גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הציל את גינדי, ומי באמת מרוויח כשאתם קונים דירה מקבלן

איך פרויקט נדל"ן דוגמת גינדי ת"א, שצפוי להיות רווחי מאוד, מסתיים באיזון; ואיך הדוחות יכולים להעיד על דבר אחד - אך מבחן התוצאה מראה משהו אחר לחלוטין? ● פרשנות

קניון TLV בתל-אביב. כשהפיתוח האזורי יסתיים, האטרקטיביות תעלה / צילום: איל יצהר
קניון TLV בתל-אביב. כשהפיתוח האזורי יסתיים, האטרקטיביות תעלה / צילום: איל יצהר

מתחם השוק הסיטונאי היה אחת הסיבות שמאיר שמיר, בעל השליטה בחברת ההשקעות מבטח שמיר, החליט לפני עשר שנים לרכוש נתח של 21% מתנובה - שטח גדול במרכז ת"א שאפשר להפוך אותו לפרויקט ענק.

שמיר, יחד עם קרן איפקס שהובילה את המהלך, רכשו את השליטה בתנובה לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל, מכרו את המתחם ב-1.5 מיליארד שקל שנתיים אחרי העסקה, משכו דיבידנדים בקרוב ל-3 מיליארד שקל, ומכרו את החזקתם לברייט פוד הסינית ב-2015 לפי שווי של 5 מיליארד שקל.

חתיכת היסטוריה, שהפכה את שמיר לשחקן במגרש של הגדולים, רק שמאז הוא מיעט לעשות עסקאות. טוב, כנראה שאין הרבה הזדמנויות כמו תנובה.

העסקה הזו לא הייתה עסקת נדל"ן - תנובה עצמה הייתה פרת מזומנים גדולה, אבל היה לה נדל"ן "חבוי" בסכומים משמעותיים שהפכו את העסקה למאוד כדאית.

מתחם השוק הסיטונאי נמכר לגינדי השקעות ורבוע נדל"ן. מאז עברו 8 שנים, המתחם הפך לפרויקט מגורים (722 דירות) וקניון בשטח של 32 אלף מ"ר - TLV FASHION MALL. הדירות בפרויקט נמכרו (למעט בודדות); הקניון נפתח לפני שנה והוא מפסיד כסף, אם כי המגמה חיובית ברבעון הראשון של 2018, כשההפסד של הקניון קטן משמעותית לכ-4 מיליון שקל.

ומה קרה לגינדי השקעות - כמה היא הרוויחה מהפרויקט? ובכן, גינדי השקעות, הדומיננטית בפרויקט, מתנדנדת ברבעונים האחרונים בין חיים למוות; וכשבוחנים את כל הפרויקט מהשלב שבו היה קרקע לא מנוצלת ועד היום, מבינים את הסיבות ומקבלים תובנות שנכונות גם לפרויקטים אחרים:

● מי שמרוויח בנדל"ן הם בעיקר בעלי הקרקע, או יזמים וקבלנים שרכשו את הקרקעות בעבר.

● הרווח של הקבלנים גבוה אם הם רכשו את הקרקע והיא הושבחה. אחרת הוא צנוע יותר .

● גינדי התחילה את הפרויקט עם הערכת רווחיות גולמית של מעל 16%, ותסיים אותו עם רווחיות של פחות מ-10%

● קניון TLV אמנם מפסיד עכשיו כסף, אבל הוא הניב רווחי עתק בשנים האחרונות (משערוכים בשלב ההקמה) - הוא רחוק מלהיות כישלון כלכלי. 

פרוייקט גינדי תל אביב

רווחים גדולים טמונים בקרקע

אפשר גם לטעון שהרווחיות הגולמית תלויה ביזם ובקבלן, וזה נכון. תדפדפו בדוחות הכספיים של חברות הנדל"ן המקומיות ותגלו אצל רבות מהן רווחיות גולמית מאוד משמעותית, גם אם הקרקעות נרכשו לאחרונה. אפילו בפרויקטים של מחיר למשתכן הרווחיות הגולמית מגיעה לכ-15%. אבל, יש גם מקרים אחרים - יש חברות שלא מצליחות להרוויח משמעותית ואפילו מפסידות גולמית. לרוב, הסיבה קשורה לעלות הקרקע.

עלות הקרקעות באזור המרכז מהווה חלק מרכזי מהעלות הכוללת, במקרים רבים הן אפילו רוב העלויות. המשמעות היא שמרווח התמרון של היזם שרוכש את הקרקע הוא נמוך. מעבר להוצאות המימון השוטפות על הקרקע, הוא פועל תחת לוח זמנים צפוף, וכל דחייה משמעה עלויות נוספות על עובדים; כל טעות גוררת עוד עלויות. כשאתה מרוויח מלכתחילה 15%, והפרויקט הוא לשנים, אם תסיים ב-10% זה סוג של מרחב הטעות הנורמלית.

גינדי ורבוע נדל"ן, בעבודה של 8 שנים, הרוויחו גולמית על הפרויקט. אבל, אל תשכחו שיש להם הוצאות נוספות - הוצאות מטה, מכירה ושיווק, הוצאות מימון, כך שבשורה התחתונה - גם אם אהיה אופטימי, מדובר באחוזים בודדים. רחוק מאוד מהרווחים של סוחרי הקרקעות, או בעליהן. זה גם רווח שולי ביחס לרווח של מאיר שמיר, שבעצם סחר בקרקע (קנה בזול, מכר ביוקר).

וזה מזכיר לי את עסקאות הקרקעות מהזמן האחרון - משקיעים ומתווכים מוכרים שטחים שעליהם צפויים לקום מגדלים, ברווחים גבוהים ומהירים. הנה עסקה מלפני חודש: משקיעים בהובלת אינטר ישראל מכרו מגרש במתחם הבורסה ברמת גן ב-31 מיליון שקל, שנה וכמה חודשים אחרי שנרכש ב-18 מיליון שקל. בקיצור - הרווחים הגדולים טמונים בקרקע. 

הקניון עדיין באופנה

ההפתעה מגיעה בסוף

פרויקט גינדי ת"א כולל כאמור 722 דירות, רובן אגב נמכרו בתחילת הפרויקט (2011-2012). גינדי העריכה בדוחותיה אז שהרווח הגולמי מהפרויקט יסתכם ב-266 מיליון שקל, על הכנסות של 1.67 מיליארד שקל - רווחיות גולמית של 16.2%.

אחרי שנתיים, בדוחות של שנת 2014, התמונה עדיין קרובה לכך - ההכנסות הכוללות אמנם עלו ל-1.78 מיליארד שקל, כנראה כתוצאה מהצמדה של עלות רכישת הדירות למדד תשומות וממכירה של דירות נוספות במחיר גבוה יותר. אך במקביל חלה גם עלייה בהוצאות, כך שהרווח הכולל בפרויקט צפוי היה אז לעמוד על 260 מיליון שקל - רווחיות של 14.6%.

ונדלג עוד שנתיים - בדוחות של 2016, ההכנסות הכוללות עומדות על 1.82 מיליארד שקל וההוצאות עלו ביותר, כך שהרווח הגולמי הצפוי ירד ל-239 מיליון שקל - 13.1% בלבד.

והבעיה הגדולה הגיעה ממש בסיום הפרויקט. אגב, זהו השלב המסוכן ביותר - בחברות נדל"ן ובחברות פרויקטים בכלל, זה השלב שבו מסתבר שיש עוד עלויות שלא נלקחו בחשבון; שאנשי השיווק מכרו משהו שאנשי השטח לא באמת התכוונו לתת. ואז מתחילים להבין שיש עלויות נוספות, והפרויקט פחות רווחי. זה נפוץ מאוד בחברות תשתיות - החברות האלו מדווחות על רווחיות לאורך הפרויקט, ואז כשמגיעות תוצאות האמת - במקרים רבים, מתגלה האמת העגומה.

ככה זה בחברות פרויקטים, והנה מה שקרה בגינדי:

בדוחות של 2017 מעדכנת גינדי בנתונים הבאים: ההכנסות מגינדי ת"א הן 1.79 מיליארד שקל, ההוצאות עלו ל-1.62 מיליארד שקל, הרווח הגולמי הצפוי - 172.7 מיליון שקל, משקף רווחיות של 9.6%. כך התגלחו להם 3%-4% מהרווחיות תוך שנה. עוד עיכוב, עוד תיקונים, והרווחיות עלולה לצנוח בעוד כמה אחוזים.

ובכלל, החברה מספקת מידע על אותן עלויות שוטפות שלא נכללו ברווחיות הגולמית - ריבית בגין הלוואות בעלים בסך של 28 מיליון שקל; עלויות שיווק - 51 מיליון שקל; הוצאות הנהלה וכלליות - 29 מיליון שקל. ההוצאות האלו משאירות רווח של כ-60 מיליון שקל על פרויקט המגורים הזה, ובהינתן שיש עוד מסים, וייתכן מאוד שהוצאות נוספות, אז אין כאן באמת רווח - במקרה הטוב סביב 2% מההכנסות.

הקניון דווקא ממש לא כישלון

אז פרויקט המגורים לא הניב רווחים. והקניון? בינתיים כן, אפילו רווחים נאים, למרות שמאז הפתיחה לפני כשנה הוא סיפק בעיקר כותרות שליליות. הקניון נרשם בספרים של היזמיות (גינדי השקעות ורבוע נדל"ן) כפרויקט בהקמה. מדובר בנכס שאמור היה להיות מניב, ועל פי החשבונאות הוא מוערך אחת לתקופה על ידי שמאים/מעריכי שווי, והשווי הזה משמש את הספרים החשבונאיים.

הנכס הזה הושבח במאות מיליוני שקלים. בצמוד לדוחות של גינדי השקעות מתפרסמות התוצאות של הקניון (שהוא חברה כלולה לגינדי השקעות ולכן חובה לספק את דוחותיו).

בדוחות הקניון יש נכון לסוף 2017 יתרת עודפים של 167 מיליון שקל, בעוד שבשנה קודמת הייתה לו יתרת עודפים של 219 מיליון שקל. מהם העודפים האלו אם הקניון מפסיד? מדובר ברווחים משערוכים של הקניון עוד לפני הקמתו. הקניון שמוצג בערך של 1.75 מיליארד שקל בספרים, הושבח בכ-200 מיליון שקל, ואם להדגים (בעיגול) - העלות שלו הייתה 1.55 מיליארד שקל, ובגלל ששמאי העריך שהוא שווה 1.75 מיליארד שקל, רשמו את השערוך והרווח בספרים - ובמקביל גדל ההון העצמי של החברה.

אפשר להתווכח אם השמאי צודק או לא, בינתיים - ב-2017 נרשמה ירידת ערך של כ-20 מיליון שקל (ברבעון הראשון של 2018 לא נרשמה ירידה). במקביל, גם הקניון מתאושש וייצר הכנסות של 26 מיליון שקל ברבעון הראשון ורווח תפעולי של 10 מיליון שקל. השורה התחתונה היא כאמור הפסד של 4 מיליון שקל בגלל מימון. אבל עוד דחיפה מעלה, וסבלנות, וייתכן שהתוצאות יצדיקו את שווי הקניון בספרים.

כך או אחרת, מה שברור הוא שלפחות בינתיים - הקניון הוא הצלחה בספרים. אם כי כאשר מסתכלים על כל פרויקט "מתחם השוק הסיטונאי" בכללותו, הרי שנראה כי היזמיות - גינדי ורבוע נדל"ן, ממש לא לילד הזה פיללו.

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.5% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"