גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפרקת USG קפיטל: לחייב נושאי משרה להשיב חובות החברה

לדברי עו"ד חנית נוב, בעקבות פירוק החברה נותרו לקוחות רבים מול "שוקת שבורה", ואין אפשרות ממשית לקבל את כספם חזרה ● הגישה גם בקשה להטלת עיקולים על נכסיה בעלי החברה לשעבר, אברהם ותומר סיני ● אברהם ותומר סיני: "מכחישים את כל הטענות"

עו"ד חנית נוב / צילום: תמר מצפי
עו"ד חנית נוב / צילום: תמר מצפי

מפרקת חברת USG קפיטל ישראל הגישה השבוע לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לחייב שבעה נושאי משרה ודירקטורים בחברה באחריות אישית לחובותיה העומדים על סך של כ-11 מיליון שקל, מתוכם כ-8 מיליון שקל חובות למשקיעים/לקוחות. בקשת המפרקת, עו"ד חנית נוב, הוגשה גם נגד חברת הביטוח "Thompson Heath Bond" שביטחה את הדירקטורים בביטוח אחריות מקצועית. לדברי המפרקת, עם פירוקה של החברה, נותרו לקוחותיה הרבים מול "שוקת שבורה" ובהיעדר אפשרות ממשית לקבל את כספם חזרה מהחברה, יש לחייב נושאי משרה ודירקטורים.

במקביל להגשת בקשה זו, הגישה המפרקת בקשה להטלת עיקולים על נכסיהם של מי שהיו בעלי החברה בפועל, אב ובנו, אברהם ותומר סיני. אתמול (ד') הוציאה שופטת המחוזי בתל-אביב, חנה פלינר, צו איסור דיספוזיציה (צו האוסר מכירת נכס או שינויים בו) בכל הקשור לנכסי מקרקעין שבהם יש לשניים זכויות, בהם שלוש דירות.

"הונו ורימו"

USG היא חברת פורקס ואלגו-טריידינג - היינו חברה הפועלת, בין היתר, בזירת המסחר במט"ח ובזירת המסחר הרובוטי המתבצע באמצעות אלגוריתם ממוחשב, ללא התערבות יד אדם. איתמר פטישי הוא מייסד החברה, תומר סיני הוא בעל השליטה בה, ואביו אברהם המלווה את החברה לאורך כל שנות פעילותה (ובטרם נרכשה על-ידי בנו), היה בפועל הדמות הבכירה ביותר בה.

בבקשת המפרקת לחיוב אישי של נושאי משרה ודירקטורים בחברה - שהוגשה באמצעות באת-כוחה, עו"ד שני גרינברג ממשרד נוב-קסנר-שניר ובהסכמת כונס הנכסים הרשמית (הכנ"ר) - צוין כי עו"ד נוב ביצעה חקירות בחברה במטרה להתחקות אחר נסיבות קריסתה. החקירות העלו תמונת מצב קודרת ומטרידה מאוד, של חברה שעסקה בתחום המסחר האינטרנטי (תחום הפורקס), תוך ניהול ברמת סיכון בלתי-סבירה, ובשיטת פעולה המעלה חששות כבדים למעין "הונאת פונזי" (ראו מסגרת).

לטענת המפרקת, בעלי החברה, אברהם ותומר סיני, "הונו ורימו את המשקיעים והציגו להם מצגי-שווא". זאת, מתוך כוונה להניע את לקוחות החברה להשקיע את כספם באמצעות החברה, באופן כזה שהוביל אותם להפסדים עצומים, בצורה שיטתית שנצפתה מראש על-ידי החברה.

לדברי המפרקת, במסגרת מצגי-השווא הבטיחה החברה ללקוחותיה תשואות גבוהות באמצעות המסחר אלגוריתמי. זאת, כאשר הלכה למעשה הנחת העבודה של החברה והמודל העסקי שלה היו מבוססים על כך שהלקוחות יפסידו כ-50% מכספם, ואילו החברה למעשה הפיקה רווח מהפסדי לקוחותיה. לפיכך, לדברי המפרקת, לחברה, "אין ולא הייתה לה מעולם כל תוחלת כלכלית עסקית", ומבנה הפעילות שלה, הציב אותה חדשות לבקרים בעמדת ניגוד עניינים אינהרנטית אל מול לקוחותיה.

המפרקת מציינת עוד כי ההונאה הנטענת נעשתה בזמן שהוצאות החברה עלו בשיעור ניכר על הכנסותיה מהפסדי לקוחותיה ומעמלות. זאת, באופן שהיה ברור לחברה לאורך כל הדרך כי היא אינה רווחית וכי אין באפשרותה להיות רווחית, אלא במצב הדמיוני שבו הפסדי הלקוחות יעלו על הוצאותיה.

"ניצול תמימות"

בבקשת המפרקת נטען כי בשעה שביקשו לקוחות החברה למשוך את יתרת הכספים המצויה בחשבון המסחר שלהם בחברה, שכנעו אותם נושאי המשרה בחברה, תוך ניצול תמימותם, להעביר את כספם לחברה האם של החברה, "אטנלנטיק ברוקר אינטרנשיונל ייעוץ והשקעות". זאת, תוך הבטחה שבעתיד הם יקבלו את כספם בחזרה בריבית אטרקטיבית של "לפחות" 5% בשנה. לפי טענת המפרקת, מעשי השכנוע הללו, נעשו על-ידי נושאי המשרה, תוך ידיעה כי החברה האם ריקה מנכסים ממשיים או לכל הפחות מנכסים שיאפשרו לה להחזיר למשקיעים את כספם.

אם לא די באמור, מצוין בבקשת המפרקת כי החברה החתימה את לקוחותיה על הסכמים מול החברה הזרה, "USG Capital BVI", הרשומה באיי הבתולה. זאת, חרף העובדה שחברה זו לא הייתה בבעלותה. בפועל, צוין בבקשה, הופקדו כספי הלקוחות בחשבונות הבנק של USG, והיא זו שניהלה את פעילות המסחר.

בהקשר זה נטען בבקשה כי שיטת ההתחשבנות שבה נקט אברהם סיני וידאה כי הכספים שהפקידו הלקוחות בחשבונות USG יוחסו חשבונאית לחברה הזרה, והיא חויבה בתשלום עבור שירותי ניהול שקיבלה לכאורה מ-USG תמורת עלות השירותים ("קוסט"). בפועל, טוענת המפרקת כי מדובר היה בהתקשרות מלאכותית בלבד וללא תוקף משפטי, והכספים הופקדו אך ורק בחשבונות הבנק של USG.

עוד טוענת המפרקת כי החברה עשתה שימוש בכספי לקוחותיה כמנהג בעלים, ובכלל זה מימנה את פעולתה ואת הוצאותיה השוטפות. זאת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר ומודע, שלא יהיה לה מאין להשיב כספים ללקוחותיה. המפרקת מציינת כי החברה ביצעה פעולות אלה תוך נטילת התחייבויות חדשות ששימשו לכיסוי התחייבויות קודמות, ומבלי להעמיד את לקוחות החברה על הסיכונים הכרוכים בפעילותה, "עד כדי הסתרתם באופן פעיל והונאת הלקוחות".

אברהם ותומר סיני מסרו בתגובה: "אנו מכחישים את כל הנאמר בבקשה, ותגובתנו תימסר לבית המשפט".

מסחר עצמאי ומסחר רובוטי

חברת USG קפיטל החלה את פעילותה בתחום המסחר האינטרנטי במט"ח בשנת 2012, כאשר החברה נתנה שירותי מסחר ללקוחות בתוך ישראל. בתחילת דרכה פעלה החברה כחלק מאשכול חברות הידוע בשם "You Trade" (חברה נוספת בתחום שקרסה ובעליה, אביב טלמור, חשוד בהונאת משקיעים).

בשנת 2016 נכנסה החברה להליכי פירוק, לבקשתה, בשל גירעונות נטענים של 7 מיליון שקל. בית המשפט המחוזי בתל-אביב מינה את עו"ד נוית נוב כמפרקת החברה, וזו מצאה חשדות למעין הונאת "פונזי" וכן התנהלות תמוהה בחברה, הפסדים כבדים ושימוש לא ראוי בכספי משקיעים.

לפי המפרקת, פעילותה של USG קפיטל התמצתה בעיקרה במתן שירותי מסחר ללקוחות באמצעות פלטפורמת מסחר במט"ח (Forex), שסיפקה חברת "לברייט מסחר טכנולוגי". זאת כאשר אפשרויות המסחר שעמדו לרשות לקוחות החברה נחלקו לשלושה סוגים:

1. הייתה זירת מסחר שבה הלקוחות מבצעים פעולות מסחר והשקעה באופן עצמאי באמצעות מערכת המסחר.

2. שירות "מסחר חברתי", שבו לקוחותיה מתחברים למערכת המסחר באמצעות רובוט שמחקה אוטומטית פעולות השקעה שמבוצעות על-ידי משקיע אחר שהלקוח מחליט לעקוב אחריו.

3. מסחר אלגוריתמי ("אלגו-טריידינג"), שבמסגרתו החברה מפעילה תוכנה שמבצעת בכספי לקוחותיה פעולות השקעה בזירת המסחר.

זירת סוחר היא מערכת ממוחשבת, שבה הלקוח קונה ומוכר מכשירים פיננסיים מול מפעיל הזירה, וזירת הסוחר היא הצד הנגדי לעסקאות הלקוח. ישנו מגוון רחב של מוצרים שנסחרים באמצעות זירות הסוחר, החל מנגזרים על שערי מט"ח, עובר במדדים בעולם, ועד סחורות ואופציות בינאריות. המסחר בזירות אלה מתאפיין במינופים גבוהים, שלעתים יכולים להביא לאובדן די מהיר של הון המשקיע.

הזירות הללו מוכרות גם כחברות למסחר בחוזי הפרשים (CFD), וגם כשוק "הפורקס". עם זאת, פורקס הוא רק אחד מהמוצרים בשוק זירות הסוחר. בשנת 2016 ולאחר קריסות של מספר חברות בשוק "הפורקס" והאופציות הבינאריות, והצטברות של עשרות ומאות תלונות על הונאת משקיעים, הובילה רשות ני"ע ערך מהלך שאסר את שיווקן של אופציות בינאריות ללקוחות ישראלים. במקביל החלה הרשות בהליך רישוי של זירות המסחר בישראל, כאשר רק חמש חברות כאלה מתוך העשרות שפעלו, קיבלו רישיון מסחר שהסדיר את זירת המסחר במט"ח. USG קפיטל הייתה אחת מכמה זירות סוחר שפעלו בישראל בטרם החלו הליכי הרישוי.

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם