גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרה החדשה של רוחאני: שער הריאל האיראני

נשיא איראן לא מצליח להשתלט על התנודתיות של המטבע שמשתולל מעלה ומטה ■ למרות שהעלה את הריבית על פיקדונות במטבע המקומי ל-20%, הבריחה של משקיעים נמשכת, וביחד עם חשש מביטול הסכם הגרעין - מסבכים את רוחאני מול יריביו הפוליטיים

חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס
חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס

אם לא הספיקו לנשיא איראן חסן רוחני המחאות נגד ממשלתו, כעת מצטרף לצרות שלו גורם חדש: תנודתיות המטבע המקומי (ריאל) שמשבשת את המסחר במדינה.

התנודתיות הקיצונית בריאל האיראני אכזבה חלק מהמשקיעים והמריצו את הבנק המרכזי של איראן להתערב בשוק כדי למנוע זעזועים נוספים. החשש הכלכלי מעורר תסיסה חברתית במדינה, והסכם הגרעין - שאיפשר לאיראן להשתלב שוב במערכת הפיננסית העולמית - נמצא בסכנה.

בפברואר צנח הריאל בחלק מהבורסות לשפל חסר תקדים, של יותר מ-50,000 ריאל לדולר. לאחר מכן התאושש הודות להתערבות הממשלה, ונסחר ברמה שבה היה לפני פרוץ גל המחאה, שהחל בסוף דצמבר והתמקד בעליית המחירים ובמחסור במקומות עבודה.

הגל האחרון של אובדן אמון בריאל - והבריחה לנכסים בטוחים יותר כמו זהב והדולר האמריקאי - משקף את הלחצים שתרמו לפרוץ גל ההפגנות.

שער הריאל האיראני

הנשיא חסן רוחאני, שנבחר אשתקד לתקופת כהונה שנייה, הבטיח לטפל בבעיות הכלכליות החמורות באמצעות נקיטת עמדה פתוחה יותר כלפי העולם החיצוני ומיגור השחיתות. האינפלציה הדו-ספרתית אלא שכרגע שיעור האבטלה שהגיע ל-12% מספקים ליריביו הקיצוניים תחמושת למתקפות פוליטיות נגדו. הסוגיה הבוערת היא האם תמשיך איראן במדיניות שמעדיף המחנה הפוליטי של רוחאני - כולל ליברליזציה של השוק, צמצום הסובסידיות ופתיחת איראן לסחר והשקעות - או האם תיסוג איראן למדיניות ההסתמכות העצמית והחשדנות כלפי המערב - שבה דוגלים יריביו של רוחאני.

הבנק המרכזי של איראן פעל להשבת הסדר על כנו. בתחילת פברואר הודיע הבנק כי ינפיק אג"ח ריבוניות נקובות מט"ח, במטרה להשביע את תאבון המשקיעים למטבעות יציבים יותר מהריאל האיראני, אך מבלי להחליש את המטבע הלאומי.

כדי להגביר את הביקוש לריאל, העלה הבנק באופן זמני את ריבית הפיקדונות נקובי הריאל ל-20%, לאחר שריבית זו הונמכה ל-15% בספטמבר. הרשויות גם עצרו 90 סוחרי מטבע לא מוסמכים, והאשימו אותם כי שירתו ספקולנטים שחתרו תחת יציבות הריאל. הודות למהלכים אלה התחזק המטבע האיראני, שאיבד 14% מערכו, ושב לרמה שבה נסחר לפני פרוץ גל המחאה.

זה זמן רב שהתנודתיות מאפיינת את סביבת העסקים באיראן, שנקלעה לקשיים בעקבות שנים של סנקציות מערביות וגלי מחאה פנימיים. אך הצניחה שנרשמה בפברואר הייתה חדה במיוחד, ויצרה סיכון פוליטי רב יותר לרוחאני ולמדיניותו.

מדיניות היד הקשה שנקטה הממשלה שמה בינואר קץ לפעולות המחאה הנרחבות, אך שביתות עובדים נמשכו במקומות שונים במדינה. כמו כן, החלה לצבור תאוצה תנועה שבמסגרתה מסירות נשים בציבור את הרעלה האסלאמית המסורתית. תנועה זו ממחישה את חילוקי הדעות בין החוגים הניציים לבין רוחאני, שנחשב למתון יחסית, ומחזר אחר תמיכת הנשים.

אל כל אלו מצטרפות הבעיות סביב סוגיית הגרעין. קריסתו הפוטנציאלית של הסכם הגרעין, שאותו הוביל רוחאני, עלולה להחמיר עוד יותר את הלחצים בתוך איראן. הנשיא דונלד טראמפ אמר כי כבר בתחילת מאי יוציא את ארה"ב מההסכם, שנחתם בתקופת ברק אובאמה, בין איראן לבין שש מעצמות עולמיות, וביטל חלק מהסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן. בתמורה, התחייבה איראן להגביל את תוכנית פיתוח הנשק הגרעיני שלה. ההסכם איפשר לאיראן להשתלב מחדש במערכת הפיננסית העולמית, אך תחת מגבלות כבדות.

אם יקרוס הסכם הגרעין, "ויימשך הלחץ בכל מגזרי הכלכלה - עלול ממשל רוחאני להמשיך ולאבד את התמיכה הציבורית, וזה ייצור פתח לניצים להתערב ולתפוס שליטה", אמר גבריס איראדיאן, כלכלן במכון הפיננסים העולמי.

איראן טוענת שאיומו של טראמפ לסגת מהסכם הגרעין כבר פוגע בכלכלתה. "ארה"ב יצרה אווירה של חוסר ודאות שכמוה כרעל לקהילת העסקים המבקשת לפעול באיראן", אמר לאחרונה עבאס ארגצ'י, סגן שר החוץ האיראני. למשקיעים שנשארו באיראן קשה מאוד להתמודד עם הצניחה בשווי הריאל - הירידה האחרונה בגל של ירידות שנמשך כבר שנה תמימה.

צרות בשוק הנדל"ן

מזדאק רפאטי, יזם נדל"ן ויועץ שפועל מדובאי ושבנה מגדלי דירות בקרבת טהראן במימון של משקיעים זרים, אמר שהיחלשות הריאל אילצה אותו להקפיא מכירות. המשקיעים שלו דורשים תשואה בדולר ובאירו, והיחלשות הריאל פירושה שמחירי הנדל"ן חייבים לעלות משמעותית כדי שיהיה ביכולתו להיענות לדרישת המשקיעים.

אך היחלשות המטבע האיראני מיטבה עם משקיעים אחרים. ריאל חלש טוב ליצואנים ולמשקיעים שהדולרים או האירו שלהם יכולים לקנות יותר נכסים נקובי ריאל. עם זאת, יוצרות תנודות המטבע חוסר ודאות. "למספר הקטן של חברות שמשקיעות כעת באיראן, כל יתרון השקעתי שנגרם מהיחלשות המטבע מתגמד בהשוואה לבעיית התנודתיות הכללית", אמר אספנדיאר בטמנגליד, מייסד Bourse & Bazaar, אתר אינטרנט שעוסק בניתוח עסקי ומתמקד באיראן.

כמה משקיעים נתקלו בבעיות כשניסו להוציא כסף אל מחוץ למדינה. "פתאום השבת הכספים למדינת המקור הפכה לסיוט", אמר מוסטפה פקזד, יועץ שפועל מטהראן ומתמחה בעסקאות פיננסיות עם המערב.

הירידות בערך הריאל עלולות לפגוע גם במגזר הנפט - התעשייה בעלת החשיבות האסטרטגית הגדולה ביותר באיראן. במהלך הירידה האחרונה במטבע הייתה עלות ייבוא הציוד גבוהה ב-8% מהרמה שנרשמה שישה חודשים קודם לכן.

יצואנית צרפתית של חלקי חילוף לתעשיות הפטרוכימיות והרכב הודיעה כי הקונים האיראנים הקפיאו הזמנות סחורה בשווי כולל של 100,000 אירו מאז נובמבר. "הכול מושעה", אמר אחד ממנהלי החברה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?