ENI: תגלית גז בקפריסין עם מאפיינים דומים למאגר "זור" המצרי

בכך אישרה החברה את הדיווחים שהתפרסמו לפני כשבוע בתקשורת המקומית בקפריסין ואת הדיווח של "גלובס" ■ גודל המאגר עדיין לא ידוע, אך עפ"י הפרסומים הקודמים מדובר במאגר בגודל בינוני בקנה-מידה ישראלי, בין "כריש" ו"תנין" ל"תמר"

אסדת קידוח / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
אסדת קידוח / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

ענקיות הגז והנפט האירופיות ENI האיטלקית ו-TOTAL הצרפתית גילו מאגר גז טבעי "מבטיח" במרחק של 80 ק"מ מהחוף הדרומי של קפריסין - כך הודיעה ביום חמישי האחרון ENI. בכך אישרה החברה את הדיווחים שהתפרסמו לפני כשבוע בתקשורת המקומית בקפריסין ואת הדיווח ב"גלובס".

ואולם, גודלו של המאגר עדיין לא ידוע. על-פי הפרסומים הקודמים, מדובר במאגר בגודל בינוני בקנה-מידה ישראלי, בין "כריש" ו"תנין" ל"תמר".

המאגר התגלה בבלוק 6 שנקרא "קליפסו" הנמצא בבעלות משותפת של ENI ו-TOTAL. הקידוח בוצע בעומק של 2,074 מטר והגיע לעומק סופי של 3,827 מטר.

"החברה תבצע מחקרים נוספים על-מנת להעריך את טווח כמויות הגז וכדי להגדיר פעולות חיפוש נוספות", נכתב בהודעה של ENI.

עוד צוין כי המאפיינים הגאולוגיים של קליפסו דומים לאלה של מאגר "זור" המצרי. עובדה זו עשויה להוביל לקידוחים מוצלחים נוספים בעקבות חיפושים שיתמקדו באזורים עם מאפיינים דומים. "קליפסו 1 היא תגלית גז מבטיחה ומאשרת את קיומו של מערך גאולוגי דומה לזה של 'זור' גם במים הכלכליים של קפריסין", נכתב בדיווח של ENI.

ENI פעילה בקפריסין משנת 2013 ומחזיקה ב-6 רישיונות במים הכלכליים של שלה - בבלוקים 2,3,6,8,9 ו-11. החברה פיתחה וחיברה את המאגר הענק המצרי "זוהר" במהירות שיא של שנתיים וחצי. גם שותפתה של ENI ב"קליפסו", TOTAL הצרפתית, היא אחת החברות הגדולות בחיפושי הגז והנפט בעולם. מדובר בשתי ענקיות בעלות הון עצמי רב, שלא יצטרכו לגייס כסף בבורסה כדי לממן את הפיתוח - דבר שמקצר את התהליכים משמעותית.

עד היום התגלה בקפריסין רק מאגר אחד, "אפרודיטה", שנמצא בבעלות חברות דלק קידוחים, נובל אנרג'י ו-Shell. מאגר זה, המכיל כ-120 BCM גז טבעי, התגלה עוד ב-2010 וטרם פותח. פיתוחו אמור להיות מאוחד עם השלב ב' של פיתוח "לוויתן" שנמצא במרחק של כ-30 ק"מ בלבד ממנו. זאת, בכדי להוזיל את עלויות הפיתוח ולהציב אסדת קידוח אחת.

פוטנציאל צריכת הגז הטבעי של קפריסין נאמד בכ-1 BCM בשנה בלבד. במדינה זו עדיין משתמשים במאזוט מזהם לייצור החשמל. כדי לעמוד בתוכנית הפחתת פליטות המזהמים האירופית, בקפריסין מתכננים כבר בתקופה הקרובה להתחיל לייבא גז נוזלי LNG. המשמעות היא שמאגר "אפרודיטה", אם וכאשר יפותח, מיועד כולו ליצוא, כמו גם ככל הנראה המאגר החדש. ENI היא שותפה במתקן ההנזלה במצרים "דמיאטה", מה שעשוי להקל על יצוא הגז שהתגלה למצרים.

חשוב להזכיר כי בקפריסין שורר מצב גאופוליטי מורכב בשל יחסיה עם טורקיה. מאז 1974 קפריסין מחולקת לשתי ישויות נפרדות - החלק הטורקי בצפון האי והחלק היווני בשליטתה של ממשלת קפריסין הרשמית והמוכרת בעולם. לקפריסאים יש הסכמי גבולות של המים הכלכליים עם ישראל, מצרים ולבנון. אלא שלפי טענת טורקיה, חלקם מצויים בריבונותה, כולל בלוק 6 "קליפסו". המשמעות היא שהתגלית החדשה עלולה ללבות את הקונפליקט בין שתי המדינות.