גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח השנתי של הממונה על השכר: תורת הפערים והפריון הנמוך

הרושם הוא שהשכר ותנאיו במגזר הציבורי טובים לאין ערוך מהמגזר הפרטי - זה נכון, אבל גם מטעה ■ מיעוט קטן מושך את הממוצעים כלפי מעלה, וזו השחיתות הגדולה של המגזר הציבורי ■ פרשנות

1. כמדי שנה, הדוח של הממונה על השכר באוצר, מספק אין-ספור עדויות על ההתנפחות של המגזר הציבורי בישראל ועל ההתנפחות השכר בו, בכל קנה מידה השוואתי, הן עולמיות ובוודאי שביחס למגמות השכר בסקטור הפרטי. אז הנה כמה מהעדויות הללו בדוח האחרון, ואחר כך אנסה לאזן את התמונה המצטיירת.

הדוח, כרגיל, מחלק את עובדי המגזר הציבורי לגופים ציבוריים ולגופים ממשלתיים. בגופים הציבוריים, לבד ממשרדי הממשלה, כמו רשויות מקומיות, חברות עירוניות, איגודי ערים, חברות ממשלתיות, מועצות דתיות, תאגידים וגופים נתמכים (כמו אוניברסיטאות), מועסקים כ-365 אלף עובדים, בכ-291 אלף משרות. השכר הממוצע עומד על קרוב ל-16 אלף שקל ברוטו בחודש, עלייה ריאלית של 2.7% לעומת 2015, כאשר את השכר מובילים החברות הממשלתיות, ובתחתית השכר נמצאים המועצות הדתיות והחברות העירוניות עם שכר של מתחת ל-10 אלפי שקלים. בסך הכול, הוצאות השכר של הגופים הללו עומדים על כ-71 מיליארד שקל. כזכור, השכר הממוצע במשק עומד על מתחת ל-10 אלפי שקלים.

בשירות המדינה (משרדי הממשלה, משטרה, שב"ס, ביטחון, שכר שליחים בחו"ל) מועסקים כ-230 אלף עובדים בכ-206 אלף משרות. השכר הממוצע שם עולה על 17 אלף שקל ברוטו בחודש (כ-17.2 אלף שקל בדיוק). בסך הכול, 50% מתקציב המדינה מושפע מהוצאות שכר וכולל הוצאות שכר ישירות וגמלאות, שכר עקיף, וכן רכיבים הצמודים לשכר ומושפעים ממנו כמו סל בריאות והשתתפות בגביית ביטוח לאומי. הסעיף הזה כאמור, עולה כ-175 מיליארד שקל, כאמור כמחצית מתקציב המדינה.

כמה נתונים השוואתיים על התנפחות מספר העובדים והתנפחות השכר. ראשית, שיעור המועסקים במגזר הציבורי בישראל מכלל המועסקים במשק גבוה ביחס למדינות ה-OECD. שנית, מספר המועסקים והוצאות השכר במגזר הציבורי נמצאים במגמת עלייה מתמשכת. מספר המועסקים עלה בעשור האחרון ב-22% ריאלית - שיעור גבוה יותר מקצב גידול האוכלוסייה באותן שנים. כמו כן, השכר הממוצע של עובדי המדינה ושל העובדים בשירותים הציבוריים האחרים עלה בעשור האחרון בכ-20%-23%, ואילו השכר הממוצע במגזר העסקי עלה ב-6% בלבד.

השורה התחתונה: השכר עולה בקצב מהיר וגם מספר המועסקים.

2. ועכשיו לאיזון התמונה. הרושם שנוצר הוא שהשכר ותנאיו במגזר הציבורי טובים לאין ערוך מהמגזר הפרטי (ככל שמדובר בממוצעים, ויש נטייה מאוד ברורה לממוצעים להטעות). זה נכון, אבל גם מטעה, כי זה נכון במיוחד לקצפת של העובדים במגזר הציבורי, קרי שרשרת הבכירים הדי שמנמנה במגזר הציבורי שהולכת ומתארכת. מרבית העובדים, חייבים להדגיש, לא ממש נהנים משכר בשמיים. ראשית, השכר הממוצע בשירותים הציבוריים עומד על כ-9,200 שקל ברוטו בחודש, פחות מהשכר הממוצע במשק שעומד על כ-9,500 שקל. כיצד זה קרה אחרי שסיפרתי לכם שהשכר נע סביב 16-17 אלף שקל בחודש?

ובכן, דוח הממונה על השכר אינו לוקח בחשבון שורה של גופים פרטיים ועמותות שמספקים שירותים ציבוריים (כמו בתי ספר, מעונות יום, בתי אבות וכד'), ומועסקים בהם, בדרך-כלל, עובדי קבלן. סל השירותים הציבוריים הללו שאיננו מתבצע על-ידי עובדי מדינה בהגדרתם הרשמית, הוא זה שגורם לירידה דרמטית בשכר הממוצע.

יתר על כן, גם בקרב עובדי המגזר הציבורי המצב של ה"חלשים" מדבר בעד עצמו: כ-43% מהעובדים בגופים הציבוריים השתכרו בשנת 2016 פחות מהשכר הממוצע במשק, ושכרם הממוצע למשרה מלאה היה כ-6,600 שקל ברוטו בחודש. ועוד נתון שממחיש עד כמה השכר של מרבית העובדים לא כזה גבוה: כ-27% מהעובדים מקבלים רכיב השלמה לשכר המינימום ושכרם הממוצע למשרה מלאה בשנת 2016 עמד על קרוב ל-8,000 שקל בחודש.

השורה התחתונה: חלק גדול מעובדי המגזר הציבורי מרוויח אף פחות מהמגזר הפרטי.

תיכף נראה כי מיעוט קטן מושך את הממוצעים כלפי מעלה. זו, למעשה, השחיתות הגדולה של המגזר הציבורי.

עובדי המגזר הציבורי

3. הביטו לתנאי השכר של בכירי השב"ס, המשטרה והצבא. חסר שם את בכירי המערכת המשפטים שאינם כלולים בדוח השכר, לבד ממשרד המשפטים, ולכן ביקשתי דרך חוק חופש המידע את שכרם. מה שקרה לחבורת הבכירים ששכרם התנפח, וילך ויתנפח בעקבות הצמדות אוטומטיות, בין היתר, לשכר השופטים. ברור שמגיע לבכירים שכר גבוה, אבל איך הוא התנפח לרמות של 80-90-100 אלף ויותר ברוטו בחודש, ואף הרבה יותר אם לוקחים בחשבון את הברוטו למס שכולל הטבות בכסף כמו רכב וכד'?

כיצד הגיעה נציבת שירות בתי הסוהר לכ-100 אלף שקל ברוטו בחודש ולכ-140 אלף שקל ברוטו למס בחודש, גם אם חלק מהברוטו למס זה רכיבים חד-פעמיים? האם לא השתגענו בשכר הבכירים בסקטור הציבורי? בוודאי שכן, על אחת כמה וכמה אם עושים השוואה לשכר של ראש הממשלה ושרי הממשלה וגם השוואה לתקרת השכר בסקטור הפיננסי. האוצר עצם עין לאורך שנות ההתנפחות, השופטים התחילו עם ההצמדות הבלתי מידתיות, כל האחרים ראו כי טוב ורצו גם הם ליישר קו עם השופטים - והנה לנו השחיתות החוקית הגדולה ביותר במגזר הציבורי. שחיתות חוקית, כי הכול היה כרגיל עם האישורים המתאימים, עם החתימות המתאימות ועם מעבר כדת וכדין בוועדות הכנסת. אבל השחיתות החוקית הזו הרבה יותר גרועה מהשחיתות הרגילה - והיא עולה למדינה מיליארדים.

למה מיליארדים? כתבתי זאת בעבר. הניפוח של שכר הבכירים בסקטור הציבורי הוא רק קצה הקרחון. שאר הקרחון הוא מה שקורה לשכר הזה עם היציאה לפנסיה, והכוונה היא לזכאי הפנסיה התקציבית במערכת המשפט ובמערכות הביטחון. כיוון שהשכר התנפח, גם חבילות הפנסיה התקציבית הנגזרת מהשכר נופחה. כך "שווים" כל בכירי הסקטור הציבורי חבילות פנסיה תקציבית שנעות בין 20 ל-30 מיליון שקל, תלוי בגיל הפרישה ובתוחלת החיים של הפנסיונר/ת. כל זה, כמובן, על חשבון תקציבים אחרים ועל חשבון העובדים הצעירים יותר במערכת. זו השערורייה החוקית במלוא תפארתה.

4. הממונה על השכר מקדיש בדוח שלו פרק שלם (ומבורך) על הפריון במשק הישראלי בדגש על הסקטור הציבורי. המסקנה היא אותה מסקנה טבעית: הפריון נמוך. אלא שהממונה על השכר כותב בעבודתו שמשרד האוצר פיתח מתודולוגיה לאמידת הפריון במגזר הציבורי בתחומי שונים כמו בריאות, חינוך, תשתיות, רווחה, ביצועים כלכליים, חוק וסדר ויציבות - בשנים 2003-2015 - ובהשוואה למדינות שנבחרו כקבוצת ביקורת.

תוצאות המחקר - שפורסמו בחודש שעבר וחמקו מהעין הציבורית - הראו שלישראל קיים יתרון קל בתחום הביטחון האישי בזכות השיפור שחל בעשור האחרון, ומנגד, שימו לב, תפקודה של מערכת המשפט בישראל ירוד לעומת מדינות ההשוואה וכתוצאה מכך ציון המדד הכולל הוא שלילי. "החלה הרעה מתמשכת ביעילות שרשרת הטיפול ובאיכות מערכת המשפט שהשפיעו לשלילה על המדד הכולל", כתב בעבודת האוצר.

לא להאמין: המערכת השיפוטית נהנית מתנאי השכר הטובים ביותר במערכת הציבורית, אבל היעילות שלה היא בתחתית.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים