גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לעשות בא-סיסי?

נשיא מצרים מנצח בבחירות, שהוא רוקן מכל מראית-עין של תחרות הוגנת

א-סיסי מצביע / צילום: רויטרס
א-סיסי מצביע / צילום: רויטרס

מה ייעשה בעריץ, הדורס את זכויות האדם ואת זכויות האזרח בארצו, גודש את בתי הכלא שלה באסירים פוליטיים, מתיר עינויים פיזיים לצד עינוי הדין, מונע את יריביו מלהתמודד בבחירות - אבל באותה השעה שומר אמונים לבריתו עם המערב? למשל נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, המקווה לחזור ולהשוות השבוע את שיאו הקודם: 97% של קולות הבוחרים (סדאם חוסיין סידר לעצמו בבחירות האחרונות של חייו תוצאת שיא: 100% של הקולות. אבל איש אינו מנסה להשוות אותה. צריך קצת אמינות).

שאלות מן המין הזה הוצגו בארה"ב ב-90 השנה האחרונות, וקיבלו תשובות סותרות. כמובן, הן נשאלו גם במקומות אחרים, אבל ארה"ב בחנה את עצמה על סמך קריטריונים שונים מאלה של מעצמות אירופה. הן היו עסוקות בשימור קיסרויות קולוניאליות מעבר לים, ועניין רגיל בשבילן היה לכרות בריתות עם עריצים מקומיים, כדי להגן על גבולותיהן הארוכים. ארה"ב, בלשונו של מנסח מגילת העצמאות שלה ונשיאה השלישי, תומס ג'פרסון, נועדה להיות "אימפריה של חירות".

אנסטסיו, בן הכלבה

נקבנו כאן באופן שרירותי במספר 90, מפני שלפני קצת יותר מ-90 שנה, הנשיא פרנקלין רוזוולט השמיע את האיפיון הידוע לשימצה, "הוא בן כלבה, אבל הוא בן הכלבה שלנו". האיש שקיבל מידיו את המחמאה היה אנסטסיו סומוסה גרסיה, רודן ניקרגואה, המייסד של שושלת משפחתית שמצצה את לשדה של הרפובליקה המרכז-אמריקאית הקטנה במשך 45 שנה.

סומוסה האב ושני בניו היו אנטי-קומוניסטים מוסמכים בזמן של אי-ודאויות גלובליות. ארה"ב סלחה להם את שחיתותם המונומנטלית (אחרון השושלת, אנסטסיו סומוסה דבאיילה, שלשל לכיסו את כספי הסיוע הבינלאומי שהגיע לאחר רעש אדמה קטלני, ב-1972). לבסוף, התקוממות עממית שהציבה כמעט את כל ניקרגואה נגד השושלת הפילה אותה ב-1979. תוצאה ישירה של העדפת "בן הכלבה שלנו" הייתה שאת מקומו תפסו בני-כלבה-לא-שלנו, וניקרגואה הפכה למעוז מהפכני אנטי-אמריקאי. בני הכלבה שעלו לשלטון לפני 40 שנה עדיין מחזיקים בו, בכל התוקף והחמדה של שושלת משפחתית, בעל ואשתו.

הימנעותה של ארה"ב מלחוש לעזרתה של שושלת סומוסה ציינה פרשת דרכים. בוושינגטון משל ג'ימי קרטר, שהעמיד זכויות אדם במרכז מדיניות החוץ שלו. זמן קצר לאחר השבעתו הוא הודיע שארה"ב תחדל לתמוך אוטומטית בכל רודן שיבטיח לאסור מלחמה על הקומוניזם. הרודנים אמנם התחילו ליפול, בייחוד באמריקה הלטינית.

לייצא זכויות אדם

עניין ניקרגואה היה כמובן כאין וכאפס לעומת נפילת השאה של איראן, חצי שנה לפני סופה של שושלת סומוסה. בימים ההם לא היה ראוי ממנו יותר לתואר "בן הכלבה שלנו". הוא היה עריץ מוכה עיוורון, שפיתח ביטחון מטאפיזי בחושיו, ראה בעצמו יורש ישיר של דרייווש ושל כורש, והחמיץ מעיקרה את תחושת הניכור של המעמד הבינוני. הוא דחף את האופוזיציה החילונית והדתית המתונה לזרועותיהם של כוהני הדת. הסוף ידוע.

אין זה נכון שקרטר "הפסיד את איראן". האשמה נפלה על חולשת הדעת של השאה ושל אנשי חצרו. אבל מבקרי קרטר לא הבחינו בין חלקו לחלקם. הקולניים ביותר היו אלה שהתחילו לכנות את עצמם "השמרנים החדשים" (ניאו-קונס). באותו הזמן הם קראו לתמוך בכל דיקטטור, המשרת את האינטרסים של ארה"ב. רדיפת זכויות אדם הייתה בעיניהם אקט של תמימות ושל היתממות.

מעשה אירוניה, רבע מאה אחר כך הם היו מליצי היושר הקולניים ביותר של יצוא זכויות אדם. הם האמינו של"מעצמת העל היחידה" ניתנת ההזדמנות הנדירה ללוש את העולם בצלמה, ולהנחיל את הדמוקרטיה הליברלית לכל דיכפין. הדוקטרינה הניאו-שמרנית פגשה את "שמרנות החמלה" של ג'ורג' דאבליו בוש, והתמזגה איתה.

קונדוליסה רייס, מזכירת המדינה של בוש, נסעה לקהיר ב-2005, וקראה בנאום פומבי "לעם המצרי" להתייצב "בראש המסע הגדול" לטובת הדמוקרטיה, לא במצרים בלבד, אלא בכל המזרח התיכון. בלשון שלא הייתה מביישת את ג'ימי קרטר היא אמרה, "בכל רחבי המזרח התיכון, הפחד מפני בחירה חופשית אינו מצדיק עוד את שלילת החירות. הגיעה השעה להיפרד מן התירוצים שנועדו להשתמט מן המלאכה הקשה של הדמוקרטיה".

היא רמזה כמובן לפחד שהאיסלאם הקנאי ינצל פתיחות דמוקרטית כדי לקדם את סדר יומו. היא קראה לבחירות חופשיות באמת במצרים, והיא מיהרה לכפות בחירות כאלה על הרשות הפלסטינית. שנה אחת אחר כך תעלה ממשלת חמאס לשלטון. חמש שנים אחר כך ייצאו המוני מצרים אל רחובות קהיר, ויתבעו דמוקרטיה ליברלית.

העם אינו מוכן

מבחינת ארה"ב וישראל, נפילת חוסני מובארק הייתה כמובן תוצאה לא רצויה של "מהפכת תחריר". אבל הטלת האשמה על ברק אובמה לא הייתה במקומה. הנשיא ה-44 של ארה"ב עשה שורה של שגיאות איומות במזרח התיכון. ההימנעות מלתמוך במובארק נגד עמו לא הייתה אחת מהן. למען האמת, אובמה היה להוט הרבה פחות מן הניאו-שמרנים להאציל מזיווה של חוקת ארה"ב על העולם החיצון. הוא רצה פיוס עם ארצות האיסלאם, לא דמוקרטיזציה שלהן. אבל לא הייתה לו כל ברירה, כאשר התברר חד משמעית שהקרקע נשמטה מתחת לרגלי מובארק.

טעותו הגדולה ביותר של מובארק הייתה שלא למד מניסיון השאה. המאבק נגד קנאות איסלאמית הצריך בעלי ברית מן המעמד הבינוני. היה עליו לפתוח מרחב פוליטי בשבילם, כדי שיוכלו להתארגן, להתבטא, לבקר, להפגין; כדי שלא יצטרכו להשליך את יהבם על המסות ועל כוח הארגון של האחים המוסלמים.

את השגיאה הזו חוזר ועושה עכשיו הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. הוא אומר שהיה שמח אילו היו לו יריבים ממשיים בבחירות, אבל "איננו מוכנים". הוא בעצם מודה, שבחירות חופשיות היו מסתיימות כדרך שהסתיימו הבחירות של 2012: בניצחון האחים המוסלמים. אבל סכנת האיחוואן אינה מחייבת אותו לרוקן את החמצן מכל המכלים הפוליטיים. לפי שעה הוא יכול כנראה לסמוך על חוסר החשק של המעמד הבינוני לחזור ולהתנסות במהפכה ובאנרכיה. אבל הניסיון ההיסטורי נוטה ללמד אותנו לאן הולך המעמד הבינוני אם השלטון מתעלם משאיפותיו הפוליטיות לאורך ימים.

העם עדיין אינו מוכן הוא תירוץ שכל מתלמד בבית הספר לרודנים צבאיים סופג בימי צוערותו הראשונים. התירוץ הזה עצמו חזר ובקע בזמן מן הזמנים מפי הגנרלים של פקיסטן, של תאילנד, של בורמה, של טורקיה, של צ'ילה וארגנטינה, של אלג'יריה, של ניגריה, של קונגו-זאיר; וגם מפי לא-גנרלים שרצו שלטון יחיד. ייתכן מאוד שהם צדקו. אבל כמעט תמיד, התארכות שלטון היחיד היא הרת אסון. אנחנו מקווים שהאמת הזו תיוודע יום לא רחוק אחד ברוסיה, בסין, בטורקיה, בוונצואלה. היא בהכרח תיוודע גם במצרים, לרעת כל מי שמבססים את חישוביהם על תוחלת החיים הארוכה של המשטר.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-sebolg-https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"