גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהוד אולמרט הוא הכי מושחת או שהוא הכי מנהיג?

השבוע חזר למרכז הבמה הדיון על הלגיטימיות של ניהול חקירה פלילית נגד ראש-ממשלה מכהן ■ זה קרה בשל "צירוף המקרים", שבין המתקפה של אולמרט על ראשי הפרקליטות, שהעמידו אותו לדין פלילי, לבין החגיגה התקשורתית סביב חשיפת הפצצת הכור הגרעיני בסוריה

1. "אהוד אולמרט, ראש-הממשלה הכי טוב שהיה למדינת ישראל - והיום כולכם נחשפתם לכך שלזכותו לנצח תיזקף השמדת הכור הסורי, בנחישות ובחשאיות ובלי להתרברב מתוך דאגה אמיתית לעם ישראל... במקום שמדינת ישראל תוקיר לו תודה והערכה על תרומתו, היא שלחה אותו לכלא!!!". את הדברים הללו כתבה ביום רביעי האחרון עו"ד שני אילוז, שייצגה את אולמרט בהליכי השחרור שלו מכלא מעשיהו.

אילוז אינה אובייקטיבית, אבל היא אינה לבדה. כמעט בלי ששמנו לב חזר בשבוע האחרון למרכז הבמה הדיון על הלגיטימיות של ניהול חקירה פלילית נגד ראש-ממשלה מכהן. זה קרה בשל צירוף המקרים, הלא באמת מקרי, שבין המתקפה של אולמרט בתחילת השבוע בערוץ 2 על ראשי הפרקליטות, שהעמידו אותו לדין פלילי, לבין החגיגה התקשורתית סביב חשיפת הפצצת הכור הגרעיני בסוריה.

בעוד שמהריאיון עימו יצא אולמרט קטן, קטנוני, ומושחת - מחשיפת תפקודו כמנהיג בימי תקיפת הכור הסורי, הוא יצא גדול. מה זה גדול? ענק.

הוויכוח על התכונות הראויות למנהיג, והשאלה אם מנהיג טוב צריך להיות גם אדם טוב או ישר, הם נושנים כימי החברה האנושית. מנהיגי העולם המערבי של ימינו, או אלה שמתמודדים על ההנהגה, אנשים כמו ג'ון קנדי ז"ל; יצחק רבין ז"ל; ברק אובמה, יאיר לפיד, בנימין נתניהו, ואהוד אולמרט, ייבדלו לחיים ארוכים, שיווקו או משווקים את עצמם לציבור כישרים, מוסריים, וכהגונים, בניסיון להגיע להנהגה. הצורך הזה הוא כל-כך חזק (וטבעי), שאולמרט ממשיך בניסיון הזה אפילו אחרי שהוא כבר הורשע בשחיתות וריצה עונש מאסר.

אבל האם זה צריך להיות מובן מאליו שמנהיג טוב צריך להיות גם אדם טוב? כמה מהוגי הרעיון המדיני המערבי, למשל ניקולו מקיאוולי שפעל במאה ה-16, ותומס הובס, שפעל בעיקר במאה ה-17, טענו כי שאלות של יושר ומוסר כלל אינן רלבנטיות לשאלת טיבו של מנהיג. הובס כתב, כי השאלה החשובה היחידה בבואנו לבחור מנהיג היא - האם הוא יבצע את המוטל עליו בצורה טובה; ואילו מקיאוולי כתב, כי "למנהיגים מעולם לא יחסרו סיבות הגיוניות להפר את הבטחותיהם".

עם זאת, מקיאוולי ציין שמנהיג טוב צריך לדעת להעמיד פנים שהוא טוב ומוכשר, גם אם אינו כזה. אגב, אחת מדמויות הנערצות על מקיאוולי היה האפיפיור אלכסנדר השישי, מגדולי המושחתים בתולדות הוותיקן, ששחיתות לא חסרה בו. "הוא לא עשה דבר מלבד לרמות אנשים, אבל רמאויותיו תמיד הצליחו, כי הוא הבין את האנושות", כתב מקיאוולי בהערצה.

ובחזרה לאולמרט - כשרואים את האופן שבו הוא הנהיג את המדינה בימי הפצצת הכור, כמעט מפתה להזדהות עם הטענה של עו"ד אילוז, שלפיה במקום לשלוח אותו לכלא היינו צריכים להוקיר לו תודה והערכה, ואולי גם לסלוח לו על מעשיו המושחתים, ולאפשר לו להמשיך להנהיג את המדינה כאילו לא לקח שוחד.

המדרון החלקלק של השחיתות

אבל מה שאסור לשכוח זה שהמחיר הציבורי של התנהלות כזאת, יהיה כבד. אם נאפשר למנהיגינו להתנהל בשחיתות, השחיתות תחלחל לכל רובדי החברה הישראלית, והיא עלולה להפוך ללגיטימית. כדי להבין שמדובר במדרון חלקלק, אין צורך במאמץ מיוחד. די להביט אל מעבר לכתף, אל המדינות הגובלות בנו, סוריה ולבנון, או רחוק יותר, למדינות כמו רוסיה וסין, כדי להיווכח שאזרחים שחיים במדינה שבה המנהיג הוא מעל החוק, הם במקרים רבים בני-אדם אומללים. מה עוד, שמי שמעלים עין מכך שמנהיג אחד גונב או לוקח שוחד, סופו שיעלים עין כשמנהיג אחר יעשה דברים חמורים יותר.

ועוד הערה: זה מאוד משמח לראות את היכולות של צה"ל וחיל האוויר, את ההנהגה המדינית בשיא, ושכושר ההרתעה שלנו נשמר. אבל, במבט יותר רחב, עצוב שבשנת 2018 "הגאווה הלאומית" שלנו נובעת עדיין ממלחמות ומקרבות ומהפצצות, ולא מטקסי שלום, מסקי בלבנון או מפיצוח פיסטוקים בדמשק. פעם, לא כל-כך מזמן, האמנו שיום יבוא וזה יהיה אפשרי. היום, אפילו בתקווההזאת, כבר איש אינו מאמין.

בית המשפט העליון בביקורת על הליך הבדיקה המקדימה

2. לא פעם ולא פעמיים יצאנו בעבר נגד קיומו של הליך "הבדיקה המקדימה" לפני חקירה פלילית נגד אישי ציבור. כתבנו גם, שחקירתו באזהרה של ראש-הממשלה בנימין נתניהו ב"פרשת המתנות" הציגה באור אבסורדי את האבחנה שנקט היועץ-המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, במשך כחצי שנה, בין בדיקה מקדימה של החשדות הנוגעים לנתניהו לבין חקירה פלילית של אותם חשדות. עוד טענו, כי הליך הבדיקה המקדימה מפלה לטובה אנשים רבי עוצמה וכוח לעומת אזרחים "רגילים", ופוגע בעקרון השוויון.

ביום רביעי האחרון מתחו שופטי ביהמ"ש העליון ביקורת על הליך הבדיקה המקדימה ועל הנחיית היועמ"ש בנושא. זה קרה בדיון בעתירה שהגיש ח"כ מיקי רוזנטל באמצעות עוה"ד אלעד מן ויובל יועז, נגד ההנחיה שקובעת את הקווים המנחים במעבר מ"בדיקה מקדימה" לחקירה פלילית. רוזנטל טוען, בין היתר, שההנחיה פוגעת בשוויון, שכן היא נותנת יתרון לאישי ציבור ולנחקרים מיוחסים, תחת הכותרת של "זהירות תהליכית" ו"השלכות על הכהונה הציבורית".

הפרקליטות מצדה הציגה תיקונים להנחית היועמ"ש, באשר לקווים המנחים לבדיקה מקדימה, שאמורים להבהיר את הנושא.

השופטת דפנה ברק-ארז (מביהמ"ש העליון) אמרה לנציג הפרקליטות, עו"ד יונתן ברמן: "יש פה הליך מרוכך מאוד לגבי הנחקר, לכאורה מקנה מצב יותר נוח, אם לומר בצורה יותר עדינה, בהשוואה לנחקר רגיל". עו"ד ברמן ציין, כי אחד התיקונים להנחיה יהיה שבדיקה מקדימה לפני חקירה פלילית תיעשה גם כאשר מוגשות תלונות על סכסוכי שכנים או סכסוכים במשפחה, ולא רק בתלונות על אישי ציבור.

דפנה ברק ארז / איור : גיל ג'יבלי

השופט ניל הנדל לא השתכנע, והעיר לפרקליטות ב"תקיפות מנומסת" כי "אני מעלה אפשרות שכדי להראות שזה לא רק חל על אנשי ציבור, הכנסתם דבר שקשה לי להאמין שאתם מתכוונים לעשות לגבי אדם מן היישוב. יש בלי סוף תיקי סכסוכי שכנים, אדם מן היישוב יאמר שזה סכסוך שכנים (כדי שלא תיפתח חקירה אלא תתבצע בדיקה. ח' מ') - ומה תעשו אז?".

חקירות נתניהו התארכו בחצי שנה מבוזבזת

ברמן השיב: "השאלה מהי בדיקה, כשכתבו את ההנחיה עשו בחינה. נכון שהמינוח 'בדיקה' יותר מוכר בהקשר של אישי ציבור. אך השלב שבו מבוצעות פעולות לפני שחוקרים באזהרה חשוד, הוא דבר שקורה". על כך היקשה הנדל: "נראה לי שאתם ממציאים מלאכותית קטגוריה חדשה".

הנדל לא עצר כאן. הוא הוסיף ואמר: "העתירה מופנית לשאלה - מדוע כביכול נבחרי ציבור מקבלים פריבילגיה, עכשיו יש לי הרושם שעל מנת לא לדון בעניין ולהצדיק אותו, אתם עשויים לגרום נזק לתחומים רבים של החקירה".

עם כל הכבוד, לנו כל הדיון הזה נראה מיותר. במקום לשנות את הקווים המנחים להליך הבדיקה המקדימה לחקירה פלילית, או לעגן את ההנחיה בחוק, צריך פשוט לבטל את ההליך. שהרי, ממילא, כל חקירה מתחילה בבדיקה של המידע לפני שמתקבלת החלטה לזמן חשודים לחקירה באזהרה.

עובדה, רק לאחרונה ראינו איך חקירות ראש-הממשלה בנימין נתניהו, בתיקים 1000 ו-2000, הארוכות מדי גם ככה, התארכו בחצי שנה מבוזבזת, שבה נוהלה "בדיקה מקדימה" בעניינו.

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי