גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובה ישלם 33 מיליון שקל ל-18 משפחות אחרונות בגבעת עמל

ביהמ"ש קבע כי 18 המשפחות שנתבעו ע"י אלעד מגורים זכאיות לפיצוי כספי תמורת פינויין, והגדיר אותן כ"בעלי רשות בלתי הדירה" ● הפיצוי נקבע בהתאם לנוסחה כלכלית שנקבעה בפסק הדין ● התושבים: "70 שנה של מגורים רצופים בשליחות שלטונית וציונית של תושבים ממוצא מזרחי שווים בעיני מערכת המשפט כקליפת השום"

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן
יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

בית המשפט קבע כי 18 המשפחות האחרונות שנותרו בשכונת גבעת עמל ב' בתל-אביב יפונו מהקרקע תמורת פיצוי כספי בסך כולל של 33 מיליון שקל שתשלם אלעד מגורים שבשליטת יצחק תשובה.

שופט בית משפט השלום בתל-אביב, מנחם קליין, סקר את ההיסטוריה שהביאה למצב, וציין כי לאחר שבשנת 1948 ברחו התושבים הערבים מהכפר ג'מוסין, עיריית תל-אביב שיכנה בו פליטים יהודים מאזורי הקרבות שבדרום העיר. אלא שבניגוד לשכונות כמו בבלי, שיכון צמרת וגבעת עמל א' - מעמדה של גבעת עמל ב' לא הוסדר עד היום.

בשנת 1961 נקבע כי חברת ב. פ. דיור, אשר קיבלה מן המדינה את השטח, תקים עליו בנייני מגורים, והתושבים המתגוררים במקום יהיו זכאים לדיור אקוויוולנטי לערך הדירות שייבנו. אלא שב.פ דיור לא בנתה על השטח ומכרה בשנת 1987 את הקרקע לחברת דנקנר השקעות, שלימים הפכה לקבוצת אלעד מגורים בשליטת יצחק תשובה.

בשנת 2015 הגישה אלעד מגורים תביעות לפינוי התושבים, רובם בני הדור השני והשלישי למתיישבים המקוריים שהגיעו למקום ב-1948. בשנים האחרונות הגיעו חלק מהמשפחות ואלעד מגורים להסכמות ופונו תמורת פיצוי כספי.

לגבי 18 משפחות שעדיין מתגוררות במקום התנהל הליך בהמשך לתביעות שהגישה אלעד מגורים לפינוין. באוגוסט 2017 הציע השופט מנחם קליין, לאחר שביקר במקום, מתווה לפיצוי התושבים תמורת פינוים מהשטח ובהסכמה. על-פי המתווה כל משפחה הייתה אמורה לקבל סכום של מאות אלפי שקלים עד 2 מיליון שקל, בהתאם לנסיבות המקרה.

הצדדים כאמור לא אחזו במתווה והמשיכו לנהל את ההליך. השופט קליין קבע לאחרונה כי הרשויות השונות הפגינו אוזלת-יד בטיפול בסוגיה, ותושבי השכונה זכאים לפיצוי כתנאי לפינוים בהתאם להתחייבויות שניתנו להם במשך השנים. הא הגדיר את מעמד התושבים כ"בעלי רשות בלתי הדירה", ובשורה התחתונה קבע כי על התושבים להתפנות תמורת פיצוי כספי שתשלם אלעד מגורים, בהתאם לנוסחה כלכלית שתקבע את גובה הפיצוי לכל משפחה ומשפחה. את הכספים תעביר אלעד מגורים לעו"ד דורון אלקיים, שישמש כנאמן למימוש פסק הדין.

פיצוי למרות עבירות הבנייה 

קליין קבע כי אלעד מגורים הוכיחה את בעלותה בקרקע ואת זכותה לדרוש פינוי הקרקע מכל תושבי השכונה. יחד עם זאת דחה קליין את הטענות של אלעד מגורים כי הבנייה הבלתי חוקית במקום מונעת מהתושבים לעתור נגד פינויים, וקבע כי בגלל אוזלת-היד של הרשויות וההזנחה של השכונה אי-אפשר לדרוש מהתושבים להמשיך להתגורר באותם מבנים ישנים של "פלאחי ג'מוסין". על כן, קבע, הרחבת המבנים המקוריים ובנייה ללא היתר אינן מונעות את הזכאות לפיצויים.

"הגעתי למסקנה שאין להעניש את הנתבעים כי 'פגעו בשלטון החוק', כפי שטענה התביעה, אלא להפך - מצאתי כי מתן צו פינוי ללא פיצוי תפגע בשלטון החוק ובאמון הציבור במערכת המשפט", קבע קליין בפסק הדין.

הוא דחה את טענת אלעד מגורים כי התושבים עשו "עושר ולא במשפט", וקבע כי אין לחייב את התושבים בתשלום דמי שימוש ראויים, מבלי להעניק להם פיצוי הולם. עם זאת, קליין קבע כי שיעור דמי שימוש ראויים שבועיים ינוכו מדמי הפינוי במקרה שהתושבים לא יפנו את הקרקע תוך 30 יום מהפקדת כספי הפיצוי בידי הנאמן. "דמי שימוש אלה יהיו תמריץ חיובי לקיים את פסק הדין ללא צורך בשימוש בכלים אכיפתיים דרסטיים", קבע קליין.

הוא מצא כי ההסכם משנת 1961 מבטיח את זכויות התושבים, והערות האזהרה שנרשמו בטאבו באו להבטיח את זכויות התושבים ולמנוע פינוי ללא פיצוי מתאים. בנוסף, קליין דחה את הטענה כי התושבים צריכים קודם להתפנות מהשכונה ורק אחר-כך לתבוע פיצוי בגין הפינוי.

מנגד, קליין דחה את טענת התושבים כי הגדלת זכויות הבנייה בשכונה משפיעה על גובה הפיצוי המגיע להם, וקבע כי שינוי התב"ע אינו קשור ואינו משפיע על גובה הפיצוי. טענה נוספת של התושבים שדחה קליין היא כי מגיע להם פיצוי כמו מפוני גוש קטיף או הפזורה הבדואית בנגב.

בין כ-800 אלף שקל ל-4.1 מיליון 

לצורך קביעת גובה הפיצוי לכל משפחה, ניסח קליין נוסחה כלכלית המשקללת מספר רכיבים כמו מספר המבנים, מספר החודשים, אחוז הריבית להיוון וסכום שכירות חודשית. על-פי הנוסחה, נקבע כי 18 המשפחות יקבלו כל אחת פיצוי כספי שנע בין 829 אלף שקל ל-4.1 מיליון שקל, בהתאם לנסיבות המקרה. למרבית המשפחות נקבע פיצוי כספי שנע בין 1.5-2 מיליון שקל, כאשר בסך-הכול תשלם אלעד מגורים לכל 18 המשפחות המפונות כ-33 מיליון שקל.

קליין אף ציין כי מספר משפחות מסוכסכות ביניהן לגבי חלוקת הפיצוי בין בני הדור השני והשלישי, והוסיף כי במקרה שהמשפחות לא תגענה להסכמות, יש לפתור סכסוכים אלה בבית המשפט לענייני משפחה.

לצורך קיום פסק הדין מינה קליין את עו"ד דורון אלקיים כנאמן, שיקבל אליו את הכספים מאלעד מגורים, יוודא את פינוי התושבים מהמקום וימסור למשפחות שפונו את הכספים. קליין אף ציין כי הצעת חוק להבטחת דיור חלופי לתושבי גבעת עמל, שעברה בקריאה ראשונה בכנסת, לא הייתה משנה את התוצאה שנותן פסק הדין.

את פסק הדין חתם קליין בנימה פסימית במיוחד: "חשבתי לתומי לחזור ולהפציר בצדדים להמשיך בחייהם ולהפסיק להתקוטט בבתי המשפט, כך שהקבלנים יוכלו לממש את זכויותיהם, והתושבים יוכלו לבנות את חייהם במקום אחר, גם אם הקבלן סבור שהוא משלם לפולשים, או שהתושבים סבורים שלא קיבלו את מלוא הפיצוי המגיע להם, ובא לציון גואל. אך מהר מאוד, בהכירי את הנפשות הפועלות, 'ירדתי' מכך והחלטתי לסיים את פסק דין זה, רק באיחולי אריכות ימים לקבלנים לתושבי גבעת עמל ב', ילדיהם ונכדיהם, לעורכי הדין שייצגו את הצדדים וגם לי ולשופטים שיבואו אחריי, בכדי שנוכל כולנו להמשיך ולהתדיין ב-70 שנות המדינה הבאות, בעזרת השם".

ועד הפעולה בגבעת עמל מסר בתגובה לפסק הדין: "מערכת המשפט העבירה היום מסר ש-70 שנה של מגורים רצופים בשליחות שלטונית וציונית של תושבים ממוצא מזרחי שווים בעיניה כקליפת השום. השופט מנחם קליין התבטא בכתובים במהלך המשפט ש'כל ניסיונותיי להבהיר שאני עוסק במשפט ולא בצדק נפלו על אוזניים ערלות' - ואכן נוכחנו היום לאסוננו שאין צדק בבית המשפט".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"