גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההדחה מחויבת המציאות; הדרך - פחות

פרשת המסרונים של רונית פוזננסקי-כץ פגעה במערכת המשפט, אך אפשר היה לגלות כלפיה קצת חמלה

השופטת רונית פוזננסקי-כץ / צילום: שלומי יוסף
השופטת רונית פוזננסקי-כץ / צילום: שלומי יוסף

ההחלטה של בית הדין המשמעתי לשופטים אתמול (ד') להדיח את שופטת בית משפט השלום בתל-אביב, עוד מעט לשעבר, רונית פוזננסקי-כץ, מעבודתה, היא החלטה נכונה ומחויבת המציאות. התגובה הציבורית שעוררה פרשת חילופי המסרונים בין פוזננסקי-כץ לחוקר רשות ניירות ערך, עו"ד ערן שחם-שביט, והכשלים המערכתיים שהמקרה חשף, הביאו לכך שכל החלטה אחרת זולת הדחה הייתה מביאה לפגיעה קשה באמון הציבור במערכת המשפט.

רק לפני כחודש ביקרנו את מערכת המשפט שהיא נוטה לגונן על חבריה ולהפלות אותם לטובה ביחס לאחרים, ולכן אין לנו אלא לחתום על המלים הבאות שכתבו דייני בית הדין המשמעתי, נשיא העליון בדימוס אשר גרוניס, שופט העליון ניל הנדל וסגנית נשיא המחוזי בנצרת, אסתר הלמן: "משהחברה הטילה עלינו השופטים להכריע בגורלם של אחרים לשבט או לחסד, נגזר עלינו להחמיר עם עצמנו ועם אלה שהם בשר מבשרנו". צודקים.

המקרה של פוזננסקי-כץ מזכיר לי, להבדיל, את זה של תת-אלוף צ'יקו תמיר, שהודח מצה"ל בפברואר 2010, לאחר שנתן לבנו לנהוג בטרקטורון צבאי, ואחרי שזה עשה תאונה, ניסה להסתיר את המקרה תוך שזייף את טופס התאונה. בשני המקרים מדובר בעובדים מצטיינים של המערכת, שצפוי היה להם עתיד מזהיר - אבל הם כשלו. בשני המקרים לא הייתה ברירה לממונים עליהם להדיח אותם מתפקידיהם, כדי לשלוח מסר ערכי למערכת שעליה הם מופקדים ולציבור כולו.

אבל זה לא אומר שלפוזננסקי-כץ לא מגיעה קצת חמלה. ההתנהגות שלה לא הייתה כל-כך חריגה במערכת המשפט. רק חוסר מזל וחושים חדים של עיתונאי מצוין, דורון הרמן מערוץ 10, הביאו לכך שהיא נתפסה "על חם" בהתנהגות שיש שופטים נוספים שגם הם חטאו בה או בדומות לה.

הוכחה לכך שההתנהגות של פוזננסקי-כץ לא הייתה כל-כך חריגה אפשר למצוא בצורך של נשיאת העליון, אסתר חיות, לשנות נהלים בכל הנוגע ליחסים בין שופטים לתובעים וחוקרים. 

חיות הבהירה לשופטים כי עליהם להימנע מכל קשר ישיר או בלתי פורמלי אחר עם התובעים או החוקרים והורתה כי דיון בבקשות מעצר ובבקשות למתן צווים יוגשו בשעות העבודה הרגילות למזכירות בית המשפט. בניגוד למצב שהתגלה בפרשת המסרונים, חיות קבעה כי מהיום "לא תתאפשר הגשת בקשות במישרין לשופט או למי מאנשי לשכתו, בלשכתו או באולמו. ככל שהבקשה הוגשה שלא בהתאם להוראות כל דין, תפנה המזכירות תשומת-לבו של מגיש הבקשה לכך".

לו פרשת המסרונים הייתה מקרה בודד וחריג, לא היה צורך בשינוי נהלים כולל.

ולכן, גם אם ההדחה של פוזננסקי-כץ משיפוט היא מחויבת המציאות, הדרך שבה בחרו השופטים הבכירים לסיים את הקריירה של חברתם, הייתה קצת אכזרית. בתום ההליך המשמעתי שנוהל לשופטת, ביקש התובע מטעם שרת המשפטים להטיל על פוזננסקי-כץ עונש של השעיה בלבד. גרוניס ושני חבריו רמזו כי אין להם סמכות להורות על השעיה כבר בדיון הראשון בעונש, אבל פוזננסקי-כץ חשבה, אולי בתמימות מסוימת, שהיא תצליח לשנות את עמדתם, ושבסופו של דבר היא לא תודח. גם העובדה ששותפה לאותה פרשה, שחם-שביט, כבר חזר לעבודתו ברשות ניירות ערך, גרמה לה בטעות לחשוב שגורלה יהיה דומה.

לו היו רוצים להקל במעט את המכה שהם עומדים להנחית עליה, יכולים היו גרוניס, הנדל והלמן להבהיר לשופטת (כפי שמקובל ששופטים רומזים לצדדים על תוצאות ההליך גם בדיונים אזרחיים ופליליים) כי בכוונתם להדיח אותה משיפוט. אם הם היו עושים איתה את החסד הקטן הזה, פוזננסקי-כץ הייתה יכולה להודיע כי היא הבינה את המסר, וללכת הביתה בראש יותר מורם וללא הצורך לעבור את ההשפלה הפומבית הגלומה בגזר הדין שנשלח לתקשורת מיד אחרי שנשלח אליה.

פוזננסקי-כץ חשה אתמול על בשרה את מה שמרגישים לא פעם "אזרחים פשוטים", את עוצמתה ואת דורסנותה של מערכת המשפט שבתוכה היא פעלה שנים.

אגב, אחת הסיבות לתקוות-השווא של פוזננסקי-כץ שהיא לא תודח בסופו של דבר, אלא רק תושעה מעבודתה, הייתה שהיא האמינה בחוזקת טיעון שהעלה עורך דינה, אייל רוזובסקי, לפיו לבית הדיו יש סמכות השעיה. רוזובסקי טען כי העובדה שהחוק מסמיך את הוועדה לבחירת שופטים "לסיים את כהונתו של שופט", אך את בית הדין המשמעתי הוא מסמיך "להעביר שופט מתפקידו", מלמדת על כך שלבית הדין יש סמכות יותר רחבה מאשר לוועדה - סמכות של השעיה. גרוניס, הנדל והלמן התעלמו משום מה מהטענה המעניינת הזו.

עוד על היחס של בית הדין המשמעתי לפוזננסקי-כץ אפשר ללמוד מההקבלה המאוד לא מוצלחת שעושה בגזר הדין השופט ניל הנדל בין סיפורו העגום של רובין קרטר, המכונה "הוריקן", לבין המקרה הנדון. "הוריקן", המוכר כל-כך בזכות שירו הנפלא של בוב דילן, הוא מתאגרף אמריקאי שהורשע ברצח וישב בכלא במשך 20 שנה, אחרי 3 משפטים שבסופם שוחרר. המקרה שלו היה מקרה טרגי ומצער של הטיית משפט וקנוניה שהובילו למאסר-שווא ולעוול נורא. פוזננסקי-כץ, עם כל הביקורת עליה, לא הטתה משפט ולא שלחה אף אדם חף מפשע למאסר עולם. למעשה, כשהיא תיאמה את ימי המעצר של עצורי פרשת בזק עם התובע שחם-שביט, זה נעשה בניסיון להקל על העצורים.

תיקוני חקיקה מעוררי שאלות

שתי הערות על תיקוני החקיקה שעברו ולא עברו השבוע בכנסת וגרמו לסערה ציבורית:

1. בזמן שבכנסת התנהל אתמול ויכוח בנוגע לזכויות של זוגות חד-מיניים להשתמש בפונדקאיות, נסעתי ברכבת מלאה במשפחות "רגילות" מראשון-לציון לתל-אביב. אחרי שראיתי את היחס של חלק מההורים לילדיהם, אני שוקל לקדם הצעת חוק אחרת שתיקרא "החוק להעברת ילדים אומללים ומושפלים ממשפחות סטרייטיות לא מתפקדות, למשפחות חד-מיניות מתפקדות". מי בעד?

2. כבודו של "חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי", שעבר הלילה בכנסת, במקומו מונח. לשרים נפתלי בנט ואיילת שקד שקידמו את החוק יש לי רק שאלה אחת: איך אתם מתכוונים לשמור על ישראל כמדינת העם היהודי ובו-בזמן לספח את השטחים ומיליוני ערבים שגרים בהם? החזון המדיני שלכם, שרים נכבדים, לא ממש מסתדר עם החזון הציוני. אולי תקדישו לזה מחשבה נוספת?

Chen-m@globes.co.il

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה