גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט על הראיות בפרשת פואד-נניקשווילי: "יש לי חור שחור"

הבוקר הגיע המשפט לשלב האחרון שלו - שלב הסיכומים בע"פ ● השופט בני שגיא: "המקרה שלפנינו הוא מאוד חריג, במובן הזה שאין לנו ראיות הקשורות לפואד" ● העיר לתובעת: "מבחינת מדינת ישראל פואד הוא עבריין מורשע, למרות שהוא לא הורשע?"

בנימין בן-אליעזר / צלם: תמר מצפי
בנימין בן-אליעזר / צלם: תמר מצפי

"המקרה שלפנינו הוא מאוד חריג, במובן הזה שאין לנו ראיות הקשורות לפואד. יש לי חור שחור, אולי אפשר למלא ואולי לא. אני לא יודע, ונקבע זאת בהמשך" - כך אמר הבוקר (ג') שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בני שגיא, בדיון שנערך בפרשת "פואד-נניקשווילי", במסגרתה מואשם איש העסקים אברהם נניקשווילי במתן שוחד בסך 400 אלף דולר לשר המנוח בנימין (פואד) בן-אליעזר, בתמורה לסיועו של בן-אליעזר לאינטרסים עסקיים של נניקשווילי.

משפט "פואד-נניקשווילי" אמור היה לעסוק בעיקרו בכספי שוחד, שלפי טענות הפרקליטות לקח בן-אליעזר, שר הביטחון לשעבר, יו"ר מפלגת העבודה לשעבר ואחד הפוליטיקאים החמים והאהובים שפעלו כאן. באוגוסט 2016 הלך בן-אליעזר לעולמו, בשעה שהתיק התנהל נגדו.

מטבע הדברים, עם מותו של בן-אליעזר, נסגר התיק נגדו, כך שגם לא התבררו אשמתו או חפותו. נאשמים אחרים בתיק, בהם איש העסקים ג'קי בן-זקן ואיילת אזולאי, שהייתה ראשת לשכתו של בן-אליעזר ואשת סודו, הגיעו בשבועות האחרונים להסדרי טיעון שבמסגרתם הודו והורשעו בעבירות של הפרת אמונים (אזולאי) ושל סיוע להפרת אמונים (בן-זקן), ונגזרו עליהם עונשים קלים של עבודות שירות או שירות למען הציבור.

הנאשם המרכזי שהמשפט עדיין מתנהל נגדו הוא כאמור נניקשווילי. הבוקר הגיע המשפט לשלב האחרון שלו - שלב הסיכומים בעל-פה, בפני השופט שגיא, זאת לאחר שהצדדים כבר הגישו את הסיכומים בכתב לבית המשפט.

"ב-2010 נכנס הנאשם לתחום האנרגיה וביקש את עזרתו של פואד, אשר מצידו מפעיל את השפעתו על שורה שלב גורמים באמצעות ראשת לשכתו", אמרה התובעת, עו"ד סוזנה שור, מפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), בפתיחת סיכומיה בעל-פה. "ב-2011 מעביר לו הנאשם 1.5 מיליון שקל לרכוש פנטהאוז ביפו... בשום נקודת זמן ההגנה לא חלקה על כך שפואד, שהיה עובד ציבור, קיבל את הכסף בזמן ששירת כעובד ציבור".

על דברים אלה העיר השופט שגיא את הערת "החור השחור" שיש בתיק, ואמר לתובעת עוד: "כשאת מתייחסת לאם הנאשם (נניקשווילי) שואל בשיחה בין פואד לנאשם האם ההלוואה דווחה לכנסת, זה משנה את התמונה?". התובעת בתגובה התייחסה להערתו של השופט על "חור" בעלילה של התיק, ואמרה: "אנחנו רצינו להגיש את הגרסה של פואד, וההגנה סירבה. התייחסנו בסיכומים לכך שאם פואד היה פה, הוא היה מעיד על כך. הוא נפטר כשלגביו 5 אישומים. מבחינתו הוא עבריין שלא הורשע".

התשובה, כך נראה, לא השביעה את רצונו של השופט שגיא, שהעיר לתובעת: "אני לא כל-כך מבין את הטרמינולוגיה. מבחינת מדינת ישראל הוא עבריין מורשע, למרות שהוא לא הורשע? עבריין זה מי שבית המשפט הרשיע אותו, לא מי שהמדינה אמרה שהוא עבריין".

ההערות הללו פתחו דיון ממושך בין השופט לתובעת, במסגרתו הקשה השופט עם התובעת בנוגע לכוונה של נניקשווילי כאשר העניק את ההלוואה לפואד, ותהה האם לא ייתכן שההלוואה ניתנה באופן כשר.

התובעת: "יכול להיות שהוא (פואד) היה מאשר את השיחה הזו, שנניקשווילי אמר לו שידווח לכנסת, והוא אישר את זה".

השופט שגיא: "בהנחה שהשיחה הזו מוקלטת, ושומעים את הנאשם 2 (נניקשווילי) אומר לפואד 'אני נותן לך כסף, ותדווח על זה לכנסת כמו שהבטחת', ופואד מאשר - מה אז?".

התובעת: "יש שוחד בחדרי-חדרים בלי להגיד את זה באופן מפורש, גם אם פואד היה מדווח על ההלוואה הזו".

השופט: "אני לא מדבר על פואד. אני מדבר על הנחה של נאשם 2 שהוא אמר לפואד לדווח על כך לרשויות - האם זה היה משנה משהו?"

התובעת: "אני מבינה שאדוני חושב שזה היה משפיע על הכוונה של הנאשם. אבל מה שעומד מאחורי ההלוואה הוא לא אמיתי".

השופט: "יכול להיות שהכול קומבינה להעברת החוק. בדברים האלה בדרך-כלל יש העברת חשאית ולא העברה דרך חשבון הבנק, אבל אני שם את זה בצד. גברתי לא חושבת שזה משנה משהו בכוונה הפנימית של האדם? פואד לשיטתכם, מכלל הראיות, ביקש הלוואה ולא שוחד. אם הנאשם אומר 'אני אתן לך את הכסף אבל תדווח', זה לא משפיע על היסוד הנפשי של נניקשווילי? הכול בהנחה כמובן שהיה מכשיר הקלטה דמיוני".

התובעת: "גם אם זה היה, אני רואה בכך שיחה 'בקריצת עין', לא יותר מזה".

השופט: "אבל למה? האם בחדרי-חדרים נניקשווילי צריך לרקום משהו? יש לנו חלל שאין את פואד, ויש טענה שהייתה שיחה כזו. אני מבקש שתתייחסי לעובדה לחיסרון של פואד על התיק".

התובעת: "לשיטתנו, זה לא משפיע על התיק, כי פואד היה מאשר את כל מה שהיה אומר הנאשם. נניח שהוא אומר שהוא הבטיח לו לדווח ולא דיווח, וזה היה המצב... נניח שהייתה שיחה כזו, ונניח שהנאשם נעזר בפואד בעסקיו, והוא יכול להגיד לו בשיחה מה שהוא רוצה. בסוף לא מעבירים 1.5 מיליון שקל לעובד ציבור שיש לו השפעה על עסקיך. נניח שבאותו מכשיר הקלטה דמיוני יש קישור ברור לכך שנעברה עבירת שוחד, בין מתת מסוימת לפעולה מסוימת של עובד הציבור - וזה קישור משתמע. אבל גם באותה שיחה נאמר אותו משפט: 'אתה יודע מה - תדווח'. האם זה יוצר ספק סביר? לא. כי גם את אותה שיחה דמיונית צריך לקחת בקונטקסט הנכון, וכל הראיות מצביעות במובהק על שוחד. אז גם שיחה דמיונית כזו לא מספיקה כדי ליצור ספק סביר".

השופט: "זאת בהנחה שאתה לא מקבל את הטקסט אלא רק את הסאב-טקטס".

עו"ד המאשימה: "בהבל-פה אי-אפשר ליצור ספק סביר בעבירת השוחד".

דיון הסיכומים היום מתקיים כאמור לאחר שהצדדים כבר הגישו את סיכומיהם בכתב, ומשאלות השופט נראה כי הוא מנסה לקבל הסברים אחרונים לקשר בין הראיות למסקנות המפלילות לגרסת התביעה.

בהמשך היום יטענו גם סנגוריו של נניקשווילי, עורכי הדין נתי שמחוני ויואב סננס, אשר בסיכומיהם בכתב חזרו על טענתו של נניקשווילי לאורך כל הדרך, ולפיה 400 אלף הדולרים הועברו לשר המנוח כהלוואת אמתף שניתנה לו כחלק ממערכת היחסים החברית שהייתה בין השניים והעובדה כי בן-אליעזר היה חברו של נניקשווילי ושימש לאחרון דמות אב אותה "העריץ".

במסגרת סיכומיהם בכתב, פירטו עורכי דינו של נניקשווילי רשימה ארוכה של אנשים, חלקים מוכרים יותר (אהוד אולמרט וג'קי בן-זקן) וחלקם פחות, שקיבלו לטענתו של נניקשווילי מתנות והלוואות בסך עשרות מיליוני שקלים במהלך השנים. הלוואות אליה מייחסים סנגוריו של נניקשווילי לנדיבותו ולכך שהוא תמיד היה נכון לסייע לסביבתו ולתרום ביד רחבה.

תגובת הפרקליטות לכך, באמצעות עורכות הדין סוזנה שור וחופית שרים, הייתה כי גם חברים יכולים לתת שוחד. 

התובעת המשיכה וטענה כי אותה "חברות" לה טוען נניקשווילי, שעמדה בבסיס ההלוואה, "התחילה מאינטרס כלכלי מובהק"; ופירטה את הראיות של התביעה לגבי אותם יחסים אינטרסנטיים, המעידים לגישת התביעה על מערכת יחסים שוחדית, של תן וקח. בשלב מסוים במהלך דבריה העיר נניקשווילי: "אסור לעשות שום דבר במדינה הזו"; וזו השיבה להערה במהלך טיעוניה, כשאמרה: "השאלה באיזו מדינה אנחנו רוצים לחיות".

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים