גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל קטאר אירוויז מונה ליו"ר ארגון התעופה העולמי

למה ארגון התעופה העולמי וחברות התעופה תומכים בקונסולידציה? ● ומה הייתה ההתבטאות האומללה של היו"ר הטרי של דירקטוריון IATA עם כניסתו לתפקיד?

IATA, ארגון התעופה העולמי, ממנה יו"ר דירקטוריון חדש ומתכונן לשנה מאתגרת עם שאיפה לערוך שינויים שתלויים בעיקר בממשלות. יו"ר הדירקטוריון החדש הוא מנכ"ל חברת התעופה קטאר איירווייז, אכבר אל באקר. הכהונה תימשך שנה, ואל באקר יחליף בתפקידו הנוכחי את מנכ"ל סינגפור איירליינס שכיהן בתפקיד עד כה.

בתוך כך, לקראת שנה כלכלית מאתגרת בתחום התעופה לאור מחירי הדלק העולים, קוראת IATA, המאגדת 290 חברות תעופה, לרשויות ולממשלות לרכך עמדות בתחומים שונים שמהווים חסם על התיירים ועל חברות התעופה.

בין היתר מונה IATA את מדיניות ממשלות רבות בעולם המחייבות תיירים להוציא ויזה לצורך ביקור במדינותיהן. מבחינת IATA בנושא זה על הממשלות לבצע חישוב מסלול מחדש לנחיצות הוויזה ולפוטנציאל התיירותי שנגרע מהן בשל כך - מדובר בעיקר במדינות מתפתחות באזור אסיה, אפריקה, אמריקה הלטינית והמזרח התיכון. התוצאה: יותר משני שלישים מאוכלוסיית העולם נזקקת לוויזה כדי לנסוע למדינות רבות. אחד הפתרונות שמציעה IATA הוא לערוך הסכמים בילטרליים בין מדינות ולייתר את הוויזה לתושבים המבקרים.

בחזון שכנראה לא נראה בישראל, מנסה IATA לשכלל את ההליך הביטחוני הנדרש מהנוסעים בנמלי התעופה ומציעה ליצור מאגר עולמי של אזרחים לצורכי ביטחון בסטנדרטים גלובליים ובכך לכווץ את ההליך הביטחוני למקום אחד שיכול להיעשות ביעילות.

IATA נסמכת בין היתר על סקר שערכה בקרב מאות נוסעים, ש-75% מתוכם הצהירו כי אין להם בעיה להשתייך למאגר כזה. פרטיות, כפי שידוע, היא נחלת העבר ממילא. מאגר כזה יוכל לשמש ממשלות ואת חברות התעופה והרשויות ולשכלל ולייעל את ההליך הביטחוני.

נקודת המוצא של IATA היא שהעומסים בנמלי התעופה ילכו ויגדלו, ולכן צריך למצוא פתרון כדי לאפשר זרימה של תנועה בהליך שלפני הנסיעה בנמלי התעופה: בשנת 2037 מעריכים ב-IATA כי היקף הנוסעים בעולם יעמוד על 6.9 מיליארד - לעומת צפי של 4.1 מיליארד נוסעים השנה. התיירות מייצגת 13.8% מהתמ"ג העולמי ו-3.6% מהמשרות בעולם כולו. בכלכלה העולמית, תיירות הוא הסגמנט בעל שיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר, ומכאן ענף התעופה שהוא חלק אינטגרלי מעולם התיירות. בכדי להתמודד עם העומסים שכבר מורגשים בנמלי תעופה שונים בעולם, עובר ענף התעופה לשירותים עצמאיים - כך למשל בעמדות צ'ק-אין ובאמצעות זיהוי ביומטרי שהופך להיות נפוץ יותר ויותר.

במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר (ג') בסידני, אוסטרליה, התייחס היו"ר הנכנס, יחד עם מנכ"ל IATA אלכסנדר דה ז'וניאק, למגמות הכרחיות בעולם התעופה בכדי להתמודד עם השנה המתאגרת שבפתח, לאור המשוואה שתקפה בחברות תעופה רבות: יש אמנם גידול בנוסעים ובשיעורי התפוסה, כלומר בניצול הנכסים (מטוסים), אולם לאור התחרות והגידול בהוצאות - הרווח של החברות על כל נוסע לא צפוי לגדול, אלא להפך: המחיר הממוצע לכרטיס טיסה ירד לפי תחשיב IATA ב-25% בממוצע בשנים האחרונות.

אחת המגמות שמתרחשות בשנים האחרונות בענף התעופה היא קונסולידציה - חברות תעופה שמתאגדות (נרכשות או רוכשות) לקבוצה, דוגמת לופטהנזה או IAG (בריטיש איירוויז, איבריה ועוד). במחוזותנו נזכיר כי רשות ההגבלים העסקיים לא אפשרה לכך לקרות בכל הנוגע למיזוג בין אל-על לישראייר. ייתכן שאם המיזוג היה מתבצע כעת, כאשר הדוחות הכספיים של שתי החברות לא נמצאים בתקופה טובה, השקפת הרשות הייתה אחרת.

כך או כך, לנוכח האתגרים הניצבים בפני חברות התעופה, מנכ"לי החברות מדגישים: קונסולידציה היא כלי הכרחי כדי לשרוד וכדי להרוויח. אלן ג'ויס, מנכ"ל חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס, אמר כי "בצפון אמריקה ובאירופה קונסולידציה הוכיחה את עצמה. הנוסעים לא נפגעו מזה, משום שגם אחרי שחברות התאחדו, התחרות הובילה להורדת תעריפי הכרטיסים".

אל באקר, מנכ"ל קטאר איירווייז, אמר:" קוסנולידציה יכולה להציל חברות קטנות, אבל היא חשובה גם לחברות הגדולות, בעיקר בתקופה שבה הן חוות קשיים ויכולות להציע תמיכה הדדית לחברות שבקבוצה".

IAG מחזיקה ב-21% ממניות קטאר איירווייז, וקטאר מחזיקה במניות קתאי פסיפיק. בקרוב צפויה IAG להשתלט על חברת נורוויז'ן, שמבססת את מעמדה בתחום הלואו קוסט לטיסות ארוכות-טווח.

נושא אחר מתייחס להפרטת נמלי תעופה. IATA סבורה כי הפרטה של נמלי תעופה תוביל להורדת מחירים עבור חברות התעופה המשלמות לרשויות מסים ולשיפור השירות הן לחברות התעופה והן לנוסעים.

"בעלות ושליטה של מדינות בנכסים כמו חברות תעופה או נמלי תעופה ילכו וייעלמו", אמר אל באקר. "נדרשת השקעה כספית להחזיק עסקים כאלה, וממשלות לא יכולות לעמוד בזה ולא תמיד יודעות לנהל את זה. הבעלות צריכה להיות פרטית, ולא בהכרח של חברות עסקיות מאותה מדינה".

מצד שני, ב-IATA מודאגים מכך שממשלות ימכרו את נמלי התעופה ל"כל המרבה במחיר", כשהדגש מבחינת הארגון צריך לבוא לפתחן של ממשלות, שעליהן יהיה לדאוג שהמשקיעים הפרטיים מיטיבים עם נמלי התעופה, שעם השנים יצטרכו לגדול ולהתאים את עצמם לגידול בתנועת הנוסעים.

אל באקר גם לא חסך מעצמו התבטאות אומללה במהלך מסיבת העיתונאים. כשנשאל מדוע ענף התעופה לוקה במחסור בולט של נשים במשרות בכירות, הוא אמר כי "זה ברור, רק גבר יכול לשבת בפוזיציה שבה אנחנו יושבים, זה מאתגר מדי".

בצד הפוליטקלי קורקט הסכימו מנכ"לי חברות התעופה (שרובם המכריע גברים) ואנשי IATA (שרובם המכריע גברים) כי שינוי בגזרה הזו חייב לבוא. "זה ייקח זמן, אבל בסוף זה יקרה", אמר דה ז'וניאק. נחיה ונראה.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר