יותר להשקיע בפרויקטי נדל"ן, הוקמה על ידי רוט וקוטלר, שבעבר שימש מנכ"ל חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, בית ההשקעות פריזמה ובנק אגוד. השניים מגדירים את אינטו כ"רשת השקעות חברתית". כיום מועסקים בקרן 40 עובדים, מתוכם 30 בישראל ועוד 10 בארה"ב.

רוח גבית חזקה מגולדמן זאקס

כעת נראה כי רוט וקוטלר מכוונים יותר לגיוס סכומים גדולים ממשקיעים מוסדיים בארה"ב, ובאחרונה הם נהנים מרוח גבית חזקה מבנק ההשקעות גולדמן זאקס, שהחליט בחודש שעבר להשקיע 250 מיליון דולר בפלטפורמת השקעות הנדל"ן האינטרנטית Cadre, שאחד מהשותפים שלה הוא חתנו של הנשיא טראמפ, ג'ראד קושנר (יחד עם אחיו ג'ושוע). Cadre הוקמה ב-2014 על ידי האחים קושנר ומנכ"ל החברה, ראיין וויליאמס.

"מה שקרה בחודש שעבר זה לא פחות מרעידת אדמה, כשכל עולם מימון ההמונים וגיוס הכספים באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות קיבל דחיפה חזקה מאוד בעקבות ההחלטה של גולדמן זאקס", אומר רוט.

ומה המצב בארץ?

"בארץ המצב הפוך. יש רגולציה מחמירה מאוד, שאף הוחמרה בשנים האחרונות, ואי-אפשר לגייס סכומים גדולים ממשקיע בודד, גם אם הוא משקיע מוסדי גדול".

רשות ני"ע רוצה להגן על המשקיעים.

"אני יכול להבין, אבל אי-אפשר להשאיר את המצב כמו ב-1969. אנחנו מברכים על הרגולציה והפיקוח, אבל החוק לא מתאים למציאות הטכנולוגית הקיימת כיום. צריך לעשות חקיקה חדשה, שתגן על הצרכן, אבל תתאים ל-2018.

"יש ביקושים אדירים למוצר הזה מכל העולם, וגם בישראל, וזה טוב מאוד שיש רגולציה במטרה להגן על המשקיעים מכל מיני נוכלים, אבל צריך לאפשר את ההתפתחות גם בארץ, בדומה למה שקורה בעולם.

"כיום משקיע ישראלי יכול לקנות נכסים במיליוני דולרים באמצעות פלטפורמה שפועלת מחוץ לישראל, כמו Cadre, למשל, אבל מי שפועל מתוך ישראל - כפוף לרגולציה המקומית, וזה אבסורד. לצערי, רשות ני"ע לא התקדמה עם הזמן והטכנולוגיה. בעולם כל משקיע יכול לראות את הנכס דרך האינטרנט ולהחליט אם להשקיע, הכל שקוף. בישראל אני מוגבל ל-35 ניצעים בלבד, משקיעים כשירים, וזה כמובן בעייתי. בארה"ב קל לנו הרבה יותר לפעול".

איך אתה מסביר את המהלך של גולדמן זאקס?

"צריך לזכור שאנחנו חיים בעולם של תשואות נמוכות מאוד באג"ח, אז הם החליטו שהם מגדילים את ההשקעות בנדל"ן. הם גם רוצים להיות שותפים בניהול הקרן, קאדרה, ובמסגרת ניהול הנכסים של המשקיעים המאוד-עשירים שלו, גולדמן זאקס מתכנן להפנות כ-250 מיליון דולר מהכספים האלה לפלטפורמה, שהיא בסך הכל דומה לשלנו".

אתם פועלים בכיוון דומה?

"כן. אנחנו במו"מ עם גופים גדולים בארה"ב, שייתכן כי ישקיעו סכומים משמעותיים לתוך הקרן, וגם יבצעו הזרמה של כספי משקיעים שלהם לנכסים שהקרן תשקיע בהם או תפנה משקיעים אליהם. המו"מ הואץ באחרונה, בעקבות ההודעה של גולדמן זאקס. כאן הם מבינים שהם צריכים להתרכז בתחומים שהם מומחים בהם, הקשורים לשוק ההון, ואת ההשקעה בנדל"ן הם צריכים לתת לגופים שמבינים ומתמחים בזה, דרך גופים מפוקחים ושקופים. בארץ המוסדיים עדיין לא פועלים כך".

למה הכוונה?

"המשקיעים המוסדיים לא צריכים להקים מחלקות נדל"ן משל עצמם, אלא להתמקד בשוק ההון ולהפנות את ההשקעות בנדל"ן לגופים המתמחים בכך".

אז אתם לא מתכננים להנפיק עוד פרויקטים בתל אביב?

"אנחנו חברה גלובלית, שמאפשרת למשקיעים ישראלים להשקיע יחד עם משקיעים מכל העולם בפרויקטים שונים. עשינו תשקיף אחד, ואנחנו בוחנים את זה כל הזמן ברמת העלויות.

"צריך להבין שהכנת וביצוע תשקיף כוללת עלות של יותר ממיליון שקל בהתחלה, ועוד עלויות שוטפות של קרוב למיליון שקל כל שנה - אז אם מדובר בהשקעה של עשרות מיליוני דולרים, זה הגיוני, אבל אם ההשקעה היא של כמה מיליונים בודדים, זה פוגע קשות בתשואה של המשקיעים והופך ללא כדאי. חוץ מזה, אמנם רשות ני"ע עושה מאמצים אדירים לזרז תהליכים, אבל הכנת תשקיף והוצאתו אורכת כשלושה חודשים ולפעמים יותר, והרבה פעמים זה זמן יותר מדי ממושך עבור קבלת החלטה על כניסה להשקעה בפרויקט".

אינטו / תעודת זהות

■ תחום פעילות: רשת חברתית להשקעות בנדל"ן

■ מנכ"ל: ערן רוט

■ יו"ר: דב קוטלר

■ היקף גיוס עד היום: 400 מיליון שקל

■ היקף השקעות עד היום: 2 מיליארד שקל

בעלי מניות עיקריים: ערן רוט (45%), דב קוטלר (10%) ומרידיאן קפיטל גרופ (10%)

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר