גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הפכו כוכבי הרשת לאלילים החדשים של סצנת הקולינריה

כיצד הפכו כוכבי הרשת והבלוגספירה לאלילים החדשים של סצנת הקולינריה הישראלית, ואיך זה שיש להם לא פחות, אם לא יותר, עוקבים מאשר לרוב השפים המפורסמים? ● קחו לדוגמה את המקרה של אלון שבו, שבכלל למד רפואת שיניים (כי צריך שיהיה מקצוע ביד)

קינוחי רושם יפהפיים  / צילום: מתן כץ
קינוחי רושם יפהפיים / צילום: מתן כץ

ים של דסקיות בצבעי פסטל ממלא את הצג של מסך הטלפון, חובק עוגות כשריון קשקשים יפהפה. מאחורי היצירה הענוגה והמעוטרת בעיגולי שוקולד מוקפדים עומד הקונדיטור אלון שבו. "אהבת חיי, הדסקיות", הוא צוחק. "הן נהיו קטע. מי שרואה אותן בתמונה שלי פעם אחת, כבר יידע לומר בפעם הבאה שייתקל בהן - שהן שלי. ברשתות החברתיות חייבים ייחוד וחתימה אישית, לא רק לצלם קינוח או מנה יפה, ועל הצורך הזה הדסקיות עונות מעולה. משהו כיפי למראה שגם קל לעשות. רק צריך קורצנים ודפי 'גיטרה' (דפי ניילון עבים לעיצוב) - וזהו", הוא אומר בהתלהבות.

לי זה נשמע יותר מסובך מאשר קל, אני ממלמל מבויש. "בסדר, כמובן שהכול יחסי", הוא עונה במבוכה. "אבל אני כזה - אין לי את היכולת להכין משהו משני מרכיבים בחצי דקה. בגלל זה גם בבית אני לא מכין כלום - כי אני לא יודע לעשות את ההפרדה ולהכין עוגה בחושה בשלוש דקות".

קשה להישאר אדישים לתמונות מלאכת המחשבת שהם הקינוחים של שבו הצעיר (28). מינימליסטיים ולרוב בצבעי פסטל, עתירי חיתוכים גיאומטריים - ושאותם ניתן למצוא רק ברשת האינטרנט.

עוד לפני סגירתה של מסעדת "שולחן" של עומר מילר, אלון שבו, הקונדיטור לשעבר של המסעדה, הפך לכוכב וירטואלי. רבבות עוקבים אחר יצירותיו המתוקות במדיות החברתיות, בבלוג שלו ובעיקר באינסטגרם. למתכונים שהוא מעלה - מקרונים, פחזניות ונמסיס שוקולד בטוויסט אישי - יש אינספור צפיות וגם תגובות. לכולן הוא משיב בסבלנות, עונה על שאלות ומודה על המחמאות. את המתכונים הוא משתדל להקליל לטובת הבשלנים הביתיים, אבל כמובן, הכול יחסי.

אלון שבו / צילומים: מתן כץ

"נוכחות במדיה החברתית היא משרה מלאה לכל דבר. יום שאני לא מכין קינוחים לצילומים או לא מעלה בו תמונה, הוא יום שמבחינתי לא עבדתי בו. יש קהל שמפרנס אותך ועוקב אחריך. בזכות החשיפה והעובדה שראו אותי במדיה החברתית, הגעתי להעביר סדנאות קינוחים לפי בקשה בניו-יורק. זה הכוח שלו, שהוא קיים באמת ובכל מקום. ואם אתה לא מרצה את הקהל הזה ועובד בשבילו - זה בעיניי לזלזל", הוא פוסק.

פשוט, אבל מסובך

כיצד הפכו כוכבי הרשת והבלוגספירה לאלילים החדשים של סצנת הקולינריה הישראלית - בעלי סטטוס נחשק, שמשרדי פרסום ויחסי ציבור רודפים אחריהם, מושא קנאה עממי של מתבגרים ומבוגרים גם יחד, שבמעלליהם צופים לא פחות - אם לא יותר - עוקבים מאשר אחרי רוב השפים המפורסמים?

"זה נשמע פשוט, אבל זה מסובך: בזכות האמת שלהם", אומרת רחלי קרוט, עורכת פודי, ערוץ האוכל החדש שהושק החודש בסלקום טי.וי, ובו מופיע שבו בימים אלה. "בלוגרים מביאים את העולם האותנטי שלהם בגובה העיניים, ועם זמינות רבה לקוראים שלהם. זה ייחודם ויתרונם, שבא לידי ביטוי ברמת העניין וההזדהות הגבוהה מצד הצופים בתכנים שלהם. שף לא נמצא שם בעצמו כדי לענות על שאלות מהגולשים.

עניין של נראות, שלישיית טארטים / צילומים: מתן כץ

"גם המתכונים שרבים מהשפים נותנים - רובם במקור ממסעדות ומיועדים למטבח גדול עם כמויות בהתאם - לא באמת מותאמים לבית. הבלוגרים יותר מדויקים מהם ובעיניי גם יותר מהעיתונות המסורתית. שם אולי מקפידים על הגהה, אבל לא יכולים תמיד לתקן פרסומים בהתאם לפידבק של הקוראים, כמו במקרה של הבלוגים. ובכלל, באינטרנט ובאינסטגרם אין מחסומים כמו בטלוויזיה המסורתית, עם מנהלים ואינספור מקבלי החלטות שלא כל-כך קל לעבור אותם. בדיגיטל כל אחד יכול להיות כוכב ולקבל במה. צריך רק להיות רציני ועקבי, להביא את עצמך - ומשם השמיים הם הגבול".

עוד מאפיין של הבלוגספירה, הישראלית ובכלל, הוא שיש בה גם יותר ייצוג לתתי-קהלים. לנשים בפרט, אבל גם לשומרי מצוות ולקהילת הגייז, שבו למשל, וכן אור בן אוליאל, מכוכבי היוטיוב המצליחים בישראל, שמדבר על חייו בהקשר זה תכופות וגם מרבה לצלם את בן זוגו הטייס.

גם בן זוגו של שבו מעורב ביצירה. את התמונות ששבו מעלה הוא מצלם לרוב בעצמו, אבל את התכנים השיווקיים כותב מיכאל, בן זוגו זה שמונה שנים. "מעולם לא הייתי ממש בארון, אז גם לא יצאתי ממנו. אין לי סיפור פריפריאלי טרגי. הכרתי את בן זוגי בצבא, הוא היה החבר הראשון שלי, ומאז אנחנו ביחד. הכי פשוט".

בין רפואת שיניים לקונדיטוריה

"למרות שההורים שלי מחזיקים באולם אירועים ובחברת קייטרינג, לבשל לא היה חלום ילדות שלי", אומר שבו, ירושלמי במקור ("מרוקאי-כורדי. המראה הבהיר והעיניים הכחולות מטעים").

עניין של נראות, טוויסט על מילפיי  / צילומים: מתן כץ

"בתיכון רציתי ללמוד רפואה. סיימתי עם ממוצע של 114 - ישבתי בבית ולמדתי כל היום, עד שיצאתי למכינה קדם-צבאית וגיליתי - כשהייתי אחראי הקניות וזה שמחליט עבור הקומונה מה מבשלים ואילו מצרכים קונים מדי יום - שזה מה שבאמת מושך אותי. שם החלטתי לעסוק בבישול בכלל ובקונדיטוריה בפרט".

אחרי שירות צבאי במודיעין, החל לעבוד בעסק המשפחתי במושב שורש. כשעבר לתל-אביב מאוחר יותר, התקבל לעבודה במטבח של מסעדת "שולחן". "'ננסה להיות טבח, כי בקונדיטוריה קשה למצוא עבודה ואין מספיק משרות', אמרתי לעצמי. טעות. שלושת החודשים שעבדתי בפס המטבח היו עבורי מהקשים בחיים. אם אתה לא מת על העבודה במטבח בקטע קיצוני - זה סבל. המשמרות קשות וארוכות, כל הזמן יש לחץ וצעקות ברקע, ובסוף אתה חוזר הביתה מסריח מאדי בישול ועם ציפורניים שחורות ומותש. הייתי זומבי מהלך".

לקונדיטוריה הגיע בתום אותם שלושה חודשים ובתום שנה, במקביל ללימודים בבית הספר "בישולים" - עמד בראש המחלקה במסעדה.

"עומר מילר, בגלל שהוא כל-כך נוכח באינסטגרם, גם משך אותי פנימה, עודד ופרגן, ועל הדרך חשף אותי להרבה קהל. ועדיין, רק אחרי שנתיים של שימוש הרגשתי שנוצר אפקט ושאני מוכר". לפני כשלוש שנים פתח במקביל לעבודתו בלוג (alonshabo.co.il) והחל להעביר סדנאות קונדיטוריה, שבהן עברו עד כה יותר מ-3,000 איש.

"חוץ מזה, בנוסף לעבודה, לסדנאות ולבלוג, גם למדתי רפואת שיניים", הוא מספר. "'אם לא יסתדר לי, אז תמיד יהיה לי מקצוע ביד', אמרתי לעצמי. למען האמת, בעיניי יש דמיון בין רפואת שיניים לקונדיטוריה. בשתיהן יש עבודה ידנית מאוד מדויקת וצריך להקפיד הקפדה יתרה על אסתטיקה. ההבדל היחיד הוא שרפואת שיניים זה המקצוע עם שיעור ההתאבדות הגבוה בעולם - משהו שמספרים בשיעור הראשון בבית הספר לרפואת שיניים.

עניין של נראות, קינוח וניל וטונקה / צילומים: מתן כץ

הייתי בין שני עולמות. מצד אחד, קונדיטוריה - עולם צבעוני שמשמח אנשים, אבל מעורער כספית, ומהצד השני - המקצוע שמבאס הכי הרבה אנשים, אבל לפחות דואג לפרנסה של מי שבוחר בו. למזלי, לפני שנתיים כבר לא הייתי צריך לפחד מהמשך הדרך, ובתום שלוש שנות לימוד - התמסרתי לקונדיטוריה", הוא מספר.

בשבוע שעבר פתח סטודיו חדש ברחוב הקישון בתל-אביב. מלבד הסדנאות שהוא מעביר בו, ישמש החלל גם לשיתופי פעולה ולאירועי פופ-אפ. "מקום שבו יהיה אפשר לטעום את הקינוחים שלי מדי פעם, שעד עכשיו היו בעיקר ברשת".

שבו גם מככב בתוכנית טלוויזיה חדשה, ראשונה מסוגה - בערוץ פודי, שרבים מתכניו סובבים סביב כוכבי רשת ובלוגרים. "זה הגשמת החלום של כל מי שגדל בתקופה שלי - להנחות בטלוויזיה. בכלל, כשאתה נמצא על סט ויש 15 אנשים וכולם סובבים אותך, אתה מבין כמה אתה בר מזל. המפיקים פחדו ממני כי המתכונים בקונדיטוריה, ושלי בכלל, נתפסים כסופר מורכבים - אבל בסוף יצא בסדר. הכנתי כבר עוגת מוס שוקולד ב-10 דקות, מקרונים עם קיצור דרך ועוד כמה דברים סביב עיקרון של מרשים ויותר קל ממה שחושבים".

לצדו של שבו, מככבים בתוכניות הבלוגרים רותם ליברזון, קרוט, יונית צוקרמן, עז תלם, אפרת ליכטנשטט ועוד. "מביאים את הרשת לתוך הטלוויזיה. זה הדבר הבא, והוא כבר כאן", אומרת קרוט בסיפוק ובגאווה.

מתכון

נמסיס שוקולד

מרכיבים (ל-6 תבניות רינג אישיות בקוטר 10 ס"מ):

125 גרם ביצים

75 גרם סוכר

160 גרם שוקולד מריר 60%

100 גרם חמאה

לסירופ סוכר:

50 גרם סוכר

55 גרם מים

ההכנה: אוטמים רינגים בעזרת נייר אפייה ושכבה נוספת של רדיד אלומיניום. מסדרים אותם על מגש אפייה.

מקציפים ביצים עם סוכר במהירות גבוהה במשך 5 דקות או עד ליצירת קציפה תפוחה ובהירה.

במקביל, ממיסים בקערה בינונית שוקולד מריר וחמאה על בן מארי או בפולסים במיקרוגל.

מכינים את סירופ הסוכר: יוצקים לקלחת ומוסיפים את הסוכר. מביאים לרתיחה.

מוסיפים את סירופ הסוכר הרותח לתערובת השוקולד והחמאה המומסים. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. מקפלים בעדינות את קציפת הביצים לתוך תערובת השוקולד עד לקבלת תערובת הומוגנית ואוורירית.

יוצקים את הבלילה ל-6 הרינגים ואופים בתנור שחומם מראש לחום נמוך של 125 (תוכנית טורבו). אופים במשך 20-15 דקות ועד להתייצבות הבלילה. מצננים בטמפרטורת החדר, רצוי לצד שמנת חמוצה.

מתכון של אלון שבו

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"