גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יעצור את ההשתוללות סביב "המירוץ לגלימה"?

למה נוהרים אלפים למוסדות הלימוד למשפטים שנה אחר שנה? התשובה הפשוטה: כי הם יכולים ● בעשור הזה ירד משמעותית רף הכניסה ללימודי משפטים, עם פתיחתן של המכללות ● כך, כל מי שמעוניין (כמעט) יכול להתהדר ב"תואר במשפטים" ● פרשנות

טקס הסמכה לעורכי דין חדשים / צילום: ליאור מזרחי
טקס הסמכה לעורכי דין חדשים / צילום: ליאור מזרחי

עם כל הכבוד לאירועי "פסטיבל חודש מארס" שמתקיימים סביב "המירוץ להתמחות", ובהם משחקי החיזור בין המעסיקים הפוטנציאליים לסטודנטים הנלהבים, ושלל האירועים הסובבים אותם (קוקטיילים, ארוחות עם שותפים בכירים במשרדים, כנסים והרצאות; וזאת עוד לפני שבוע הראיונות האינטנסיבי) - המירוץ הזה הוא בסך-הכול שלב אחד במירוץ הארוך של הסטודנטים למשפטים אל "הגלימה הנכספת".

ל"מירוץ אל הגלימה" נרשמים מדי שנה אלפי סטודנטים, שנדמה כי מתעלמים, שוכחים, מפספסים את אחת הבעיות הקשות של המקצוע - ההצפה. בשבוע הגיוסים להתמחות איש לא מספר לסטודנטים על הבעיות במציאת מקום עבודה בתום ההתמחות; אף אחד לא מספר להם על השכר המחפיר שחלקם (רבים) ייאלצו להשלים איתו, רק כדי לשים רגל בדלת של מקצוע עריכת הדין. איש לא מספר להם שחלקם יעבדו מבתי קפה או מבית ההורים, כי אין להם מספיק תיקים וכסף לשכור משרדים וגם לסגור את החודש.

אמנם חלק מהסטודנטים שגויסו להתמחות לשנת 2019 לא יכירו את המציאות הזאת ויאומצו לחיק המשרד שבו יתמחו, אבל רבים מחבריהם יגלו כי הגלימה הנכספת כבר לא כל-כך נכספת. המקצוע שפעם נהנה מתדמית יוקרתית כבר לא נוצץ כלל.

מקצוע עריכת הדין מוצף, ועורכי דין צעירים מתקשים למצוא עבודה. רבים מהם פונים למקצועות אחרים; אחרים מוצאים עצמם מובטלים לתקופות ממושכות; ואחרים הופכים ל"עורכי דין של בתי קפה" (צעירים שלא מוצאים עבודה כשכירים, ופותחים משרד עצמאי ללא משרד פיזי, לעתים, ובעיקר מבלי שיש להם הניסיון הדרוש לכך).

הנתונים המספריים מטרידים. ממחקר שנערך לפני כ-3 שנים עולה כי בעשור האחרון חלה עלייה של 54% במספר עורכי הדין המוסמכים החדשים. בעוד שבשנת 1960 שיעור עורכי הדין לתושב היה 1 ל-934 תושבים, בשנת 2014 היחס עמד על 1 ל-143 תושבים. היום הוא הולך ומתקרב לרף של 1 ל-100 תושבים - נתון מטורף בעליל.

בישראל השנת 2018 יש כ-74 אלף עורכי דין רשומים, מתוכם כ-65 אלף פעילים (חלק מהרשומים הלא פעילים מובטלים, כ-5,000 נפטרו, והרשימה טרם עודכנה). בהשוואה בינלאומית למדינות אירופה, מספרם היחסי של עורכי הדין בישראל הוא פי חמישה מעל הממוצע.

בסך-הכול הוסמכו בישראל כ-80 אלף עורכי דין, מחציתם מאז קום המדינה ועד לפני כ-10 שנים; ומחציתם בעשור האחרון. טקסי ההסמכה השנתיים של הנכנסים בשערי המקצוע גדלים מדי שנה, ובמהלכן מוסמכים בין 2,000 ל-3,000 מתמחים לעורכי דין.

ועוד נתון אחד שאי-אפשר בלעדיו: על אף הגידול במספר עורכי הדין מדי שנה, הביקוש מצד המעסיקים נמוך (6 מתוך 10), לעומת מקצועות אחרים כגון רפואה (9), הוראה (10) והנדסה (10). המסקנה המתבקשת ברורה: לא לכולם יש עבודה.

אז למה הם נוהרים באלפים למוסדות הלימוד שנה אחר שנה? השאלה הזו מהדהדת בשוק עריכת הדין יותר מעשור, והתשובה הפשוטה: כי הם יכולים. בעשור הזה ירד משמעותית רף הכניסה ללימודי משפטים, עם פתיחתן של המכללות. כך, כל מי שמעוניין (כמעט) יכול להתהדר ב"תואר במשפטים". מה הוא יעשה איתו אחר-כך, זו כבר שאלה אחרת. למה לחשוב על זה אם אפשר לטמון את הראש בחול ולקוות שהסופה תעבור? אבל בינתיים היא לא עוברת. היא מתגברת. מספר המוסמכים למקצוע עולה מדי שנה, ומספר הנפלטים אל תהום האבטלה - בהתאם.

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, הכריז עם כניסתו לתפקיד לפני מספר שנים כי הוא יפעל לצמצום תופעת ההצפה ולהחזרת כבודו האבוד של המקצוע. ואכן, ההצעות להתמודדות עם הבעיה נמצאות ונדונות כל העת, החל מעריכת שינויים בבחינות ההסמכה (מתכונת הבחינה שונתה בחוק במארס 2016, ונוסף למבחן דין מהותי) וכלה בהארכת תקופת ההתמחות; אבל הבעיה עודנה חיה, קיימת ובועטת.

בטקס הסמכת עורכי הדין האחרון, בינואר השנה, הפנה עו"ד נוה את האצבע המאשימה, שוב, אל עבר המכללות. אבל האם הבעיה היא רק במכללות? גם אלה המפנים אצבע מאשימה למכללות, מתייחסים לחלק מהן ולא לכולן; חלק מהן זוכות ליוקרה כמעט כמו האוניברסיטאות.

ייתכן כי הבעיה היא ביחסי הציבור הלא מספקים של מקצועות ההנדסה ומקצועות אחרים, ואולי זו עדיין התפיסה של מקצוע עריכת הדין כ"חלום של האמא היהודייה", שגורם לרבים לנהור אליו. אך במציאות של היום רבים מהבאים אל שערי המקצוע יגלו בעיקר את "שברו" של אותו חלום.

עוד כתבות

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

מטוס אל על / צילום: דני שדה

תזכורת מאל על: המניות שנכנסו בסערה למדדים המובילים בת"א, ואז בעיקר צנחו

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר