גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הקרן של אריק שמידט תצמצם פעילות בישראל?

אינוביישן אנדיבורס, שגייסה לאחרונה 333 מיליון דולר, מבטיחה שההייטק הישראלי חשוב לה ושהסטת המיקוד לארה"ב לא תפגע בפעילותה בארץ ● עזיבתם של שותפים ישראלים בקרן עשויה להעיד אחרת

אריק שמידט / צילום: תומר פולטין
אריק שמידט / צילום: תומר פולטין

הקרן השלישית של אינוביישן אנדיבורס, שבשנים האחרונות הייתה אחת מקרנות ההון סיכון הפעילות בישראל, תתחיל להשקיע בימים אלה - כך הוכרז בפוסט באתר הקרן שפרסמו מייסדיה, אריק שמידט ודרור ברמן. בפוסט נכתב כי הקרן השלישית, בגובה 333 מיליון דולר, תרחיב את פריסתה של אינוביישן בארה"ב, אסיה ואירופה, ומבקשת להצמיח חברות גלובליות משמעותיות בתחומן, ולהפוך לקרן בעלת תפקיד מפתח בעולם. אלא שהשינוי שעוברת אינוביישן מעלה תהיות לגבי המשך פעילותה בישראל.

אינוביישן אנדיבורס הוקמה ב-2010 על ידי אריק שמידט, לשעבר יו"ר אלפבית וגוגל, וכיום יועץ חדשנות למשרד הביטחון האמריקאי. ב-2017 הקרן התמזגה עם קרן מרקר של יובל שחר, וזוהי הקרן הראשונה שגייסה אינוביישן אנדיבורס מאז המיזוג - והגדולה מבין שלוש הקרנות שגייסה מאז הוקמה. סכום היעד לקרן זו עמד על 300 מיליון דולר, והיא זכתה לביקוש יתר. יחד עם הגיוס הנוכחי, הקרן מנהלת נכסים בשווי של יותר ממיליארד דולר. בניגוד לקרנות הקודמות של אינוביישן אנדיבורס, בקרן זו שמידט אינו המשקיע היחיד, אם כי הוא נותר המשקיע המוביל בה.

ההכרזה על גיוס הקרן מגיעה על רקע עזיבתם של שלושה מהשותפים הישראלים. באוגוסט 2017, כשאינוביישן אנדיבורס התמזגה עם מרקר, היו בה ארבעה שותפים ישראלים - יובל שחר, דרור ברמן, ליאת אהרונסון וזיו קופ, ושניים אמריקאים. כיום המצב הפוך: ארבעה משותפי אינוביישן אנדיבורס פועלים בארה"ב, ובישראל נותרה נציגות מצומצמת בלבד. נציגות זו כוללת את ברמן, שמתגורר בקליפורניה ונמצא על קו קליפורניה-ישראל, ואת דניאל גולדשטיין, שמונתה לאחר פרישתם של שחר ואהרונסון, ואינה משקיעה אלא מנהלת צוות גלובלי המתמקד בפיתוח עסקי. קופ, שותף לשעבר בקרן מרקר, עזב במקביל לסיום גיוס הקרן המשותפת. לצד הצטמצמות הקרן בשראל, הודיעו באינוביישן אנדיבורס על מינויו של הארפר סינג, שיצטרף לצוות הקרן בקליפורניה, ועל הקמת סניף חדש לקרן בניו יורק.

ביקור שנועד להראות רלוונטיות

פעילותה של אינוביישן בארץ תפסה עד היום כשליש מהיקפה, עם השקעות בגובה של כ-300 מיליון דולר בחברות ישראליות, הבולטת שבהן היא חברת המלצות התוכן טאבולה. נוסף לה בוצעו השקעות ב-Equalum, בהייסולייט, במיזם Team8 ובחברות הפורטפוליו שלו, ב-Datorama, ב-CropX ובקומונסנס רובוטיקס. לאורך השנים הגיע אריק שמידט לכמה ביקורים בישראל: האחרון שבהם, שאת קיומו חשפנו ב"גלובס", נערך במהלך חג השבועות בחודש שעבר. הביקור, שהתרחש על רקע המגעים לסגירת הקרן, כלל מפגש בדלתיים סגורות עם דמויות כמו מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון, מנכ"ל מיקרוסופט בישראל אסף רפפורט והיזם הסדרתי בני לנדא, ותוכנו לא ידוע.

ביקורו של שמידט עשוי להצביע על כך שאינוביישן אנדיבורס רואה חשיבות בכך שהקהל הישראלי יידע שהקרן עדיין רלוונטית כאן, ושלמרות צמצום נוכחותה בישראל, היחסים עם התעשייה המקומית נותרו משמעותיים עבורה. עם זאת, בפוסט שכתבו ברמן ושמידט, ושנועד לקהל האמריקאי, אין לישראל אזכור משמעותי. מנגד, בשיחה עם "גלובס", טען ברמן כי מבחינה כספית נתח ההשקעות בהייטק המקומי צפוי להישאר כשהיה.

מעבר להשקעות המשך מצומצמות

גורמים המקורבים לקרן סיפרו ל"גלובס" כי בין הסיבות לעזיבתם של שותפים מסוימים, היו חוסר הסכמות על אופן ניהול הקרן ועל הכיוון שהיא לוקחת. לפני המיזוג, אינוביישן אנדיבורס נטתה להשקיע בעיקר בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים, ואילו קרן מרקר התמקדה בהשקעות במיזמים בשלבים מתקדמים יותר. בשנה האחרונה התמקדה אינוביישן בהשקעות בחברות בשלבים מתקדמים, ובהשקעות המשך בחברות הפורטפוליו שלה.

עם המיזוג, אינוביישן אנדיבורס הגיעה לצומת דרכים, וביקשה להגדיר את עצמה מחדש כקרן גדולה ששואפת להפוך לגלובלית. הקרן החדשה, אומר ברמן, תתמקד בהשקעות של 3-7 מיליון דולר בחברות בשלבי הסיד וה-A, ומתכננת לבצע גם השקעות המשך בנתח משמעותי. אופן הניהול הקודם של הקרן, על ידי שותף אחד ומשקיע אחד, הוחלף בפרוצדורה ניהולית רחבה של שותפים ומשקיעים.

כיוון שהשותפים המשקיעים ממוקמים בארה"ב, פעילות הקרן בישראל ככל הנראה תתרכז בהשקעות המשך בחברות הפורטפוליו הקיימות של הקרן. השותפים העוזבים העבירו את תפקידיהם בדירקטוריונים לשותפים שנשארו בקרן, כך שבכל דירקטוריון יושבים כיום שני שותפים. עם נוכחות מצומצמת בישראל, קשה לדמיין כיצד תצליח הקרן להשקיע במספר גדול של חברות ישראליות חדשות, כפי שעשו עד כה.

ברמן הסביר כיצד השינוי אמור לסייע לפעילות הקרן מול יזמים ישראלים, אך לאו דווקא מול חברות ישראליות. "יש להמון קרנות בארץ יכולת לתמוך ביזמים, אנחנו מסתכלים בעיקר על החברות שרוצות להגיע לארצות הברית, וזה ימשיך להיות הפוקוס שלנו", ואכן, בין חברות הפורטפוליו של הקרן ניתן למצוא חברות כמו OwnBackup ו-Viz, אשר הוקמו על ידי ישראלים אך פועלות מארה"ב. "יצרנו צוות חדש בחלקו, וחלק מהאנשים שהיו איתנו בעבר בחרו לעזוב", אומר ברמן. "עכשיו יש לנו צוות שפרוס גלובלית: בישראל יש צוות השקעות, וגם בניו יורק ובעמק הסיליקון".

"סופר אבולוציה" של חברות

נוסף על השינויים בצוות הקרן, זוהי הקרן הראשונה של אינוביישן אנדיבורס שאינה מורכבת מכספו של אריק שמידט בלבד. הפעם הקרן גויסה מכ-70 משקיעים, פרטיים ומוסדיים, ובהם קרנות ממשלתיות, מארצות הברית, מאסיה ומאירופה. פריסה של רשת גלובלית חזקה של שותפים, אומר ברמן, תחזק את יכולות הקרן לתמוך בחברות המושקעות בדרכן להפוך לענקיות בינלאומיות. "צירפנו קאדר של משקיעים מאוד חזקים, במטרה להגדיל את פריסת רשת הקשרים שלנו לעוד מקומות. הדברים שאנחנו עושים הם גלובליים וארוכי טווח, כך שרצינו להביא משקיעים שיוכלו לעזור לנו וליזמים שלנו בעשורים הבאים".

ב"דברים ארוכי טווח", ברמן הסביר, הכוונה היא להפיכת הקרן לגורם בינלאומי משמעותי שמצמיח ענקיות גלובליות. "לתופעה שאנחנו מכוונים אליה אנחנו קוראים סופר אבולוציה של התעשייה". לדבריו, בעבר מחזור ההתפתחות של מוצרים היה מעגלי: תכנון של ניסוי, ביצועו, בדיקת התוצאות ועריכת ניסוי חדש. לעומת זאת, "היום אנחנו יכולים לעשות עשרות אלפי ניסויים באותו פרק זמן ובאותה עלות שהיה לוקח לנו לעשות ניסוי אחד, באמצעות טכנולוגיות חדשות". התחומים שבהם הקרן מזהה את התהליך הזה, לדברי ברמן, הם חקלאות, בריאות ושרשרת האספקה. התהליך הזה, הוא אומר, ימשיך להיות משמעותי ב-10 השנים הבאות, כיוון שהוא זה שמחולל את המהפכה בכל התחומים הללו. "חברות יכולות לאמץ את האבולוציה הזאת, או להשאר מאחור", כתב ברמן בפוסט.

"אנחנו רואים הזדמנויות להצמיח חברות גדולות מאוד שמתחרות בתעשייה ועובדות במודל של מתן שירותים, ולאו דווקא נמכרות או מוכרות טכנולוגיה לתעשייה. חברות שהשקענו בהן, כמו Uber ו-Plenty, מבוססות על הנדסת ומיחשוב נתונים, ומאפשרות לייצר קפיצה משמעותית מאוד בצמיחת החברה, ביחס לחברות שכבר מבוססות בתעשייה". Uber ו-Plenty הן שתי חברות שבהן השקיעה גם סופטבנק היפנית, הידועה בהשקעת סכומים גדולים במיוחד שמצמיחים חברות ענק. באינוביישן אנדיבורס מתגאים בכך שסופטבנק השקיעה בשתי חברות נוספות מהפורטפוליו של הקרן: SoFi ו-Zymergen. 

התכנון לטווח הרחוק והרצון להצמיח ענקיות גלובליות אמנם מזכיר את אופן הפעולה של סופטבנק, אך קיים הבדל מהותי במימדי הקרנות. בעוד סופטבנק היא קרן ענק, אינוביישן צנועה יותר: בשמונה שנות פעילותה כלל הפורטפוליו שלה כ-30 חברות בישראל, ובלמעלה מ-150 חברות בסך הכל, והיא רשמה 15 אקזיטים לפי נתוני קראנצ'בייס. בפוסט שפרסמו שמידט וברמן הוגדרו שניים מתוך האקזיטים הללו כ"הצלחות": Blue River Technology שנמכרה לג'ון דיר תמורת 300 מיליון דולר, ו-Slice שנרכשה על ידי Rakuten היפנית בסכום לא ידוע. 

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד