גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק ערוץ 20: הטבות של הרגע האחרון וקרבות בין המועצה לשר

הכול חוקי: הח"כים ביצעו שינוי דרמטי בטלוויזיה המסחרית לקראת קריאה שנייה ושלישית ■ נציגי משרדי האוצר והמשפטים הבהירו כי הם מתנגדים לחוק, מכיוון שמשמעותו היא שהממשלה תוכל למעשה לסגור ערוצים

איוב קרא / צלם: איל יצהר
איוב קרא / צלם: איל יצהר

ועדת קיש סיימה ביום רביעי בלילה את דיוניה ואישרה את החוק המורכב, שנולד כדי להציל את ערוץ 20, לקראת קריאה שנייה ושלישית במליאה. אם לקראת הדיון האחרון ניתן היה לחשוב שראינו כבר הכול, ושהעניינים פחות או יותר סגורים, התברר שבהליך הייחודי הזה, שנולד מהצעת חוק של ח"כ שרן השכל (הליכוד), והפך לחקיקה שעוסקת כמעט בכל שוק התקשורת, ההפתעות לא מפסיקות להגיע וייתכן שעוד יגיעו במהלך ההצבעה על החוק במליאה.

רק ל-yes ולהוט לא נשאר

בלילה שלפני כינוס הוועדה התברר כי היו"ר, ח"כ יואב קיש (הליכוד), החליט להיענות ללחציהן של שתי החברות הרב-ערוציות הגדולות ולזרוק גם להן עצם. זו הדינמיקה של שוק התקשורת המקומי: הגרעין היה רצון לעזור לערוץ 20, ואי אפשר לעזור לו בלי לעזור לשלושת הערוצים הייעודיים האחרים. ואם עוזרים לארבעת הערוצים הייעודיים, שמתפרנסים מאותו שוק פרסום שעליו מתבססים שלושת הערוצים הגדולים, אי אפשר לא לעזור גם להם. ואם עוזרים לקשת, רשת וערוץ 10, איך אפשר להתעלם מ-yes ומהוט שגם להם קשיים משלהם, והוראות רגולציה שחלק לא מבוטל מהן הוא ארכאי.

הסיבה להקלה התבררה רק בהמשך: על הפרק עומדים כספי הביד ששילמו לאחרונה שלושת הערוצים המסחריים תמורת אפיקי השידור. מדובר בכ-33 מיליון שקל (קשת 25.2 מיליון שקל תמורת אפיק 12, רשת 7.7 מיליון שקל תמורת אפיק 13, ועשר ששילמה סכום סמלי תמורת אפיק 14), שעל פי החוק אמור לחזור לשלושת הערוצים - וגם ל-yes ולהוט שמספרי האפיקים שייכים להם - בצורת כסף שישמש להפקות מקור. ההצעה הייתה לקבוע שהסכום יוחזר רק לשלושת הערוצים, הנמצאים במצוקה כלכלית, ושלחברות הטלוויזיה הרב-ערוצית תינתן הטבה אחרת.

קיש הציע אם כן, ממש ברגע האחרון, להקל על yes ועל הוט בנושא הפקות המקור: המחויבות להוציא 50% מההפקות שלהן לערוצים חיצוניים תופחת ל-40%, והמחויבות להשקעה בתוכני ילדים תופחת מ-27.5% מסך ההשקעה ל-20%. הגופים שמפיקים את ערוצי הילדים החיצוניים, כמו ענני תקשורת בעלת ניקלודיאון או אנשי קבוצת הופ, מיהרו כמובן להתנגד, וגם הגורם המקצועי, מועצת הכבלים והלוויין, הביעה התנגדות. לזכותו של קיש, צריך לציין, הוא הבהיר כל העת כי המהלך יעלה לדיון רק אם כל הגופים יסכימו עליו, ומשלא הגיעו להסכמות הנושא אכן לא עלה לדיון.

השר נגד המועצה: סיבוב נוסף

הלחצים התנהלו אמנם מאחורי הקלעים, אבל בסופו של דבר ניתן להם ביטוי גם מול חברי הוועדה ומצלמות אתר הכנסת. בין שר התקשורת, איוב קרא, ליו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, שוררת כבר זמן רב מתיחות גלויה. אנשי השר ניסו להשיג את הסכמת יו"ר המועצה להקלות ל-yes ולהוט, ומשלא הצליחו התייצבה ראש המטה של השר, שירלי שיף, וטענה שבזמן שבן-חי-שגב מתנגדת, חברי המועצה דווקא תומכים. "היא לא יכולה לקבל החלטות לבד. חברי המועצה אינם מודעים", אמרה שיף, ובהמשך אף ביקשה להקריא מסרים שקיבלה מהחברים, אך היו"ר קיש, שניסה להרגיע את המהומה, מנע זאת ממנה.

לידי "גלובס" הגיעו המסרים שהעבירו שניים מחברי המועצה לשר, שמותיהם שמורים במערכת, שבהם הם מבקשים מיו"ר המועצה לקיים דיון בנושא, ומביעים תמיכה בעמדת השר. אחד מהם כתב: " לא ברורה לנו ההתנגדות למהלך (ההקלות) מבלי להיוועץ במועצה. סביר שאם המועצה הייתה מקיימת היום דיון (בנושא) היא הייתה שוקלת אחרת בהתחשב במציאות החדשה של שוק התקשורת. לדעתי יש לקבל את עמדת השר".

ד"ר בן-חי-שגב הגיבה: "אני לא בהתנצחות, אבל נאמרו פה דברים עד לכדי הוצאת דיבה. אני מבקשת שהיועץ המשפטי של המועצה יגיב לעניין". היועץ, איתמר חרמון, אמר: "המועצה היא גוף קולגיאלי, והתקבלו החלטות בנושאים שמדובר עליהם. ההחלטות התקבלו אחרי שימוע ציבורי מקיף ואחרי בדיקה מקיפה שעשתה המועצה". קיש, כאמור, עשה מאמצים לשים סוף לעימות הלא שגרתי, והודה הן לאנשי המועצה והן לאנשיו של השר קרא על המאמצים שעשו כדי לקדם את החוק למרות ההליך הלא שגרתי.

היום מסרה בן-חי-שגב ל"גלובס": "התנגדתי לעסקה שנרקמה ללא התייעצות מוקדמת איתי מכיוון שחשבתי, ואני עדיין חושבת, שיש בה כדי לפגוע באינטרס הציבורי. אני בעד הקלות לגופי השידור הנמצאים במצב קשה, אבל זה לא יכול לבוא בשום פנים ואופן על חשבון מערכת האיזונים והבלמים בשוק, שנועדה להגן על האינטרס הציבורי. העזרה הגדולה והדחופה ביותר לכל גופי התקשורת היא ניתוק התלות בדרג הפוליטי, ולא בזה דובר. כל המהלך הזה מוטב שלא היה נולד, ומשנולד ראוי שייבדק היטב".

ח"כ השכל "מבטלת" את מועצת הכבלים

ההתנהלות הלא שגרתית לא נעצרה כאן. בשעות הערב החלה להתפשט בין הנוכחים באולם המליאה השמועה שח"כ השכל, יוזמת החוק המקורי, מתכוונת להעלות הסתייגות לחוק, שמשמעותה המעשית היא ביטול מועצת הכבלים והלוויין והותרת הפיקוח על התחום בידי הרשות השנייה, שתספח אליה חמישה עובדים שיעסקו ב-yes ובהוט. במועצה ראו בכך עוד ניסיון להפעיל עליהם לחצים, והיו"ר אף נשמעה טוענת שמנסים לאיים עליה. אנשי קרא הכחישו כמובן מכל וכול.

כך או כך, המהלך עצמו היה כמובן יומרני וחסר סיכוי. הניסיון לאחד בדרכים כאלה ואחרות בין הרשות השנייה למועצת הכבלים - מה שמכונה "ברית המועצות" - הוא בן יותר מעשור, ומדובר במהלך מורכב מאוד. בסופו של דבר, סמוך לחצות, העלתה ח"כ השכל את הצעתה, וזכתה לתגובה סרקסטית מצדו של ח"כ רועי פולקמן (כולנו): "אני מציע לבטל את משרד התקשורת. בואו נקיים על זה עכשיו דיון". קיש היה אוהד יותר, והסביר כי הוא מסכים עם העיקרון, אך העיתוי אינו מתאים.

הממשלה תוכל לסגור ערוצים?

והנה שני נושאים שפחות או יותר חמקו מתחת לרדאר ואושרו כבר ביום שלישי. ראשית, הוועדה אישרה באופן סופי את סוגיית הבעלות הזרה, כך שגורם זר יוכל לשלוט למעשה (74%) בערוץ מסחרי. במשרדי המשפטים והאוצר התנגדו למהלך, ויהיה מעניין לראות בהמשך אם מאחורי התיקון הזה עומדת כוונה ספציפית. במקביל, ובלי קשר לגורם הזר, השליטה של גורם יחיד בכל אחד מהערוצים תעלה מ-51% ל-74%.

עוד סוגיה מעניינת שהגורמים המקצועיים התנגדו לה נוגעת למה שכונה "סעיף אל ג'זירה". ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) העלה הסתייגות שלפיה שר התקשורת יוכל להורות, באישור הממשלה, למועצת הכבלים והלוויין או לרשות השנייה על סגירת ערוץ שיוגדר כ"תומך טרור". על פי ההצעה, הסעיף יתייחס לערוץ זר או לערוץ בבעלות זרה, ועניין התמיכה בטרור אמור להיגזר מהגדרת הנושא "בחוק המאבק בטרור".

נציגי משרדי האוצר והמשפטים הבהירו כי הם מתנגדים לחוק, מכיוון שמשמעותו היא שהממשלה תוכל למעשה לסגור ערוצים, והוא חותר תחת העיקרון שהגופים הרגולטוריים (הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין) מהווים חוצץ בין הפוליטיקאים ובין התוכן המשודר בערוצים השונים.

לאור זאת, ההסתייגות של ח"כ נגוסה לא אושרה בוועדה עצמה, לאחר שח"כ קיש החליט להימנע, אך תעלה להצבעה במליאה, וקיש הבהיר ל"גלובס" שבכוונתו לתמוך בה.

הנושאים שעלו בוועדה ברגע האחרון

ערוץ זעיר ייעודי יוכל להחזיק בתחנת רדיו אזורית - אושר

גורם יחיד, ישראל או זר, יוכל לשלוט ב-74% מערוץ - אושר ביום הלפני אחרון למרות התנגדות האוצר והמשפטים

■ שר התקשורת יוכל לסגור ערוץ "תומך טרור" - לא אושר, אך יעלה כהסתייגות במליאה ועשוי לעבור שם

הקלות ל-yes ולהוט תמורת חלוקת כספי הביד רק לקשת, רשת וערוץ 10 - לא אושר

■ ניסיון לבטל את מועצת הכבלים - לא אושר

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים