גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתון המתמיד כבר לא יתמיד. אולי

80 שנה לאחר התיאוריה של האנסן על קץ הצמיחה המהירה, ארה״ב רושמת זינוק מרשים בתמ״ג ● הנשיא טראמפ תובע כמובן את האשראי ומבטיח עוד זינוקים ● אם הוא יצדק, הימין יוכל לטעון שהנחות-היסוד שלו התאמתו, לפחות עד שיחזרו ויופרכו

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Francois Lenoir, רויטרס
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Francois Lenoir, רויטרס

זו הייתה תרועת ניצחון רמה והולמת. לא היה צריך לארוז אותה בעודף של סימני קריאה (אם כי היא נארזה בהם). לא היה צריך להעליב יריבים פוליטיים. המספרים דיברו בעד עצמם, והנשיא טראמפ כמעט פיזז.

התוצר המקומי הגולמי של ארה״ב ברבעון השני של 2018 גדל, בשקלול שנתי, בשיעור של 4.1%. זה נתון יוצא מגדר הרגיל בשביל כלכלה בוגרת, בשנה העשירית של מחזור צמיחה. זו הצמיחה המהירה ביותר של נשיאותו בת 18 החודשים; זו הצמיחה המהירה ביותר בליגת המעצמות התעשייתיות; האירופיות יכולות רק לחלום על שיעור כזה, כמעט כולן מדשדשות בסביבות 2%; בקנדה, שותפת הסחר השנייה בגודלה של ארה״ב, הצמיחה הרבעונית החזויה היא 0.6%.

ממילא הנשיא היה שרוי באופוריה ביום ו׳ בבוקר, כאשר משרד המסחר פרסם את הנתונים. הוא ידע מבעוד מועד, כמובן, והתקשה להמתין, כפי שנשיאים ושרי אוצר בממשלים קודמים נהגו לעשות. יומיים לפני הפרסום, הוא פטפט באוזני אלפים ממעריציו בעצרת בעיר תעשייה קטנה במדינת אילינוי. ״מישהו חזה היום 5.3%. אנ׳לא חושב שזה הולך לקרות. [אבל] אם תהיה 4 בהתחלה, אנחנו נהיה מאושרים. אם תהיה 3, כמו 3.8, או 3.9, או 3.7, זה יהיה בסדר״.

וזה היה בהחלט בסדר. שיעורים כאלה של צמיחה מעמידים את אמריקה בקירבה אל נמרי אסיה (סין, 6.7%; הודו, 7.5%; ישראל נשארת קצת מאחור, מה לעשות). הם מראים שהיא נמצאת בתנופה. בעיני פילוסופים כלכליים של הימין (״שמרנים״, בעגה האמריקאית), הנתונים אלה מפריכים מעיקרו את הגיון נשיאותו של אובמה.

תמ"ג אמריקאי

המבוי הסתום

לארי סאמרס, שר האוצר השלישי של ביל קלינטון ויועצו הכלכלי הראשון של אובמה, חידש ב-2014 את השימוש בתיאוריה ישנה של ימי השפל הגדול. פיתח אותה כלכלן ידוע של זמנו, אלווין האנסן, והיא נקראה Secular Stagnation.

עניינה היה המבוי הסתום, שאליו נקלעה כלכלת ארה״ב בסוף שנות ה-30. האינפוזיות של המדינה לא הועילו עוד, ומיתון חדש התחיל. האנסן תלה את המיתון ההוא בקולרם של צריכה נמוכה ושל עודף חיסכון. מנועי הצמיחה הפנומנלית של אמריקה לפני מלחמת העולם הראשונה - הגירה מסיבית לצד התפשטות טריטוריאלית - כבו, או נחלשו מאוד, והיא הגיעה אפוא אל עידן ארוך של דשדוש.

הדשדוש הסתיים, כאשר הפצצות היפניות הראשונות צנחו על פרל הרבור, בדצמבר 1941. מלחמת העולם הכניסה את ארה״ב אל ייצור מסחרר, ומכאן ואילך, במשך חצי מאה ויותר, הכלכלה האמריקאית רשמה צמיחה שנתית ממוצעת של 3.4%.

המיתון הגדול של סוף העשור הקודם שם קץ לצמיחה הזו. התמ״ג הצטמק במידה שלא נראתה כמותה זה 75 שנה. ההתאוששות אמנם התחילה זמן קצר אחר כך, והיו בה רבעונים מרשימים, אבל הצמיחה הממוצעת לא עלתה על 2% בשנה. זה היה הזמן שבו פרופ׳ סאמרס חזר אל תיאוריית המיתון המתמיד, ועורר עליו את חמתה של האורתודוקסיה השמרנית.

"אפילו חמישה או שישה״

בשנה האחרונה הואץ קצב הצמיחה בארה״ב, והוא עומד על 3% בשנה ויותר. ביום ו׳ בא הנתון של 4.1%. הוא אגב היה צפוי בהחלט. עוד בתחילת יוני היו הערכות שהתמ״ג יגדל בסביבות 4.5%. הנשיא תובע את מלוא האשראי. מדיניותו היא שהניבה את הזינוק, הוא אומר. הוא חתם על רפורמת המס של הקונגרס, שהקטינה בשליש את מסי החברות, וקראה דרור להשקעות. הוא התחיל לפרק את הפיקוח המחמיר על ענף האנרגיה. הוא התחיל לטפל בגירעונות הסחר של ארה״ב.

אין כיום ויכוח של ממש על הקשר בין רפורמת המס לבין האצת הצמיחה. השאלה היא אם השפעת הרפורמה תאריך מעבר לרבעון או שניים. הנשיא מתנבא זה זמן מה לצמיחה שנתית של ארבעה אחוזים, ״אפילו חמישה או שישה״.

התחזיות האלה מעוררות עליו לעג מצד רוב הכלכלנים, בוודאי אלה המזוהים עם המפלגה הדמוקרטית. הם אומרים, שהצמיחה היא תוצאה של נסיבות חולפות; והיא קשורה בהאצה של הפעילות הכלכלית בכל העולם, אפילו באירופה. היא קשורה גם בתוצאות זמניות של מלחמת הסחר, שטראמפ מנהל בחודשים האחרונים: חברות נחפזו לרכוש מוצרי פלדה ואלומיניום מקומיים, התלויים ביבוא של חומרי גלם, מפני שהם עומדים להתייקר ב-20%.

כך זה נראה בדצמבר 2014

עליצותו המובנת בהחלט של הנשיא קצת מנותקת מן ההקשר ההיסטורי. הרבעון המצוין שדווח ביום ו׳ הוא הטוב ביותר לא זה חצי מאה, או רבע מאה, או אפילו עשור. הוא הטוב ביותר מאז הרבעון השלישי של 2014, אשר דווח בסוף דצמבר של אותה השנה: 5%. אובמה עמד אז בסוף השנה השישית של נשיאותו, והוא זכאי לאשראי.

מבט בעמוד הראשון של "וול סטריט ג׳ורנל" ערב חג המולד 2014 מלמד על עליצות ניכרת כבר אז. הכותרת, לכל רוחב העמוד הראשון, הכריזה, ״כלכלת ארה״ב תופסת תאוצה: אופטימיות מחודשת לנוכח צמיחה של 5%, תוצאה של צריכה גוברת״. עקומה לצד הידיעה הזכירה לקוראי העיתון איזו דרך ארוכה עברה ארה״ב מאז הרבעון האחרון של 2008, ערב השבעתו של אובמה. אז הכלכלה הצטמקה ב-9%, בשקלול שנתי. מדד הדאו ג׳ונס ירד אל מתחת ל-7,000 נקודות.

אבל האופטימיות לא האריכה ימים. הרבעון הבא גדל רק ב-2%, הבא אחריו ב-3.2%, בחצי הראשון של 2016 נרשמו שני רבעונים עם צמיחה של 0.5% ו-0.6%, כמעט מיתון.

יכסו את עצמם, או לא יכסו?

לתוחלת החיים של הצמיחה הנוכחית ייוודעו השפעות, החורגות הרבה מעבר לשורה התחתונה. היא תשפיע על הבחירות המתקרבות לקונגרס, וכמובן על סיכויי בחירתו החוזרת של טראמפ; והיא תשפיע על ההיערכות הרעיונית בשתי המפלגות לטווח ארוך.

הדמוקרטים טענו נגד קיצוצי המס של השנה שעברה, בטענה שהם יגדילו את הגירעון בתקציב ו״לא יכסו את עצמם״. אבל אם התמ״ג יצמח בשיעור גבוה מ-2.6%, הם דווקא יכסו, ואפשר שהגירעון אפילו יקטן. התפתחות כזאת תטלטל את המפלגות הפוליטיות, ותפרוק את הדמוקרטים מחלק חשוב של נשקם. מאורעות דומים בשנות ה-80 הכריחו את הדמוקרטים לנוע מן השמאל אל המרכז, והניבו את נשיאות קלינטון (שהיה מיוזמי ההתמרכזות).

ה"וול סטריט ג׳ורנל", השופר הבולט ביותר של הימין הכלכלי, חגג אתמול (שבת) את נתוני התמ״ג בלגלוג על הנשיא הדמוקרטי הקודם. ״במשך שמונה שנים, ברק אובמה אמר לאמריקאים, כי חוסר שוויון הוא בעיה גדולה יותר מצמיחה כלכלית אטית; הוא אמר, שהקיפאון בשכר הוא אשמת העשירים, ושממשלה באמצעות פיקוח ואשראי מכוון תוכל להניב גאות״. בעיני העיתון זה ״כישלון אינטלקטואלי״.

מן המלים האלה נודפת כמובן אופוריה. יידרשו עוד די הרבה רבעונים כדי להסיק מסקנות כה דרמטיות. אבל לא תהיה לאיש סיבה להצטער אם ״המיתון המתמיד״ יוחזר למזווה בן 80 השנה של פרופ׳ האנסן. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה