גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע אין בישראל חובה למנות ממלא-מקום לראש הממשלה?

השבוע הובהל נתניהו לבדיקות בבית חולים, מה שמעלה את השאלה: מי ממלא את מקומו של רה"מ במקרה של אסון, אם לא הוגדר מחליף קבוע? החוק קובע כי באין ממלא-מקום - ולנתניהו אין - הממשלה תקבע שר כמינוי זמני, אלא שהדבר יכול להוביל למלחמות פנימיות ולחוסר תפקוד שלטוני

תארו לכם את סד הלחצים הבא מנקודת המבט בבלפור: ראש ממשלת ישראל, שהוא גם שר החוץ עמוס תחת חקירות משטרה, מתח בטחוני בדרום, מפעלי טילים במימון איראני מוקמים ופעילים בלבנון, נמל ימי במימון רוסי נבנה בסוריה ובדידות בצמרת הפוליטית בשל יריבויות ישנות כחדשות עם שריו. חלק מחבריו הפכו לעדי מדינה, אחרים נעצרו לאחרונה, מעגל היועצים הוותיק התרחק, הוא בולם לחצים מוושינגטון לקראת הצגת תכנית שלום עם הפלסטינים, מי שהיה מזכיר הממשלה שלו עומד בראש התביעה נגדו, מי שמונה על ידו למפכ"ל מוביל פלוגות של חוקרים הבודקים בציוציותיו ואפילו הרופא האישי-הסודי אומר לו: אתה חייב להיבדק בבית חולים, עם מכשירי רפואה מתקדמים. אי אפשר יותר לשמור אותך כאן.

הלחץ הנפשי, הפיזי, ריבוי הנסיעות לחו"ל, עוד טיסה ועוד טיסה, הגעה לישראל באמצע הלילה, קימה ליום נוסף של הצבעות, תקציב, הפגנות נכים, הפגנות חקלאים, אירוח של חברי קונגרס, סנטורים (הרי הוא גם שר החוץ ומלך ההסברה), שני שרי חוץ אירופאיים מתייצבים לדבר על הסכם הגרעין האיראני. והבן, השני מבין שלושת ילדיו, זומן למשטרה.

הקריסה הפיזית היא רק עניין של זמן. כמה אדם אחד, חסון ככל שיהיה, יכול להכיל?

לפני כמה שבועות ראינו את נתניהו במינכן, ביום שבו הובא יועצו לשעבר ניר חפץ למעצר בפעם הראשונה. ונתניהו שידר עסקים כרגיל, עלה לנאום (במקרה שלו יש לומר - לתת שואו), מלא עזוז, חדור משימה. אחר כך באותו היום שוחח עם העיתונאים לשעה שלמה. ממוקד, נמרץ, שולט בפרטים. עוד שבוע, עשרה ימים חלפו וראש הממשלה היה בוושינגטון. באמצע הלילה, כשש או שבע שעות לפני שאמור היה להיפגש עם הנשיא טראמפ, הגיעו מישראל הכותרות שניר חפץ חתם על הסכם עד מדינה. ושוב הטקס: נאום תקיף, פגישות בשרשרת, הופעה מושלמת בשבתו לצידו של הנשיא טראמפ ותדרוך און רקורד (ברובו) לכ-20 עיתונאים.

"הוא מתפקד מדהים", "לא רואים עליו כלום", "לא הערנו אותו כדי לעדכן על חפץ", "הוא ישן לילות שלמים", "ראש הממשלה חזק", "נתניהו לא נותן לרעשי רקע להפריע לו", אומרים כל סובביו. אך משהו קרה. אחרי השיבה מניו יורק חזר נתניהו חולה וביטל פגישות למשך חמישה ימים.

ואז, ביום שלישי בלילה, התחוור שמנוחה ואקמול לא מספיקים. בלשכתו של נתניהו ממשיכים להסביר לתקשורת שאין אצלו שום דבר מעבר לגרון דלוק, שהוא לא החלים באופן מלא בסיבוב הקודם. "דלקת ויראלית בדרכי הנשימה, זה פחות מדלקת ריאות", נאמר בתשובה לשאלת "גלובס". אין כלום כי לא היה כלום.

יתכן שזה המצב ומדובר בדלקת מקומית. קצת מנוחה ומרק יפתרו את הכל, אבל עיתונאים הם עם חשדן. לא מאמינים. רגילים שמשקרים לנו, בכל דבר ועניין. לפני כמה שנים עשה נתניהו תרגילים מתוחכמים כדי להסתיר רגל שבורה. אין תמונה אחת שלו בגבס. מדוע שנאמין?

ואם יקרוס? מי יהיה ממלא-מקום ראש הממשלה? נתניהו החליט, בכל שנותיו כראש ממשלה, שלא למנות מחליף למקרה של מחלה, עילפון או תאונה חלילה. חוק יסוד הממשלה קובע שאם נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו יחליף אותו ממלא-המקום. אך חוק יסוד הממשלה לא קובע שחייבים למנות ממלא-מקום. ואקום מטופש שכזה. כך בדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, אין Line of Succession , כלומר רצף העברת סמכויות ראש המדינה. אם נופל ראש הממשלה הריכוזי ביותר שידענו, מבלי שהוא מתדרך, מארגן, מעביר סמכויות, מוודא שהכול מתקתק בהעדרו - הוא זורק את כל המדינה לתוך אנדרלמוסיה.

בחוק נקבע שאם לא מונה ממלא-מקום, "תקבע הממשלה שר אחר, שהוא חבר כנסת, למלא את התפקיד". כלומר, אם חלילה יחלה נתניהו ולא יוכל לתפקד כראש הממשלה, יצטרכו שרי הממשלה להצביע ברוב על ממלא-מקום שיחזיק בתפקיד למאה ימים או עד לחזרת נתניהו לתפקוד.

נהוג לחשוב שקריסת ראש ממשלה, ויציאה מתפקוד באופן פתאומי - הינו מקרה קיצון. מי מרחיק לכת לחשוב רק על המצבים הבעייתים? מדוע לנקוט בחשיבה שלילית שכזו? ההיסטוריה הקצרה של המדינה שלנו מוכיחה שזה תרחיש סביר, ממשי.

ב-1995, ראש הממשלה יצחק רבין נרצח וממלא מקומו, שמעון פרס, נכנס מיד לתפקוד מלא באחת התקופות הקשות שידעה המדינה. חצי שנה של אחרי הרצח, עם קרוע ותקופת פיגועים מחרידה, אך הכניסה של פרס להנהגה הייתה מידית, ברורה ורצופה.

ב-2006, ראש הממשלה שרון חטף שבץ וקרס וממלא מקומו, אהוד אולמרט, נכנס מיד לתפקוד מלא.

בממשלה ה-34 מכהנים 22 שרים, אחד מהם ראש הממשלה. במקרה של קריסת נתניהו, 11 השרים של הליכוד, 3 השרים של כולנו, 3 השרים של הבית היהודי, 2 השרים של ש"ס ו-2 השרים של ישראל ביתנו - יאלצו לבחור, באופן דמוקרטי אחד מתוכם. בהתחשב במאבקים הייצריים בתוך צמרת הליכוד, זה עשוי להיות רגע פוליטי מכוער במיוחד עבור המדינה. לא יהיה כאן רצף שלטוני, אלא פרץ של אגו עצמי.

כתף שמאלית קרה

ביום שני נפגשו משלחת של חברי קונגרס דמוקרטיים עם ראש הממשלה נתניהו. בראש הקבוצה עמדו שני הבכירים ביותר במפלגה הדמוקרטית, ננסי פלוסי, לשעבר יו"ר בית הנבחרים וכיום מנהיגת המיעוט (תפקיד הדומה בחלקו ליו"ר האופוזיציה אצלנו). בקבוצה היה גם ציר בית הנבחרים (מייצג את קליפורניה) אדם שיף, אחד מן הבכירים במפלגה הדמוקרטית, הנציג הבכיר כיום בוועדת המודיעין של בית הנבחרים.

את הפגישה, במשרד ראש הממשלה תיעד (כמו תמיד) צלם של לשכת העיתונות הממשלתית. הוא תקתק כ-50 פריימים, כך סיפר לי אדם שנכח במקום. הרגעים הללו, בסיום פגישה, הם תמיד מהירים מאוד, חלק זזים, אחרים הולכים רגע לשירותים.

משום מה, בתמונה שנבחרה כתמונה שתשוגר לעיתונות נראית פלוסי עקומה. היא מוסתרת קמעה מאחורי הכתף השמאלית של נתניהו, ידה שלוחה לתוך התיק שלה מה שמציג אותה בזווית מוזרה. ספק אם פלוסי עצמה ראתה את התמונות או עסקה בכך, אבל במעגל הרחב של העוסקים במלאכת הביקור שלה בישראל לא אהבו את התמונה הזו. חלקם אף טרחו לציין ביוזמתם בפני שהתמונה שנבחרה הייתה מוזרה על גבול המעליבה. זה לא מכבד, לשלוח תמונה כזו. מדובר באחת הדמויות הבכירות ביותר בצד הדמוקרטי, מפלגה שעדיין מלקקת את פצעי הפסד 2016, וטרם הוחלט בה מי יהיה המתמודד על נשיאות ארה"ב ב-2020. פלוסי עצמה לא מוזכרת כיום בבורסת השמות, אבל יש לה השפעה אדירה על השטח. בעמוד הטוויטר של פלוסי עלו תמונות יפות יותר, באחת מהן נתניהו ופלוסי בזוית פרופיל מחזיקים ידיים ומחייכים זה אל זו בחמימות. גם התמונה הקבוצתית שם מרשימה בהרבה.

כמובן, שהדברים הללו הם קצת שטויות. מנהיגים, תמונות, זוויות, חיבוקים או עוינות. פלוסי, יש לזכור, זעמה מאוד על נתניהו לפני שלוש שנים כאשר הוא הגיע לקונגרס לנאום בנושא הסכם הגרעין האיראני. היא ראתה זאת אז כאקט מתריס נגד הנשיא אובמה. גם השבוע כאשר ביקרה בירושלים הסבירה שלא הצד האמריקאי היה זה שדחף ל-sunset clause, אותו סעיף שתחם את ההסכם עם איראן ל-10-15 שנים, אשר לאחריהן איראן יכולה לחזור לפעילות העשרת אורניום. הסעיף הזה נמצא היום בלב הויכוח על תיקון או ביטול ההסכם.

במצב הדברים כיום, וגם אם שרי החוץ של האיחוד האירופי יאשררו (ב-16 באפריל) הטלת סנקציות חיצוניות להסכם על אלמנטים של התכנית הבליסטית של איראן ו/או על רשימת כתריסר אישים המעורבים במשמרות המהפכה האיראניות - עדיין בוושינגטון יחפשו את הדרך הלאה לחסל את ההסכם. בעניין הזה, טראמפ יקבל גיבוי מבכירי הסנטורים הדמוקרטים (צ'אק שומר ורוברט מננדז), אך פלוסי ושיף מבית הנבחרים עשויים לראות את הדברים באופן שונה. האם לא כדאי לנתניהו לייצר אווירה יותר מכבדת עם חברי הקונגרס מן המיעוט? ולו רק כדי להוביל את המהלך נגד איראן בצורה יותר מתוחכמת מאשר עוד צעד נשיאותי פוליטי שמטרתו העיקרית היא להכפיש את אובמה?

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק