גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הורסים חברה קפיטליסטית? פוגעים במטבע שלה

התהליך המתמשך שבו ממשלות ובנקים, מרכזיים ומסחריים, מייצרים כסף בדמות חוב בהיקפים חסרי תקדים, פגע מאוד במצבו הכלכלי של מעמד הביניים ברוב הדמוקרטיות המערביות ● תנועות פופוליסטיות ולאומניות, שמונעות על-ידי חוסר שקט חברתי, נמצאות במגמת עלייה כמעט בכל מקום, והמרחק להתערערות ערכי הדמוקרטיה הולך ומתקצר

השור של וול סטריט / צילום: שאטרסטוק
השור של וול סטריט / צילום: שאטרסטוק

לנין אמר כי הדרך הטובה ביותר להרוס את החברה הקפיטליסטית היא באמצעות הרס המטבע שלה. באמצעות התהליך המתמשך של ייצור כסף ממשלות יכולות להשתלט באופן חשאי ובלתי מורגש על חלקים גדולים של העושר של אזרחיהם, ובעוד התהליך הזה מרושש רבים הוא מעשיר אחדים.

המחזה הזה של החלוקה מחדש השרירותית של העושר פוגע לא רק בתחושת הביטחון של האזרחים אלא גם באמונתם בחלוקה ההוגנת של העושר.

לנין בהחלט צדק. אין דרך בטוחה יותר וחשאית יותר להפוך את היסודות הנוכחיים של החברה מאשר להרוס את המטבע שלה.

"התהליך הזה מגייס את כל הכוחות ההרסניים של הכלכלה ועושה זאת בדרך שאדם אחד ממיליון מסוגל להבחין בה". במילים האלו תיאר הכלכלן ג'ון מיינארד קיינס בספרו מ-1920 "התוצאות הכלכליות של השלום", את המדיניות שהוא, כמה אירוני, עתיד להנחיל לעולם, ואשר שנים לאחר מותו, כלומר בימינו, תיושם בהיקפים שאפילו הוא לא חלם עליהם.

מאז 1971 ועד היום אנחנו חיים במשטר שבו כסף מיוצר מן האוויר בדמות חוב, על-ידי הבנקים המסחריים והמרכזיים, כמדיניות מכוונת ובהיקפים חסרי תקדים בהיסטוריה האנושית.

כל אחד מבין כי אם מחר הממשלה או הבנק המרכזי יניחו בחשבון הבנק של כל אזרח סכום כסף גדול, נניח יוסיפו אפס ליתרות, וכולם יידעו על הצנחת הכסף הזו לכולם, בתוך זמן קצר כל המחירים במשק יתאימו את עצמם לגידול האחיד והידוע הזה בכמות הכסף, ולא נודע כי בא אל קירבו.

דבר דומה, רק בכיוון ההפוך, קרה בישראל בשנות השמונים, כשהממשלה מחקה שלושה אפסים מהשקל והפכה אותו לשקל חדש. לאירוע לא הייתה כל השפעה על המחירים או על השכר, כולם תוקנו כלפי מטה באופן זהה ומיידי.

אם כך, מדוע כשהבנקים המרכזיים מגדילים את כמות הכסף באופן מסיבי, סה"כ 70 טריליון דולר מאז 2009 (כ-14 טריליון בייצור ישיר של הבנקים המרכזיים - בעיקר כאשראי לממשלות ולבנקים - ו-56 טריליון באשראי שניתן על-ידי הבנקים), כל הקולות הרשמיים והמוסדיים קוראים לכך המרצה או עידוד ורואים בהדפסת הכסף-האשראי המסיבי פתרון ראוי למשבר שנוצר בעקבות בועת האשראי הקודמת?

התשובה טמונה בתהליך, בדרך שעושה הכסף מרגע שהוא מיוצר וכל עוד הוא נע ונד ברחבי המשק, ובפעילות הכלכלית שהוא מייצר אגב כך.

לרוע מזלם של ההמונים כמובן, השלכות התהליך הזה רחוקות מאוד ממה שנדמה למארגניו, ולתוצאות שלו לנין ואחריו קיינס קראו בצדק הרס החברה הקפיטליסטית.

בסימנים של התהליך הזה, עשר שנים לאחר האצתו, אפשר להבחין בכל פינה על פני הגלובוס; ממחירי הדיור בישראל, המרוששים ומשעבדים את הדור הצעיר שאינם נמנים עם העשירון העליון ואת הוריהם, דרך הממשלה החדשה באיטליה, דרך הפער בין המאון העליון לשאר האוכלוסייה בארה"ב, שכמוהו לא היה מאז 1929, ועד שחיתות ממשלתית רחבה ועמוקה, המאכלת את הדמוקרטיה ואת האמון במוסדותיה.

קריסת ברה"מ עוררה תקוות

אחרי התמוטטות האימפריה הסובייטית ב-1989 רבים האמינו שהשיטה הכלכלית הפוליטית והחברתית של המערב, קרי הליברל-דמוקרטיה שבבסיסה גרסאות שונות של קפיטליזם, תאומץ על-ידי רוב מדינות העולם. רבים האמינו כי שיטה זו תביא לעולם צמיחה בריאה ומעמד ביניים פורח וגדל, ועימם יתפתחו חברות הרמוניות, החיות בשלום וברוגע יחסי בתוכן וביניהן.

שלושים שנה חלפו מאז, והאופטימיזם הזה חלף-עבר. רוסיה עצמה התפתחה למשטר של "פייק-דמוקרטיה" הנשלטת על-ידי אוליגרכיה דורסנית. פרויקט האיחוד האירופי נמצא בתהליך של התפוררות עם עזיבת בריטניה והתחזקות הכוחות האירו-סקפטיים בכל מקום. בסין, במקום שהפריחה הכלכלית תביא לדמוקרטיזציה, קיבל הנשיא שי ג'ינגפינג מנדט לכהן עד סוף ימיו באופן שמחזיר את המדינה לנורמות הפוליטיות של מאו צה טונג, וארה"ב, המקוטבת כמו שלא הייתה מאז שנות השישים, בחרה לנשיא מועמד פופוליסטי חיצוני, ובה בשעה רק 19% מהבוחרים רוחשים אמון כלשהו למוסדות הפוליטיים המרכזיים של הרפובליקה, בתי הנבחרים.

כמעט בכל מקום תנועות פופוליסטיות ולאומניות נמצאות בעלייה, כשהן בדרך כלל מונעות על-ידי חוסר שקט חברתי מתפשט והולך.

גם בתחום הכלכלי נרשמה התפכחות מהחלום. מצבו של מעמד הביניים ברוב הדמוקרטיות המערביות הגדולות הורע במידה ניכרת מאז 1990.

בארה"ב למשל, דוח של הפדרל ריזרב מראה כי ארבעה מתוך עשרה אמריקאים לא יכולים להרשות לעצמם הוצאה בלתי צפויה של 400 דולר, ועל פי מחקר של "המכון לחקר תנאי העבודה" המתבסס על נתונים רשמיים, 82% מתושבי ארה"ב שבין גיל 55 ל-64 מצויים בחובות, אשר הכפילו את עצמם בעשרים השנים האחרונות ועומדים בממוצע על 70,300 דולר למשק בית. יתר על כן, לכ-40% ממשקי הבית בקבוצת גיל זו אין אפילו דולר אחד של חיסכון לפרישה.

במקביל, אף כי התמ"ג יותר מהכפיל את עצמו, כוח הקנייה והשכר החציוני נשחקו בעשרות אחוזים (בניגוד למדידה הרשמית, ובגלל העיוות במדידת ההתייקרויות, כוח הקנייה נשחק בפועל בכ-35% בתקופה האמורה). כתוצאה מכך משפחה חציונית אמריקאית שבשנות החמישים יכלה להתפרנס בכבוד ולשלוח את ילדיה לקולג' משכר של מפרנס אחד, חייבת היום תמיכה של שני מפרנסים, וגם אז אין בכך די.

חובות לשכר לימוד לאוניברסיטאות חצו בארה"ב את ה-1.5 טריליון דולר, גידול של פי 25 מאז 1990; חובות על כרטיסי אשראי חצו את ה-1 טריליון, גידול של פי 10; משכנתאות לדיור עומדות על כ-15 טריליון דולר, פי 4.5, וחובות על כלי רכב עומדים על כ-1.22 טריליון דולר.

החוב, האמצעי לייצור הכסף, מטרת מדיניות הבנקים והבנקים המרכזיים, הפך אפוא לאמצעי קיום למעמד הביניים המתרושש.

השמאל והימין מאשימים זה את זה

גלובליזם, קפיטליזם וטכנולוגיה מואשמים באופן תדיר במציאות הזו. השמאל מאשים שאין מספיק מסים, שאין מספיק רגולציה על החברות, אף שיש ממנה יותר משהיה אי פעם בהיסטוריה, ובכלל מי שאשם זה ה"קפיטליזם חזירי", אף כי לא ברור מהי בדיוק המשמעות של הביטוי הזה. הימין מאשים את הגלובליזציה, את המהגרים ואת השמאל, ולשני הצדדים פתרונות בהתאם. השמאל רוצה עוד ממשלה, עוד מסים ועוד רגולציה שתעשה סדר וצדק, הימין מצדו בטוח שהפתרון טמון בלחימה בגלובליזציה, בהטלת מכסים על יבוא - אפילו שהמשמעות היא שהיצרנים המקומיים מזניקים את מחיריהם מיידית - ובמלחמה בכל סוגי המהגרים, אפילו שהם עמוד השדרה של העובדים באמריקה, משדות הארטישוק של קליפורניה לרצפות הייצור של תוכנה בעמק הסיליקון.

על מדיניות אחת שני הצדדים מסכימים בהתלהבות: גידול מתמיד בהוצאות ובחובות הממשלה הפדרלית. שני הצדדים גם מפטירים מדי פעם מס שפתיים בעניין פערי העושר בין ה-1%, ה-0.1% ושאר האוכלוסייה, אך מאחר שמימון הפוליטיקאים מגיע מתורמים, והם ברובם מה-1% או מהחברות הגדולות, וגם המשרות העתידיות של הפוליטיקאים והרגולטורים נמצאות בחברות הגדולות, שמשלמות מעט מסים, ומנהליהן משתכרים עשרות מיליוני דולרים בשנה, ברור כי אין אלו אלא סיסמאות בחירות שנועדו לאוזני ההמון הנבער.

לנבערות הזו דואגת מערכת החינוך, בעיקר החינוך הגבוה, אשר תמורת 1.5 טריליון של חובות שכר לימוד, ועוד כמה תשלומים ישירים מההורים, אפשרה לבנות מערכת השכלה שדומה יותר לקייטנה של ארבע שנים מאשר למערכת המלמדת לחשוב, ובמקום לעודד דיון וחופש דיבור התדרדרה לעיסוק ב"מרחב בטוח" שאין בו "דעות פוגעניות", ואשר חופש וחירות הצטמצמו כדי החירות לבחור את חדר השירותים שאליו הסטודנט רוצה ללכת (הוויכוח בשאלה למי יש זכות ללכת לאיזה חדר נוחיות העסיק באינטנסיביות את כל הקולג'ים בארה"ב בשנים האחרונות, כך שאפילו נשיאים הצטרפו לדיון והביעו דעה).

ההשפעות הגיעו לכל קצוות החברה

התוצאה של הסרת כל מגבלה ממכונת ייצור הכסף של הבנקים המסחריים והמרכזיים הייתה מונומנטלית והיא עוד תילמד בספרי ההיסטוריה של העתיד. האפקטים וההשפעות של הדבר הגיעו לכל קצוות החברה והם ימשיכו ויכרסמו בבסיס החברה הליברלית-מערבית בשנים הבאות, תוך שהם מרחיקים אותה עוד ועוד מן האופטימיות של סוף המלחמה הקרה.

המציאות שבה מעמד הביניים והדור הצעיר שכמעט אינו בעל נכסים שוקעים עוד ועוד בחובות, והעשירון, האחוזון והמאון העליון נהנים ישירות ובעקיפין מכל הכסף המודפס ומעליית ערך הנכסים שהוא גורם, היא בדיוק אותו "מחזה של חלוקה מחדש ושרירותית של העושר, הפוגעת לא רק בתחושת הביטחון של האזרחים אלא גם באמונתם בחלוקה ההוגנת של העושר", כלשון לנין וקיינס.

מכאן קצר מאוד המרחק לתחושה מתחזקת והולכת אצל הצעירים כי השיטה כולה, הדמוקרטיה וכלכלת השוק, הן מקור הצרות.

בסקר שפורסם ב"פורבס" בסוף 2017 התגלה, כי רק כ-30% מבני דור המילניום (ילידי 1981-1996) בארה"ב סברו כי "מאוד חיוני" לחיות בדמוקרטיה, ובאירופה באותה קבוצת גיל רק 32% בחרו "דמוקרטיה" כאחד מחמשת הערכים החברתיים החשובים ביותר. שיטה שבה מתקיים חוסר יציבות אינהרנטי היא חבית דלק המחכה לגפרור, והניסיון ההיסטורי מלמד שתמיד, באופן בלתי צפוי ומשום מקום, גפרור כזה בסופו של דבר מגיע. 

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה