גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרות לקמפוסים: הרווארד, הוואי ואילינוי הימרו על שוק רגוע

אוניברסיטאות בארה"ב וקרנות פנסיה של עובדי מדינה גילו בשנים האחרונות את האפשרות להשיג תשואה יפה בזכות הימור על שווקים נטולי תנודתיות ■ אלא שהסערה האחרונה גוררת חשש גדול יותר: סכומי-עתק מושקעים ברחבי העולם בהימורים על תנודתיות נמוכה

אוניברסיטת הרווארד / צילום: שאטרסטוק
אוניברסיטת הרווארד / צילום: שאטרסטוק

עשור של תשואות אג"ח נמוכות הניע אפילו משקיעים שוחרי יציבות להיכנס להשקעות מסוכנות. כעת - ההימורים הללו נראים בעייתיים. חלק מאלו שמגלים את הבעייתיות הן אוניברסיטאות כהרווארד, עובדי מדינת הוואי ועובדי האוניברסיטאות באילינוי.

קרנות פנסיה וקרנות מענקים (תרומות) של אוניברסיטאות חיפשו בעבר השקעות בטוחות יחסית. לאחר קריסת הריביות בעקבות המשבר הפיננסי, הן התקשו לשלם לפנסיונרים ולהשלים תקציבים אוניברסיטאיים, וכתוצאה מכך הוסיפו הימורים מסוכנים יותר - על קרנות גידור והון סיכון - בתקווה לשפר את התשואות.

בזמן האחרון חלק מאותם משקיעים הימרו בגדול גם על התקופה הממושכת של התנודתיות הנמוכה בשווקים. האסטרטגיות הללו, שכוללות כתיבה של חוזי אופציות מסובכים, היו במשך שנים מקור לכסף קל. השווקים היו רגועים כפי שלא היו מאז שנות ה-50 במאה שעברה.

בין המהמרים הללו היו גם קרן המענקים של אוניברסיטת הרווארד, מערכת הפנסיה של עובדי מדינת הוואי, ומערכת הפנסיה של עובדי האוניברסיטאות באילינוי.

הצרה היא שהתנודתיות חזרה לשווקים - ובעוצמה. כשמדד דאו ג'ונס איבד יותר מ-2,400 נקודות בשבוע, גם תנודות השוק במהלך ימי המסחר עלו. מדד התנודתיות של בורסת החוזים בשיקגו, "מדד הפחד" VIX שמודד את התנודות הצפויות במדד 500 P&S, ננעל בשבוע שעבר ברמתו הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 2015, לאחר הקפיצה היומית הגדלה ביותר שלו אי פעם, ב-5 פברואר - מ-17.31 ל-37.32 נקודות.

קרן הפנסיה של הוואי, שמנהלת 16.9 מיליארד דולר, החלה ב-2016 להרוויח כסף ממכירת אופציות put ל"מדד הפחד" - הימור שהשווקים יישארו רגועים או יעלו. כשהשווקים יורדים נאלצת הקרן לשלם לבעלי האופציות שהיא מכרה. "ספגנו כמה הפסדים שאפשר לצפות להם עם התנודות הללו בשוק", אמר ויחוי צ'טרגי, מנהל ההשקעות הראשי של הקרן, ב-8 בחודש. הוא הוסיף ש"ההפסדים הם במסגרת הצפוי".

בינתיים הקרנות מביעות ביטחון שהאסטרטגיה שלהם תעבוד. אלא שפעילים אחרים בשוק חוששים שכל טלטלה נוספת תגרום למוסדות הללו לצאת מההשקעות הללו. "החשש הוא שהאסטרטגיות הללו יתפוררו", אמר אלברטו גאלו, מנהל תיקי השקעות באלג'בריס, חברת השקעות מלונדון. גאלו מעריך שיותר מ-500 מיליארד דולר מצויים כיום באסטרטגיות הימור על תנודתיות נמוכה בכל העולם, וזה כולל שימוש בנגזרים שונים להימור על תנודתיות.

לטענת משקיעים, עליית ההימורים על תנודתיות נמוכה היא בין הסיבות לכך שהירידה הנוכחית בשווקים היא שונה וגם קשה יותר לצפות אותה. יש עסקאות שקשה לעקוב אחריהן. קשה גם לכמת כמה כסף מצוי בהימורים נגד תנודתיות או בתלות בשווקים שקטים. דבר אחד בטוח: כשהבנקים המרכזיים ממושכים בהדרגה את התמיכה שלהם בשוק, השקט של השנים האחרונות לא צפוי לחזור.

"חלופה למניות"

ההימורים על תנודתיות נמוכה משתנים ממשקיע למשקיע. השקעה פופולרית בתחום היא שתי תעודות סל בורסאיות שמהמרות על יציבות מתמשכת במניות - שתיהן מהמרות על כך ש"מדד הפחד" יורד ונשאר נמוך. תעודות הסל הללו ניהלו 4 מיליארד דולר עד לטלטלה האחרונה בשוק המניות, כאשר חלק גדול מכספן הגיע ממשקיעים גדולים כמו אוניברסיטת הרווארד. קרן המענקים של הרווארד החזיקה מעל 100,000 תעודות סל כאלו בסוף ספטמבר 2017. ברבעון הרביעי היא דיווחה על סגירת הפוזיציה הזו, וההחזקה הנוכחית של הרווארד אינה ברורה.

"יש צונאמי של כספים שנכנסים לאסטרטגיות ההשקעה הללו", אמר דן דייל, ממנהלי חברת הייעוץ אקוויטי ריסק קונטרול גרופ, שמייעצת לקרנות פנסיה גדולות ולקרנות מענקים למוסדות השכלה. "סביבת התשואה הנמוכה דוחפת אנשים להשקעות שהם לא היו עושים לפני שמונה עד עשר שנים", אמר דייויד מורהד, מנהל השקעות בכיר בקרן המענקים של אוניברסיטת ביילור. "יש מוסדות שאולי לא סוחרים במפורש בתנודתיות, אבל הם נכנסים לנכסים באיכות נמוכה, מינוף גבוה ויותר בעיות נזילות".

דונלד פירס, מנהל השקעות ראשי בקרן הפנסיה של עובדי מחוז סן ברנדינו בקליפורניה (9.3 מיליארד דולר), סוחר בתנודתיות במשך כשש שנים. לאחרונה הוא קונה לקרן שלו אופציות בסיכון על מדדי מניות, בהיקפים של כ-300 מיליון דולר. פירס אומר שהמסחר שלו חסך לאחרונה מיליארד דולר לקרן הפנסיה המחוזית, והוא ימשיך להמר על תנודתיות. "מבחינתנו זו חלופה להשקעה במניות", אמר.

קרנות פנסיה אחרות מהמרות בצורה חד-סטרית, כולל קרן הפנסיה בהוואי. אופציות ה- putשהיא החלה למכור ב-2016 מעניקה למחזיקים שלה את הזכות למכור מניות ברמה מסוימת. כאשר השווקים שקטים, קרן הוואי מקבלת ממי שקנה ממנה את האופציות צ'ק בכל חודש. אם השווקים יורדים, הבעלים של האופציות יכולים לגבות ממנה כסף.

מנהל ההשקעות של הקרן, צ'טרגי, אמנם חושש מהמשך הירידה בשוקי המניות, אך אומר שקרן הפנסיה של הוואי נקטה צעדים לצמצום ההפסדים. לדבריו, הקרן שלו תמשיך למכור את החוזים הללו.

סוג המסחר הזה הניב רווח בכל שנה מאז שהשווקים החלו להתאושש בתחילת 2009. עד 6 בפברואר החודש, מדד 500 P&S נהנה מ-404 ימי מסחר רצופים ללא ירידה של 5%, הרצף הארוך מאז ספטמבר 1959. הסגירה הממוצעת של "מדד הפחד" בשנה שעברה הייתה 11.09 נקודות, הממוצע הנמוך מאז 1990.

משקיעים גדולים רבים שנהרו למוצרים הללו היו תחת לחצים מיוחדים להניב תשואות. קרנות פנסיה בארה"ב זקוקות בדרך כלל לתשואה של 7%-8% בשנה כדי לעמוד בהתחייבויות שלהן. בעשור האחרון הן התקשו לעמוד ביעד הזה, כאשר סך נכסיהן יורד כתוצאה מגידול בקצבאות הפנסיה.

כתוצאה מכך, קרנות רבות הורידו את אחזקות האג"ח שלהן ופנו לנדל"ן, לסחורות, קרנות גידור והון פרטי. ההשקעות החלופיות הללו עלו ל-26% מההחזקות של 150 מקרנות הפנסיה הגדולות ביותר בארה"ב ב-2016 , מול 7% בלבד עשור לפני כן.

אחזקות האג"ח של קרנות הפנסיה הציבוריות הגדולות ירדו ל-21.09% מהנכסים בדצמבר 2017, מ-25.32% בדצמבר 2007.

לאחרונה, חברות הייעוץ לקרנות הפנסיה המליצו ללקוחות שלהן למכור חוזים עתידיים. עד 2013, לא הייתה כמעט קרן גידור שהשתמשה באסטרטגיה הזו, לפי אנדרו ג'נקין, נשיא חברת הייעוץ ווילשר. היום הוא מעריך שיותר מ-60 מבין 6,000 קרנות הפנסיה בארה"ב משקיעות בהימורים על תנודתיות.

חשד: מניפולציה השפיעה על "מדד הפחד"

רשות הפיקוח בוול סטריט בודקת האם מחירים שקשורים ל"מדד הפחד" בשוק המניות עברו מניפולציה. מדד הפחד - מדד התנודתיות של בורסת Cboe שידוע בראשי התיבות VIX - מתבסס על מחירי האופציות של מדד 500 P&S, ולאחרונה עלה לכותרות בעקבות התנודתיות בשווקים.

סימנים נוספים לבעיה אפשרית במדד ה-VIX נרשמו ביום שני, כאשר מכתב של חברת עורכי דין שמייצגת לקוח אנונימי קרא למפקחים בממשל לבדוק חשד למניפולציה במדד, בטענה שהיא גורמת למשקיעים בארה"ב הפסדים במאות מיליוני דולר בכל חודש.

במידה שיימצאו ראיות למניפולציה, תיפגע האמינות של מדד VIX - שצבר פופולריות רבה בעשור האחרון כמכשיר גידור של משקיעים. המדד מיועד לעקוב אחרי חשש המשקיעים, והוא נוטה לנוע בכיוון ההפוך ממדד 500 P&S.

רשות הרגולציה של התעשייה הפיננסית, Finra, היא הרגולטור העצמי של וול סטריט. בדיקה של Finra או גוף פיקוח אמריקאי אחר תהיה מכה לבורסת Cboe - שמדדVIX הוא זיכיון-גג שלה, עם מגוון של מוצרים כולל חוזים עתידיים, אופציות ותעודות סל שעוקבות אחרי מדד הפחד.

בשבוע שעבר הציתה התנודתיות בשוק המניות עלייה חדה במדד VIX, וקריסה של תעודת סל פופולרית שקונה ומוכרת חוזים על המדד. נפילת תעודת הסל הזו גררה את קריסת מניית Cboe עצמה ב-18% בארבעה ימים, על רקע הערכות שההפסדים שנגרמו למשקיעי תעודת הסל יובילו להידוק הפיקוח על מדד הפחד בעתיד.

עם זאת, הוכחת מניפולציה היא משימה מורכבת מאוד. מאז הקמת רשות המסחר בחוזי סחורות עתידיים ב-1975, הגוף המפקח הזה זכה רק בתיק מניפולציה אחד נגד סוחר, בסוף 2016.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי