גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרה החדשה של רוחאני: שער הריאל האיראני

נשיא איראן לא מצליח להשתלט על התנודתיות של המטבע שמשתולל מעלה ומטה ■ למרות שהעלה את הריבית על פיקדונות במטבע המקומי ל-20%, הבריחה של משקיעים נמשכת, וביחד עם חשש מביטול הסכם הגרעין - מסבכים את רוחאני מול יריביו הפוליטיים

חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס
חסן רוחאני / צילום: דניש סידיקי, רויטרס

אם לא הספיקו לנשיא איראן חסן רוחני המחאות נגד ממשלתו, כעת מצטרף לצרות שלו גורם חדש: תנודתיות המטבע המקומי (ריאל) שמשבשת את המסחר במדינה.

התנודתיות הקיצונית בריאל האיראני אכזבה חלק מהמשקיעים והמריצו את הבנק המרכזי של איראן להתערב בשוק כדי למנוע זעזועים נוספים. החשש הכלכלי מעורר תסיסה חברתית במדינה, והסכם הגרעין - שאיפשר לאיראן להשתלב שוב במערכת הפיננסית העולמית - נמצא בסכנה.

בפברואר צנח הריאל בחלק מהבורסות לשפל חסר תקדים, של יותר מ-50,000 ריאל לדולר. לאחר מכן התאושש הודות להתערבות הממשלה, ונסחר ברמה שבה היה לפני פרוץ גל המחאה, שהחל בסוף דצמבר והתמקד בעליית המחירים ובמחסור במקומות עבודה.

הגל האחרון של אובדן אמון בריאל - והבריחה לנכסים בטוחים יותר כמו זהב והדולר האמריקאי - משקף את הלחצים שתרמו לפרוץ גל ההפגנות.

שער הריאל האיראני

הנשיא חסן רוחאני, שנבחר אשתקד לתקופת כהונה שנייה, הבטיח לטפל בבעיות הכלכליות החמורות באמצעות נקיטת עמדה פתוחה יותר כלפי העולם החיצוני ומיגור השחיתות. האינפלציה הדו-ספרתית אלא שכרגע שיעור האבטלה שהגיע ל-12% מספקים ליריביו הקיצוניים תחמושת למתקפות פוליטיות נגדו. הסוגיה הבוערת היא האם תמשיך איראן במדיניות שמעדיף המחנה הפוליטי של רוחאני - כולל ליברליזציה של השוק, צמצום הסובסידיות ופתיחת איראן לסחר והשקעות - או האם תיסוג איראן למדיניות ההסתמכות העצמית והחשדנות כלפי המערב - שבה דוגלים יריביו של רוחאני.

הבנק המרכזי של איראן פעל להשבת הסדר על כנו. בתחילת פברואר הודיע הבנק כי ינפיק אג"ח ריבוניות נקובות מט"ח, במטרה להשביע את תאבון המשקיעים למטבעות יציבים יותר מהריאל האיראני, אך מבלי להחליש את המטבע הלאומי.

כדי להגביר את הביקוש לריאל, העלה הבנק באופן זמני את ריבית הפיקדונות נקובי הריאל ל-20%, לאחר שריבית זו הונמכה ל-15% בספטמבר. הרשויות גם עצרו 90 סוחרי מטבע לא מוסמכים, והאשימו אותם כי שירתו ספקולנטים שחתרו תחת יציבות הריאל. הודות למהלכים אלה התחזק המטבע האיראני, שאיבד 14% מערכו, ושב לרמה שבה נסחר לפני פרוץ גל המחאה.

זה זמן רב שהתנודתיות מאפיינת את סביבת העסקים באיראן, שנקלעה לקשיים בעקבות שנים של סנקציות מערביות וגלי מחאה פנימיים. אך הצניחה שנרשמה בפברואר הייתה חדה במיוחד, ויצרה סיכון פוליטי רב יותר לרוחאני ולמדיניותו.

מדיניות היד הקשה שנקטה הממשלה שמה בינואר קץ לפעולות המחאה הנרחבות, אך שביתות עובדים נמשכו במקומות שונים במדינה. כמו כן, החלה לצבור תאוצה תנועה שבמסגרתה מסירות נשים בציבור את הרעלה האסלאמית המסורתית. תנועה זו ממחישה את חילוקי הדעות בין החוגים הניציים לבין רוחאני, שנחשב למתון יחסית, ומחזר אחר תמיכת הנשים.

אל כל אלו מצטרפות הבעיות סביב סוגיית הגרעין. קריסתו הפוטנציאלית של הסכם הגרעין, שאותו הוביל רוחאני, עלולה להחמיר עוד יותר את הלחצים בתוך איראן. הנשיא דונלד טראמפ אמר כי כבר בתחילת מאי יוציא את ארה"ב מההסכם, שנחתם בתקופת ברק אובאמה, בין איראן לבין שש מעצמות עולמיות, וביטל חלק מהסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן. בתמורה, התחייבה איראן להגביל את תוכנית פיתוח הנשק הגרעיני שלה. ההסכם איפשר לאיראן להשתלב מחדש במערכת הפיננסית העולמית, אך תחת מגבלות כבדות.

אם יקרוס הסכם הגרעין, "ויימשך הלחץ בכל מגזרי הכלכלה - עלול ממשל רוחאני להמשיך ולאבד את התמיכה הציבורית, וזה ייצור פתח לניצים להתערב ולתפוס שליטה", אמר גבריס איראדיאן, כלכלן במכון הפיננסים העולמי.

איראן טוענת שאיומו של טראמפ לסגת מהסכם הגרעין כבר פוגע בכלכלתה. "ארה"ב יצרה אווירה של חוסר ודאות שכמוה כרעל לקהילת העסקים המבקשת לפעול באיראן", אמר לאחרונה עבאס ארגצ'י, סגן שר החוץ האיראני. למשקיעים שנשארו באיראן קשה מאוד להתמודד עם הצניחה בשווי הריאל - הירידה האחרונה בגל של ירידות שנמשך כבר שנה תמימה.

צרות בשוק הנדל"ן

מזדאק רפאטי, יזם נדל"ן ויועץ שפועל מדובאי ושבנה מגדלי דירות בקרבת טהראן במימון של משקיעים זרים, אמר שהיחלשות הריאל אילצה אותו להקפיא מכירות. המשקיעים שלו דורשים תשואה בדולר ובאירו, והיחלשות הריאל פירושה שמחירי הנדל"ן חייבים לעלות משמעותית כדי שיהיה ביכולתו להיענות לדרישת המשקיעים.

אך היחלשות המטבע האיראני מיטבה עם משקיעים אחרים. ריאל חלש טוב ליצואנים ולמשקיעים שהדולרים או האירו שלהם יכולים לקנות יותר נכסים נקובי ריאל. עם זאת, יוצרות תנודות המטבע חוסר ודאות. "למספר הקטן של חברות שמשקיעות כעת באיראן, כל יתרון השקעתי שנגרם מהיחלשות המטבע מתגמד בהשוואה לבעיית התנודתיות הכללית", אמר אספנדיאר בטמנגליד, מייסד Bourse & Bazaar, אתר אינטרנט שעוסק בניתוח עסקי ומתמקד באיראן.

כמה משקיעים נתקלו בבעיות כשניסו להוציא כסף אל מחוץ למדינה. "פתאום השבת הכספים למדינת המקור הפכה לסיוט", אמר מוסטפה פקזד, יועץ שפועל מטהראן ומתמחה בעסקאות פיננסיות עם המערב.

הירידות בערך הריאל עלולות לפגוע גם במגזר הנפט - התעשייה בעלת החשיבות האסטרטגית הגדולה ביותר באיראן. במהלך הירידה האחרונה במטבע הייתה עלות ייבוא הציוד גבוהה ב-8% מהרמה שנרשמה שישה חודשים קודם לכן.

יצואנית צרפתית של חלקי חילוף לתעשיות הפטרוכימיות והרכב הודיעה כי הקונים האיראנים הקפיאו הזמנות סחורה בשווי כולל של 100,000 אירו מאז נובמבר. "הכול מושעה", אמר אחד ממנהלי החברה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"