גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירי טבע הרוויחו 50 מיליון ד', המשקיעים הפסידו 17 מיליארד

בשנה השחורה של טבע הרוויחו עשרה מבכירי החברה מעל ל-50 מיליון דולר, בזמן שהמשקיעים במניה הפסידו כ-17 מיליארד דולר ■ כ-230 עובדים פוטרו מאתרי החברה בכפר-סבא ורמת חובב

טבע / צילום: רויטרס
טבע / צילום: רויטרס

2017 הייתה שנה שחורה למשקיעים במניית טבע, לאחר שהקשיים בעסקיה הגנריים והתחרות הגוברת לתרופת הדגל שלה - הקופקסון, פגעו בתוצאותיה העסקיות וגרמו לחששות בקרב המשקיעים, שתהו על יכולתה של ענקית התרופות לשרת את החוב העצום שנטלה על עצמה ברכישת הענק של אקטביס ב-2016. חוב זה עמד בסוף 2017 על 32.5 מיליארד דולר.

מניית טבע   נפלה בשנה שחלפה ב-48% - מה שגרם להשמדת ערך מצטברת של יותר מ-17 מיליארד דולר למשקיעים בחברה. אלא שמתברר שהיה גם מי שהרוויח יפה בטבע אשתקד - בכירי החברה ובהם המנהלים שהובילו אותה למצבה הקשה, כשהחלטות שגויות שקיבלו גרמו להפסדי ענק ולקריסת המניה.

מהדוח המורחב (10K) שטבע פרסמה אמש עולה כי 10 מנהלים בכירים בחברה גרפו אשתקד שכר מצטבר של כ-51 מיליון דולר. ראשית, עלות שכרו של המנכ"ל הנכנס, קאר שולץ, עמדה ב-2017 על 17 מיליון דולר, 14.2 מיליון דולר מתוכם תגמול מנייתי שניתן לו. שולץ נכנס לתפקיד המנכ"ל בנובמבר האחרון וזכה בשנה החולפת לשכר של 333 אלף דולר, לאופציות בשווי 2 מיליון דולר ולתגמולים נוספים בסך 465 אלף דולר.

ארז ויגודמן, המנכ"ל הקודם של טבע שעזב את תפקידו עוד בפברואר 2017, קיבל בשנה האחרונה שכר בעלות של 2.8 מיליון דולר, מתוכם כ-1 מיליון דולר בגין פרישתו. בכירים אחרים ברשימת המשתכרים הבולטים בחברה הם איל דשא, לשעבר מנהל הכספים, שב-2017 עלות שכרו עמדה על 4.2 מיליון דולר, לעומת 3.9 מיליון דולר ב-2016; יצחק פטרבורג, המנכ"ל הזמני (פברואר-נובמבר 2017), עם שכר של 6.8 מיליון דולר; מייקל היידן, שהיה המדען הראשי, עם 4.2 מיליון דולר - ירידה מ-7.5 מיליון דולר ב-2016; ורוב קורמנס, שניהל את פעילות התרופות המקוריות, עם 5.1 מיליון דולר.

אם מישהו מהמשקיעים קיווה לשמוע את דעתם הכנה של הבכירים שעזבו לאחרונה על הנעשה בטבע, הוא עלול להתאכזב. מתברר כי ויגודמן, פטרבורג, דשא והיידן חתומים על סעיף שמחייב אותם לא לפגוע בתדמית החברה לתקופה של לא פחות מ-10 שנים. נציין שגם הבכירים המכהנים כיום חתומים על סעיף כזה, וביניהם גם שולץ. 

כמה הרויחו מנהלי טבע

בין הבכירים שעדיין מכהנים בתפקידיהם בחברת התרופות ניתן לציין את קרלו דה-נוטריסטפני, מנהל התפעול, שעלות שכרו עמדה בשנה האחרונה של 4.5 מיליון דולר, עלייה מ-4.1 מיליון דולר ב-2016; הפרון פרידריקסדוטיר האחראית על המו"פ עם 3.7 מיליון דולר; מנהל הכספים מייקל מקללן עם 1.1 מיליון דולר; ומנהל משאבי האנוש מרק סבג עם 2.5 מיליון דולר. מבין כל בכירי טבע רק שניים היו זכאים לבונוס עבור השנה העגומה שחלפה: מקללן שקיבל בונוס בסך 101 אלף דולר ופרידריקסדוטיר - 900 אלף דולר.

מהדוח עולה שטבע הקצתה לעובדיה כ-15.5 מיליון אופציות במחיר ממוצע של 32.08 דולר בשנה האחרונה. הצניחה החדה במחיר המניה הובילה לירידה במימוש האופציות שבידי העובדים, והם מימשו ב-2017 רק כ-7,000 אופציות במחיר ממוצע של כ-17.4 דולר, לעומת כ-8.1 מיליון מניות במחיר ממוצע של 46.9 דולר ב-2015, וכ-766 אלף מניות במחיר ממוצע של 44.2 דולר ב-2016. בסוף 2017 היו בידי עובדי החברה כ-43 מיליון אופציות במחיר ממוצע של כ-44.3 דולר, כלומר "מחוץ לכסף", משום שהמחיר הנוכחי נמוך בכ-25 דולר. מתוכן, כ-19.1 מיליון אופציות ניתנות למימוש מיידי, אך במחיר ממוצע של קרוב ל-48 דולר, הרחק מחוץ לכסף.

טבע מוציאה אל הפועל כיום תוכנית התייעלות אגרסיבית שכוללת פיטורי 14 אלף עובדים, מתוכם כ-1,750 בישראל. הדוח מלמד כי מספר עובדי החברה ירד ב-2017 ב-5,168 מהשיא שנרשם במספרם לאחר רכישת אקטביס ב-2016, והסתכם ב-51,792 עובדים. מספר זה צפוי כמובן עוד לקטון בשנתיים הקרובות. בישראל העסיקה טבע בסוף השנה 6,245 עובדים - כ-12% מכוח האדם שלה. זוהי ירידה של 618 עובדים (כ-9%) מ-2016.

בקיץ פוטרו כ-230 עובדים מאתרי החברה בכפר-סבא ורמת חובב. ירידה משמעותית של 31.6% ניכרת במספר העובדים ב"שאר העולם" ל-10,780 עובדים. באירופה המספר ירד ב-7.5% ל-22,350 ואילו בארה"ב המספר דווקא עלה ב-22.1% ל-12,416. טבע מציינת בדוח כי תוכנית ההתייעלות שלה יכולה להוביל להפסד של הטבות מס מהן היא נהנית כיום בישראל, ולכך עלולה להיות השפעה משמעותית על תוצאותיה הפיננסיות.

טבע מדווחת לראשונה בדוח 10K כחברה אמריקאית, ולא בדוח 20F כחברה זרה בארה"ב, לאחר שעם רכישת אקטביס מעל 50% מנכסי טבע נמצאים בארה"ב. 10K הוא דוח נרחב וארוך יותר, הכולל מידע רב יותר מהדוח המפורט 20F שטבע נהגה לפרסם בשנים קודמות.

רבות דובר על שחיקת המחירים בשוק הגנרי בארה"ב על רקע הקונסולידציה בקרב הרוכשים של התרופות. עם זאת, דווקא אחוז המכירות של טבע ללקוחות המרכזיים שלה ירד ב-2017 כש-McKesson Corporation הייתה אחראית ל-16% מהמכירות נטו של טבע ו-AmerisourceBergen ל-15%, לעומת 20% לכל אחת ב-2015, ו-15% ו-19%, בהתאמה, ב-2016.

אלרגן הקטינה החזקה

לפי דיווח נוסף שהתפרסם אתמול, חברת התרופות אלרגן ירדה להחזקה של 3.9% ממניות טבע, לאחר שמכרה בעסקאות בשוק הפתוח כ-4.1 מיליון מניות בימים האחרונים, במחירים שנעו בין 20.12-21 דולר למניה. אלרגן הפכה לבעלת המניות הגדולה ביותר בטבע, עם 9.9% מהמניות, כשטבע רכשה ממנה את החטיבה הגנרית שלה, אקטביס, בעסקה המשלבת מזומן ומניות ב-2016.

בקיץ 2017 נגמרה תקופת החסימה ואלרגן החלה לממש את המניות שבידיה. כשאלרגן קיבלה לידיה את מניות טבע באוגוסט 2016, השווי שלהן היה 5.3 מיליארד דולר, אך ההתכווצות הניכרת במחיר המניה הובילה את אלרגן להכיר ברבעונים קודמים בירידות ערך בגין ההשקעה בטבע, בהיקף כולל של 3.3 מיליארד דולר. לפני חודשיים הגיעה אלרגן להסכם עם בנק ג'יי.פי מורגן, כששעבדה לטובת הבנק 25 מיליון מניות טבע, בתמורה להלוואה מהבנק. צרה חדשה לטבע: חברת מומנטה הודיעה היום על קבלת אישור לשווק גרסה גנרית לקופקסון במינון 40 מ"ג בארה"ב. מדובר על אישור צפוי אמנם, אך בתחזיות טבע ל-2018 (שממילא היו נמוכות ביחס לציפיות האנליסטים) ההערכה הייתה שמומנטה תשיק את הגרסה שלה לתרופת הדגל של טבע רק בחודש אפריל. בתחזיות השנתיות טבע העריכה מכירות של 1.8 מיליארד דולר לקופקסון ב-2018. ככל הנראה, הדאונסייד כבר מגולם בטווח התחזיות שמסרה החברה בעבר.

מומנטה, שכבר משווקת גרסה גנרית לקופקסון לטרשת נפוצה במינון 20 מ"ג משנת 2015, תהפוך למתחרה גנרית שנייה בשוק לאחר מיילן, שהחלה לשווק את הגרסה שלה באוקטובר האחרון. כשמומנטה השיקה את הגרסה שלה למינון 20 מ"ג, הפגיעה בטבע הייתה מינורית יחסית משום שהיא העבירה את רוב המטופלים בקופקסון לגרסת ה-40 מ"ג. כניסת מיילן לשוק, וכעת התווספות מומנטה לתחרות, הן הפגיעה המשמעותית יותר. ברבעון הרביעי ירדו הכנסות טבע ממכירות הקופקסון בארה"ב ב-20% ל-622 מיליון דולר, בשל התחרות הגנרית מול מיילן, שהציתה תחרות מחירים.

מומנטה התעכבה בקבלת האישור על רקע אזהרה של ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) הנוגעת למפעל של פייזר, שהוא חלק משרשרת הייצור של הקופקסון הגנרי שלה. לאחרונה הודיעה מומנטה שהסתיימה בחינת ה-FDA במפעל, והעריכה שתקבל את האישור בקרוב, ואכן כך קרה.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"