גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתפארת מדינת ישראל: שבעה אתרים לשבעה עשורים

השדרה שבה הוכרזה המדינה, צריף בן-גוריון, גבעת התחמושת המחודשת, מרכז המבקרים כפר עציון, אתרי קרבות תש"ח ● שבעה טיולי חג

שביל העצמאות בתל-אביב / צילום: ריקי רחמן
שביל העצמאות בתל-אביב / צילום: ריקי רחמן

1. שביל העצמאות

יום העצמאות הוא שעתן היפה של שדרות רוטשילד בתל-אביב, שם התקיימה הכרזת המדינה ההיסטורית. את הרגע ההיסטורי המכונן בתולדותינו הוביל בן-גוריון בבית דיזנגוף בשדרה שלימים הפך למוזיאון ואחר כך הוכתר בתואר "בית העצמאות". ביום העצמאות ייחנך במקום אתר מורשת לאומי חדש - שביל העצמאות, שמחבר עשרה אתרי מורשת מתולדות תל-אביב וישראל ומספר את סיפורם תחת הכותרת "מעיר עברית למדינה עברית".

השביל החדש מתחיל בקיוסק התל-אביבי הראשון, שהוא העתק של המקורי, שבו מותר היה למכור רק גזוז, ואסור היה לנשים לעבוד בו. סמוך לקיוסק הוצב פנס לוקס (תאורה שהופעלה בנפט בתקופה שלפני ההתחברות לרשת החשמל). השביל מסתיים בבית העצמאות - מרחק של קילומטר. בדרך חולף השביל במקבץ אתרים נוספים ובהם מזרקת הפסיפס של נחום גוטמן, במקום שבו עמדה גימנסיה הרצליה המיתולוגית, בבית הכנסת הגדול, במוזיאון ההגנה, באנדרטה למייסדי תל-אביב ועוד - כולם בלב הפועם של תל-אביב המודרנית, בין הרחובות רוטשילד והרצל.

חיזיון אורקולי מותאם ארכיטקטורה שמוקרן על הבתים עצמם / צילום: ריקי רחמן

השביל מסומן בפליז מוזהב ויש לאורכו תאורה ייחודית שתאפשר גם טיול לילי נעים. כדי ללמוד עליו יהיו סיורים מודרכים וגם מפות בכמה שפות וכמובן אמצעים טכנולוגיים מתקדמים - אפליקציה לסיור עצמי חווייתי שתציע תמונות, סרטים ועוד.

ביום העצמאות (19-18 באפריל) משעה 20:30 יתקיים בשדרה האירוע "הרינו מכריזים בזאת", שבמסגרתו יוקרנו על הבניינים מיצגי וידיאו תלת-ממדיים בטכנולוגיה ייחודית (Video Mapping), המשלבת בין תמונה, צלילים ואורות מותאמי ארכיטקטורה ויספרו את סיפורה של מדינת ישראל. לצדם יתקיים בשדרה יריד נוסטלגיה, שיציג חפצי אספנות מתקופת טרום הקמת המדינה וכן מופע מוזיקלי עם שירים משנות ה-50-70.

הפסיפס של נחום גוטמן / צילום: ריקי רחמן

2. צריף בן-גוריון

בן-גוריון היה השחקן הראשי בהצגה הכי טובה במדינה עד כה, ובצריף שלו בשדה בוקר לא מפסיקים להפתיע. כדי לחגוג את היום שהפך לשמח בתולדות המדינה, יחזרו בצריף בן-גוריון בזמן 70 שנה לאחור, ליום הראשון של המדינה, והמבקרים של שנת 2018 יוכלו לחוות אותו כאילו 1948. האורחים יוכלו לחתום על מגילת העצמאות לצד גדולי האומה, ולקחת עותק למזכרת, להצטרף למסיבת הריקודים הארצית, הספונטנית והסוערת שמילאה את הרחובות, שתשחזר את המסיבה ההיא, אבל תאפשר לחוגגים לרקוד כאילו זה היום הגדול, ולצפות בהצגה "דוד ובן-גוריון", על המפגש שבין דוד גרין הילד לבין גוריון המנהיג בלילה שבין ה-13 וה-14 במאי, בשעות הקריטיות שטרום ההכרזה. ביום העצמאות תהיה הכניסה לצריף ללא תשלום.

3. מוזיאון פלוגת הכותל

בפסח האחרון נפתח בירושלים "בית פלוגת הכותל", מוזיאון חדש ברובע היהודי, שמספר לראשונה סיפור מוכר פחות. פלוגת הכותל הייתה חבורה של צעירי בית"ר שבחרה להגן על העיר העתיקה ותושביה היהודים, בעקבות הגבלות שהטילו הבריטים על הנוכחות היהודית בעיר ובמיוחד בכותל.

המוזיאון פועל בבית המגורים המקורי של הקבוצה, שחבריה התגנבו מדי מוצאי יום כיפור בין 1930 ל-1948 אל חומות העיר העתיקה ותקעו בשופר.

בשנת 1937, עם התגברות המרד הערבי, הם התיישבו במבנה דרך קבע, ובמשך שנה וחצי עסקו בשמירה על קשר תמידי עם הכותל והגברת הביטחון האישי של התושבים. זה לא היה קל ועל אף העימותים עם הבריטים והערבים שרדה הפלוגה במקום, עד שהבריטים פשטו עליו וחסמו אותו. הפלוגה הייתה הבסיס להקמת האצ"ל, וחבריה המשיכו במנהג תקיעת השופר עד קום המדינה.

במוזיאון החדש מונצחת פלוגת הכותל, שעל אף שיש החולקים על דרכי פעולתה, תרמה לביטחונם האישי של היהודים בעיר העתיקה, תוך לקיחת סיכונים, מאסרים ואיום יומיומי. במוזיאון מוצג סרט היסטורי על הפלוגה והמקום.

מחיר הכניסה ביום העצמאות: 10 שקל לאדם, רחוב היהודים פינת פלוגת הכותל, טל' 02-5652011

4. גבעת התחמושת

בקיץ שעבר הסתיים בגבעת התחמושת מהלך של שדרוג ופיתוח שמנגיש את סיפור האתר באמצעים מודרניים וטכנולוגיים, ונועד להגיש את הסיפור ההיסטורי באופן חווייתי ועל הדרך לקרב אליו גם את הדור הצעיר.

גבעת התחמושת היא אחד האתרים המיתולוגיים בתולדות המדינה, שמנציח את המערכה הקשה על ירושלים במלחמת ששת הימים. לצד תעלות הלחימה המקוריות שבהן מרושתת הגבעה, התחדש האתר בכמה מתחמי תצוגה ופעילויות.

גן ירושלים הוא גן גדול ורחב עם "שביל תוכן" מעניין. יש היכל הנצחה חדשני ומיצג אורקולי חדש שמספר על הלוחמים במערכה ותערוכת JerusaLENS. המוזיאון המחודש הוא פרי עמל של שלוש שנות איסוף, היגוי, הפקה ויצירה והוא מודרני ומרגש. המוזיאון מעביר את החוויה באמצעות יומן מסע בעיר. הוא מבטא את תרומתן של כל היחידות שלקחו חלק במערכה ומציג פריטים ייחודיים ונדירים. הצירוף של סיפורים אישיים, סיפורי יחידה וסיפורים לאומיים ובינלאומיים יוצר פסיפס מרתק.

בין הפריטים המיוחדים אפשר לראות את הדגל שהונף בכותל, הסידור של הרב גורן, איורי לוחמים מהקרבות, וכן סרטים על ירושלים ובהם סרטי קרבות ושחזורם. כל אלה נאספו בעבודת נמלים מארכיונים פרטיים וממלכתיים מהארץ ומהעולם.

הגבעה תארח גם תערוכה מיוחדת, שתוצג מיום העצמאות ועד סוף הקיץ, של פרויקט "עולים לדגל", שבמסגרתו הופצו כ-5,000 דגלים בארץ ובעולם במוסדות פורמליים, חינוכיים ואחרים, ועליהם חתמו תלמידים, חיילים, שרים שאיחלו ברכה למדינה לכבוד 70 שנה וכן ברכה נוספת לשנת המאה. רוב הדגלים יוכנסו לקפסולת זמן בארכיון גבעת התחמושת וכ-200 מהם יוצגו לקהל ובתום התערוכה יושבו לארכיון עם כל היתר.

30-35 שקל לאדם, כולל סיור מודרך (יש לתאם ביקור). ביום העצמאות פתוח ללא תשלום.

שעות פתיחה: א'-ה' 17:00-9:00, שישי עד 13:00 וערבי חג עד 12:00. האתר מונגש לבעלי מוגבלויות.

לפרטים: 2967

פסל מרדכי אנילביץ' ביד מרדכי / צילום: תיירות יד מרדכי

5. מרכז מבקרים כפר עציון

גוש עציון היה נדבך מרכזי בראשית ההתיישבות ועד מלחמת העצמאות, ובמקום שחווה מצור וקרבות קשים בתש"ח והוכרז כאתר מורשת, יש היום מרכז מבקרים חדש ומרשים. את מקום התערוכה הקודמת תפסה תערוכה טכנולוגית מתקדמת, ומרכז המבקרים התחדש בסרט מיוחד שאורכו הסמלי הוא 70 דקות, ומשחזר את הסיפור הטראומטי של הגוש.

ערב ההכרזה על הקמת המדינה, בימים ג'-ה' באייר תש"ח, נפל גוש עציון ונחרב בידי הלגיון הירדני וכנופיות ערביות. 240 לוחמים נהרגו בקרבות, והנותרים נלקחו בשבי באותה שעה שבה הכריז דוד בן-גוריון בתל-אביב על הקמת המדינה. יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל נקבע ב-ד' באייר בעקבות מותם של מגיני הגוש הקבורים בקבר אחים בהר הרצל. לאחר מלחמת ששת הימים חודשה ההתיישבות היהודית במקום.

הסרט לוקח את המבקר בין החללים השונים, ובהם חורבות הבונקר שבו נהרגו אחרוני המגינים של כפר עציון. על קירות האולמות מוקרנות תצוגות תלת-ממד מתקדמות, שעוזרות למבקרים לחוות את סיפורו של המקום. הביקור במקום כולל גם את "בית העדות", המוזיאון לתולדות גוש עציון, שגם בו חודשו התערוכות, וניתן להוסיף הדרכה או הרצאה.

ביום העצמאות יתקיים לאחר המיצג סיור מודרך בבית העדות ובגן הראשונים - ללא תוספת תשלום. מיצג אחרון בשעה 17:00. 35-20 שקל לאדם בתיאום מראש: טל' 02-9935160, www.etzion-bloc.org.il

גוש עציון. החיזיון במרכז המבקרים, שחזור סיפורו הטראומטי של המקום / צילום: מעין שושני מרקוביץ

6. קרבות תש"ח, יד מרדכי

קיבוץ יד מרדכי הוקם חמש שנים לפני המדינה, וכבר במלחמת העצמאות נאלצו להתמודד חבריו בקרב מתיש מול צבא מצרים, ועמדו בו בגבורה. 150 המגנים, חברי קיבוץ ולוחמי פלמ"ח, הצליחו לבלום 2,000 חיילים מצרים ומנעו את התקדמותם צפונה. המצריים ששעטו לעבר תל-אביב הופתעו מהעקשנות הישראלית שהצליחה לעכב אותם מלממש את תוכניתם. את סיפור קרבות תש"ח ניתן לחוות באתר שחזור הקרב בקיבוץ, שהוכרז כאתר הנצחה לאומי לשימור ואף שופץ ושודרג בסיוע אגף המורשת והמועצה לשימור אתרים. משפחות שיגיעו יוכלו לבקר בעמדות ההגנה, לשחזר את מהלך הקרבות, להכיר את כלי הנשק של אז ולשוטט בתעלות הקשר.

הפעילות תתקיים ביום העצמאות בשעות 09:00 ועד 16:00 ללא תשלום.

7. קרבות תש"ח, שיירת יחיעם

בגליל המערבי יחגגו את שנת ה-70 באתר שיירת יחיעם, נקודה נוספת על מפת הקרבות שהפכה לסמל של גבורה. שיירת יחיעם הותקפה בדרכה ליישובי הגליל המערבי ונפגעה קשות בקרב עקוב מדם. האזור היה מחוץ לשטח החלוקה שקיבלה ישראל בכ"ט בנובמבר, ורק בזכות מתיישבים נחושים ולחימה עיקשת שכללה לא מעט קורבנות, הפך הגליל לחלק אורגני מהמדינה.

באתר השיירה, שבו התרחש הקרב, יתקיים אירוע עצמאות חגיגי לכבוד ההתיישבות בגליל המערבי ולכבוד אלה שהקריבו את חייהם לשם כך. באתר יהיו שפע של פעילויות משפחתיות ובהן סיורים מודרכים מלווים בסיפורי תש"ח, הפעלות לילדים, דוכני מזון, מעגלי לימוד ושירה בציבור וכן טקס מרכזי.

האירוע יתקיים בשעות 9:00-16:00 ללא תשלום. מי שמגיע מרחוק, יוכל ללון במקום ערב קודם ללא תשלום אך בתיאום מראש. לפרטים: 077-2303031, www.ozrothagalil.org.il

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"