גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכונת המזומנים של בית חולים אסותא נחשפת

נתוני אסותא מוכיחים שאפשר לנהל בית חולים רווחי בישראל: בית החולים הפרטי הרוויח 400 מיליון שקל ב-6 שנים ● מחזור ההכנסות שלו קפץ ממיליארד שקל ב-2011 למיליארד וחצי שקל ב-2016 ● שיעורי הרווחיות עומדים על 4%-6%

אסותא אשדוד / צילום: אמיר גוטפריד
אסותא אשדוד / צילום: אמיר גוטפריד

1

לפני יומיים תיארתי פה את מצבו הפיננסי הבעייתי של בית החולים הדסה, שנמצא עמוק בתוך תוכנית ההבראה שלו, אחרי שהגיע למעשה לפשיטת רגל ונאלץ לפנות לבית המשפט. למעשה, רוב בתי החולים בישראל נמצאים בגירעונות כרוניים ונאלצים לפנות לעזרה חיצונית או פנימית. בעזרה חיצונית הכוונה היא לתרומות מאנשי עסקים בשילוב עם העזרה הפנימית - תמיכות מהמדינה או "השלמות" מהאוצר. זו תמונת המצב במערכת הבריאות, מערכת שחיה על הקצה, אף על פי שהיא בעלת התקציב השלישי בגובהו בישראל.

על הרקע הזה, מעניין מאוד מה מצבם של בתי החולים הפרטיים, שיש להם יתרון ענק על-פני בתי החולים הציבוריים. ראשית, הם פרטיים, ואמורים להתנהל לפי פרמטרים של חברה בע"מ - כלומר, לנסות להיות רווחיים, בניגוד לבתי החולים, שהם גופים ציבוריים שלא למטרת רווח; היתרון השני, שאין בהם חדרי מיון, אין בהם מתמחים וכונניות, ולכן מדובר בחיסכון משמעותי בעלויות. שני בתי החולים הפרטיים המרכזיים בישראל הם אסותא, בבעלות קופת חולים מכבי (כ-95% מהמניות), והרצליה מדיקל סנטר, שעם בעלי מניותיה נמנית קופת חולים כללית, הקופה הגדולה בישראל (40%).

2

האם בתי החולים הפרטיים רווחיים? מה מחזור הכנסותיהם? לכאורה, אין שום מידע עליהם. הם פרטיים, הם לא הנפיקו מניות (שזה חבל, יכול לגוון את הבורסה) ולכן הם לא שקופים לחלוטין וגם הרגולציה לא מחייבת אותם לעשות כך, אף שחלקם מעניקים גם שירותים ציבוריים. אלא, שיש פירצה. השבוע סרקתי את דוחות קופת חולים מכבי במהלך השנים האחרונות, שהרי כל הקופות וכל בתי החולים מחויבים בדיווח למשרד הבריאות על מצבם הכספי, שכן הם מתוקצבים מכספי המסים.

מתברר ששנים ארוכות מתחבאים להם כמה פרטים מעניינים על הביצועים של אסותא בתוך קופת חולים, ואני חושף כמה מהם: מדובר ברווח הנקי ובהיקף ההכנסות של בית החולים לאורך 6 שנים האחרונות. ההכנסות מתפצלות להכנסות מחיצוניים ולמה שנקרא "בין מגזרים", כלומר בתוך הבית (בין מכבי לאסותא).

3

לפני הנתונים הכספיים, כמה מילים על אסותא: מדובר ברשת בתי חולים ומכונים המונה חמישה בתי חולים: בת"א, בחיפה, בראשון לציון ובבאר שבע, והאחרון: בית החולים הציבורי באשדוד, שפתח את שעריו לפני כשנה. בנוסף, לאסותא יש שלושה מכונים רפואיים וחדרי ניתוח לפעילויות כירורגיות בינוניות, והיא נותנת גם שירות דימות ציבורי באמצעות ניידת MRI בדרום ועוד. חשוב להדגיש: אף שאסותא מוגדרת כחברה פרטית וכבית חולים פרטי, למעלה ממחצית פעילותה היא למעשה ציבורית - באמצעות טופסי 17. כלומר, אסותא היא סוג של ספק פרטי לשירותים ציבוריים.

גולת הכותרת של פעילותה בשנים האחרונות הייתה כמובן הקמת בית החולים הציבורי באשדוד, בעקבות זכייתה במכרז שהוציאה המדינה. מדובר בפרויקט ענק שמומן בהלוואה בנקאית של כחצי מיליארד שקל ומענק מהמדינה של כ-530 מיליון שקל, ששולם בהדרגה בכפוף לאבני דרך. אלא שהמענקים גדלו: לקראת סוף 2016 העניקה המדינה עוד מענק בהיקף של 364 מיליון שקל תמורת התחייבות של אסותא אשדוד שלא להעניק מסלולי בחירה רפואיים - כלומר, לא ליישם מודל של שר"פ בתוך בית החולים.

המדינה נאלצה לשלם את המענק הזה כיוון שבמכרז הייתה הרשאה לאסותא להפעיל שר"פ שלא יעלה על 25% מהפעילות, כך שהמענק הוא לא בדיוק מענק אלא פיצוי על ויתור חוזי משמעותי.

אסותא ממשיכה להתרחב ובכוונתה להקים בית חולים חדש בראשון לציון, שיחליף את הישן ליד קניון הזהב. כבר ב-2014 היא זכתה במכרז לרכישת קרקע לצורך הקמת בית החולים החדש באזור התעשייה החדש בראשון לציון. הקרקע נרכשה בתמורה כוללת של קרוב ל-40 מיליון שקל. בינואר אשתקד קיבלה אסותא אישור לתב"ע (תוכנית בניין עיר).

התוצאות של אסותא

4

וכעת לביצועים הכספיים של בית החולים הפרטי המצליח ביותר בישראל: מחזור ההכנסות של אסותא קפץ תוך 6 שנים מרמה של כמיליארד שקל ב-2011 עד לרמה של יותר מ-1.5 מיליארד שקל בשנת 2016 (במערכת הבריאות אין דוחות מעבר לזה, לא של קופות חולים ולא של בתי חולים). מנוע הצמיחה של אסותא הוא בעיקר ההכנסות מחיצוניים - כלומר הכנסות שלא במסגרת מכבי - שקפצו קרוב לפי 2 לרמה של כ-900 מיליון שקל. במהלך התקופה הזו ייצרה אסותא רווחיות של כ-400 מיליון שקל, ללא ספק רווחיות בריאה, בוודאי יחסית למצבם העגום של בתי החולים הציבוריים.

לציניקנים שיקפצו על הרווחיות הזו כדי להצביע על החוליים של הרפואה הפרטית מול הציבורית, כדאי להירגע. הרווחיות סבירה מאוד יחסית להיקף ההכנסות של אסותא, 4%-6%, והרווחים האלה לא עולים "למעלה". כלומר, לא מחולקים כדיבידנד לקופת חולים מכבי אלא נשארים בתוך חברת אסותא להמשך השקעות ופיתוח.

5

את אסותא מוביל כבר שנים רבות, בהצלחה רבה, פרופ' שוקי שמר, המשמש כיום כיו"ר החברה. פרופ' שמר, יליד שכונת ג'סי כהן, מכיר את מערכת הבריאות על בוריה, את יתרונותיה ואת מגרעותיה. הוא מבקר אותה ובמקביל גם משבח את איכותה. צריך ואפשר להקשיב לו: הוא שימש כמנכ"ל משרד הבריאות וגם כמנכ"ל קופת חולים מכבי, ולכן מכיר את כל שרשרת זרימת הכסף במערכת: מהרגולטור, דרך קופות החולים ועד לבתי החולים. היתרון של שמר, מכבי ואסותא, לבד מהניהול המוצלח, הוא שאין להם בעלים מוגדרים שלוחצים עליהם להביא עוד ועוד רווח, על חשבון השקעות או התייעלות בשכר או בסעיפים אחרים.

הבעלים של מכבי היא אגודה שהוקמה כבר ב-1941 לפי חוק האגודות העותומניות, ובפועל קיים בה שלטון מנהלים. הוועידה הארצית של מכבי מהווה את המוסד הנבחר העליון של חברי הקופה ומתכנסת אחת ל-5 שנים כדי לדון במדיניות הארגונית והכספית של מכבי. כמו כן, יש את מועצת קופת החולים שמהווה את הגוף המנהלן העליון של קופת החולים וחבריה נבחרים אחת ל-5 שנים על-ידי הוועידה.

המשמעות היא שבאסותא לא קיים לחץ לדיבידנדים או להגדלת רווחיות בכל מחיר, ולמרות זאת, הארגון מתנהל, מבחינה פיננסית וגם כארגון רפואי, בצורה טובה הרבה יותר מכל ארגון ממשלתי או בתי חולים שמנוהלים באמצעות עמותות (כמו הדסה ובית החולים לניאדו).

6

תחרות היא דבר מצוין למתחרים, והיא דבר מצוין גם בתחום הבריאות, כל עוד היא מתנהלת בגבולות הוגנים וכמובן לטובת הצרכן לטווח ארוך. בית חולים פרטי נטו עם בעלים פרטיים נטו, לא שם בהכרח את החולה במרכז אלא את הרווח במרכז - והרבה פעמים זה הולך לכיוון את פעולות רפואיות מיותרות ובדיקות מיותרות כדי לייצר כמה שיותר רווח. מצד שני, טוב שיש "תחרות" בין בתי חולים כאילו פרטיים שעושים גם פעילות ציבורית לבין בתי החולים הממשלתיים והאחרים.

בתי החולים בישראל, ללא יוצא מן הכלל, הם לא יעילים וקשה להם להתייעל בגלל בעיות מבניות במערכת הבריאות, בראשן משרד בריאות חלש, שמתקשה לעמוד מול בתי החולים. בסופו של דבר, הכל מתמצה במושג שנקרא "תרבות ניהול" או "איכות ניהול". איכות הרפואה ואיכות מערכת הבריאות בישראל הן מהטובות בעולם, אבל איכות הניהול בה הן כנראה מהגרועות בעולם.

"צריך להציף את ישראל ברופאים וללמד אותם יושר וחמלה", אמר שמר בראיון שהעניק לסטלה קורין ליבר ולי לפני כארבע שנים: "רפואה היא שליחות. זה חוזה חברתי בין חולה למטפל, וזה צריך להתחיל מהאוניברסיטאות. בתי הספר לרפואה נוגעים בזה אבל לא עושים מספיק. הנושאים האלה שאתם מכנים 'מילים יפות', ואני אומר שהם חלק מחיינו, צריכים להיות שלובים בכל תקופת ההתמחות של הרופאים - אבל זה לא נמצא מספיק. הרופאים הבכירים חייבים להיות דמויות לחיקוי. זו האמונה שלי. זה צריך להגיע לרמת מנהלי מחלקות, מנהלי בתי החולים, צמרת משרד הבריאות, כולל שרי הבריאות".

אשרי המאמין.

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה