גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלת מיליארד הדולר: נשמה ולב יכולים להספיק לקרואטיה?

קרואטיה משתמשת בספורט מאז הכרזת העצמאות שלה ב-1991 כדי לפרק כל מוסכמה אפשרית לגבי יכולת של מדינות קטנות להצליח ● בצרפת המערכת הספורטיבית המפותחת לא יכולה להכיל את כמויות הכישרון, והיא מייצאת אותו לכל מקום בעולם ● גמר המונדיאל ביום ראשון בין צרפת לקרואטיה יכול להפוך את הטורניר הזה ממוצלח לגרנדיוזי

מעודדות של נבחרת קרואטיה  / צילום: רויטרס Antonio Bronic
מעודדות של נבחרת קרואטיה / צילום: רויטרס Antonio Bronic

1. קרואטיה. 

אנחנו צפויים לשמוע בזמן שנותר עד לגמר במינונים מוגזמים את הנתון המדבר על גודל האוכלוסייה הקרואטית ואיתו השאלות 'איך לעזאזל הם עושים את זה עם 4.2 מיליון תושבים?', 'אם הם אז למה לא אנחנו?' ו'מה לא בסדר אצלנו?'. כדאי שנפסיק כבר עכשיו עם השאלות הללו. אין שום מדד אובייקטיבי שמציג קשר חזק בין גודל אוכלוסייה לבין הצלחה בספורט. איפה ההודים והסינים היו במונדיאל? יש פה עניינים תרבותיים מושרשים וגם כאלו של השנים האחרונות: בישראל יותר אנשים חולמים להשתלב בתעשיית ההייטק. בקרואטיה חולמים להיות מודריץ', ופעם חלמו על פטרוביץ' וגוראן איבניסביץ'.

להבדיל ממדינות קטנות אחרות שזוכות להצלחה ספורטיבית כחלק משיטה מוסדרת שפיתחו (איסלנד) או שינוי בגישה בעקבות כישלונות סדרתיים (בלגיה), אצל קרואטיה אין באמת מערך ספורט מוסדר ושיטתי. כזה שאפשר להצביע עליו כמה שהוביל להצלחה של נבחרת הכדורגל הנוכחית. יש בקרואטיה תרבות לספורט שתומכת בפעילות רחבה, מה שמאפשר בסיס עצום לפירמידה - כ-400 אלף ספורטאים רשומים כיום בקרואטיה, המהווים כמעט 9.5% מהאוכלוסייה. בישראל הנתון הזה עומד על כ-1.2%.

הקרואטים נאחזו בספורט כדי להביא משהו "שלהם" במהלך התקופה הארוכה שבה היו חלק מיוגוסלביה. הייתה משמעות עצומה להצלחות של קבוצות מזאגרב ומספליט טרום פירוק יוגוסלביה. רוב ההצלחות הגדולות בענפים הפופולריים התרחשו דווקא בשנים הסמוכות לניתוק מיוגוסלביה והכרזת העצמאות ב-1991: עד המונדיאל הנוכחי ההצלחה הגדולה ביותר של נבחרת הכדורגל היא הופעה בחצי הגמר ב-1998; קרואטיה זכתה באליפות עולם בכדוריד ב-2001; דראזן פטרוביץ' גדול הכדורסלנים באירופה הספיק להיות חלק מנבחרת קרואטיה בסך הכל שנתיים, וההצלחות הקרואטיות בזירה האירופית בכדורסל (3 אליפויות רצופות ביורוליג של ספליט) עוד התרחשו בשנים שלפני הכרזת העצמאות. וגוראן איבניסביץ', מגדולי הספורטאים הקרואטים, זכה בווימבלדון ב-2001.

ההצלחה של נבחרת הכדורגל מתרחשת למרות שהמדינה לא תומכת בספורט. ההשקעה בספורט בקרואטיה עמדה בשנת 2011 על 0.7% בלבד מתקציב המדינה - יותר מאשר בישראל אמנם (0.2% אצלנו) אבל לא מספר מהותי. כמות שיעורי החנ"ג בבתי הספר לא שונה מזו בישראל - שעתיים בשבוע. ומצב התשתיות נורא ואיום - האצטדיון הלאומי בזאגרב נבנה ב-1912 ולמעשה לא נבנה אצטדיון כדורגל גדול מאז הכרזת העצמאות. הכדורגל בתוך המדינה לא מספיק מפותח ולא תחרותי - דינמו זאגרב זכתה ב-9 מ-10 האליפויות האחרונות, ולמונדיאל הזה קרואטיה מגיעה אחרי שלא הצליחה לעבור את שלב הבתים מאז 1998.

אז מאיפה ההצלחה? הכדורגל בקרואטיה מצליח בזכות העובדה שהוא מוקד משיכה מרכזי - 130,000 כדורגלנים רשומים כיום במדינה. במילים אחרות, מכל 100 אנשים ברחוב, בכל הגילאים, שלושה רשומים לקבוצת כדורגל ברמה כלשהי. בגלל היעדר תשתיות מקצועיות ברמה גבוהה והיעדר כסף, שחקנים יוצאים החוצה ליבשת בגיל צעיר ומשם הם כבר משתלבים במערכת הכדורגל האירופית המתקדמת. כל 11 השחקנים שפתחו אתמול מול אנגליה לא רק שלא משחקים בקרואטיה, אלא עזבו אותה בשלב מוקדם מאוד - בממוצע בגיל 22.

2. צרפת.  

אין מה להשוות את המערכת הצרפתית לקרואטית. ההצלחה של הצרפתים מובנת ומתקבלת. צרפת היא אומת ספורט, היא הייתה אחת הראשונות לפתח את האקדמיות באירופה - מערך מוסדר שמאפשר החל מגיל נערים לזכות בשיפור מקצועי, לצד תזונה, לימודים ומערכת חברתית ותרבותית תומכת, הכל כדי להפוך אותם לכדורגלנים. ב-1988 נפתחה האקדמיה המפורסמת בקליירפונטיין, שהצמיחה את ניקולס אנקלה, תיירי הנרי, וויליאם גאלאס ועד שחקני הסגל הנוכחי אוליבייה ג’ירו, מטווידי ואמבפה. היום בכל המדינה פזורות אקדמיות. כמות הכישרונות כה גדולה עד שהמדינה קטנה מהלכיל אותם. צרפת הפכה ליצואנית מספר 2 של כדורגלנים בעולם - 781 כדורגלנים צרפתים מפוזרים נכון לעונת 2017/18 מחוץ לגבולות צרפת, שנייה רק לברזיל. וזה מתרחב לכלל הענפים: צרפת היא המדינה המספקת הכי הרבה שחקנים ל-NBA בעשור האחרון. וכמעט קשה שלא להצליח במדינה עם תשתיות, כסף, השקעה בספורט, כשכמות הכדורגלנים הרשומים בה היא למעלה מ-1.5 מיליון.

3. מונדיאל מטורף, כן או לא?

ההופעה של קרואטיה נותנת למונדיאל הזה באופן רשמי חותמת של מונדיאל מטורף. קרואטיה הוצבה במקום העשירי בלבד בקרב סוכנויות ההימורים, שהלכו באופן טבעי על ברזיל, ספרד וארגנטינה. על צרפת לא הייתה מחלוקת. גם היא הייתה מועמדת בזכות הסגל המאוד איכותי ומאוזן, והפוטנציאל של פנומן בן 19 שעם סגל כזה משוחרר מהתחושה שכל צרפת על הכתפיים שלו. היא על הכתפיים של פוגבה, לוריס, קאנטה, ו-וראן לא פחות.

מחקרים בתחום הכדורגל מראים שבעשורים האחרונים יש מתאם ברור בין משכורות של שחקנים לבין זכייה בתארים. אז איך הקרואטים השתחלו לגמר כנגד כל הסיכויים? המחקרים מדברים על "אירועים מתמשכים", כלומר ליגות הנמשכות לאורך עונה שלמה. אם יש מקום שבו יכולות ליפול הפתעות הן דווקא במונדיאל, מקום בו לא צריך יותר מדי - 6 משחקים בלבד ונבחרת מוצאת את עצמה בגמר.

ההצלחה של קרואטיה הראתה שבמונדיאל מותר לחלום. בטורניר קצר הפערים של הכסף יכולים להצטמצם - צריך לעבור בשלום את שלב הבתים, אחר כך עם קצת מזל בהגרלה אפשר לראות ביום טוב את השלבים המכריעים. קרואטיה בסך הכל עברה בשלבי הנוקאאוט את דנמרק (בפנדלים), ואחר כך את רוסיה החלשה (בפנדלים), ולמעשה המשחק הראשון שממש ניצחה בו היה אתמול מול אנגליה בחצי הגמר, ודאי לא מאריות הכדורגל העולמי. את הדוגמה הטובה ביותר לכמה שהכל אפשרי נתנה הנבחרת המארחת - רוסיה החלשה והמשעממת הייתה מרחק פנדל אחד בלבד בבעיטות הכרעה מחצי הגמר.

4. עייפות זה לחלשים

יש נטייה ברורה להתייחס במונדיאל למאמצים ששתי קבוצות עושות, כניסיון לנבא את היכולת שלהן להמשיך ולהחזיק אנרגיות גם במשחק הבא. מהסיבה האת מאמנים מקדישים הרבה מאוד מחשבה לעומק הסגל, לסרגל המאמצים, ואיך אפשר לרענן את הסגל גם במהלך הטורניר - האם לקחת סיכון ולתת מנוחה לשחקנים מובילים כשהמצב במשחק מאפשר וכו’. בכל מקרה, גם במקרה הזה ברור שקרואטיה מגיעה לגמר מול צרפת כשהיא במצב נחות מאוד - לא רק שהקרואטים התמודדו בשלושה משחקים בהארכה, דבר שמעולם לא קרה בתולדות גביע העולם שבו נבחרת עברה את כל המשחקים אחרי הארכה, הצרפתים לא נזקקו בשום מקרה ליותר מ-90 דקות. מספרית זה נראה ככה: הקרואטים השלימו עד עכשיו במונדיאל 724 קילומטר, לעומת 607 קילומטר במצטבר של הצרפתים. מספרית הקרואטים השקיעו 20% יותר מאמץ מהצרפתים, עוד לפני המחיר המנטאלי שגובים הארכה ופנדלים.

אבל לא רק זה, מאחר שהטלוויזיה היא שקובעת את סדר היום - ממשיך להתקיים העיוות לפיו שתי הנבחרות שמגיעות לגמר לא נהנות מאותו זמן התאוששות. כמה שווה לצרפתים עוד יום מנוחה על פני הקרואטים, שסיימו את המשחק יממה אחריהם? בכל מקרה, לא בטוח שכדאי להיתלות בטיעון הזה. שחקנים במעמדים כאלו עולים למשחק כזה כאילו זהו יומם האחרון עלי אדמות.

במהלך 20 השנים האחרונות לא נמצא שום יתרון בגמר לקבוצה שסבלה מיום חופש אחד פחות. להיפך, שלוש מחמש הזוכות האחרונות היו דווקא אלו שנחו יום פחות.

בסופו של יום תנצח הקבוצה הטובה יותר. קרואטיה הביאה לב והראתה שזה יכול להספיק ברמת הנבחרות בטורניר קצר, עם מאמץ חד פעמי ועם הגרלה טובה. צרפת הביאה טונות של כישרון, שחקנים באיכות גבוהה מאוד, ואת העתיד של הכדורגל - קיליאן אמבפה. תוסיפו את עניין העייפות הקרואטית, ואיך שלא תסובבו את זה - אם הלב הקרואטי ינצח במשחק הזה, זה באמת יהפוך למונדיאל היסטורי, גרנדיוזי ובלתי נשכח. 

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"