גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוסח חדש להצעת החוק: נוכחות עורך דין בחדרי החקירות

מתגבשת הצעה לקביעת זכותו של חשוד לדרוש נוכחות עורך דין בעת חקירתו ■ "החשש הוא מפני רמיסת החוק בידי מי שמופקדים על אכיפתו, היינו משטרת ישראל"

נתי שמחוני, איתן מעוז וערן שחם /  / צילום: שלומי יוסף
נתי שמחוני, איתן מעוז וערן שחם / / צילום: שלומי יוסף

מי שחושב שאין סיכוי שהוא ייעצר על ידי המשטרה - שיחשוב שוב. כאשר מספר המעצרים גבוה משמעותית ממדינות מקבילות לנו בעולם, כשמערכת היחסים בין המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט נראית הדוקה מתמיד, וכאשר יותר ממחצית העצורים מסיימים את הפרשה שנקלעו אליה בלא כתבי אישום - אין ספק שכל אחד כמעט יכול למצוא עצמו לבדו בחקירה קשה מול מספר חוקרים, בעניינו, בעניינו של אחר...

בשקט-בשקט, מתגבש ניסוח חדש של הצעת חוק הקובעת את זכותו של חשוד נחקר, לדרוש נוכחות של עורך דין בעת חקירתו. אלא שהפעם, משיקולים תדמיתיים, אקטואליים ופוליטיים, מובילי המהלך לא יהיו שוב ח"כים בולטים מהאופוזיציה, כפי שהיה בהצעות החוק הקודמת, אלא ח"כים מהקואליציה. יותר מזה, הפעם, נוכח אי-הנוחות המתגברת גם בימין וגם בשמאל מאופן קיום החקירות הנוכחיות ומחשיפתן תקשורתית - יש סיכוי גדול שוועדת השרים לענייני חקיקה, בראשות שרת המשפטים איילת שקד, לא תדחה את הצעת החוק הפרטית, כפי שעשתה בפעם הקודמת רק לפני כשנתיים.

הצעת החוק המקורית הונחה במאי 2006 על-ידי הח"כית זהבה גלאון. סיבוב נוסף היה בקיץ 2015, אחרי כינון הממשלה הנוכחית, כשהוגשה "הצעת חוק סדר הדין הפלילי (חקירת חשודים) (תיקון - נוכחות עורך דין בחקירת חשוד) התשע"ה-2015".

על הצעה זו חתומים חברי הכנסת זהבה גלאון (מרצ), נחמן שי ומיקי רוזנטל (המחנה הציוני). על פי הצעת החוק הזו חקירת חשוד בתחנת משטרה תתנהל בנוכחות עורך דין; ואם לא נכח עו"ד בחקירה, היא תתועד בתיעוד חזותי. חשוד רשאי לוותר בכתב על הזכות לנוכחות עו"ד, וגם: הודאות חשוד שהתקבלו בחקירה שהתקיימה ללא נוכחות עו"ד, ללא תיעוד וללא הסכמה בכתב - לא יהיו קבילות.

בדברי ההסבר כתבו החכ"ים: "מטרת הצעת חוק זו להגן על זכותו של החשוד בביצוע עבירה פלילית שלא ליפול קורבן למעשה אלימות משטרתית, וכן למנוע פגיעה בכבוד האדם בעת חקירתו. החשש הוא מפני רמיסת החוק בידי מי שמופקדים על אכיפתו, היינו, משטרת ישראל".

למעשה, הדיון וההבנה כי לנחקר יש זכות לנוכחות עו"ד בעת חקירתו החלה הרבה שנים קודם, ועלתה שוב ושוב בכל פעם שקרו כאן מקרים קשים במיוחד של הודאות שהתקבלו, על-פי טענות שחלקן הוכחו, תחת לחצים כבדים. אבל המשטרה והפרקליטות הצליחו לנטרל את הנושא. לרבות בפעם האחרונה שזה קרה בוועדת השרים, במהלך 2016.

ממשרדה של שרת המשפטים איילת שקד לא נמסרה תגובה לשאלה מדוע דחתה בזמנה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של הח"כים גלאון, רוזנטל ושי. אין ספק שהיום הזה יגיע, אומרים גם היום, רק לא ברור מתי.

כנופיית מע"צ: תיקי החקירה נעלמו

בנובמבר 1993, אחרי חשיפה של סדרת פרשיות שבהן הורשעו נאשמים על-סמך הודאות כוזבות, מונתה ועדה בראשות השופט העליון אליעזר גולדברג. המלצת הוועדה הייתה חד משמעית - "לפתוח את דלתותיהם של חדרי החקירות לעורכי דין כבר מן השלב הראשון של החקירה (ובכלל זה שלב התשאול)" - (דוח הוועדה. 1994. פסקה 46). גולדברג נימק המלצתו בצורך "להרתיע חוקרים מפני מעשים אסורים, להבטיח את אמון הציבור בשלב זה של אכיפת החוק, ולחזק את יכולתו של בית המשפט לקבוע ממצאים מבוססים".

הוועדה הדגישה, שאין לחייב את המשטרה שלא לחקור אלא בנוכחות עורך דין, אבל המליצה שיש לקבוע כי "תהא זכותו של העצור לבקש כי עורך דין מטעמו יהיה נוכח בחקירתו, כפי שזכותו היום לבקש נוכחות עורך דין בשעת מסדר זיהוי... כדי שיהיה בידו לעמוד על משמר זכויותיו של הנאשם". עוד המליצה הוועדה להסתפק בנוכחות עו"ד רק כמשקיף, ולא להרחיב זכות זו למתן אפשרות להתערב ולייעץ לחשוד במהלכה.

איכשהו, המלצות ועדת גולדברג, שהוציאו מהכלל חקירה הקשורה לביטחון המדינה, נמוגו. התאיידו בלא להותיר עקבות.

באותן שנים בערה הארץ בגלל פרשת "כנופיית מע"צ" - "מועצת עבריינים צעירים". בקיץ (אוגוסט) 1978 התפרסם מעצרה של קבוצת צעירים שהמשטרה ייחסה להם עבירות חמורות, בעיקר שורה של מקרי הצתה. המעצרים וההליכים המשפטיים סוקרו בהרחבה, הכותרות ציטטו חוקרי משטרה שאמרו כי מדובר ב"קבוצת אנרכיסטים מאורגנת היטב, עם היררכיה ומטרות מוגדרות, שמטרתם לזרוע הרס בציבור". הושמעו גם הקשרים פוליטיים.

אלא שכבר בתחילת המשפט טענו הנאשמים, כי ההודאות הוצאו מהם בכוח ובעינויים. מולם עמדו בכירי משטרה, כולל מי שלימים היו למפכ"ל, ניצב וגם בכירה בפרקליטות תל-אביב, שהכחישו מכל וכל את העינויים. לאחר משפט ארוך, מתוקשר ועמוס כותרות אלימות שמרביתן מוטות לטובת המשטרה, הורשעו 5 מהנאשמים, אחד זוכה מחמת הספק ואחד קיבל מעמד של עד מדינה והעיד נגד חבריו. שלושה מבכירי השופטים דאז קבעו, שהנאשמים בדו מדמיונם את טענות ההתעללות וההכאות שלא היו ולא נבראו, וחלקו שבחים למשטרה על החקירה המוצלחת. הצעירים נידונו לעונשי מאסר של 13 שנים.

14 שנים אחרי המשפט, לאחר שהסתיימו כל עונשי המאסר, הופיע קצין משטרה, חוקר, שהיה מעורב בחקירה והודה בראיון טלוויזיוני כי ההודאות אכן נגבו תוך שימוש באלימות קשה ובהשפלות, ושעדויות הנאשמים זויפו. החוקר נקרא למח"ש, הודה במעשים, והעיד על חבריו. אז הסתבר גם שתיקי החקירה המשטרתיים, נעלמו. בתחילת 1998 הודיע היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, כי הוא תומך במשפט חוזר, ועמדתו התקבלה בבית המשפט העליון.

כתב אישום מתוקן הוגש, אבל הפרקליטות התחרטה והחליטה לא לנהל משפט חוזר. ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב ביטל את ההרשעות, זיכה את ה"אשמים" ופסק להם פיצויים. לפני הירצחו אישר הרשם-השופט עדי אזר המנוח את בקשת הנאשמים-המזוכים, לחשוף מסמכים חסויים אשר לעמדתם כללו התייחסות להוראה מגבוה להפעלת אלימות בחקירות, אלא שאז נדון בבית המשפט הסדר סופי, והפרקליטות התנתה אותו בוויתור על חשיפת המסמכים.

המזוכים היו מותשים וההסדר נחתם. נזכיר, כי ב-2009 שודר בערוץ 1 הסרט "הכנופיה שלא הייתה", שבו הועלתה סברה שלפיה פרשת הכנופייה החלה לפני הבחירות לכנסת התשיעית, שנערכו במאי 1977, ונוצלה כניסיון לקשור את ההצתות למנחם בגין ולשמואל תמיר ז"ל.

בתי המשפט נגררים

בדצמבר 2006 נפתחה פרשה קשה, רצח הנערה תאיר ראדה בקצרין. הנאשם רומן זדורוב הודה, שיחזר, וזמן קצר אחרי חזר בו מהודאתו, ואמר כי אולץ לחתום תחת לחץ. בקיץ 2010 הורשע זדורוב בבית המשפט המחוזי בנצרת, ונידון למאסר עולם. אז נפתחה מסכת של ערעורים, חוות-דעת סותרות וביקורת על החקירה. בקיץ 2015 הוכרע הדבר בביהמ"ש העליון, בהרשעה של שני שופטים מול השופט יורם דנציגר, שסבר כי יש לזכות את הנאשם מחמת הספק.

משפט חוזר לא אושר, אולם הפרשה ממשיכה להתגלגל עד היום עם ספק באשמתו. הסדרה הדוקומנטרית, "צל של אמת", ששודרה בערוץ 1 ולימים בהוט, חיזקה את הספקות לאחר שהצביעה על כיווני חקירה שלדעתה לא מוצו, וביקרה את המשטרה.

מאז 2003, ניסתה הח"כית גלאון, לוחמת לזכויות האזרח, לקדם הצעת חוק שתתקן את נחיתות הנחקר מול החוקרים. אליה הצטרפו גם אנשי הסנגוריה הציבורית במשרד המשפטים. כל התומכים בזכות לנוכחות עורך דין בחקירה, חוזרים ואומרים: עם כל הכבוד לשאיפתם הכנה של החוקרים והפרקליטים להגיע לחקר האמת, ולהעמיד את האשמים והמושחתים לדין, הם (החוקרים) עלולים, גם שלא במכוון, להיכנס ללופ, אם בגלל הודאה שנגבתה בלחץ, או בשל גיוס עד מדינה שלא תמיד דובר אמת. ואז, בתי המשפט הנוטים כמעט אוטומטית לתמוך בתביעה, וגם מעדיפים עסקאות טיעון, נגררים ולרוב מרשיעים.

נזכיר כי מרכז המחקר והמידע בכנסת כתב בדוח נוכחות עורך דין בחקירת חשוד - סקירה משווה מיום 21 במאי 2007, כי "החוק בישראל קובע אמנם שעצור זכאי להיפגש עם עורך דין ולהיוועץ בו... ואולם לא חלה עליה כל חובה לאפשר לעו"ד להיות נוכח במהלך החקירה של לקוחו".

זאת, בניגוד להכרה ב"זכות יסוד" של חשוד המחייבת נוכחות עו"ד מטעמו בהליכים של מסדר זיהוי. הסקירה מצאה אז, כי ישראל כמו אירלנד ובלגיה, אינן מכירות בזכות החשוד לנוכחות עו"ד בחקירה, בעוד שארה"ב, אנגליה, אוסטריה, סלובניה, צ'כיה ומקדוניה, מכירות בזכות זו. כעת, העניין הזה החל להתבשל מחדש. לא על-ידי שלושת הח"כים שהגישו את הצעת החוק המקורית, שאינם מוכנים היום לדבר בזכות העניין.כנראה, מחשש שהדבר עלול להיראות כאילו מדובר בערעור על המשטרה המקיימת היום את חקירות נתניהו ושות'. לעומת זאת, חברי-כנסת אחרים, שלא רוצים להיראות כמי ש"מעתיקים" מהשלושה שקדמו להם, מחפשים מסלול אחר, ובתנאי שלא ייראה כקשור לחקירות המתוקשרות הנוכחיות.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין