גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המדינה נערכת ליום שמחצית מעובדיה יאבדו את משרתם?

קרוב ל-50% מהמקצועות בישראל נמצאים בסכנה, כך לפי מחקר של ה-OECD ● משרד העבודה והרווחה והמכון הישראלי לדמוקרטיה עוסקים יחד ובנפרד בגיבוש המלצות לצעדי מדיניות, אך הדרך לשינוי במערכת החינוך ובמערך ההכשרות המקצועיות עדיין ארוכה ● ישראל 2048

שינויים בשוק העבודה / צילום: שאטרסטוק
שינויים בשוק העבודה / צילום: שאטרסטוק

בינואר האחרון פתחה אמזון חנות בסיאטל בלי קופאים בכלל. איך זה עובד? הלקוח נכנס לחנות, לוקח את המוצרים שברצונו לקנות, והם נרשמים אוטומטית בעגלת קניות וירטואלית. כשהוא יוצא מהחנות הוא פשוט מקבל חשבונית בדואר האלקטרוני, והתשלום מתבצע באמצעות האפליקציה של אמזון.

לא ידוע עדיין מה מתכוונת ענקית הקמעונות לעשות עם הטכנולוגיה הזאת, המכונה "אמזון גו" - האם היא מתכוונת לפתוח עוד חנויות כאלו, למכור את הטכנולוגיה לרשתות שיווק אחרות, או שאולי זאת תצוגת תכלית, עד שהטכנולוגיה תלך ותשתפר. כך או כך, הכיוון ברור - בעתיד לא יהיה צורך בקופאים.

בארה"ב לבדה יש כ-3.5 מיליון קופאים, חלקם ימצאו עבודות אחרות בחנות כמו סידור מדפים, ואחרים ייאלצו לחפש עבודה חדשה. גם בישראל כבר קיימים סניפים של שופרסל, אושר עד ויינות ביתן, שבהם הלקוחות יכולים לסרוק את המוצרים ולשלם באופן עצמאי.

הקופאים הם רק דוגמא אחת, ובמהלך השנים הטכנולוגיה מייתרת עוד ועוד משרות. חלק מהמשרות שהולכות להיעלם בעתיד כבר ידוע, כמו למשל נהגי מוניות, אך קשה לצפות מתי הטכנולוגיה של נהיגה אוטונומית תבשיל ותיכנס לשימוש מסחרי. מצד שני, קשה לפעמים לחזות אילו משרות יתווספו, כפי שטרם השקת האייפון לא בהכרח הבינו כי יהיה צורך במפתחי אפליקציות לסמארטפונים.

לפי מחקר של ה-OECD מהחודשים האחרונים, 14% מהמשרות בעולם נמצאות בסיכון גבוה - הסתברות של מעל 70% להיעלם בגלל תהליכי אוטומציה; 32% מהמשרות נמצאות בסיכון של 50%-70% להיעלם או להשתנות באופן משמעותי. הסיכון בישראל דומה לממוצע במדינות הארגון, והסיכון להיעלמות בה עומד 46% מתוכן.

לפי דוח של חברת הייעוץ מקינזי, 15% משעות העבודה בעולם יוחלפו בתהליכי אוטומציה עד שנת 2030, כשבמדינות מפותחות כמו גרמניה וארה"ב מדובר בכ-23% משעות העבודה. על המוקד: משרות שבהם העובדים הם בעלי רמת השכלה נמוכה יותר כמו אנשי מכירות טלפוניים, תופרים או פקידים שמזינים נתונים, אך גם כלכלנים, היסטוריונים ויועצים פיננסיים נמצאים בסיכון, ברמה בינונית. ככל שהמדינה מבוססת יותר על כלכלה מסורתית, כך הסיכון גדול יותר.

"אחד הדברים שמדגישים כל המומחים שעוסקים בתחום הוא שלא ניתן לחזות מה יהיו מקצועות העתיד, ולכן יש אתגר גדול למערכת החינוך, שחייבת לעבור לחינוך ששם דגש על עבודת צוות, פתרון בעיות, חשיבה ביקורתית ויזמות. יש רשימה ארוכה מאוד של כישורים לעובד המודרני", אומרת דפנה אבירם-ניצן, שעומדת בראש ועדה במכון הישראלי לדמוקרטיה, שעוסקת בשוק העבודה העתידי, שותפים ושותפים לה נציגים משלל גופים, רבים מהם ממשלתיים.

דרוש שינוי תפישה

ניתן לראות בקלות שהעתיד הבלתי הנמנע נמצא מעבר לפינה ומהלך אימים על עולם העבודה כפי שאנחנו מכירים אותו. השינויים התכופים במציאות - קצב ההתקדמות של הטכנולוגיה והמדע והכרת ההיסטוריה של מקצועות-עבר שלא שרדו את סופות הטכנולוגיה והחקיקה הקודמות - כל אלה, דורשים התייחסות רצינית ותכנון לטווח הזמן הארוך והמידי. המרוץ לעתיד כבר פה, בין אם נכיר בו ובין אם לא, והשאלה היא איך מתמודדים מקבלי ההחלטות עם המציאות הקטר הטכנולוגי שדוהר במהירות.

האם ישראל ערוכה לשוק העבודה העתידי ולשינויים שנלווים אליו? קשה לומר שכן. במשרדי הממשלה הרלוונטיים - למשל במשרד החינוך ומשרד העבודה - דרושים מהלכים משמעותיים שמבוססים על שינויי תפישה אמיתיים. הקניית הכישורים עליהם מדברת אבירם-ניצן, שמכונים כישורים רכים כגון יכולות למידה, עבודה בצוות, יכולות חברתיות, יצירתיות, לא נמצאת כיום במרכז פונקציית המטרה של מערכת החינוך.

גם מערך ההכשרות המקצועיות של משרד העבודה, שמתמקד בהכשרת מובטלים ולא בשיפור מיומנויות של מועסקים, צריך להשתנות מן הקצה אל הקצה. אמנם המשרדים האלו מפעילים תכניות בכיוון הנכון, אך הן מאוד מצומצמות, השפעתן זניחה, והן לא משקפות את השינוי הנרחב הדרוש.

בימים אלו פועלות שתי ועדות שונות שעוסקות במבנה שוק העבודה בשנת 2030, אחת ממשלתית ואחת פרטית, שאף שיתפו פעולה ביניהן במהלך עבודתן. הוועדה הראשונה, שבראשה עומד פרופ' צבי אקשטיין, היא ועדה ממשלתית שהוקמה לפני כשנה על ידי שר הרווחה והעבודה, חיים כץ, ובה יושבים נציגים של משרד הכלכלה, בנק ישראל, משרד האוצר, המועצה הלאומית לכלכלה, משרד החינוך, ביטוח לאומי, התאחדות התעשיינים, התאחדות הסטודנטים והמועצה להשכלה גבוהה.

הוועדה השנייה היא זאת שעומדת בראשה אבירם-ניצן. היא הוקמה כמה חודשים קודם לכן, היא לא ממשלתית, ומי שיזם אותה היה המכון הישראלי לדמוקרטיה. כל הגופים שיושבים בוועדה הראשונה נמצאים גם בוועדה השנייה, אך אליהם מצטרפים גם נציגים של הרשות לחדשנות, המשרד לשוויון חברתי, מכוני מחקר, עמותות, אוניברסיטאות ומכללות ועוד.

ההבדל בין שתי הוועדות נעוץ בסמכויות ובמיקוד שלהן - לוועדה שהקים כץ יש סמכויות שמוגבלות לאלו של המשרד עצמו - הם קבעו יעדי תעסוקה וגיבשו המלצות הנוגעות למערך ההכשרות המקצועיות. לוועדה השנייה אין סמכויות כלל מכיוון שהיא כאמור פרי יוזמה של החברה האזרחית, אך אולי דווקא בגלל זה היא מאפשרת ראייה רחבה יותר. היא עתידה להציג חלק מהמלצותיה בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה (לשעבר פורום קיסריה) אותו יערוך המכון הישראלי לדמוקרטיה ב-19-20 ליוני. הכנס יתמקד בשוק העבודה העתידי.

מה יקרה בעתיד

"צריך לשנות את המדידה במערכת החינוך"

בסוף 2016 הוציא אגף מחקר, פיתוח וחדשנות של משרד החינוך מסמך בשם "פדגוגיה מוטת עתיד", שלפי הכותבים הוא "מצפן מערכתי המאפשר את התאמת מערכת החינוך בהווה למציאות העתידית המשתנה, ומשמר את הרלוונטיות של החינוך ללומד ושל הלומד אל העולם". הכותבים מפרטים במסמך את המגמות והאתגרים שעומדים בפני מערכת החינוך, והמלצות ליישום המודל הפדגוגי. כיום ההטמעה של המודל היא בהיקפים קטנים.

"קיימת הסכמה בעולם לגבי המיומנויות שצריך להקנות לילדים. אנחנו צריכים לשמור על איזושהי ליבה של ידע - במדעים, בשפת האם ובמתמטיקה, ואז לבחור מבין המקצועות הנוספים, כמו אזרחות, דמוקרטיה, תנ"ך, ספרות והיסטוריה", אומרת ד"ר מיכל טביביאן-מזרחי, סמנכ"ל תכנון ואסטרטגיה במשרד החינוך. "בהקשר הזה, גם באקדמיה אומרים שהרבה יותר חשוב שהילדים ילמדו מתמטיקה מאשר סייבר, כי לא ברור שעד שהם יגיעו להשכלה הגבוהה מגמת הסייבר בכלל תהיה רלוונטית. היום התפקיד של מערכת החינוך ושל המורים הוא מורכב יותר, בגלל הצורך להקנות מיומנות דרך למידה של ידע מסוים. אי אפשר להסתפק בלימוד מי היה נפוליאון ואיזה מדינות הוא כבש, אלא צריך לדבר עם התלמידים על מנהיגות או חשיבה ביקורתית על המהלכים שהוא ביצע", אמרה טביביאן-מזרחי.

"אחת הדרכים להניע מהלך כזה היא לשנות את המדידה, ולבחון את יכולת החשיבה הביקורתית של תלמיד. זה אתגר גדול להצליח ללמוד, ובשביל זה צריך גם לשנות את המדידה של המורים", אומרת טביביאן-מזרחי שמוסיפה, "במשרד החינוך נכנסים 8,000 מורים חדשים בשנה, מתוך 180 אלף, לכן אי אפשר להשפיע רק על תהליכי ההכשרה במכללות. חלק מהיכולת לשנות את תהליכי הלמידה של המורים זה לשנות את תהליכי הלמידה של המורים ואת הדרך שבה הם מלמדים את התלמידים, וזה קשה".

במערכת החינוך כן הונהגה רפורמת למידה משמעותית, שיזם שר החינוך הקודם, שי פירון, שמתמקדת בלימוד עצמי וחורגת משיטת הלימוד המסורתית. עם זאת, תכנונה והטמעתה התנהלו בצורה די כושלת, כפי שגם קבע מבקר המדינה, וכעת מבוצעים בה שינויים ותיקונים על מנת להצליח להפוך אותה למשמעותית יותר בבתי הספר.

אבירם-ניצן מוסיפה כי "אם רק מערכת החינוך תיערך לשינוי, ואילו מערכת ההשכלה הגבוהה לא תוכל לקלוט לפי הכישורים החדשים ולמדוד לפיהם - אז לא עשינו כלום. המסר המרכזי שלנו הוא שצריכה להיות חשיבה הוליסטית. בנוסף, מערכת ההשכלה הגבוהה לוקה היום בחוסר שקיפות. אין לסטודנט מתחיל מושג מה קורה לבוגרי אוניברסיטת ת"א מול בוגרי המכללה למנהל או המרכז הבינתחומי, ואין לו מידע על ההיצע והביקוש בשוק. אנחנו רוצים לקדם שקיפות של המידע הזה, ואז אנחנו מאפשרים לשוק לתקן את עצמו ומונעים בזבוז משאבים".

כדי לתת לציבור יותר מידע ובקרה, במשרד הרווחה העבודה מתכננים להשיק בקרוב מערכת שתאפשר לציבור להבין מהם המגמות, מה השכר הממוצע למשרה, מהן המשרות הפנויות וכו'.

אין מספיק הכשרות מקצועיות

המוכנות לשוק העבודה העתידי מאתגרת בכל המדינות, אך נראה כי ישראל נמצאת בפיגור כבר עכשיו והצעדים שצריך לנקוט הם מיידיים, גם בלי קשר לטווח הארוך. כבר היום מתקיימות בישראל שתי כלכלות - הראשונה, כלכלת היי-טק מתקדמת וחדשנית, בעלת פריון ושכר גבוהים, שבה חלק לא מבוטל מהעובדים מסוגל להתמודד עם שינויים בשוק העבודה, ובה גם קיים מחסור בעובדים; והשנייה, הכלכלה "הישנה", שבה עובדים מרבית העובדים במשק, ובה רמת ההשכלה נמוכה יותר, וכך גם הפריון.

אם לא יתבצע שינוי מהותי, השינויים הצפויים בשוק העבודה כתוצאה מתהליך מואץ של כניסת הטכנולוגיה לעוד תחומים ילכו ויחמירו את המצב, ויובילו גם לגידול בפערים בין שתי הקבוצות. הדבר משול לנעשה בתחום התחבורה - כבר כיום הפקקים הולכים ומתארכים והתחבורה הציבורית לא מהווה אלטרנטיבה ראויה ברוב המקומות, אך הגידול בהיקף האוכלוסייה צפוי להחמיר את המצב.

"אנחנו מסתכלים היום בצורה הרבה יותר יסודית על היבטי הפריון", אומרת מיכל פינק, סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הכלכלה. "אם בעבר עסקו בממשלה יותר בהגדלת שיעור ההשתתפות בשוק העבודה, אז נכון שעדיין יש אתגרים (למשל נשים ערביות וגברים חרדים) אבל מעבר לכך, אנחנו נמצאים בסך הכל במצב של תעסוקה מלאה. עם זאת, אנחנו עדיין רואים את הפער הגדול שיש לנו מול מדינות ה-OECD בהיבטים של פריון, ואנחנו צריכים לטפל בכך. בשביל זה צריך גם לשפר את כוח האדם הנוכחי, ולהכשיר אותו להתעסק עם טכנולוגיות חדשות", הוסיפה.

בכדי לבצע את השינויים הנדרשים בשוק העבודה, לא ניתן לחכות שמערכת החינוך תבצע את הרפורמות הדרושות, הן מכיוון שבוגריה החדשים יגיעו לשוק העבודה עוד זמן רב, והן מכיוון שצריך לשנות תפיסה ולהתמקד בהכשרות מקצועיות אפקטיביות ומתקדמות. כיום ההשקעה הממשלתית בישראל בהכשרות מקצועיות כחלק מהתוצר עומד על כשליש מהממוצע ב-OECD. למאמצי הרחבת ההכשרות והתאמתן למציאות המשתנה צריכים להיות שותפים המדינה, המעסיקים והעובדים עצמם.

"פועל הייצור של העתיד הוא טכנאי, הוא כבר לא רק יעביר את הקופסא מצד לצד, אלא יצטרך להפעיל קופסא מתוחכמת. הוא יישב בחדר בקרה וינהל תהליכי עבודה וייצור. אין זכות קיום למפעל שישתמש בקו ייצור ידני, ופה הזמן מתקתק. התעשייה לבדה לא מסוגלת לקחת על עצמה את ההכשרות המקצועיות. במובן מסוים התעשייה היא קצת קורבן של שגשוג ההיי-טק, כי מרכזי המו"פ קולטים את המהנדסים והמתכנתים וזה מגדיל את המחסור לתעשייה הרגילה, שלא יכולה להתמודד עם המשכורות", אומרת אבירם-ניצן.

רוני שניצר, מנהלת אגף בכיר אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הרווחה והעבודה, שחברה בשתי הוועדות, אומרת כי "אחת השאלות המשמעותיות שהתעסקנו בהם היא אם יש תחלופה בין הצורך להכניס אנשים לשוק העבודה לבין לפעול לקידום אוכלוסיות שכבר עובדות, והגענו למסקנה כי צריך לעזור לאנשים להתקדם בשוק העבודה. לכן יש בהמלצות שלנו יעדים לשיפור בשכר ולא רק שיעור תעסוקה, כמו שהכרנו עד עכשיו. זה עונה גם על הצורך המשקי, בהסתכלות על פריון, וגם על הצורך של הפרט, שאנחנו לא מסמנים כמה אנשים עובדים, אלא שהם יודעים ללכת הביתה אחרי יום עבודה כשהם גאים, עם שכר שהם יכולים לחיות איתו".

בין המלצות ועדת אקשטיין מופיע שינוי מערך ההכשרות המקצועיות וחיבור שלהן עם המכללות הטכנולוגיות ומוסדות שכבר כיום עוסקים בהכשרה. כמו כן, נקבע יעד איכות, לפיו ההכשרה המקצועית צריכה להניב תשואה של 6% (לעומת המצב בלי ההכשרה), וכן הומלץ להרחיב את היקף ההכשרות בשיתוף מעסיקים. "הכיוון שהמשרד הולך אליו הוא תוכנית סטארטר, שמבוססת על הכשרה בחניכות ושפועלת גם בשווייץ. במסגרת התוכנית מתקיימת למידה בכיתה של חודש-חודשיים ואז עובדים אצל מעסיקים במקום רק לשבת בכתה במשך כמה חודשים", אומרת שניצר.

איך אתם דואגים כבר היום להקנות מיומנויות נוספות לקופאים או לעובדים במקצוע אחר שעשוי להיעלם ?

"אנחנו מנסים לגבש פיילוט במטרה שכבר היום נדע לעזור לעובדים כאלו ללמוד להתמודד עם שוק העבודה, וחושבים איך לפתח את ההכשרות המקצועיות שלנו לעבודות שהן לא מקצועיות. הקושי הוא הרבה פעמים של הפרט, וצריכה להיות הבנה של כל השחקנים שלוקח לה זמן לחלחל. גם אם המדינה מוכנה לסבסד לפרט הכשרה מקצועית משמעותית, לא בטוח שהוא ממהר לעשות אותה כי הוא עסוק, עובד במקביל, ולא סגור על הכיוון התעסוקתי שלו".

אבירם-ניצן אומרת כי צריך לשים דגש רב יותר על הכשרות של עובדים במקצועות בסיכון. "היום בישראל אין תקציב להכשרות מקצועיות אם אתה עובד. האוכלוסיות האלו לא ימצאו את עצמן בקלות בשוק העבודה, ואז המדינה תצטרך לשלם דמי אבטלה בבת אחת, במקום להכשיר במהלך השנים. דווקא עכשיו, כששיעור האבטלה נמוך ואין נטל גדול של דמי אבטלה, זה זמן טוב להתכונן לתקופה שבה הטכנולוגיה תפתיע אותך. היום בישראל אין תקציב להכשרות מקצועיות אם אתה עובד, ואין למשל הכשרות בשעות הערב. איך אדם שמעמדו מעורער בשוק העבודה יכול להרשות לעצמו ללמוד 8 חודשים, בלי דמי קיום ובלי עבודה?".

אחת התפישות בנושא הזה, ששתי הוועדות עסקו בה, היא למידה לאורך החיים (Life Long Learning), שלא רלוונטית רק לשוק העבודה, אך בהקשר שלו היא כוללת רכישת מיומנויות במהלך החיים, ולא הסתפקות באלו שנרכשו לפני הכניסה לשוק העבודה. נראה שגם במשרד העבודה וגם נציגי המעסיקים בוועדות מבינים כי צריך לקדם את הנושא הזה, אך המודל עדיין לא ברור. "זה בתהליך של פיתוח וברור לנו שאנחנו רוצים לעודד את זה, אבל צריך לרתום את המעסיקים ואת העובדים, ולחשוב איך מעסיק מפנה את הזמן של העובד שלו ואיך מממנים את זה", אומרת שניצר.

אבירם ניצן מוסיפה כי "יש תוכניות מקבילות בעולם וזה מגדיל את הסיכוי שזה יצליח. חקרנו את הנושא וגילינו שצריך לתת תמריצים שיניעו את המערכת כדי שיהיו פה הכשרות תוך כדי עבודה, במהלך הקריירה. זה לא יקרה לבד כי יש פה כשל שוק - התועלת לאותו מעסיק שיכשיר את העובד להפעיל מערכת מתקדמת קטנה יותר מהתועלת המשקית, מכיוון שלאחר שהוא גמר להכשיר את העובד הוא עלול לאבד אותו למתחרה. המדינה לאו דווקא צריך לתמרץ את זה במתן כסף, אלא יכולה לתת הטבת מס למעסיק ולעובד עצמו, או לשפות את המעסיק על ימי חופש שהוא נותן לעובד. הדרך הכי לא נכונה היא לחכות לזה שהעובד יהיה מובטל".

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו