גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות סוגרות רבעון בתשואה שלילית

למרות התשואות החיוביות בינואר, הקופות והקרנות מסכמות רבעון שלילי ● בין המצטיינים: כלל ביטוח, מנורה, מיטב דש ואקסלנס ● בולטות בתחתית: הקופות של ילין לפידות ואנליסט ● למדריך קרנות השתלמות

גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי
גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי

מארס 2018 היה חודש שלילי ביותר עבור קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, שאיבדו כ-0.5% מערכן בשוקי ההון. התשואות השליליות של הקרנות והקופות באו לאחר תשואות שליליות חזקות כפליים, בשיעורים שנעים בין מינוס 0.9% למינוס 1% מערכן, בחודש פברואר. כך קורה שלמרות התשואות החיוביות שרשמו הקרנות והקופות בינואר, בשקלול הרבעון הראשון של 2018 הן רשמו תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת בשיעור שלילי של מינוס 0.24% בקופות לתגמולים ומינוס 0.34% בקרנות ההשתלמות.

קופות הגמל הן האפיק הפנסיוני השלישי, לצד קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ולצד הפוליסות המשתתפות ברווחים ופוליסות מסלולי ההשקעות של חברות הביטוח - שני אפיקים מתחרים, שרשמו תשואות ממוצעות חיוביות ברבעון הראשון, שכצפוי היו הכי גבוהות בקרנות המקיפות החדשות, שנהנות מאג"ח מיועדות.

עם זאת, נדגיש כי שוקי הגמל וההשתלמות שונים מאוד מהפנסיה והביטוח, מכיוון שיש בהם גופים רבים, משלל סוגים - כך שיש שם שונות גבוהה מאוד בין הגופים המצטיינים לבין אלה שהרבה פחות מצטיינים.

תשואות חיוביות מאוד בחודש אפריל

ומה לגבי הרבעון הנוכחי? הרבעון השני של 2018 התחיל בשינוי מהחודשיים שקדמו לו, והרבה יותר בדומה לחודש ינואר, שהמשיך מגמה חיובית שנרשמה ב-2017.

על פי תחזית ביצועי קופות הגמל לאפריל 2018 של אבי ברקוביץ, מנהל מערך השקעות לא-סחירות במיטב דש גמל ופנסיה, בחודש שהסתיים השבוע רשמו קופות הגמל הכלליות תשואה ממוצעת נאה מאוד של כ-0.8%. זאת, לדברי ברקוביץ, "כתוצאה מעליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בחו"ל, בעיקר באירופה ויפן, ובשוק האג"ח הקונצרניות בישראל". הוא הוסיף כי "הטווח הוא בין תשואה של 0.3% לבין תשואה של 1.3%", בעוד שבינואר רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות חודשיות של כ-1.2%.

על פי הערכת מיטב דש, התשואה החזקה באפריל השנה, יחד עם ינואר החיובי, מקזזים את החודשיים הקשים שעברו על התעשיות האלה, שמנוהלות על ידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח, ושבמהלכם נרשמו תשואות שליליות מצטברות של מינוס 1.4% עד מינוס 1.5%. לאור זאת, הם מוסיפים, נראה כי "מתחילת השנה הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-0.5%".

תשואות קופות הגמל לתגמולים 2018

הצלחה מרשימה לאלטשולר שחם

על כל פנים, דירוג התשואות של "גלובס" מתחשב בכך שהגמל וגם ההשתלמות, אף שבמידה פחותה, הם אפיקי השקעה לטווח ארוך, ולא לטווח קצר. כלומר, מדובר באפיקי השקעה שהאופק שלהם הוא של שנים, ואפילו של עשורים. לכן אנו מודדים את הגופים המנהלים לא על פי תוצאה של חודש זה או אחר, ואפילו לא ברבעון מסוים, כי אם על פי תוצאותיהם בשנה האחרונה לנקודת המדידה. נוסף על כך, בשנים האחרונות חלו שינויים ניכרים באופן שבו מתנהלים הגופים המנהלים בכל הקשור למסלולי ההשקעה.

במה מדובר? הרגולציה בישראל לא רוותה נחת מכך שרוב הכסף הושקע באפיקי השקעה "כלליים", והובילה רפורמה של בניית מסלולי השקעה תלויי גיל. זה קרה בכל אפיקי החיסכון הפנסיוני, וזה גורם לכך שיש ריבוי קבוצות השקעה שונות באופיין - למשל, לגילאי עד 50, לגילאי 50 עד 60 או לבני 60 ומעלה. נוסף על כך, קיימים המסלולים הכלליים של פעם, ששרדו או שהפכו למסלולי אג"ח עד 25% (שגם הם דומים למסלולים הכלליים, מכיוון שלאלה שיעור מניות די דומה לזה). לכן החלטנו לשנות את אופן הדירוג ולפצל את קופות הגמל לתגמולים לכמה קבוצות. בשוק קרנות ההשתלמות השינויים הרבה פחות מורגשים, ולכן שם אנו מבדילים בין קרנות גדולות לקרנות קטנות יותר.

עוד נציין כי כדי לפשט את הטבלאות, וגם כדי להוציא גופים קטנטנים, שהתשואה בהם עלולה לבלבל ולא להיות קשורה לעמיתים רבים, קבענו רף תחתון של חצי מיליארד שקל לקופה או לקרן כדי להיכנס לדירוג שלנו.

בכל אופן, מה המסקנה משלל דירוגי התשואות בגמל ובהשתלמות לסוף מארס 2018? יש רק שם אחד שבולט במעלה הקטגוריות שבהן הוא נמצא, וגם בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שגם שם הוא מצטיין - בית ההשקעות אלטשולר שחם. זה נכון לקטגוריה של מסלולי עד גיל 50, לקטגוריה של גילאי 50 עד 60, למסלול של גילאי 60 ומעלה, וגם לקרנות ההשתלמות הגדולות ולקרנות ההשתלמות הקטנות.

זוהי הצלחה מרשימה, כשבית ההשקעות, שנמצא בניהול משותף של גילעד אלטשולר ורן שחם, היה היחיד שרשם תשואות של יותר מ-8%, ובוודאי שיותר מ-9%, בקופות ובקרנות שלו. מנהלי ההשקעות הבולטים של בית ההשקעות הם אלטשולר עצמו ודני ירדני.

התשואות הממוצעות באפיקי החיסכון הפנסיוני 2018

כלל ביטוח מובילה בשני מסלולים

ומה קורה בקטגוריה שבה אין לאלטשולר שחם נציג? בקטגוריה של המסלולים הכלליים ומסלולי האג"ח עד 25% מניות, מובילה את הרשימה, עם שני מסלולים שונים, כלל פנסיה וגמל - חברת ניהול הגמל וההשתלמות של קבוצת כלל ביטוח. מדובר במסלולי כלל ביטוח אג"ח עד 25% מניות ובר. מנהלת ההשקעות הראשית בכלל ביטוח היא ענת לוין ומנהלת השקעות העמיתים בחברה היא לימור דנש.

רשימת המצטיינים בתשואות בגמל ובהשתלמות אינה עוצרת פה, וכמו בביטוח ובפנסיה, גם כאן בולטים גופים גדולים אחרים, ובראשם הגופים שממותגים תחת אקסלנס - בית ההשקעות של קבוצת הפניקס, שמנהלת שלל מוצרי החיסכון לטווח ארוך תחת חטיבת ההשקעות, בראשותו של רועי יקיר, ויניב כהן שמנהל את תיקי העמיתים והמבוטחים שלה. בולטת ברשימה זו גם מנורה מבטחים, שגם היא פעילה בכל תחומי החיסכון לטווח ארוך, ושאת השקעותיה מנהלים יוני טל וניר מורוז, שמנהל את השקעות העמיתים והמבוטחים; ובולט גם בית ההשקעות מיטב דש, שאת השקעותיו מנהל ברק בנסקי.

למעשה, דירוג התשואות מציג את חמש הקבוצות הגדולות האלה מעל שאר השחקנים בשוק, עם כמה גופים מצטיינים - שלוש פעמים במקום השני המחמיא לאקסלנס של הפניקס ושני מקומות שניים מחמיאים למנורה מבטחים.

ילין לפידות ואנליסט בתחתית

אגב, לגבי אקסלנס נציין כי לא כל הקופות והקרנות שלו בולטים לחיוב. אקסלנס מחזיק גם בשני מסלולים "פאסיביים", שמנוהלים באמצעות השקעה במדדים ולא בהשקעה "אקטיבית", שמחפשת לבחור בנכסים מסוימים שיכו את השוק. המסלולים הפאסיביים של אקסלנס נמצאים בתחתית שתי הקטגוריות, שבהן הם נכנסים לדירוג: גילאי 50 עד 60 בגמל וקרנות ההשתלמות הקטנות, עם מקום שני מהסוף והמקום האחרון, בהתאמה.

מי עוד בולטים בתשואות, אף שלא בטובתם? הפעם נתמקד בצד התחתון של הטבלה. בשנים האחרונות היה לאלטשולר שחם עוד שותף לכותרות החיוביות ולהובלה בתשואות, או לכל הפחות, למוניטין של ההובלה בתשואות (גם כשזה לא בהכרח קרה) - בית ההשקעות ילין לפידות. כמו כן, בשנים האחרונות שב לקדמת הבמה עוד בית השקעות, שבעבר הצטיין וגם חווה לא מעט קשיים לאורך השנים - אנליסט.

ואולם כעת, גם בסוף מארס, עולה כי שני בתי ההשקעות האלה, וגם כמה מהמסלולים של הלמן אלדובי (שלא מחזיק במוניטין טוב בתשואות), בולטים בתחתית. עד כמה הם בולטים שם? רוב הקופות והקרנות הרלוונטיות של ילין לפידות ושל אנליסט מציגות תשואה ב-12 החודשים האחרונים מהנמוכה ביותר בכל קטגוריה רלוונטית.

תשואות קרנות

הצבירה השנתית בחיסכון לילד

ומה עוד ניתן ללמוד מהנתונים של אתר הגמל-נט לחודש מארס? אתר האינטרנט שמפעילה הרגולציה, ושמאגד את תוצאות כל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, מלמד כי ב-12 החודשים האחרונים, מאפריל 2017 ועד מארס 2018, קופות הגמל לתגמולים רשמו צבירה נטו של קצת יותר מ-5 מיליארד שקל, בעוד שקרנות השתלמות רשמו צבירה נטו של יותר מ-11.2 מיליארד שקל.

נוסף על כך, קופות הגמל להשקעה וקופות הגמל לחיסכון לכל ילד רשמו בתקופה זו צבירה נטו של כ-3.6 מיליארד שקל ושל כ-2.8 מיליארד שקל, בהתאמה. אגב, שני מוצרי הגמל האחרונים, והחדשים יחסית, הציגו ב-12 החודשים האחרונים תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות בשיעור של כ-6.04% ושל 6.57%, בהתאמה, לעומת תשואות מקבילות של 5.37% ושל 5.28% שרשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, בהתאמה. האם זה אומר שמכשירי הגמל להשקעה האלה (כולל לחיסכון לילד) שונים מהותית מהקופות והקרנות שמנוהלות באותם גופים, וטובים יותר? ממש לא.

זוהי דוגמה נוספת לשונות האדירה בשוקי הגמל וההשתלמות, שכוללים גופים עם תשואות חלשות, לצד גופים מצטיינים. בגמל להשקעה, כולל החיסכון לילד, יש הטיה לבתי השקעות מסוימים מאוד - ובראשם אלטשולר שחם, המצטיין ברמת השוק - מה שדוחף מעלה את הממוצעים בשני מכשירי חיסכון אלה.

כך, נכון לסוף מארס, מנוהלים בקופות גמל להשקעה - חיסכון פרט, ללא הטבות מס פנסיוניות - שמנוהלות בחברות ניהול הגמל וההשתלמות, נכסים בשווי מצרפי של כ-4.66 מיליארד שקל, כשמתוך זה אלטשולר שחם מנהל נכסים של כ-2.4 מיליארד שקל, והיתר מתחלק בין שאר בתי ההשקעות הגדולים, ללא גורמים משולי השוק.

תמונה דומה קיימת גם באפיק החיסכון לילד, שם מדובר בהיקף נכסים מצרפי של כ-3.4 מיליארד שקל, שמתוכם מנהל אלטשולר שחם כ-1.4 מיליארד שקל, והיתר נחלק בין שלל בתי השקעות מובילים וקבוצות הביטוח הגדולות.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?