גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יקבל את כספי פואד שתפסה המשטרה - אלמנתו או בנו?

זו השאלה העומדת להכרעה בימים אלה בפני בית המשפט המחוזי בת"א, לאחר שגם האלמנה וגם הבן טוענים לזכות בסך של מעל חצי מיליון דולר בכספים שהותיר אחריו השר המנוח

בנימין בן אליעזר / צלם: תמר מצפי
בנימין בן אליעזר / צלם: תמר מצפי

מי יקבל את הכספים של השר המנוח בנימין (פואד) בן-אליעזר שנתפסו על-ידי המשטרה במסגרת חקירתו - אלמנתו או בנו? זו השאלה העומדת להכרעה בימים אלה בפני בית המשפט המחוזי בתל-אביב, לאחר שגם האלמנה וגם הבן טוענים לזכות בסך של מעל חצי מיליון דולר בכספים שהותיר אחריו המנוח.

המחלוקת נסובה סביב בקשה שהגישה לאחרונה אלמנתו של פואד, דרורה (דולי) בן-אליעזר, לבית המשפט, לשחרר לידיה את הרכוש שתפסה המשטרה במסגרת חקירתו של בעלה המנוח. בבקשה טוענת האלמנה כי יש לשחרר לידיה 575 אלף דולר שנתפסו בכספת של פואד על-ידי המדינה וכן מחצית מהפנטהאוז ביפו שנתפס אף הוא במסגרת הפרשה.

בתגובה לבקשה הגיש בסוף השבוע האחרון (ו') בנו של פואד, אופיר בן-אליעזר, בקשה "דחופה ביותר" לאפשר לו גישה לתיקים המתנהלים בעניין אביו המנוח וקבלת העתקים מכל חומר החקירה, בין היתר בטענה כי הוא זה שזכאי לקבלת הכספים התפוסים. במסגרת הבקשה נחשף "סכסוך" ירושה שמתחולל בין יורשיו של בן-אליעזר, גם סביב הפנטהאוז בו התגורר.

בבקשתו טוען הבן כי כיורשו של פואד הוא זכאי לקבל את הכספים שנתפסו על-ידי המשטרה, ולא אלמנתו של אביו, לאחר שהעביר לאביו סכום המגיע לכמיליארד דולר לאורך השנים.

"לדידו של המבקש - כל הכספים התפוסים שייכים דווקא לו, ואך ורק לו, זאת מאחר שלפי חישוביו (של המבקש), במרוצת תקופה המשתרעת על-פני שנים רבות, הוא הזרים לידיו הנאמנות של אביו המנוח ז"ל, במצטבר, סכום גדול יותר מהסכום הכולל של הכספים התפוסים, שאילו היה נשמר בפועל, היה אמור להסתכם בסך של 900,000 דולר ארה"ב (בקירוב)", כותב אופיר בן-אליעזר לבית המשפט.

הבקשה הוגשה במסגרת הפרשה המכונה "פואד-נניקשווילי", במסגרתה מואשם איש העסקים אברהם נניקשווילי במתן שוחד בסך 400 אלף דולר לשר המנוח בנימין בן-אליעזר (פואד), בתמורה לסיועו של בן-אליעזר לאינטרסים עסקיים של נניקשווילי.

משפט "פואד-נניקשווילי" מתנהל מזה כשנה וחצי ללא נוכחותו של אחד "השחקנים" הראשיים בסאגה - פואד עצמו. המשפט היה אמור היה לעסוק בעיקרו בכספי שוחד, שלפי טענות הפרקליטות לקח בן-אליעזר, שר הביטחון לשעבר, יו"ר מפלגת העבודה לשעבר ואחד הפוליטיקאים החמים והאהובים שפעלו כאן; אולם באוגוסט 2016 הלך בן-אליעזר לעולמו, בשעה שהתיק התנהל נגדו, והפוקוס עבר לנותן השוחד לכאורה.

עם מותו של בן-אליעזר, נפסק הדיון בתיק נגדו, כך שגם לא התבררו אשמתו או חפותו.

בבקשה שהגיש בנו של פואד לבית המשפט, טוען הבן כי אין חולק כי אביו "נפטר בשם טוב מן העולם", ו"כי לא אמור להיות חולק כי לגביו, חזקת החפות לא רק שבעינה עומדת, אלא שדווקא נוכח הניסיונות לכרסם בה במהלך התקופה שחלפה עד לפטירתו - הרי שנוכח פטירתו הכואבת יש להקפיד על קיומה, ואף ביתר שאת".

לטענתו, חרף הנסיבות המצערות למדי והתוצאה הטרגית אליה הגיעו (או שמא, הובילו) הדברים, "נעשה ניסיון (נוסף) לפגוע, או להמשיך לפגוע, בזכויותיו של המנוח ז"ל, כולן או מקצתן, ובכלל זאת בשמו הטוב או בתדמיתו, ולכל הפחות הדבר נעשה לאו דווקא תוך הקפדה מספקת על החובה למנוע כל אפשרות לכך, כל זאת כאשר מטבע הדברים, המנוח ז"ל אינו יכול עוד להילחם על זכויותיו בכלל ועל שמו הטוב בפרט".

במסגרת בקשתו חושף אופיר בן-אליעזר כי לאחר פטירתו של אביו המנוח התברר כי הוא הותיר אחריו צוואה, אשר התייחסה אך ורק לבית מגוריו ברחוב הארון אל רשיד בתל-אביב-יפו, ואשר בעניינה מתנהלים בימים אלה הליכים בבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב.

עוד מציין הבן כי במסגרת ההליכים המתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה, כאמור, מונו מנהלי עיזבון זמניים, ואלה אמורים לדון בבקשות היורשים.

אולם, כותב הבן בבקשתו, ככל שעסקינן בכספים התפוסים, הוא "טוען לזכות".

הבן מציין בבקשה כי למיטב ידיעתו, אביו המנוח הבהיר מלכתחילה כי מהכספים התפוסים, חלק קטן בלבד (בסך של 52,500 דולר ארה"ב) שייך לו, ואילו היתרה (סך של 522,500 דולר ארה"ב) שייכת לאלמנתו של פואד, דרורה בן-אליעזר; ואולם הבן מערער על אמירות אלה ומציין כי "מבלי לגרוע מדבריו של המנוח ז"ל", אביו, המסתכמים בסך של 900,000 דולר.

"נוכח העובדה כי המבקש העביר לאביו המנוח ז"ל סכום גדול (ואף גדול בהרבה) מסך כל הכספים התפוסים, ובשים לב להפרש האמור, נהיר כי המנוח עשה שימוש באותו סכום (קרי, ההפרש), הרי שההפרדה עליה הקפיד המנוח, ברוב הגינותו, בין החלק שהיה שייך לו לבין החלק השייך למבקש, אין לה עוד כל מקום, מאחר שאין למבקש כל ספק כי אביו המנוח ז"ל התכוון להחזיר את הסכום החסר, וכי היה אכן עושה כן, אלמלא נפטר בטרם הספיק לעשות כן", כותב הבן לבית המשפט.

מכל מקום, כותב הבן בבקשתו, נוכח העובדה כי ההליכים נגד אביו הופסקו, כאמור, עם פטירתו המצערת - הרי שלא נותרה כל עילה המצדיקה את המשך תפיסתו של הרכוש התפוס בכלל ושל הכספים התפוסים בפרט.

לטענת אופיר בן-אליעזר, חומר החקירה נחוץ לו, לרבות (אך לא רק) בכדי לאפשר לו להעלות את טיעוניו בעניין זכאותו בכספים התפוסים בפני בית המשפט, לרבות הגשת בקשה בה יתוארו טיעוניו ביתר פירוט. "זאת", נכתב, "לצד היותו נחוץ גם לצורך הטיפול בעניינים אחרים, שאין זה המקום לתארם".

בסיום בקשתו תוקף אופיר את אלמנתו של אביו, דרורה (דולי) בן-אליעזר, על הבקשות שהגישה לבית המשפט לקבל את הרכוש התפוס, בטענה כי היא מנסה לעשות "מחטף" לרכוש. "בשים לב לעובדה כי מונו מנהלי עיזבון (לבקשתה היא, וחרף התנגדותו של המבקש), מחד ומאידך, לעובדה כי הכספים התפוסים שייכים למבקש, נהיר כי ככל שעסקינן בבקשותיה של הגברת האמורה (האלמנה) - הרי שעסקינן בניסיון פסול (בלשון המעטה רבה) לזכות במחטף בזכויות ו/או בכספים שאינם משלה ו/או שאין לה בהם כל זכות, ולבטח לא זכויות בלעדיות".

לטענת אופיר בן-אליעזר, הוא "נאלץ" לפנות לבית המשפט לאור בקשותיה והתנהלותה של האלמנה. "למען הסר ספק, לא בכדי החליט המבקש עד כה לנהוג באיפוק ולהימנע מלהגיש כל התייחסות לבקשותיה של הגברת האמורה (האלמנה), ואף להשהות הגשת כל בקשה מטעמו, לרבות בהיותו 'טוען לזכות' בכספים התפוסים (שלהבדיל אלפי הבדלות, היא בקשה מוצדקת, מבוססת ואף מתחייבת).

"אולם עתה הוא החליט כי עליו לפעול במיידי, בין היתר נוכח הפרסומים אשר נעשו בכלי התקשורת השונים במהלך היומיים שקדמו להגשת כתב זה, במסגרתם תוארה התנהגותה של הגברת האמורה (האלמנה)".

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה תמכור לאיראן 24 מטוסים חדישים. איך העסקה תשפיע על ישראל?

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית