גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

PwC חותכת ב-17% את תחזית הצמיחה של הפרסום באינטרנט

לפי פירמת הייעוץ הגלובלית, קשיים במדידת האפקטיביות והעדפה של צרכנים לפלטפורמות ללא פרסום מובילים לירידה בביקוש לפרסום דיגיטלי בכל העולם ● למרות ההתפכחות, הפרסום הדיגיטלי ימשיך לצמוח, ושיעורו יעמוד ב-2021 על 47% מכלל עוגת הפרסום העולמית

בעולמות השיווק, הפרסום והמדיה מרבים לדבר בחודשים האחרונים על מעין התפכחות מהפרסום הדיגיטלי, שנובעת מהפנמת היתרונות והחסרונות של התחום החדש יחסית. על השינוי התודעתי הזה ניתן ללמוד מתחזית שמפרסמת פירמת PwC הגלובלית על שוק הבידור והמדיה, שמתקנת את תחזיות הצמיחה שלה לתעשייה בחמש השנים 2017-2021 ב-17% כלפי מטה.

לפי המחקר, לא מדובר בעצירת הצמיחה של הפרסום הדיגיטלי אלא בצמיחה מתונה יותר משנצפה בעבר, בעיקר בגלל התפתחויות טכנולוגיות המשנות דפוסי התנהגות צרכניים, כמו העדפת חווויות משתמש דיגיטליות ללא פרסומות או אכזבה של המפרסמים מיכולות המדידה הנוכחיות של אפקטיביות הפרסום במדיה הדיגיטלית.

כפועל יוצא מכך, תעשיית הבידור והמדיה העולמית צפויה לצמוח בשנים 2017-2021 בשיעור משוקלל שנתי של 4.2%, וההכנסות מפרסום בשוק זה צפויות לצמוח בשיעור דומה. נתון זה מסמן ירידה בהשוואה לצמיחה שנצפתה בתחזית של שנה שעברה, שהעריכה כי הצמיחה השנתית משוקללת תעמוד על כ-5.1%.

בישראל צפויות לעלות הכנסות תעשיית הבידור והמדיה מ-5.2 מיליארד דולר ב-2016, ל-6.4 מיליארד ב-2021 המשקפות בדומה לנתון העולמי שיעור צמיחה שנתי של 4.3%.

המחקר של פירמת ראיית החשבון והייעוץ PwC נערך זה 18 שנה והתחזית מתבססת על מחקר עומק ב-17 מגזרים וסקטורים שונים של התעשייה, שנערך ב-54 מדינות מרחבי העולם.

ביחס לעולם הפרסום

הפרסום במובייל מניע את הדיגיטל

למרות התפכחות המפרסמים מהפרסום הדיגיטלי, נתוני המחקר מראים כי לא מדובר בעצירת הדהירה שלו קדימה, אלא בשימוש מושכל יותר תוך חיפוש פתרונות לבעיות שעולות, ולכן הפרסום הדיגיטלי ימשיך לגדול ולהשתלט על עוגת הפרסום העולמית: לפי התחזית, ב-2021 יהווה הפרסום הדיגיטלי כ-47% מסך כל הכנסות הפרסום, לעומת 36% ב-2016. בתוך הפרסום הדיגיטלי, צפויים לצמוח בצורה משמעותית תחומי פרסום החוצות הדיגיטלי (שיעור שנתי של כ-11%) והפרסום באינטרנט (10%).

בישראל, בין היתר בשל קוטן השוק והחוזק היחסי של המדיום הטלוויזיוני, יהווה הפרסום הדיגיטלי חלק נמוך יותר יחסית לחלקו בעוגה העולמית - כ-43% מההכנסות (בהשוואה ל-31% ב-2016), מה שישקף שיעור צמיחה שנתית מרשימה של 10.2%.

השוני במספרים במקומו של הפרסום הדיגיטלי בעוגת הפרסום בישראל יחסית למתרחש בעולם, בולט עוד יותר בכל הקשור לפרסום במובייל. בעולם, הפרסום במובייל עובר את הפרסום באינטרנט קווי (PC), כשהכוח העיקרי המניע את צמיחת הפרסום הדיגיטלי הוא הפרסום במובייל, שצמח בשיעור של 58.7% ב-2016.

לפי התחזית, הצמיחה צפויה להימשך בשיעור שנתי ממוצע של 18.5% עד 2021. למרות שהפרסום ב-PC היווה עדיין 61.6% מסך כל הפרסום באינטרנט ב-2016, הפרסום במובייל בעולם צפוי לעבור את הפרסום באינטרנט הקווי במהלך השנים 2018-2019, ולהגיע לנתח שוק של 56% עד שנת 2021.

לעומת זאת, שיעור הפרסום במובייל בישראל מתוך סך כל הפרסום באינטרנט (מובייל וקווי) נמוך מהמגמה הגלובלית, ויגיע ב-2021 ל-14% בלבד.

הכוח העיקרי המוביל את צמיחת הפרסום הדיגיטלי בישראל לאורך שנות התחזית הוא הפרסום באינטרנט הנייד, בייחוד בווידאו, והפרסום באמצעות חיפוש ממומן באינטרנט הנייד, אשר צפויים לצמוח בשיעור של 31% ו-13% בהתאמה.

הפרסום באינטרנט עקף את הטלוויזיה

היקף הפרסום הגלובלי באינטרנט עבר ב-2016 בפעם הראשונה את היקף הפרסום בטלוויזיה, וההכנסות מפרסום באינטרנט היו גדולות מההכנסות מפרסום בטלוויזיה. מגמה זו צפויה להתחזק בשנים הקרובות. בעוד שהפרסום בטלוויזיה בשנים 2017-2021 צפוי לצמוח בשיעור שנתי ממוצע של 2.4%, הפרסום באינטרנט צפוי לצמוח בשיעור שנתי של 9.8% בתקופה זו.

גם בישראל עקף הפרסום באינטרנט את הפרסום בטלוויזיה ב-2016. עם זאת, החוזק של הטלוויזיה בישראל יחסית לעולם בא לידי ביטוי בתחזית שממנה עולה כי הצמיחה השנתית המשוערת בישראל מההכנסות מפרסום בטלוויזיה כפול משיעור צמיחתו הצפוי בעולם ועומד על כ-4.8%. המשמעות היא שההכנסות מפרסום בטלוויזיה בישראל צפויות לגדול מ-251 מיליון דולר ב-2016 ל-301 מיליון דולר ב-2021.

המשבר הקשה שבו מצויה העיתונות בא לידי ביטוי בתחזית שממנה עולה כי המפרסמים ממשיכים לנטוש מדיום זה. הירידה המשמעותית של נתחי הפרסום בעיתונות, במקביל לעלייה במחירי העיתונים, משנה את הקטגוריה בצורה היסטורית וב-2016 עקפו לראשונה וההכנסות ממכירת עיתונים את ההכנסות מפרסום בעיתונים. למגמה זו מצטרף צמצום הביקוש לשטחי פרסום באתרי עיתונות על ידי גוגל ופייסבוק, ולכן עד 2021 סך כל ההכנסות הגלובליות ממכירת עיתונים - מודפסים ודיגיטליים - צפוי להגיע ל-54% מההכנסות העיתונות.

עמיר גלייט, ראש מגזר הבידור והמדיה ב-PwC ישראל, התייחס לממצאים ואמר כי "אנו רואים בשנים האחרונות שמודלים עסקיים של חברות בידור ומדיה, הנסמכים בעיקרם על הכנסות מפרסום, חווים לחצים הנובעים מהעדפת צרכנים לחוויית משתמש ללא פרסומות. כמו כן, יכולות המדידה הנוכחיות של אפקטיביות הפרסום הדיגיטלי עדיין אינן מדויקות מספיק, מה שמביא לעיתים לאכזבת מפרסמים ולמשיכת תקציבי פרסום מהדיגיטל. תהליכים אלה משתקפים בהערכתנו ששיעור הצמיחה השנתי המשוקלל של שוק הפרסום הגלובלי בחמש השנים הבאות יהיה נמוך בהשוואה להערכות קודמות, ויעמוד על %2.4.

"גם שוק הפרסום הישראלי עובר תקופה מאתגרת, בייחוד לאור פיצול זכייניות ערוץ 2 לערוצים נפרדים וכניסת שחקנים חדשים בשוק הטלוויזיה בתשלום.

"הפרסום באינטרנט יוביל בעתיד את התחום ויחווה את הצמיחה הגבוהה ביותר בענף הפרסום בישראל עד 1202, ביחד עם הפרסום במשחקי וידאו. הוא צפוי לנגוס בחלקם של שאר סוגי הפרסום, ובפרט בפרסום בעיתונות המודפסת, ויצמח בשיעור גבוה בהרבה מהפרסום המסורתי. נראה כי לא ירחק היום, בו יעבור נתח הפרסום הדיגיטלי את נתח הפרסום המסורתי בעוגה, ואותם גופים שיידעו להתאים עצמם למציאות זו הם אלה שישרדו וירוויחו". \מובייל

לעולם שמאמין בקסמים התפכחות היא לא בהכרח דבר רע | פרשנות

בתוך עולם שהופך מיום ליום ליותר טכנולוגי התרגלנו להאמין בקסמים. לחשוב שיש קיצורי דרך ושאת כל אותם דברים שהושגו, כך לפחות חשבו בדם יזע ודמעות של אנשי קריאייטיב ואסטרטגיה ובהשקעה כספית גבוהה במדיה, אפשר להחליף באלגוריתם חכם שידע להגיע לכל אדם ולהציע לו באופן אינדיבידואלי את הצעת הערך המותאמת לו.

היום, אחרי שזזו מיליוני דולרים מצד הפרסום המסורתי לצד הפרסום בדיגיטל מפרסמים בכל העולם מתחילים להפנים שאין קסמים. שפרסום זה פרסום זה פרסום. ובסוף, בעולם שאין בו בידול מוצרי לאורך זמן - גם לא ברמת המחיר - צריך לייצר העדפת צרכנים שמושתת על ערכים אחרים פרט למחיר. מפרסמים מתחילים להפנים שהדבר הזה שפעם קראו לו שיווק לא מת ושאל כל המתודות המופלאות שמביא העולם החדש, רצוי לצקת חלק מסימני השאלה של העולם הישן.

התחזית של PwC מתארת עולם מתפכח, שמפנים שגם כשיש קסמים צריך לעבוד, לשאול שאלות, לייצר בידול ולבנות מותגים. קוראים לזה שיווק וזאת לא מילה מגונה. התחזית לא מציגה נסיגה אחורה, היא מציגה התפכחות ולעולם שהאמיין בקסמים זה לא בהכרח רע.

היום עוד מפרידים בין פרסום מסורתי לדיגיטלי, וכשמסתכלים על התחזית לחמש השנים הבאות זה אולי עדין רלוונטי. אבל לא לעוד הרבה זמן . כי אי-שם מעבר לפינה הכול יהיה דיגיטלי ופרסונלי. ואז החלוקה הזאת תראה לנו ארכאית. הזמן שבו הכול יהיה דיגיטלי הוא כבר ממש פה, מעבר לפינה. ואז ממילא נחזור למונחים של עולם השיווק הישן רק שהם יושתתו על המבנים של עולם חדש.

כשמסתכלים על התחזית של PwC מצטייר הבדל מסויים בין הפרסום בישראל לבין שווקים אחרים בעולם. החוזק של הטלוויזיה בישראל, מדינה כל כך קטנה שבה בהינף פרסומת טובה אחת בפריים טיים אפשר לייצר אימפקט שבשווקים אחרים אפשר רק לחלום עליו, מאט תהליכים שבשווקים גדולים קורים הרבה קודם.

השוק הקטן גם מאט תהליכי חדירה של פרסום פרסונלי כמו הפרסום בסלולר. אבל מילת המפתח היא מאט. בסופו של תהליך השוק הקטן מאפשר לנו לחסוך חלק ממחלות הילדות שהשוק הבינלאומי מתאפיין בהם. אבל זאת רק שאלה של זמן עד שכל מה שרואים שם יתרחש גם כאן.

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?