גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הממשלה היא נושאת מטוסים, והג'וינט הוא דבור"

פרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל ג'וינט ישראל, מסביר בראיון ראשון ל"גלובס" מאז הודיע על עזיבתו, למה המדינה תלויה בארגון - למרות שהוא מתבסס על תרומות ■ "אני לא רוצה שהמדינה תממן את כל הפעילויות שלנו כדי שלא יכתיבו לי מה לעשות"

פרופ' יוסי תמיר / צילום: איל יצהר
פרופ' יוסי תמיר / צילום: איל יצהר

"לפעמים אין מנוס מבחירה בין יעילות לצדק ובין צמיחה לשוויון, ותפקיד זה הוא נחלת הפוליטיקאים. הם לא תמיד טרחו להבין את הקשרים הקיימים בין המדיניות לבין תוצאותיה, התחמקו מדירוג יעדים וגילגלו אחריות לפתחם של כלכלני האוצר". הדברים האלה נכתבו בספר "רווחה מתקתקת", שעוסק בכלכלה ובפוליטיקה של הרווחה בישראל ויצא לאור ב-2003. הכותבים - ד"ר מוריה אבנימלך, היום מרצה לכלכלה ומדיניות חברתית, ופרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל ג'וינט ישראל.

אמנם עברו 15 שנה מאז, אך קשה להגיד שהספר איבד את הרלוונטיות שלו. תמיר, שהודיע באחרונה כי יסיים את תפקידו בחודשים הקרובים, שוקל - בין לימודי הפסנתר להמשך עבודה עם עמותות - גם להוציא גרסה מחודשת לספר. "הטיעון שלנו היה שאם הממשלה לא תשכיל לנקוט בצעדים לצמצום הפערים החברתיים - אז יהיה פיצוץ. אני חושב שהיום יש יותר מודעות לנושא, אבל הממשלה עדיין לא מסוגלת להוציא דברים מהכוח אל הפועל. אבל אני לא פסימי", אומר תמיר בראיון ל"גלובס".

בשנים שעברו מאז כתיבת הספר המשיך תמיר בעבודתו בג'וינט, שם גיבש פרספקטיבה מקיפה על המצב הכלכלי-חברתי בישראל וכן על יכולות הביצוע של הממשלה. "פוליטיקאים שבויים של הרצון שלהם להראות הישגים מיידיים כי הם חושבים גם על הצלחה בבחירות. למשל, ביטוח לאומי בודק את סקר ההוצאות שהיה שנה וחצי קודם, אבל ממשלה מחזיקה פה שנתיים בממוצע, אז שר הרווחה חייב לשנות דברים כבר מהיום הראשון". לדבריו, זאת הסיבה שהממשלה צריכה ארגון כמו הג'וינט, שחושב לטווח ארוך, מבצע מחקרי עומק ובוחן מודלים חדשים של שירותים חברתיים. "הממשלה במהות שלה היא נושאת מטוסים ואתה מחפש את הדבור. הג'וינט הוא הדבור. זה גוף שיכול להתנייע מהר ובגמישות יחסית, גם אם זה הולך ונהיה יותר קשה. הממשלה לא יכולה לעשות את זה לבד - אין לה את האינטרדיסציפלינריות.

"כשהייתי מנכ"ל ביטוח לאומי היה את 'אוטובוס המנכ"לים' - מנכ"ל משרד ראש הממשלה היה לוקח את המנכ"לים של המשרדים הממשלתיים ומסתובב איתם בארץ. אבל זה לא עבד כי כל אחד שקוע בצרות שלו. העניין של שיתופי פעולה לא עובד גם בגלל הקרדיט. פה יש ארגון שהוא א-פוליטי, בלי קרדיט, שמעביר את התוכניות לממשלה ברצון. זה נותן אפשרות למשהו שלא קיים בממשלה עצמה".

תמיר (71), אב לארבעה, נולד בירושלים וחי שם עד היום, אך מתכנן לעבור בקרוב לת"א בעקבות הילדים והנכדים. לפני כשלושה שבועות הודיע כי יסיים את תפקידו כמנכ"ל הג'וינט ביולי הקרוב. קודם לכן שימש מנכ"ל של גופים רבים בג'וינט - אשל, שמפתח שירותים לאוכלוסיית הקשישים; אשלים, שמפתח שירותים לילדים ונוער בסיכון; תב"ת (תנופה בתעסוקה), שמסייעת להיכנס לשוק העבודה; ומכון המחקר מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל שעוסק בחקר זקנה. כמו כן, שימש כמנכ"ל הביטוח הלאומי בין השנים 1993-1998. מי שתחליף אותו בתור מנכ"ל הג'וינט היא ד"ר סיגל שלח, המשנה למנכ"ל ג'וינט ישראל ומנכ"לית ג*וינט-תבת, שתהיה האישה הראשונה בתפקיד.

בראיון ראשון מאז שהודיע על עזיבתו, מספר תמיר: "כשעברתי להיות מנכ"ל, הפכתי להיות סוג של מנהל חברת החזקות. זה מאפשר להוביל מהלכים, אבל אני רוצה להיות מחובר יותר לעשייה עצמה, ללכלך את הידיים. אני לא עובד סוציאלי בהשכלתי, אלא עו"ד וכלכלן. חיפשתי להיות סטארט-אפיסט חברתי, ואכן כל חיי עסקתי בתכנון של שירותים חברתיים. את מה שעשיתי בג'וינט - מעברים בין תחומים ובנייה של שותפויות עם הממשלה - לא הייתי יכול לעשות בשום ארגון אחר".

המונח סטארט-אפ חברתי עולה כמה פעמים בראיון ולא במקרה: הג'וינט רואה את עצמו כמרכז המו"פ (מחקר ופיתוח) של מדינת ישראל. אם הממשלה מגיעה עם הצעת מדיניות חדשה, למשל בנוגע לקשישים או לנוער בסיכון, אפשר להניח כי מאחוריה עומד הג'וינט - ארגון צדקה יהודי אמריקאי שהוקם לפני 104 שנה. "אני מבטיח לך ש-9 מתוך 10 שירותים חברתיים שאתה מכיר - הג'וינט היה מעורב בהם. למשל, כל הפרויקטים של ילדים בסיכון במערכת החינוך אלה פרויקטים שלנו. הקמנו את החברה למתנ"סים ומרכזי תעסוקה לחרדים; גם את תוכנית חותם שמטרתה הסבה להוראה אנחנו הקמנו".

תמיר מדבר על הצורך של הממשלה לא לבחון רק את שיעור הצמיחה בתוצר, אלא להתמקד בצמיחה שוויונית. "התפיסה של צמיחה שמחלחלת לעשירונים התחתונים - אבד עליה הכלח. חשבו שעשירים יחסכו יותר ואז יהיו יותר השקעות במשק והעניים ייהנו מכך, אבל היום מבינים כי צמיחה הולכת ביחד עם שוויון ולא ההיפך. מדינות שהיה בהן שוויון גדול יותר - צמחו מהר יותר. התשואה על עסק קטן, למשל, גבוהה יותר מהתשואה על השקעה בטבע, אבל מכיוון ששוק ההון לא משוכלל, אז כשעסק קטן מבקש הלוואות הוא לא מקבל. אם הוא יקבל הלוואות, לא יהיה צורך בחלחול.

"הפערים החברתיים-כלכליים מראים על מגמה. ב-20 השנים האחרונות ירדה האפקטיביות של קצבאות הביטוח הלאומי והיכולת שלהן להוציא מעוני. לכן צריך תוכניות כמו תב"ת - תנופה בתעסוקה (שותפות של הג'וינט והמדינה שהוקמה כדי לנסות לשלב אוכלוסיות ייחודיות במעגל התעסוקה, למשל מהחברה החרדית, הערבית, אנשים עם מוגבלות ועוד - ע.ז). כשהקמתי את התוכנית אמרו לי - 'גם ככה אין מקומות עבודה'. לא יודע אם זה תמיד יהיה המצב, אבל גם אם כן - אני בעד שוויון הזדמנויות. גם אם אין מקום עבודה אחד במערכת, אני רוצה שלעניים בחברה תהיה את ההזדמנות להתמודד".

לאן מיועדות רזרבות הכספים

"למה הממשלה לא יכולה לעשות את זה לבד?"

לפני כשבועיים הגיעו לישראל 180 חברי הבורד של ארגון הג'וינט העולמי כדי לקיים פה את הישיבה השנתית שלהם. הם מגיעים מכל רחבי העולם, מרביתם יהודים, והשאר הם נוצרים תומכי ישראל. השנה החליטו לקיים את הישיבה בישראל לרגל חגיגות שנות ה-70 למדינה. במשך ארבעה ימים הם נפגשו עם נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ראשי ערים, יזמים צעירים וגורמים נוספים שמהם למדו על מצבה של החברה הישראלית.

התורמים לא שואלים את עצמם למה בעצם המדינה לא מממנת את פעילות הג'וינט?

"הם כל הזמן שואלים. במדינות אחרות הג'וינט עוסק בסעד ובהצלה של יהודים. כך למשל, הג'וינט מאכיל בכל יום 150 אלף קשישים ברחבי ברית המועצות לשעבר, ב-11 אזורי זמן. הוא פעיל גם בארה"ב, באירופה, בצפון אמריקה. הוא עוסק בפיתוח קהילות ברחבי העולם, וכשממשלת ישראל מקימה בית חולים בהאיטי - אנחנו עושים את זה איתם, אבל לא נשארים רק שבועיים אלא חודשים ארוכים.

"הג'וינט הוא ארגון יהודי, אבל הוא רוצה תיקון עולם ולהראות שהוא פועל לכל הטוב בעולם ולא רק ליהודים. אנחנו עושים פרויקט באתיופיה ופועלים עם 5,000 חקלאים כדי לשפר את איכות החיים שלהם. בנינו מסגד בקוסובו אחרי המלחמה. אנחנו גם מחזקים את הקהילות היהודיות בעולם באמצעות הבאת מומחים ישראלים שיעזרו להם.

"התורמים אומרים: 'אנחנו עושים תיקון עולם', אבל שואלים למה הממשלה לא יכולה לעשות את זה לבד? מחצית מהיהודים חיים במדינת ישראל, ומה שקורה במדינה זה שיש פה עוני יחסית מאוד גדול, ואז מה ההבדל בין עני בהונגריה לישראל? אבל פה יש יתרון - אנחנו עושים את השינוי החברתי באמצעות מינוף של הממשלה. אנחנו משקיעים דולר ומקבלים 10 דולרים על ההשקעה, ואז אנחנו עוזרים ליהודים במדינת ישראל".

המדינה עדיין הייתה יכולה לממן אתכם.

"יש לנו תקציב שנתי של 100 מיליון דולר ל-2017, כמחצית מגיעה מממשלת ישראל. כל השותפויות שבנינו בג'וינט הן יישויות משפטיות נפרדות - חצי מהכסף הוא של הממשלה וגם חצי מהדירקטוריונים. אנחנו מגבשים איתם הסכם מסגרת ל-3-5 שנים, אבל הממשלה לא יודעת אילו פרויקטים יהיו בתוך ההסכם אלא רק שהם יעסקו בילדים בסיכון או בתעסוקה. מי שמחליט על הפרויקטים אלה אנשים שיושבים בדירקטוריון, שם יש נציגים למדינה. אלה אנשי מקצוע בדרגים הגבוהים במשרדים, ולא שרים או מנכ"לים, כדי לשמור על הגוף א-פוליטי וכן לשמור על יציבות.

"אם אנחנו מביאים 25% מהכסף אז אנחנו פטורים ממכרז. אני לא רוצה שהמדינה תשים את כל הכסף כי אני לא רוצה שיכתיבו לי מה לעשות איתו. אני לא policy maker, אבל גם לאpolicy taker. ככה ממשלת ישראל לוקחת אחריות באופן חלקי, אבל גם מאפשרת ליזמויות להתפתח.אתה אומר שזה הזוי כי הממשלה הייתה צריכה לעשות את זה, אבל מה שמדהים זה שהג'וינט מקים את הפעילויות אבל לא נשאר. אנחנו הזרז שלהם. הם לא היו עושים את זה לבד, מכל הסיבות שמניתי קודם. זה לא שאנחנו רוצים להחליף את הממשלה, אלא שאנחנו יודעים להזיז אותה לכיוונים הנכונים - וזה מה שאנחנו רוצים לעשות גם מפה והלאה".

זה הפרטה של המחקר. מה יקרה אם מכון המחקר ברוקדייל לא יזהה בעיה כלשהי?

"אתה צודק, אם לא נזהה סוגיה מסוימת אז המדיניות לא תקרה. מנגד, גם אם נזהה - בסוף אנחנו עובדים בקונצנזוס ואנחנו צריכים שמשרדי הממשלה ירצו לעסוק בתחום מסוים כדי להיכנס אליו מלכתחילה. למה יש עמותות בכל משק ראוי? כי ממשלה לא יכולה, לא רוצה ולא מסוגלת לעשות. היא עובדת בצורה יותר אוניברסלית ולא רואה פני עתיד. אנחנו לא לבד, כל 800 הפרויקטים שלנו מבוצעים על ידי עמותות בשטח, אנחנו זרוע שמתווכת בין הריבון לבין מה שקורה בשטח".

למדינת ישראל יש תלות בג'וינט?

"בפיתוח של התחומים החדשים והוצאתם לפועל - כן, יש למדינה תלות בג'וינט. הממשלה יודעת את זה ועד היום אנחנו לא נכשלים. יש דברים שלא עולים יפה, אבל בפרויקטים שמוכיחים את עצמם, הממשלה לוקחת ומבצעת אותם".

תמיר נותן כדוגמה את הפיילוט של הג'וינט שמיועד לאוכלוסיית הנכים אותו הוא מבצע עם משרד השיכון והבינוי וביטוח לאומי: "הבעיה המרכזית של הנכים היא לא רק גובה הקצבה, אלא צריך לספק להם שירותים חברתיים נוספים. יש בישראל 700 בעלי מוגבלויות, מתוכם 10,000 נמצאים במוסדות. בארה"ב יש 36 מיליון נכים, ורק 30 אלף במוסדות. טיפול בקהילה מוכח כטיפול טוב יותר. קנינו 25 דירות לנכים. לקחנו את הסובסידיה שהם מקבלים לשכר דירה, היוונו אותה וקנינו להם דירה שהיא חלק מקהילה. במקביל, פיתחנו פרויקט של דיור נתמך בקהילה. ממשלת ישראל לא הייתה מהוונת את הכסף. אבל בסוף הפרויקט יעבור למדינה והיא תוביל את זה".

תמיר מזכיר גם כישלון, דווקא בפרויקט שעמד בראשו - תב"ת: "הצלחנו להכניס אנשים לשוק העבודה, אבל המטרה היא לצמצם פערים באמצעות תעסוקה ונחלנו כישלון טוטאלי בפיתוח הקריירה שלהם. מספר העובדים העניים אף גדל. לכן היום אנחנו עושים יותר פיתוח קריירה, לראות איפה אנחנו יכולים להגדיל את הפריון. ממשלת ישראל לא יכולה לעשות את זה לבד - היא צריכה את הג'וינט".

פרופ' יוסי תמיר

תפקיד: מנכ"ל הג'וינט

גיל: 71

מגורים: ירושלים

מצב משפחתי: נשוי 4 ילדים ושלושה נכדים

השכלה: פרופ' בביה"ס לעבודה סוציאלית, כלכלן, עו"ד ובעל תואר במדיניות ציבורית באוני' הרווארד

תפקידים קודמים: מנכ"ל ג'וינט-אשלים; מנכ"ל ג'וינט-אשל; מנכ"ל ג'וינט-תבת; מנכ"ל מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל; מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי

עוד משהו: מתכנן לקחת שיעורי פסנתר

הג'וינט

פעילות: ארגון צדקה ; בישראל עוסק במחקר ופיתוח שירותים חברתיים

שנת הקמה: 1914

אזורי פעילות: למעלה מ-70 מדינות ברחבי העולם

תקציב: למעלה כ-100 מיליון דולר בישראל - כמחצית מהסכום ממומן ע"י הממשלה

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב  להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד