גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיפור בתנאי השוק הוביל לזינוק ברווחי רשתות המזון ב-2017

התוצאות השנתיות שהציגו שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם מעלות כי בדומה למצב בסוף 2016, הן ממשיכות ליהנות מתנאי שוק נוחים מאז קריסת רשת מגה ● הרווח הנקי המצרפי של 4 הרשתות עמד על 440 מיליון שקל אשתקד - עלייה של 26% לעומת 2016

מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן / צילום: איל יצהר
מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן / צילום: איל יצהר

אחרי כמה שנות תחרות עזה, נראה כי קריסתה של רשת מגה, שהתחילה כבר ב-2015, כשהייתה הרשת השנייה בגודלה בישראל, והרה-ארגון של שוק קמעונאיות המזון בעקבות זאת, ממשיכים לעשות טוב למתחרות, שנהנות מצמצום התחרות. סיכום נתוני 2017 שהציגו ארבע רשתות קמעונאות המזון הבורסאיות - שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם - מעלה כי בדומה לכיוון שהציגו בסיכומה של 2016, הן ממשיכות ליהנות מתנאי שוק נוחים.

תוצאות רשתות קמעונות המזון ל-2017

אפילו רמי לוי, הרשת המזוהה ביותר עם מחירי דיסקאונט בשוק זה, מציינת בדוחותיה כי "בהתייחס לשוק קמעונאות המזון, בשנת 2017 השתנתה מגמת ההאטה שאפיינה את השוק, ובשנים האחרונות הוא מפגין סימנים של יציבות וצמיחה. אחת המגמות שאפיינו את השנים האחרונות היא שינוי בתמהיל סל הקנייה של הצרכן, בין השאר, עקב רכישת מותגים פרטיים וכן רכישה מופחתת של מוצרי בשר מעובד, שמצד אחד מקטין את סל הקנייה ומצד שני מגדיל את המרווח הגולמי".

עוד מציינת רשת רמי לוי כי "החל בשנת 2014 קיימת מגמה של ירידה במחירי המזון, לרבות במחירי הפירות והירקות, שלראשונה בשנת 2017 שינתה כיוון, ומדד מחירי המזון רשם עלייה של 0.2%".

השינוי החיובי בתנאי השוק של רשתות קמעונאות המזון בא לידי ביטוי, בין השאר, בזינוק של 26% ברווח הנקי המצרפי שהן הציגו, שהצטבר לכ-440 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של כ-350 מיליון שקל ב-2016, שגם היא כאמור הסתיימה במגמה חיובית. זאת, כשבדרך לשורת הרווח הציגו הרשתות שיפור גם בשורות הגולמיות והתפעוליות.

1.6 מיליארד שקל זהו היקף המכירות שהציגה רשת ויקטורי בהכנסותיה בסיכומה של 2017 - סכום המשקף צמיחה של 15% ביחס ל-2016 - שיעור העלייה הגבוה מבין המתחרות.

השיפור במכירות החברה, שנמצאת בשליטת משפחת רביד, נרשם לאחר שב-2017 פתחה ויקטורי שישה סניפים חדשים, שנרכשו מרשת מגה, והגדילה את שטחי המסחר שלה (כולל שטחי אחסון) ב-11% להיקף של כ-78 אלף מ"ר, ובסיומה של השנה הפעילה 46 סניפים.

רמי לוי, שהגדילה גם היא את שטחי המסחר, הציגה מגמה דומה במכירות, שעלו ב-12% ליותר מ-5 מיליארד שקל - עלייה המיוחסת לפתיחתם של 13 סניפים חדשים מתחילת 2016.

אצל שופרסל, ששטחי המסחר שלה לא השתנו דרמטית, המכירות שמרו על יציבות ברמה של 11.8 מיליארד שקל; ואילו טיב טעם, שצמצמה את סך שטחי המסחר שלה, הציגה שחיקה קלה במכירות, המיוחסת לסגירת סניפים וכן לשינוי בתמהיל הלקוחות בפעילות הייצור ושיווק מוצרי המזון שלה.

השיפור הדו-ספרתי אצל ויקטורי ורמי לוי נרשם למרות מגמה שלילית במכירות למ"ר, שאצל ויקטורי ירדו ב-1.5% - ירידה המיוחסת לפדיון נמוך יותר בסניפים שנפתחו בשנה החולפת, בשל גודלם ובשל תחילת הפעילות.

אצל רמי לוי הירידה במכירות למ"ר התקרבה ל-3%, שנרשמה, לפי הרשת, בעיקר בשל מבצעי הורדת מחירים בתקופות החגים והורדת מחיר לפריט ממוצע, ו"בעיקר מחדירה מסיבית של מכירות המותג הפרטי".

לעומתן, שופרסל דיווחה על שיפור במכירות למ"ר, שיוחס לצמצום שטחי מסחר, אף שהפדיון בסניפי החברה נשחק קלות; ואילו טיב טעם מציגה עלייה בפדיון למ"ר וירידה בפרמטר זה בחנויות זהות.

30.5% זהו שיעור הרווח הגולמי שהציגה טיב טעם בסיכום שנתי, השיעור הגבוה מבין המתחרות, המיוחס לשיפור בתנאי הסחר, ומעיד גם הוא על השינוי החיובי בתנאי השוק שבו פועלות הרשתות.

גם בשופרסל מציינים שיפור בתנאי הסחר כפרמטר מרכזי במה שסייע לה בהמשך המגמה החיובית המלווה את פעילותה כבר תקופה לא קצרה. שיפור זה, יחד עם תרומת המרכז הלוגיסטי החדש של שופרסל בשוהם, עלייה בנתח המותג הפרטי ותמהיל מבצעים, סייעו לשופרסל להציג רווח גולמי בשיעור של 25.8% מהמכירות, לעומת 24.7% שהציגה ב-2016.

גם רמי לוי נהנתה מעלייה במכירות מוצרי המותג הפרטי, שתמכה ברווח הגולמי יחד עם שיפור בתנאי הסחר, אבל שלא כמו המתחרות, שיעורו מהמכירות נותר דומה לזה שנרשם ב-2016, ברמה שהתקרבה ל-22%. ברשת ויקטורי, שהציגה שיפור קל בשיעור הרווח הגולמי, ציינו כי הוא הושפע לרעה "מהנחות שניתנו לחברי מועדוני לקוחות", שהופסקו כמעט לגמרי עד אמצע 2017. בהתאם, מציינים בויקטורי כי בסיכום הרבעון הרביעי שיעור הרווח הגולמי שלה מהמכירות היה גבוה מהממוצע השנתי.

110 מיליון שקל, זהו הרווח הנקי שהציגה רשת רמי לוי בסיכומה של 2017 - סכום המשקף קפיצה של 16% ברווחיה ביחס ל-2016, וזאת לאחר עלייה דו-ספרתית שהציגה גם בשורת הרווח התפעולי שלה. מלבד השיפור ברווח התפעולי, רמי לוי נהנתה גם מעלייה בהכנסות המימון שלה ומירידה בשיעור המס, שתמכו בשיפור בשורה התחתונה.

עם זאת, בסיכום הרבעון הרביעי של 2017, רמי לוי סבלה מעלייה בהוצאות המכירה, שיווק, הנהלה וכלליות, שהיו גדולות מהשיפור ברווח הגולמי שלה, כך שהרווח התפעולי הרבעוני שלה נשחק ב-6%, ל-24 מיליון שקל. ואולם, בזכות העלייה בהכנסות המימון וירידה בשיעור המס גם ברמה הרבעונית, הציגה הרשת שיפור ברווח הנקי.

אצל ויקטורי הכיוון ברווח הנקי היה דומה, ועם שיפור של 14% בפרמטר זה, רווחי הרשת הגיעו ל-32 מיליון שקל; ואילו רווחי שופרסל, שצמחו ב-5%, ממשיכים לבלוט מעל כולם, ובסיכומה של 2017 הצטברו ליותר מ-270 מיליון שקל - סכום השקול לפעמיים וחצי רווחי רמי לוי - פי 8.5 מאלה של ויקטורי ופי 13 מרווחי טיב טעם.

רווחי טיב טעם, שהסתכמו ב-21 מיליון שקל, נרשמו לאחר שנת פעילות שלילית במיוחד שהציגה ב-2016 הרשת, שנמצאת בשליטת חגי שלום, בכל הנוגע לשורה התחתונה.

ב-2016 הצטברו הפסדי טיב טעם ל-34 מיליון שקל, שיוחסו לאימוץ תוכנית אסטרטגית חדשה וקליטת סניפי רשת עדן טבע מרקט, שהיו בידי מגה, וזאת בגין הוצאות חד-פעמיות הקשורות לתוכנית האסטרטגית, שכללה רה-ארגון, צמצום וסגירות סניפים, ושמטרתה הייתה, בין השאר, "חיזוק כושר התחרות ורווחיות החברה".

272 זהו מספר הסניפים שהפעילה שופרסל בסופה של 2017 - מספר דומה לזה שהציגה ב-2016, וכמעט כפול מכל סניפי רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם יחד, שמתקרבים במצטבר לכ-140 סניפים.

במבט קדימה, באופן טבעי כל הרשתות שואפות להמשך התרחבות, כל אחת בדרכה. בשופרסל שמים דגש, בין השאר, על הפלטפורמה הדיגיטלית שצמחה גם ב-2017, ומזכירים גם "המשך התייעלות נדל"נית, הכוללת התאמת שטחי מסחר".

אצל רמי לוי, לעומת זאת, מתכננים כניסה משמעותית לפעילות הסניפים העירוניים, שמהם היא נעדרת כיום, ובדוחות מעריכים "שיש מקום לפתיחת 80-100 סניפים בפורמט עירוני, שייתנו שירות במרכזי הערים תחת מותג החברה ויתחרו בפורמטים העירוניים של החברות המתחרות". בכוונתה של רשת רמי לוי להשלים את הפריסה המתוכננת בתוך חמש שנים. כחלק מכך, רמי לוי השלימה באחרונה כניסה לשותפות ברשת בתי הקפה והמרכולים המוזלים קופיקס.

גם ברשת ויקטורי מתכננים כחלק מצעדי הצמיחה "המשך פתיחת סניפים חדשים, בחינת רכישת חנויות או רשתות קיימות", וגם בטיב טעם מציינים כי בין תוכניות הרשת "הקמת סניפים חדשים כחלק מצעדים להרחבת שטחי המסחר", לצד הגדלה ושדרוג סניפים קיימים".

מניות הקמעונאות מגלות חולשה מאז פרסום הדוחות הכספיים

למרות המגמה החיובית שעלתה מתוצאות רשתות הקמעונאות בשנת 2017, הרי שמאז פרסום הדוחות הכספיים בחודש שעבר רשמו כולן שחיקה בערכן. בין אלה בלטה מניית רמי לוי , שצללה ב-12% בעקבות פרסום הדוחות, וזאת לאחר שהמשקיעים זיהו את המגמה השלילית בתוצאות הרבעון הרביעי, שבאו לידי ביטוי בשחיקת הרווח התפעולי ולמרות שיפור ברווח הנקי בהשפעות חד-פעמיות שאינן קשורות לפעילות השוטפת. מאז המניה לא התאוששה, והיא משלימה תוך כשבוע וחצי ירידה של כ-16% בערכה ומשקפת לרשת שווי נוכחי של פחות מ-2.3 מיליארד שקל.

עליות דו ספרתיות במניות רשתות

מניית שופרסל  נשחקה בכ-7% מאז פרסום דוחותיה לפני שבועיים, ויקטורי  ירדה כ-5% תוך שלושה שבועות מאז פרסום הדוחות וטיב טעם , שפרסמה את הדוחות זמן קצר לפני פסח, נחלשה בשיעור דומה מאז (5%). בפרספקטיבה רחבה יותר ובהתאם לשיפור במצב השוק, מניות הרשתות, ובראשן שופרסל, נהנו בסך הכול משנת תשואות מוצלחת בסיכומה של 2017.

זו כאמור, בלטה בעיקר אצל שופרסל, הרשת הגדולה בישראל, שמנייתה זינקה ב-65%, והגיעה לרמות שיא חדשות והצטרפה במהלך השנה האחרונה למדד המוביל בבורסה - ת"א 35. זו משקפת כיום לשופרסל שווי של 5.1 מיליארד שקל - רחוק ב-13% (יותר מ-700 מיליון שקל) משווי השיא שלה שנרשם מוקדם יותר השנה.

גם המשקיעים במניית רמי לוי לא התלוננו על תשואה שהתקרבה ל-30% בסיכומה של 2017, בעוד התשואה שהציגה מניית ויקטורי בסיכום שנתי הייתה צנועה יותר ועמדה על כ-7%, כשמניית טיב טעם הציגה מגמה הפוכה, ונחלשה בקרוב ל-20%. גם שלוש שנים לאחור בולטת שופרסל מעל כולן, עם קפיצה של 155% בשוויה, אחרי ויקטורי עם זינוק של קרוב ל-80% וטיב טעם שטיפסה בכ-40%, ואילו רמי לוי מסתפקת בתקופה זו בעלייה של 10%.

שיאן השכר בקמעונאות המזון ב-2017: מנכ"ל שופרסל, אברכהן

שנת 2017 הייתה מוצלחת במיוחד למנהלי רשת שופרסל, ובראשם המנכ"ל איציק אברכהן. אברכהן הוא שיאן השכר של ענף קמעונאות המזון המקומי, עם תגמולים שנתיים בהיקף מצטבר הקרוב ל-6 מיליון שקל. מלבד זאת, הוא גם מימש בשנה האחרונה נתח ממניותיו ברווח של כ-15 מיליון שקל.

שאר ארבעת שיאני השכר בשופרסל, שמכרו גם הם ממניותיהם בשנה האחרונה ברווחים של מיליוני שקלים בודדים כל אחד, הסתפקו בעלויות שכר שנתיות של 2.3-2.7 מיליון שקל כל אחד - כך שעלות ההעסקה של חמשת בכירי הרשת הצטברה ל-15.5 מיליון שקל בשנה שעברה.

שיאני השכר ל-2017

אחרי אברכהן התמקם בטבלת שיאני השכר במגזר רמי לוי, שבתפקידו כמנכ"ל הרשת הנושאת את שמו קיבל 3.6 מיליון שקל. גם עלויות העסקת לוי הן "כסף קטן" מסך התגמולים שקיבל מהרשת שנמצאת בשליטתו עבור הנכסים שהיא משכירה ממנו ומשותפיו, בהיקף שנתי מצטבר של כמה עשרות מיליוני שקלים. מלבדו, רמי לוי שילמה 3.6 מיליון שקל נוספים לעשרת קרובי משפחתו המועסקים ברשת.

רשת ויקטורי שילמה בשנה שעברה כ-8.5 מיליון שקל לשלושת בני משפחת רביד, בעלת השליטה בחברה - כ-3 מיליון שקל למנכ"ל אייל רביד ולאחיו אבי רביד, המשמש סמנכ"ל תפעול ופיתוח עסקי, ו-2.3 מיליון שקל לאביהם, חיים (ויקטור) רביד, נשיא הרשת וסמנכ"ל הכספים שלה.

רשת טיב טעם שילמה 4.5 מיליון שקל ב-2017 לחברת הארגז של חגי שלום, המספקת לה שירותי ניהול, כולל שירותי מנכ"ל.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?