גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא ממציאה מחדש את עולם הטק ובכל זאת שווה טריליון ד'

חגיגות הטריליון: 4 דברים שהניצחון האדיר של אפל מלמד אותנו ● ההגעה של אפל לשווי שוק של טריליון דולר אמנם סמלית בלבד, אבל מעידה על הפער שבין הסיפורים היפים למציאות הכלכלית

APPLE, אפל / רויטרס
APPLE, אפל / רויטרס

זהו, המירוץ נגמר. לרגע אחד, קצת לפני השעה 19:00 בערב, מניית אפל נגעה בגביע הקדוש - שווי שוק של טריליון דולר. זו הפעם הראשונה שחברה ציבורית מגיעה לשווי כזה אי פעם. יצרנית האייפון, האייפד והמק הגיעה לקו הגמר למרות הכישלונות והנפילות לאורך השנים, למרות המוות של סטיב ג'ובס, למרות החששות ממנהיגותו של טים קוק, למרות נבואות הזעם שאפפו כמעט כל דוח רבעוני, למרות החשש ממלחמת הסחר עם סין, למרות ולמרות ולמרות.

כן, זה רק הישג סמלי. וכן, אם מצמידים את שווי החברות של פעם לערכים של היום, היו כבר כמה חברות שהיו שוות כמה טריליונים. וכן, גם בימינו יש חברות שאם יונפקו - צפויות להגיע לשווי גבוה יותר. וכן, יש סיבות טובות לחשוש מהעוצמה הפיננסית האדירה שמרוכזת בידי ענקיות הטכנולוגיה. אבל למרות זאת, הניצחון חסר המשמעות הממשית הזה מלמד אותנו כמה דברים.

באזז זה לא הכל. אפשר לדבר שעות על מעלותיו ומגרעותיו של סטיב ג'ובס, לכתוב עליהן ספרים וליצור על בסיסן סרטים. האיש חולל במו ידיו (וידיהם של עוזריו, שלא תמיד זכו לקרדיט) כמה ממהפכות הצרכנות הטכנולוגית הגדולות ביותר של העשורים האחרונים. אלא שג'ובס גם היה האיש שיצר סביב אפל את מה שמכונה "שדה עיוות המציאות": פער מדהים בין הדרך שבה היא ומעריציה תופסים את העולם, לבין מה שקורה בפועל.

אירועי חשיפת המוצרים שערך ג'ובס הזכירו טקסים דתיים, יותר מאשר אירועים של חברות טכנולוגיה שבסך הכל מוכרת מחשבים וטלפונים. מכורי החברה ישנו בשקי שינה מחוץ לחנויות כדי לשים את ידיהם על אייפון או אייפד חדש ביום המכירה הראשון. יריבות, כמו גוגל או סמסונג, זכו ל"מלחמה גרעינית" כהגדרתו של ג'ובס, שהתבטאה בין היתר בתביעות ענק. התקשורת עסקה באפל בלי הפסקה - כמו שעוסקים בתופעת פופ, לא בחברת טכנולוגיה. הבאזז היה בשיאו, ואפל הייתה הרבה יותר מסתם חברה.

השוק, כמובן, לא חסין מבאזז. ובכל זאת, טים קוק קטע את החגיגה הזאת. האירועים חזרו להיות די סטנדרטיים, אפילו משעממים. אפל הקלה על רכישת מוצריה, והפכה את תורי הענק לנחלת העבר. הסכסוכים מול המתחרות, ברובם, יושבו. הכת של אפל פורקה, פחות או יותר. זו הפכה להיות שוב סתם חברה, שמקפידה על חשאיות קצת יותר מהמקובל.

היו שחששו שזו תחילת הסוף של אפל, כחברה הציבורית הגדולה בעולם. בפועל, ביום פרישתו של ג'ובס מתפקיד המנכ"ל ב-5 באוגוסט 2011, המניה הייתה שווה 310 מיליארד דולר (בערכים של אז). היום, אחרי עוד רבעון חזק להפליא , היא שווה טריליון.

המצאות זה לא הכל. אם סטיב ג'ובס המציא מחדש את עולם הטכנולוגיה, לטים קוק אין כל שאיפות כאלה. מוצרי החומרה שהושקו בימיו - כמו אפל ווטש או הרמקולים החכמים הומפוד - לא הפכו להצלחה מסחררת. אפל אמנם מחזקת את כוחה בתחום התוכנה, שהופך דומיננטי יותר בדוחות שלה, אבל היא עדיין תלויה לחלוטין במכירות האייפון.

אם סטיב ג'ובס התעקש שיש רק דרך אחת נכונה לעשות סמארטפון - להשיק כל שנה מכשיר חדש בגודל 4 אינץ' - קוק העדיף להקשיב לצרכנים. אז הוא הגדיל את המסך, והוציא את דגמי הפלוס המוגדלים עוד יותר, והוציא דגמים מוזלים, ובחן איך אפשר להשתלב בשווקים עולמיים, תוך דגש על סין.

בשנה שעברה הגיע תורו של האייפון X - סמארטפון שעולה 1,000 דולר, ושמסך התצוגה מהווה כמעט את כל חזיתו. רבים ניבאו למיזם הזה התרסקות. העובדה שאפל מוכרת בתקופה האחרונה פחות אייפונים משצופים לה, אך מכניסה מהם יותר כסף, מעידה שהוא הצליח בגדול.

חלומות זה לא הכל. ארבע חברות טכנולוגיה נהנו בשבועות האחרונים משווי שנע סביב קו 900 מיליארד הדולרים: אפל, אמזון, אלפבית (החברה-האם של גוגל) ומיקרוסופט. אלפבית ומיקרוסופט מראש סומנו כמועמדות חלשות יותר לכתר, עליית המניה שלהן לא הייתה מהירה מספיק. אבל אמזון, שהכפילה את ערכה פי כ-1.5 מתחילת השנה, נראתה כמו אופציה הרבה יותר ממשית, ולא מעט אנליסטים הימרו דווקא עליה ולא על הענקית מקופרטינו.

שווי השוק האסטרונומי של אמזון מבוסס על ההערכה שהחברה, שתחגוג בשנה הבאה חצי יובל להיווסדה, עדיין רחוקה משיאה. ההתפשטות שלה לכל תחום אפשרי, צמיחת עסקי מחשוב הענן והפרסומות, ובעיקר העובדה שהיא סוף סוף מציגה רווחים אמיתיים - כל אלה גורמים למשקיעים להאמין שזו רק ההתחלה.

ובכל זאת, את מה שאמזון עוד צריכה להוכיח, אפל מוכיחה מדי רבעון. הרווח הנקי של ג'ף בזוס וחבורתו ברבעון האחרון, 2.5 מיליארד דולר, גבוה בהרבה מבעבר - אך עדיין פחות מרבע מהרווח הנקי של יצרנית האייפון באותה תקופה, 11.5 מיליארד דולר. מכפילי הרווח הדמיוניים, שלפיהם אמזון נסחרת, מעוררים לא מעט הרמות גבה. כן, עדיין ייתכן מאוד ששוויה יעקוף את זה של אפל בעוד כמה חודשים, בהתאם לחדשות ולדוחות הבאים. אבל כרגע, לפחות, הסולידיות ניצחה את אי-הוודאות.

שיבוש זה לא הכל. שיבוש, או Disruption בלעז, היא אחת המילים הפופולריות (והמאוסות) ביותר בעמק הסיליקון בעשור האחרון. היא מתארת את יכולתה של חברה לשנות באופן עמוק, בלתי נתפס לעתים, תעשיות מסורתיות ותחומי פעילות אנושיים שלא השתנו זמן רב. חמש חברות הטכנולוגיה הגדולות, אם לכלול ברשימה את פייסבוק החבוטה, הן כמובן משבשות ענק. ובכל זאת, אפשר למקם אותן על סקאלת השיבוש.

בצד אחד נמצאות פייסבוק, אלפבית ואמזון. הראשונה משנה ללא היכר את התקשורת האנושית, את עולם המדיה והפוליטיקה, ובמשך שנים עשתה הכל כדי "לבלוע" לתוכה את האינטרנט כולו. השנייה לא מסתפקת בשינוי חסר התקדים של הדרך שבה אנו מוצאים מידע, ומתפרסת לכל עבר - מכוניות אוטונומיות, פרויקטים בתחום החלל, ניסיון להאריך את חיי האדם, והרשימה עוד ארוכה להפליא. השלישית מטלטלת כל תחום קמעונאות שהיא קורצת לכיוונו, ובהרף עין הופכת תעשיות שלמות על פיהן.

לשיבושים האלה יש כמובן גם מחיר: פייסבוק והרשתות החברתיות האחרות הפכו לכלי בידיהם של גורמים המבקשים לרסק את הדמוקרטיה המערבית. היא, לצד אלפבית, אחראית לחיסול הפרטיות שלנו במרחב המקוון - ובכלל. אמזון הופכת לנגד עינינו לטיטאן חובק-כל, שירכז בידיו כוח שטרם נראה כמוהו. קשה לראות בכך מצב בריא.

אפל ומיקרוסופט, מנגד, הן חברות שכבר שיבשו את שלהן. כעת הן לא מתמקדות בשינוי העולם, אלא במכירת מוצרים מוכרים, המשתכללים בהדרגה, בשולי רווח נאים. זה משעמם יותר, יוצר פחות בעיות מוסריות שמתבטאות בחקירות רגולטוריות ובזעם ציבורי, ומוכיח שעם כל הכבוד לסיפורים היפים על ענף הטכנולוגיה פורץ הדרך - אפשר גם לשבת בצד, להשתפר ולהשתפר, ופשוט לעשות המון כסף.

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה