גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכיבוש משחית? תראו מה קורה בכבישים

זה לא שהאלימות בחברה זולגת לכביש, זו האלימות של הכביש שזולגת אל החברה הישראלית

מונופול הזעם הגדול במדינה / איור: תמיר שפר
מונופול הזעם הגדול במדינה / איור: תמיר שפר

א. אני ישראלי ממוצע בסך הכול, לפחות מבחינת הנתונים הסטטיסטיים אם לא מכל שאר הבחינות. בשולחן ליל הסדר של פוליטיקת הזהויות אין מקום לאנשים כמוני. יש רק דבר אחד (אולי חוץ מנטייתי הפוליטית) שבו אני נחשב למיעוט קטן ומדוכא בחברה הישראלית: יותר מ-70% ממשקי הבית, על-פי הלמ"ס, מחזיקים לפחות רכב אחד, ורבע ממשקי הבית מחזיקים לפחות שני רכבים. אבל אני, אני אין לי במשק הבית הקטן שלי אפילו אוטו אחד.

זו לא קריאה לעזרה, חברות וחברים, אלא תוצאה של החלטה שאין להפריז בחשיבותה לעיצוב חיינו, ובהשפעתה על מצב רוחנו. בצמתים של החיים, כמו מקום מגורים, עבודה, בתי ספר לילדים וכד' אנחנו תמיד פונים לכיוון שלא מחייב אוטו כדי להגיע אליו. לפני 13 שנים בערך נפרדנו מהפונטו האדומה שהייתה הכרכרה הקסומה של אהבתנו הצעירה, ואף מילאה בה תפקיד קטן, אך מכריע: אחד המשפטים הראשונים שאמרתי לגלית היה משהו דבילי כמו, ידעתי שתהיי בחורה עם אוטו אדום. תבינו, אני דתל"ש, אצלנו למדו את אמנות הפלפול, לא הפלירטוט. בכל מקרה, זה עבד איכשהו.

העניין הוא שאין לנו אוטו בבעלותנו. שלושה וחצי מיליון כלי רכב תקועים בכבישי ישראל, שני מיליון שמונה מאות וחמישים ושבע אלף מתוכם מכוניות פרטיות - 164 אלף מהן נמכרו מתחילת השנה! - ואף אחת מהן לא שלנו.

ב. בשבוע שעבר פרסמה עמותת אור ירוק סקר על התנהגות הישראלים בכבישים. ברור שלא צריך סקר בשביל זה, אבל גם סוקרים צריכים להתפרנס, בואו לא נשכח שהילדים שלהם צריכים לאכול בדיוק כמו הילדים שלכם, כן? אז לתוצאות המפתיעות כשמש בצהריים בסהרה באוגוסט, אם כך: משהו כמו 100% חוו צפירות, סנוורים ונהיגה אגרסיבית, 85% מהנהגים נתקלים באלימות מילולית ובהתנהגות מאיימת, חצי מהנהגים נתקלו בקטטות בכביש (כנראה של האנשים מהחצי השני). איפה ומתי יש הכי הרבה אלימות? איפה ומתי שהכי צפוף. לקינוח הוגש מקבץ טרי של אירועי אלימות בכביש מהזמן האחרון ומנכ"ל אור ירוק ארז קיטה סיכם את הדוח במשפט: "האלימות שמאפיינת את החברה הישראלית זולגת גם לכביש".

יש לי רק כבוד והערכה לעמותת אור ירוק, ואתם מאמינים לי שאני בטח ובטח לא כמו שר התחבורה ישראל כ"ץ, שמצא לעצמו להיכנס בעמותת אור ירוק וקרא להם צבועים ו"עסקני תאונות דרכים" כשלא מצאו לנכון להלל ולקלס את כבודו על ירידה בהרוגים בתאונות במחצית הראשונה של 2018: 150 בני אדם נהרגו, לעומת 193 הרוגים באותה תקופה אשתקד. הישג נאה, ועדיין - הרוג אחד ביום. משפחה אחת שיכולה הייתה לשאוב נחמה ממילותיו החמות והמחזקות של השר שמבטיחות לעשות הכול כדי לעצור את ההרג, לו רק היו מופנות כלפיה כאלה.

ובכל זאת, רק מילה אחת למר קיטה: אמרת ש"האלימות שמאפיינת את החברה הישראלית זולגת גם לכביש" - אבל האמת הפוכה לגמרי. אנחנו לא מושלמים, אבל הישראלים, ברובם המוחלט, אינם אלימים. אני מסתובב מספיק בארץ בשביל לומר את זה בביטחון. במדרכות ובחופים, בקניונים וברכבות, בתורים ובאוטובוסים. אולי לא תמיד הכי מעודנים, כמוני, אולי לא יודעים להתנהג פה ושם, אבל בגדול אנשים סבבה. האלימות לא מאפיינת אותם וישראל היא לא מדינה אלימה, ותעיד מידת האושר של הישראלי ורמת הביטחון האישי הגבוהה. אנשים בישראל קוראים אחד לשני אחי.

ג. אבל רק שים אותם על הכביש ובתוך מכונית, וכולנו יודעים מה קורה. האושר הופך לזעם, רמת הביטחון האישי הופכת לפרנויה, אנשים מתרתחים, מקללים, מאיימים, מרביצים, דוקרים, הורגים.

אז זה לא שהאלימות בחברה זולגת לכביש, ארז קיטה - זו האלימות של הכביש שזולגת אל החברה הישראלית, גולשת אל המדרכות, אל הבתים, אל הלבבות.

רבים מאיתנו מאשימים את הסכסוך המתמיד והכיבוש, לא את הכביש, ברמת האלימות והעצבים בישראל, ובצדק, אבל גם לא בצדק: אחד, על רוב הישראלים הכיבוש לא משפיע ובכלל לא מפריע, בטח שלא מעצבן; שניים, הרי ככל שהמצב הביטחוני קשה יותר, אנשים מתנהגים יפה יותר בכביש. יש יותר תאונות כשהכול בסדר. כמעט אפשר לטעון שהדרך למנוע לחלוטין תאונות דרכים זה לצאת למלחמה רצינית. וחוץ מזה, כבר היום יש בישראל כ-2,700 כלי רכב לכל ק"מ כביש (!), מה נעשה אם נצא מהשטחים?

הכביש הוא מונופול הזעם הגדול במדינה, והיא עושה ממנו כסף נהדר, כולנו יודעים: עשרות מיליארדים בשלל מסים, ממס קנייה עד מס צמיגים, אגרות והיטלים ושאר מרעין בישין, שלא לדבר על ביטוחים, קנסות וכל ספקטרום ההוצאות על הרכב הפרטי שרק אחזקתו מגיעה על-פי האתר של ארגון מנהלי התחבורה בישראל לכ-30 אלף שקל בשנה למכונית משומשת, כלומר מינימום. רוצים להכפיל את זה ב-3 מיליון מכוניות רק בשביל הכיף? 90 מיליארד שקלים. לא כולל רצועת טיימינג. הכסף הזה דואג להשאיר אתכם עצבניים גם כשאתם לא בתוך מכונית ועל הכביש.

הכביש הוא מונופול הזעם והמוות הגדול במדינה וכולנו עובדים בשבילו. טוב, לא כולנו. אני ועוד 30% מהאוכלוסייה לא. נקווה שלא יתחילו לקרוא לנו בוגדים ולהוסיף לחוק הלאום סעיפים שיפגעו בנו במיוחד, כי לא רק לערבים מגיע; סעיף אחד שיאפשר הקמת יישובים לבעלי מכונית בלבד. נכון שיש כבר מלא כאלה, קוראים להם פרברים, אבל אתם הרי לא רוצים אנשים כמונו, תודו. אולי סעיף האומר שבמקרים שבהם החוק העברי לא נותן תשובה ברורה, בעל האוטו הגדול יותר צודק. יכול גם להחליף את בוררות החובה שנתניהו כל-כך נחוש לקדם. וכמובן שמעובדים בלי אוטו תינטל זכות השביתה, אולי גם ההצבעה, לגבי ביטוח בריאות יתקיים דיון בוועדה.

ד. העובדה שהמדינה מעדיפה בבירור את הרכב הפרטי על פני תחבורה ציבורית ברורה כשמש, נכתב עליה ושוב ושוב ואין טעם להלאות בפרטים. ובכל זאת, השבוע קרה משהו מצחיק: בכנסת האשימו את התחבורה הציבורית בזיהום אוויר ובאחריות לתמותה של כאלף אנשים בשנה. הבנתם ת'בדיחה? בישראל יש שלושה מיליון רכבים פרטיים שפולטים עשן ורק קצת יותר מעשרים אלף אוטובוסים - ברור שהאוטובוס אשם בזיהום והורג אותנו! הם מזניחים את התחבורה הציבורית עד כדי כך שאפילו בתוך הערים הגדולות 80% מאיתנו מעדיפים לנסוע ברכב פרטי מאשר באוטובוס - והאוטובוס (הישן והלא מושקע, כי למה בעצם) הוא האשם. נחנקתי.

בתור משתמש כבד יחסית בתחבורה הציבורית אני יכול להעיד שהשיימינג שעושים לה מוגזם לגמרי. והכי חשוב, בתחבורה הציבורית אנשים מתנהגים הרבה יותר נחמד זה לזה מאשר בכביש.

וזו בדיוק הנקודה. הסיבה האמיתית שבגללה המדינה התמכרה לרכב הפרטי ומזניחה את התחבורה הציבורית היא לא רק הכסף. נכון שזה המון כסף, וכסף קל - הכנסות המדינה ממיסוי רכב בלבד עלו ב-%60 בעשור האחרון; זו לבדה סיבה טובה מספיק - אבל הסיבה העמוקה, הלא מודעת, היא שזה בגלל שבכביש אתם רוב הזמן לבד. יושבים בודדים, מתעצבנים, צועקים על הרדיו, זועמים, שונאים, צופרים, חותכים - ככה הם רוצים אתכם, כועסים ולבד. הם לא רוצים שתעלו לאוטובוס או לרכבת, נכון? הרי ככה גם תירגעו וגם תפגשו את האנשים שהם רוצים שתשנאו ומי יודע מה עלול לקרות. עוד תיקלעו לשיחה נעימה, חלילה.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר