גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוגר חשבון עם האופנוע הכי אמריקאי

הארלי דיווידסון רוצה לייצר במקום אחר. רק זה היה חסר לדונלד טראמפ, והוא משיב מלחמה כמו שרק הוא יודע

טראמפ נפגש עם מנכ“ל הארלי דיווידסון /  צילום: רויטרס Carlos Barria
טראמפ נפגש עם מנכ“ל הארלי דיווידסון / צילום: רויטרס Carlos Barria

בסוף נובמבר 2016, רק שבועיים לאחר ניצחונו המדהים של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, אנליסט אחד ברויאל בנק אוף קנדה התחכם.

האנליסט, ג׳וזף ספאק, הסב את תשומת לבם של לקוחותיו לשתי הבטחות של טראמפ: להקים חומה לאורך הגבול עם מקסיקו, כדי למנוע הגירה לא חוקית; ולשקם את התשתית באמריקה, בהוצאה כוללת של טריליון דולר. כמובן, הקבלנים ירוויחו הון עתק מן החומה ומן התשתית, אבל גם פועליהם. יהיה עליהם לשכור רבבות, ולשלם שכר נדיב.

מה יעשו הפועלים האמריקאים המאושרים בהכנסותיהם הפנויות? או, טוב ששאלתם את ג׳ו ספאק. תשובתו: הם יקנו אופנועים, כי זה מה שאמריקאים כחולי צווארון אוהבים לעשות. באמריקה יש מסורת ארוכה של התרסה ושל שבירת כלים באמצעות מפלצות פלדה דו-גלגליות על אוטוסטרדות בין-עירוניות. ואם אופנועים, אז הארלי-דיווידסון.

עצת ספאק ללקוחותיו הייתה למהר ולקנות מניות של הארלי. לטובת שלומם וכיסם מוטב לקוות שהם לא שעו לעצת ג׳ו. מאז השבעת טראמפ מניית הארלי (HOG) איבדה כמעט 30% משווייה.

כמעט שנה וחצי לאחר השבעתו, טראמפ לא הניח אפילו את אבן הפינה של חומתו. התוכנית לשיקום התשתית לא נכנסה אפילו לשלב חקיקה. בחירות אמצע הקדנציה ממשמשות ובאות, ופוחתת והולכת הסבירות של טריליון לבנאים.

הארלי-דיווידסון, לעומת זאת, נמצאת בחדשות. נשיא ארה״ב מאיים עליה עכשיו בחיסול, לא פחות ולא יותר. אם תעשיית האופנועים תעמוד בדיבורה, ותעביר קווי ייצור אל מעבר לים, כדי להינצל מפגיעתה של מלחמת הסחר המתחממת והולכת, ״יוטלו עליה מסים שהיא לא ראתה בחיים שלה״, כתב הנשיא בציוץ הבוקר שלו אתמול, בחן השמור לבעליו.

מכסי עין-תחת-עין

על המאה ה-20 אומרים שהיא הייתה ״המאה האמריקאית״. הארלי נולדה ממש בימיה הראשונים של המאה ההיא, בשנת 1901. שני מייסדיה היו ממילווקי, הגדולה בערי וויסקונסין, במערב התיכון של ארה״ב. בתוך עשרים שנה היא הייתה יצרנית האופנועים הגדולה ביותר בעולם.

עכשיו, פתאום, נגד הציפיות הטבעיות ובוודאי נגד רצונה שלה, הארלי-דיווידסון הוזנקה אל אור הזרקורים של מלחמת הסחר. היא הפכה לאחד היעדים של מכסי גמול מצד האיחוד האירופי.

"וול סטריט ג׳ורנל", התומך בדרך כלל בטראמפ, הזהיר במאמר מערכת עוד ב-2 במארס, כי הארלי-דיווידסון תהיה אחד הקורבנות העיקריים של מכסי העין-תחת-עין משני עברי האוקיאנוס.

״ארצות זרות חריפות מספיק כדי לדעת כיצד להשית מקסימום של מכאובים פוליטיים על סנאטורים ועל צירי קונגרס של המפלגה הרפובליקאית בבחירות [של אמצע הקדנציה, בנובמבר, לכל מושבי בית הנבחרים ולשליש מושבי הסנאט]. האם מישהו בסדנה הפוליטית של הבית הלבן נתן על זה את דעתו?״

ואמנם, כאשר באה רשימת היעדים של מכסי הגמול, הארלי הייתה ביניהם. היא הודיעה שאין לה ברירה, אלא להעביר לפחות חלק מקווי הייצור שלה לחו״ל, כדי שתוכל להוסיף ולמכור באירופה מבלי שמכסים של 31% יעקרו את תחרותיותה. הם עומדים לייקר כל אחד מאופנועיה ב-2,200 דולר (כמעט 40% ממכירותיה של הארלי הן מחוץ לארה״ב).

החומה הכחולה שלא הייתה

משרדיה של הארלי וחלק ניכר מפעילות הייצור שלה נמצאים בוויסקונסין, מכורתם של מייסדיה. וויסקונסין היא מדינת הבית של הרפובליקאי החזק ביותר בוושינגטון, יושב ראש בית הנבחרים פול ריאן (שיפרוש בסוף השנה). המפעל שלה נמצא במחוז הבחירה של ציר קונגרס רפובליקאי ותיק מאוד, ג׳ים סנסנברנר (Sensenbrenner). הוא התפרסם לפני 20 שנה, כאשר היה אחד התובעים במשפט ההדחה של ביל קלינטון בסנאט (שהסתיים בזיכוי הנשיא).

וויסקונסין היא אחת ממדינות המערב התיכון, שעליהן הסתמכה האסטרטגיה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות ב-2016. תמיכתן נחשבה ל״מובטחת״, והן הצטרפו לכלל ״החומה הכחולה״, שעליה עמדו להתנפץ גליו של דונלד טראמפ. יחד עם פנסילבניה ומישיגן, מרכזים מסורתיים של תעשייה כבדה, וויסקונסין ערקה אל טראמפ בהפרש קטנטן של 23,000 קולות ופחות. זו הייתה הפעם הראשונה מאז 1984 שהיא תמכה במועמד הרפובליקאי לנשיאות.

העריקה באה בזכות קולותיהם של לבנים מן המעמד הבינוני הנמוך, פועלי הצווארון הכחול, אשר שילמו מחיר כבד על מעבר מסיבי של קווי ייצור אל מעבר לים. המועמד טראמפ הבטיח להחזיר את מקומות העבודה הביתה, אם באמצעות ענישה (מכסים כבדים על חברות אמריקאיות, שינסו למכור בארה״ב מה שייצרו מחוצה לה) ואם באמצעות הסתלקות מהסכמי סחר חופשי, שבעיני טראמפ סוכמו לרעת העובד האמריקאי.

את הימים הראשונים של נשיאותו טראמפ ציין בביקורים במפעלים במערב התיכון, שהוא טען כי חידש את תנופתם. שריריו, מרפקיו וציוציו שכנעו חברות אמריקאיות לחזור הביתה, הוא הכריז. את חומרתה החזויה והלא-חזויה של מלחמת הסחר הוא ביטל מעיקרה. זרים זקוקים לשוקי אמריקה יותר ממה שהיא זקוקה לשוקיהם, אמר הגיונו.

מלחמת הסחר עדיין לא פרצה, בוודאי לא בפורמט הקטלני של תחילת שנות ה-30 של המאה ה-20. אבל התנגשויות מקומיות כבר מתרחשות, ופגיעתן מתחילה להיות ניכרת.

״יש לו זיכרון ארוך״

המפלגה הרפובליקאית ראתה את עצמה במאה השנה האחרונות נושאת הדגל של השוק החופשי. היא התנגדה ל״ממשלה הגדולה״, שהדמוקרטים יילדו מחלציו של השפל הגדול. והיא כמובן הייתה מליצת היושר הגדולה ביותר של סחר חופשי (מינוס כמה שנים בתחילת השפל הגדול). אלה היו העקרונות המנחים שלה, ובשמם היא נחלה את הצלחותיה האלקטורליות המרשימות ביותר, בשנות ה-80 (נשיאות רונלד רייגן) וה-90 (עליית הרפובליקאים לעמדת בכורה בקונגרס, לאחר 40 שנה של הגמוניה דמוקרטית כמעט בלתי-מופרעת).

זה שנה וחצי שהמפלגה הרפובליקאית נפרדת מרוב מורשתה הרעיונית. עניין טבעי הוא בשביל מפלגה פוליטית אמריקאית לתמוך בנשיא שנבחר מטעמה. לא פעם, כללים של לויאליות מחייבים אותה לתמוך בו אפילו נגד האינסטינקטים של נציגיה בקונגרס, ולא פעם גם נגד האינטרס העצמי שלהם. ראינו חברי קונגרס דמוקרטיים מקריבים את עצמם על מזבח ביל קלינטון וברק אובמה, בימי נשיאויותיהם. אבל נראה שמעולם לא חזינו במידה כזאת של התבטלות. הרפובליקאים אינם תומכים בנשיא - הם סרים למרותו.

ציר הקונגרס סנסנברנר המוזכר למעלה הוא דוגמה טובה. הוא אחד מבערך מאה רפובליקאים בבית הנבחרים שקראו לנשיא להימנע מלהטיל מכסי עונשין. אבל הם עשו כן כדרך שנתינים כנועים היו מנסים לרכך את לבו של עריץ בימי המלוכות האבסולוטיות. סנסנברנר הסביר בגלוי בראיון לבי.בי.סי, שאין טעם לצאת לעימות עם הנשיא מפני ש״יש לו זיכרון ארוך״.

עכשיו יש לנשיא חשבון עם הארלי-דיווידסון. חשבונותיו מתארכים בדרך כלל לנקמת דם. אחת החברות האמריקאיות ביותר של המאה ה-20 היא עכשיו בוגדת לאומית. הערך ׳הארלי-דיווידסון׳ במהדורה האנגלית של וויקיפדיה אפילו הפקיע ממנה במשך זמן קצר את התואר ״אמריקאית״. כאשר בדקתי אותו בסביבות 7 הבוקר (יום ד׳), הארלי הוצגה כ״חברה סינית״. מי יודע, אולי טראמפ עצמו הכניס את התיקון הזה. הטקסט הוחזר אל כנו שעה קלה אחר כך. הארלי היא שוב אמריקאית, אם הנשיא ירשה לה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-20 אלף שקל: הצעה לביטוח מכונית טויוטה חושפת את טירוף המחירים שגרמה מכת גניבות הרכב

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

הפגנה בתל אביב, הלילה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

עימותים אלימים בהפגנה בת"א למען החזרת החטופים - אב שכול פונה לבי"ח

חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך