גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תיק השחיתות ברשות המסים הושמד מסיבה לא ידועה"

ממסמך שהגישה הפרקליטות לבג"ץ עולה כי ביעור התיק נקבע לערב פרישת רות דוד, המואשמת בתיק פישר, מתפקיד פרקליטת מחוז ת"א ● ניתן אולי להניח כי ההחלטות על גניזת התיק וביעורו התקבלו בפרקליטות המחוז ● הפרקליטות: "דוד לא הייתה מעורבת בהחלטה על הביעור"

בתגובה לעתירה לבג"ץ הציגה לאחרונה פרקליטות המדינה מסמך חדש מהמערכת הממוחשבת שלה, שלא היה ידוע על קיומו, העוסק בפרשת השחיתות ברשות המסים. המסמך, שחלקים ממנו מושחרים, מפרט פעולות וסטטוס של התיק בפרקליטות מחוז תל-אביב בתקופת רות דוד, המואשמת בתיק רונאל פישר, כפרקליטת המחוז. על-פי מסמך המערכת הממוחשבת, ניתן אולי להניח כי הן ההחלטה על גניזת התיק והן ההחלטה על ביעורו התקבלו בפרקליטות מחוז תל-אביב.

המסמך נחשף בעקבות עתירה נגד הפרקליטות והמשטרה שהגיש רפי רותם, חושף השחיתות ברשות המסים, באמצעות עו"ד איתן ענבר. בעתירה רותם מבקש כי בג"ץ יורה לחקור את זהות הגורם שהחליט על ביעור התיק ולחשוף את התיעוד של ביעור התיק. פרקליטות המדינה ביקשה מבג"ץ לדחות על הסף את העתירה של רותם, אבל השופט אורי שוהם קבע בשבוע שעבר כי העתירה תישמע בפני הרכב של 3 שופטים במועד שטרם נקבע.

התיק הנדון הוא תיק חקירה במפלג הונאה במחוז תל-אביב, שנערכה בעקבות תלונות של חוקרים ואנשי ביקורת בכירים ברשות המסים, המכונים "קבוצת ה-15", על שחיתות ביחידת החקירות ובצמרת הרשות המסים, לרבות הטבות מס בהיקפים גדולים לאנשי עסקים, קשרים עם עבריינים ואפילו רצח של מקור מודיעיני. תיק החקירה הגיע לפרקליטת המחוז דאז דוד, והיא סגרה אותו תוך 3 ימים, כולל סוף שבוע.

תיק החקירה ותיק הפרקליטות בפרשת רשות המסים היו במרכז פרסומים רבים והליכים משפטיים, שבהם נטען כי פרקליטת המחוז רות דוד טייחה את הפרשה. בנציבות הביקורת על מערך התביעה הוחלט לבדוק את הפרשה ואת נסיבות גניזת התיק וביעורו (השמדתו).

נציבת הביקורת על מערך התביעה הראשונה, השופטת בדימוס הילה גרסטל, ביקשה לקבל את התיק. ב-5 באפריל 2016 הודיע לגרסטל ראש תחום בכיר בפרקליטות המדינה, עו"ד יריב רגב, כי היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, פנה לפרקליט המדינה, שי ניצן, וביקש ממנו לקבל את המידע, ואף הורה לפרקליטות להמתין לאישורו לפני מתן התשובה לנציבה. גרסטל ביקשה מהיועמ"ש לדעת מהו לוח הזמנים הצפוי לתשובה, אולם לא קיבלה תגובה - וגם לא את התיק - עד פרישתה ביולי 2016.

"אין תיעוד להחלטה ולמחליט"

השופט בדימוס דוד רוזן, נציב הביקורת על מערך התביעה שהחליף את גרסטל, חידש את הדרישה לקבל את תיק הפרקליטות בעניין השחיתות הנטענת ברשות המסים. פרקליט המדינה ניצן השיב לרוזן כי מכיוון שלא היו פניות לפרקליטות בנושא התיק הזה בשנים 2007-2014, בוער התיק בשנת 2014, "ולכן לא ניתן להעבירו לעיוני". רוזן התעקש לדעת מי החליט על הביעור וביקש מהיועמ"ש מנדלבליט את התיעוד. ניצן השיב לרוזן שוב כי "מבירור שנערך לאחרונה עם פמתל-אביב התברר כי התיק בוער בשנת 2014, ולכן לא ניתן להעבירו לעיוני". לשאלתו של רוזן, מי החליט על ביעור התיק ואם יש תיעוד להחלטה זו, השיב ניצן כי "כיוון שהתיק בוער, לא נמצא תיעוד להחלטה ולמחליט".

נימוקו של ניצן, שלפיו היעדר פניות בתיק הוביל לביעורו, אינו מתיישב עם סדרת פניות הנוגעות לתיק שהופנו לפרקליטות המדינה באותה בתקופה הנדונה, ושהיו בידיו של רוזן. "המכתב האחרון שנשלח במסגרת תיק זה ותויק במערכת הממוחשבת של הפרקליטות הינו משנת 2007, ומאז ועד להגשת התלונה לנציבות, לא נכתבו בתיק מסמכים נוספים ולא נערכה פנייה נוספת בנוגע לתיק", הסביר ניצן את הסיבה לביעור התיק.

בדוח של רוזן על השמדת התיק הוא קבע שתלונתו של רותם מוצדקת, הצביע על חששות כבדים לטיוח התיק, וכתב: "מסיבות עלומות, כדי לא לומר מוזרות ותמוהות, יחד עם התיק נעלם או בוער אף התיעוד שהוביל להחלטה לביעור, כמו גם זהות הגורם שקיבל את ההחלטה לבער את התיק בשנת 2014".

"מטעמים שאינם ידועים"

בתגובה מקדמית לעתירה של רותם, מסרה פרקליטות המדינה לבג"ץ - באמצעות עו"ד ד"ר יובל רויטמן - כי לאור חוות-דעת שבה הומלץ על גניזת התיק, פרקליטת המחוז דוד החליטה על גניזת התיק ב-12 ביולי 2004. הפרקליטות אומרת כי מועד הביעור של "תיק פלילי או אזרחי שנסגר בלי שניתן בו פסק דין, למעט תיק על עבירה שהיא רצח או בגידה", הוא שנתיים מיום ההחלטה על סגירת התיק, כך שלמעשה ניתן היה לבער את התיק במחצית השנייה של 2006.

"בחלוף כעשר שנים ממועד ההחלטה על סגירת התיק ומטעמים שאינם ידועים לפרקליטות המדינה", נאמר בתגובה, "התיק שבנידון, בוער על-ידי בית הגנזים בירושלים במהלך שנת 2014. התיק בוער כשמונה שנים לאחר מועד הביעור הקבוע בתקנות הארכיונים וכארבע שנים לאחר מועד הביעור, כפי שהוא מופיע במערכת הממוחשבת של הפרקליטות".

בהודעת הפרקליטות, בהמשך לאישור כי דוד היא שהורתה על גניזת התיק, נאמר כי "בהתאם לרישום המופיע במערכת הממוחשבת, מועד ביעור תיק החקירה נקבע ל-12 ביולי 2010. לתאריך שנקבע לביעור התיק, יש ממעות מעניינת: זהו המועד בו יצאה רות דוד לחופשה לקראת סיום תפקידה כפרקליטת מחוז תל-אביב.

על-פי מסמך המערכת הממוחשבת, ניתן אולי להניח כי הן ההחלטה על גניזת התיק והן על ביעורו התקבלו בפרקליטות מחוז תל-אביב בעת תקופת כהונתה של דוד כפרקליטת המחוז. עם זאת, הפרקליטות מכחישה כל מעורבות של דוד בגניזת התיק.

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה ל"גלובס": "כפי שמסרנו פעמים רבות בעבר, וכפי שנמסר כעת גם בתגובה לעתירה, לפרקליטות לא הייתה כל מעורבות בביעור התיק, שנעשה על-ידי בית הגנזים, משיקוליו ובהתאם למדיניותו. נבקש להדגיש כי במסמך מש/2 שהוא ההחלטה בערר - החלטה אשר לא התקבלה על-ידי דוד - אין שום אזכור למועד הביעור של התיק. רות דוד לא הייתה מעורבת בביעור התיק".

לפי תשובת המדינה, "בהתאם לכך, ובניגוד לנטען כאילו קיימת סתירה בהקשר זה, ברישום הממוחשב של הפרקליטות צוין שהתיק מיועד לביעור בשנת 2010. עם זאת, מטעמיו של בית הגנזים, שאינם ידועים לפרקליטות, התיק בוער במהלך בשנת 2014... במסגרת פנייתו של הנציב רוזן, הועברו אליו כל החומרים הנוגעים לתיק, שהיו מצויים בפרקליטות מחוז תל-אביב באותה עת".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?