גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול סיכונים בעסק: איומי סייבר הפכו לחלק משמעותי

איומי סייבר ותפקוד האינטרנט הם חלק בלתי נפרד כיום מניהול הסיכונים בעסק ■ ההוצאות הן על רשת יציבה ואמינה ועל הגנה מפני מתקפות סייבר גדולות ■ היום כבר ברור: אובדן מידע עלול לגרום נזק רב לעסק מתפקד

איומי סייבר הפכו לחלק משמעותי מניהול סיכונים בעסק/  צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
איומי סייבר הפכו לחלק משמעותי מניהול סיכונים בעסק/ צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף Partner 

ב-12 במאי 2017, העולם החסיר פעימה. משעות הבוקר, החלו להתקבל דיווחים ממוקדים רבים על מתקפת הסייבר הגדולה בהיסטוריה. כמה שעות לאחר מכן, התבררו ממדי האירוע: תוכנת הכופר WannaCry פגעה בכ-300 אלף מחשבים ביותר מ-150 מדינות, וגרמה לשיבושים קשים במשרדי ממשלה, בתי חולים, חברות תקשורת, ואינספור בתי עסק.

ממשלו של נשיא ארה"ב, דונלד טארמפ, האשים לאחרונה את צפון קוריאה בפעולה הזדונית הזאת. פייק ניוז? אולי. מה שבטוח, יש בפרשה המלחיצה הזו לקח חשוב לכל עסק: חיבור יציב ואמין לאינטרנט, אבטחה מפני איומים וגיבוי דאטה, מקבילים לבריאות שלנו - אנחנו נזכרים להעריך אותם כשהם מתחילים לעשות צרות.

להיערך מראש לתרחישים שונים

המציאות כיום היא שלא משנה במה עוסקת חברה, אינטרנט חזק ויציב הוא עורק החיים שלה. ללא חיבור היא מושבתת לגמרי: אין תקשורת, הייצור והשירותים נפגעים, והעבודה השוטפת נבלמת - נפילות של דקות בלבד ביום, מתרגמות להפסדים לא מבוטלים בכסף, בלקוחות ובמוניטין. יותר מזה, על פי מחקר שנערך לאחרונה בארה"ב, 60% מהעסקים שנפגעו מאיבוד מידע מאסיבי נסגרו תוך חצי שנה בלבד. כלומר, סיכוייה של חברה שחווה נפילות ברשת עלולות לפגוע באופן משמעותי בכוח השרידות שלה.

מפתיע לגלות, אם כן, שעסקים קטנים ובינוניים רבים בישראל עדיין אינם רואים היעדר חיבור לאינטרנט, מתקפות סייבר, או אובדן דאטה כאיום קריטי. יש להודות כי חלקם עוד רואים בחיבור לאינטרנט מעין כוח עליון, שאינו בשליטתם.

ועל אף שנפילות ברשת אכן מתרחשות לא פעם עקב פגעי מזג אוויר, ההיערכות להן צריכה להיות משמעותית יותר ובבניית ניהול הסיכונים, חייבת החברה להיערך מראש גם לתרחישים אלו. אחרת, עלול להיות מאוחר מדי.

פרטנר עסקים מציעה אינטרנט יציב כולל הגנה מקסימלית מפני איומי סייבר. לפרטים>>>

"סיכוני אונליין" הם חלק בלתי נפרד מניהול סיכונים של עסקים בעידן הדיגיטלי ובמסגרת בנייתו וגיבושו המשתנה משנה לשנה, כדאי לתת תשומת לב מלאה לתחום זה. להעריך את הסבירות לאירועי אינטרנט - מנפילת הרשת ועד מתקפת סייבר קטלנית - ולהיערך עם פתרונות הגנה ומניעה מראש.

מה עושים עובדים כשאין אינטרנט? /  צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כמה זה עולה לכם

עסקים קטנים בארהאם נכפיל זאת במספר העובדים, ונזכור כי חלקם כנראה משתכרים יותר, נגיע לסכום מכובד, שנע בין עשרות אלפי שקלים לעסק קטן, ועד מיליוני שקלים בשנה לעסק שמעסיק עד 100 עובדים.

אבל למעשה, אינטרנט איטי הוא האחראי העיקרי על בזבוז הזמן והמשאבים הגדול ביותר בעסק, כאשר כל עובד מבזבז בממוצע כ-5.5 שעות בחודש בשל טעינת נתונים איטית. בחישוב כלל העובדים מתקבל הפסד שנתי לא מבוטל, וגם הוא מגלם בתוכו הפסד בשל שעות עבודה אבודות בלבד. הוא לא מגלם את הנזק שנגרם לעיתים לציוד עקב אינטרנט בלתי יציב, את הפגיעה בהכנסות אם לקוחות לא מקבלים מענה, את אובדן אמון הלקוחות ועוד.

מתקפות סייבר הן איום ממשי על עסקים קטנים ובינוניים/  צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

קטנים מדי עבור האקרים? תחשבו שוב

מומחי IT עולמיים קובעים כי תוכנות כופר הן הסכנה הגדולה ביותר לאובדן מידע עבור עסקים קטנים ובינוניים ונתוני הפשיעה עולים במהירות. בבריטניה, לדוגמא, כ-71% מהעסקים הקטנים דיווחו על פריצה אונליין ב-2016. ולמרות זאת, כ-58% מהעסקים הקטנים והבינוניים אינם ערוכים לכך.

ואכן, בשנים האחרונות למדו הפורצים כי משתלם יותר לתקוף עסקים קטנים, שאינם ערוכים להתגונן וגם הסבירות כי ישלמו כופר גבוהה יותר. בנוסף, מחשביהם של עסקים קטנים מהווים לא פעם ערוץ שימושי לביצוע מתקפות נרחבות יותר.

כך למשל, קרה לענקית האמריקאית, טארגט, שסבלה ב-2013 מפריצה מקוונת שבה נגנבו פריטי אשראי מעשרות מיליוני לקוחות. פריצה זו התרחשה, שלא לומר יכולה הייתה להתבצע בכלל, דרך ספקית מיזוג האוויר של החברה. לספקית קשר דיגיטלי ישיר לטארגט מחד ורמת אבטחת מידע וחומות מגן נמוכה מאידך, מה שהופך אותה לדלת כניסה נוחה להאקרים.

להתמקד במה שחשוב

מחקרים רבים קושרים בבירור בין איכות החיבור לרשת לבין יכולתו של העסק לשרוד ולשגשג. חיבור חזק לאינטרנט מספק יתרון תחרותי, מאפשר לאמץ טכנולוגיות חדשות, וממלא תפקיד מרכזי בצמיחה של עסקים. האחריות לתשתית זו מוטלת על בעלי העסק ומנהליו, שצריכים לדאוג קודם כל לחיבור יציב לרשת, וכן לאבטחה וגיבוי דאטה איכותיים.

בשנים עברו, עסקים קטנים ובינוניים שחיפשו פתרונות הגנה נתקלו בבעיה, מאחר וחברות אבטחת המידע פיתחו רק מוצרים מורכבים לחברות גדולות. בשנים האחרונות, חברות תקשורת וספקיות אינטרנט החלו להציע חבילות גלישה גמישות המשלבות אבטחה וגיבוי המתאימות לכל עסק. מבחינת עסקים בקנה מידה קטן ובינוני, זהו פתרון מהיר, במחיר סביר, המעניק לעסק גיבוי מצד גופים גדולים כמו פרטנר, סלקום או טריפל סי, למשל.

פרטנר מציעה היום פתרון אינטרנט לעסקים, שבו תשתית האינטרנט בעסק מגובה באמצעות פתרון ייחודי המבוסס על תשתית LTE מתקדמת, כך שגם אם התשתית הראשית נופלת, החיבור לאינטרנט מגובה ורצוף. תשתית LTE יושבת על רשת סלולרית ומהווה גיבוי מיידי, ברגע שקורה משהו לכבל שמנתק את הרשת. כ-40% מהחברות בארה"ב שעברו לרשת עם גיבוי LTE דיווחו על עלייה בפעילות, קרוב למחציתן דיווחו גם על חיסכון בהוצאות וכ-67% רשמו עלייה משמעותית ביעילות העובדים.

בשורה החתונה, אינטרנט יציב ומגובה אינו עניין של מה בכך, הוא מהווה כיום בסיס משמעותי לעלייה בתפוקת העסק ולחיסכון כלכלי, ולכן נחשב השקעה חשובה ובטוחה של החברה במבט קדימה לעתיד.

העסק שלך צריך אינטרנט יציב, איכותי, מוגן ומגובה. לפרטים אודות האינטרנט של פרטנר עסקים >>>

עוד כתבות

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד