גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק שכירות הוגנת? עובש, פטריות וצואת יונים במטבח

חוק שכירות הוגנת אמנם קובע קריטריונים לדירות ראויות למגורים אולם דירות שאינן עומדות בסטנדרטים הללו עדיין מתפרסמות ■ השוכרים מלינים על תנאים לא אופטימליים למגורי אדם

דירה להשכרה פטריות שצצו מהמשקוף/ צילום: פייסבוק
דירה להשכרה פטריות שצצו מהמשקוף/ צילום: פייסבוק

בשוק השכירות הישראלי אפשר למצוא "מציאות" מכל הסוגים. חלק מהדירות סתם ישנות, קטנות מאוד ומושכרות במחירים מופקעים, וחלק אפילו מוגדרות לפי החוק כדירות שאסור להשכיר.

למרות שחוק שכירות הוגנת, שעבר ביולי 2017, מגדיר מהן דירות ראויות, לא חסרות בשוק כאלו לא ראויות שמוצעות להשכרה. יש כל כך הרבה כאלה, שעוד הרבה לפני שעבר החוק הוקמו קבוצות מחאה בפייסבוק המקודשות רק לדירות מהסוג הזה. חלק מהן אלו "את הדירה הזאת צריך להשאיר ריקה", "חרם הדירות הגדול", "דירות שמדכאות אותי" וקבוצות נוספות שממשיכות להיפתח.

ע', מנהל קבוצת "את הדירה הזאת צריך להשאיר ריקה", מספר על הממצאים מהשטח: "אנו רואים דירות כאלה כל יום: באחת אין מטבח, בשנייה אין אוויר ובשלישית אין חלון. גם אם כמה אנשים יעבדו על כך במשרה מלאה, לא נצליח להעלות לקבוצה את כל הדירות האלה.

"דוגמה טובה לכך היא מרתפים ומחסנים. החוק אינו מתיר מגורים בנכסים כאלו, למעט במקרים שהם עברו הסבה חוקית, קיבלו היתר מגורים ונרשמו בעירייה למגורים. באלו שאינם חוקיים קיימות סכנות בריאותיות לשוכרים. כאשר מדובר על נכסים ללא חלונות, או חלונות מאוד קטנים מתחת לאדמה עם חשש לגז ראדון, או מרתפים שאין בהם אפילו מטבח. אבל מחסנים ומרתפים נפוצים מאוד בתל אביב וגם בראשון לציון, פתח תקווה וירושלים, וגם בחדרה, בדגש על שכונת גבעת אולגה".

"דוגמה נוספת היא דירות מחולקות לא חוקית ובגודל שאינו עונה על ההגדרה המינימלית של דירה או יחידת מגורים. לרוב בדירות כאלו יהיו מורכבות גלריות בצורה חלטוריסטית, והשוכרים נאלצים לישון בבוידעם או במיטה תלויה באוויר צמודה לקיר".

"אחת ממטרות הקבוצה היא העלאת המודעות לכך שאסור לשכור את חלקן הגדול של הדירות הללו בכלל, ואת אלו שאפשר לשכור חייבים להוריד במחיר בצורה משמעותית על ידי כך שיישארו ריקות לאורך זמן. האם זה עוזר? בחלק מהמקרים רואים את הדירות שמועלות בעמוד נשארות ריקות לאורך שבועות ולעתים חודשים. ישנם מרתפים בפתח תקווה שעלו בעמוד שלא הושכרו כבר ארבעה חודשים. בחלק מהמקרים המחירים יורדים במאות שקלים, וזה כשלעצמו חיסכון של אלפי שקלים בשנה לשוכרים.

"לצערנו, למרות העבודה שלנו ושל אתרי מחאה נוספים, והעלייה במודעות של השוכרים לזכויותיהם, ברוב המקרים הדירות האלו בסוף מושכרות, גם אם במחיר נמוך ממה שנדרש מלכתחילה".

אם נתקלתם בדירה שכזאת, מעבר לפרסום המודעה בקבוצות מחאה בפייסבוק, אפשר גם לפנות ליוזמי חוק שכירות הוגנת עצמם לסיוע.

דירה להשכרה עם עובש/ צילום: פייסבוק

"כל התקרה דולפת מים לתאורה ולארונות"

חברי הכנסת סתיו שפיר ורועי פולקמן חברו ליו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית רם שפע והקימו אתר ייעודי לכלל השוכרים בישראל, שבו הוקמה גם תיבת פניות אליה יוכלו לכתוב השוכרים הנתקלים בבעיות מול מתווכים ובעלי דירות ולקבל סיוע משפטי וכלכלי. בשלב זה נאספו עשרות פניות, שכרגע נמצאות בבחינה.

עיקרי הפניות שהגיעו משוכרים היו קשורות לסוגיית התשלום למתווכים, שיפוץ בלאי סביר ודירות שאינן ראויות למגורים.

הנה כמה פניות שכבר הגיעו לתיבה לאחרונה:

"רטיבות חמורה בדירה. כל התקרה דולפת מים לתאורה לארונות ולמיטה, כל הקיר עובש ופטריות כתוצאה מהרטיבות. עד היום הליקוי לא תוקן ונאלצנו לעזוב את הבית ולשכור דירה אחרת, הודענו לבעל הבית שאנו עוזבים את הדירה אך הוא מסרב להחזיר לנו את הצ'קים".

"יחידת המגורים התמלאה בעובש, רטיבות ופטריות, בעל הדירה לא מסכים לתקן, מעדיף שהשוכר יפנה את הדירה וימצא במקומו שוכרים חדשים, אך במצבה אף אחד לא מסכים לשכור אותה".

סטודנטיות ששוכרות דירה נכנסו לדירה שעל חלונות המטבח בה נערמה צואת יונים ברמה שמצריכה ניקוי של איש מקצוע. מקץ חמישה חודשים של שכירות, פנו השוכרות בבקשה לבעלת הדירה שתזמין בעל מקצוע שינקה את זה, שכן הצואה ונוצות היונים כבר ממש נכנסים הביתה, לאוכל, והן לא יכולות לפתוח את החלונות. בעלת הדירה טוענת שלא באחריותה להזמין מדביר או לדאוג לניקיון, על אף שמדובר בלכלוך של שנים רבות.

דירה להשכרה עם עובש/ צילום: פייסבוק

"מספיק תנאי אחד - והדירה לא ראויה"

אם נתקלתם בבעל דירה שמסרב לתקן מפגעים בריאותיים מהסוג הזה, ניתן כמובן לפעול גם באופן משפטי. עו"ד דוד זיסו, המתמחה במקרקעין, מסביר: "תקנות התכנון והבניה מכתיבות תנאים למתן היתר לבניית דירת מגורים, בין השאר על ידי קביעת גודל מינימלי של חדר, גובה מינימלי, תאורה, אוורור חלונות וכיוב'.

"אולם במיוחד באזורי הביקוש כמו תל אביב, ישנה תופעה של חלוקה ופיצול בלתי חוקיים של דירות מגורים. חמור מכך, מושכרים חדרים שפוצלו בתוך דירות וחללים שנתחמו בצורה פרוביזורית ואינם מיועדים למגורים כגון מחסנים.

"בחוק שכירות הוגנת נקבע מהי דירה שאיננה ראויה למגורים וחשוב לציין שדי בכך שלא מתקיים אחד התנאים בלבד, על מנת שהדירה תיחשב כזו. בנוסף, רשימת התנאים איננה 'רשימה סגורה'. ייתכן בהחלט שכל המרכיבים יתקיימו בדירה, אך היא עדיין תיחשב דירה שאיננה ראויה למגורים, כגון במקרה של בעיות כרוניות של עובש, טחב ורטיבויות או הגדרת הדירה או הבניין בו היא נמצאת כמבנה מסוכן על ידי הרשות המקומית.

"ככלל, בתי המשפט אשר לפתחם מובאים סכסוכים בין בעלי דירות ושוכרים, יצאו מתוך נקודת הנחה שהשוכר המשלם במיטב כספו עבור דירת מגורים זכאי לשימוש סביר בנכס, וכל דבר שפוגם בשימוש כזה, אם לא היה ידוע לשוכר קודם והוא לא הסכים לו, עשוי לשמש עילה להפרת הסכם מטעם הבעלים.

"בעלים שהשכיר דירה שאיננה ראויה למגורים, עובר על החוק והוא מסתכן בביטול הסכם ע"י בית המשפט וקביעת פיצויים לשוכר. ואם נגרם לשוכר נזק שהוכח, כגון נזק בריאותי, הוא אף יהיה זכאי לפסיקת פיצויים נזיקיים".

עיקרי חוק שכירות הוגנת

חוק שכירות הוגנת מגדיר שדירה אינה ראויה למגורים אם מתקיים בה אחד מאלה:

1. אינה כוללת מערכת ניקוז, לרבות מערכת לסילוק סדיר של שפכים ודלוחין
2. אינה כוללת מערכת חשמל או תאורה
3. אין בה פתחי אוורור ותאורה טבעית וכן דלתות וחלונות לסגירת פתחים אלה, ובכלל זה דלת כניסה ראשית בעלת אמצעי נעילה
4. אינה כוללת מערכת להספקת מי שתייה.
5. אינה כוללת מחיצה בין השירותים ובין הדירה
6. יש בה סיכון בלתי סביר לבטיחות השוכר או לבריאותו

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים