גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה היה קורה אם אתם הייתם האסיר Z

מדור הספרים של ליידי גלובס: הפחד הגדול שמרחף על חוף צ'זיל ● נתן אנגלנדר מציג את הגרסה שלו לסיפור של בן זיגייר ● ותובנות החיים של קווי מתאר מתאימות בעיקר לחופשת קיץ

ספרים / צילום: איל יצהר
ספרים / צילום: איל יצהר

על חוף צ'זיל, איאן מקיואן, הוצאת עם עובד, 165 עמ'

הספר. 'על חוף צ’זיל' הוא רומן בכיוון אחד בלבד. העלילה כולה מתנקזת לעבר מגע ששני צעירים חרדים ממנו: רגע המימוש הראשוני, אותו רגע שיא קוסמי של אהבה, תאווה, תקווה, שמחה, עצב, פרו ורבו ומלאו את הארץ. או לא.

אדוארד ופלורנס יוצאים לירח דבש בבריטניה של תחילת שנות ה-60, ובניגוד לכמה מחבריהם, הם לחלוטין חסרי ניסיון מיני. המלון ליד חוף צ’זיל מצטייר ככפרי, אבל עם גינונים. מקום שנעים מאוד להיות בו - בתחילת הקריאה ממש דמיינתי את עצמי שם - אלא אם אתה מוטרד מסיטואציה שמאיימת להתרחש. העניין הוא לא האם רוצים שזה יקרה: ליל כלולות, אז חייבים. אבל איך יהיה, זו השאלה הגדולה. הוא מלא תשוקה, היא מלאת סלידה מרעיון המגע, וכל אחד נתון במצוקתו, לבד. לא חולקים את המחשבות, פשוט לא מעיזים לדבר על כך. והם לא אשמים. האשם הוא אבא אחד, שהרס את הכול, מזמן (מקיואן מקדיש לזה מעט מקום, כמעט מאופק בכתיבה, מטיל פצצה וממשיך הלאה).

צריך לזכור - העלילה מתרחשת בתקופה שבה אנשים עדיין לא התרגלו לחשוב על עצמם כעל תעלומה מרתקת, והתיישבו על ספת הפסיכולוג בטבעיות. הם פשוט היו עצמם, בלי לנתח יותר מדי, ואולי דווקא זה מה שהיה בעוכריהם. הפחד נוכח בהוויה של אדוארד ופלורנס כל הזמן, גיבור שלישי בחלל, ואין להם מושג איך לשחרר אותו.

מקיואן בורא כאן סיפור עדין, מלא בעצב. הוא תופס את נימי הנפש ולא משחרר אותם עד שכל הכאב נספג בין הדפים. הלב יוצא אל השניים, שאם רק היו אומרים מילה אחת, אולי כל מהלך חייהם היה נראה אחרת.

שורה לזכור. "הוא כבש דחף פתאומי של צחוק... קומדיה היא רעל ארוטי" (עמ’ 99).

שורה תחתונה. יפה שתיקה לחכמים, אבל לא לזוגות אוהבים.

 

ארוחת ערב במרכז האדמה, נתן אנגלנדר, הוצאות כתר ומטר, 246 עמ’

הספר. אי שקט גדול, אותה תכונה או מצב רוח שמניעים כל עלילה, מלווה את גיבוריו של נתן אנגלנדר ב'ארוחת ערב במרכז האדמה'. אלא שהמהלכים בספר קלישאתיים ופשטניים, והיתרון הזה די מתמסמס.

הספר מורכב ממספר צירי עלילה של גיבורים הנקשרים זה בזה - הגנרל (אריק שרון, שאינו מוזכר בשמו, אבל כל הפרטים תואמים), אשת סודו, בנה שהופך לשומר בכלא סודי, והאסיר Z, שקודם לכן היה סוכן מוסד. הגנרל הוא זה שמחק את נוכחותו של האסיר מהעולם, וכלא אותו בשומקום מדברי, תחת שומר שהוא בחר. למעשה, הוא לכד את שניהם, וכמו שהאסיר מנסח זאת, אם מישהו היה נכנס לתא ורואה אותם, הוא היה מתקשה לנחש מי מהם לא ראה אור יום יותר זמן. לכאורה יש פה הזדמנות לסיפור מרתק, אבל למרבה הצער בן זיגייר (האסיר X) בגרסת נתן אנגלנדר הוא פחות מסקרן מהמקור.

לאנגלנדר יש, כך נראה, משיכה לעניינים שלא מדברים עליהם בקול רם, אלא שלא תמיד הוא מטפל בהם באותה רמת מיומנות ('המשרד למקרים מיוחדים' היה טוב בהרבה). וכך, בציר עלילתי נפרד, לפחות בהתחלה, אנו מוצאים את פאריד הפלסטיני מעזה שהתחיל חיים חדשים בגרמניה, וחברו החדש, איש העסקים הקנדי ג’ושוע. לכאורה, הקשר בינם לבין הסיפור המרכזי הוא תעלומה. למעשה, אין פה שום מסתורין: הקורא הישראלי מנחש די מהר מה קורה. לא ברור אם גם יתר הקוראים ברחבי העולם מיומנים באותה מידה בעלילות ביטחוניות שהמוסד מעורב בהן, אבל עבורנו זה פיצוחים, ואפילו לא קלויים היטב.

שורה לזכור. "אל תקדיש את כל החיים שלך לאדם אחד. לא משנה אם הוא גיבור או נבל, כשהאדם הזה הולך בסוף, אתה נשאר עם חיים שהם נטולי משמעות" (עמ’ 181).

שורה תחתונה. מתי כבר יכתבו את בן זיגייר האמיתי.



קווי מתאר, רייצ’ל קאסק, הוצאת מודן, 172 עמ’

הספר. קשה להתחמק מזה. כשסופרת שמתגוררת בבריטניה כותבת עלילה על סופרת בריטית, אתה מיד מניח שהיא לא הלכה רחוק מחייה שלה. נכון, הגיבורה גרושה ויש לה שני בנים, והסופרת עצמה נשואה ואם לשתי בנות, אבל זו עדיין אותה טריטוריה מוכרת. וזה מה שמאפשר לה לוותר על בניית עלילה של ממש, לטובת ריכוז הפתקים, המטאפוריים והממשיים, שאספה לאורך חייה.

פיי מגיעה לאתונה כדי להעביר קורס קיץ בכתיבה. למעשה היא מתחילה לעבוד עוד כשהיא על המטוס: בונה את דמותו של הנוסע היושב לצדה כגבר קטן מידות, שזוף לעילא עם פלומת שיער כסופה, וגורמת לו לתת לה את סיפור חייו בחינם. בתמורה היא מפליגה איתו לאיים בתוליים ואוכלת איתו ארוחות. 'גונבת' את זמנו, אבל רק בשביל הידידות, כי לדבריה, היא עם גברים גמרה. היא רק שכחה לספר לו את זה.

כאמור, זה מה שקאסק עצמה עושה לאורך כל הספר: אחרי ש’גנבה’ רגעים וסיפורים מסביבתה, היא בנתה גיבורה שלא מדברת הרבה, אלא עסוקה בלשאוב מאחרים. מהבחירות שלה, ומהאופן שבו היא מגיבה לסיטואציות, משורטטים קווי המתאר שלה. התוצאה עמוסה תובנות על החיים, יחסי נשים וגברים, כתיבה, והנרטיבים שכל אחד בונה לעלילות חייו. הכתיבה יפה, לעתים כמעט פיוטית, אבל הסך הכללי מתאים בעיקר לקריאה בחופשת קיץ.

מצד אחד, מוזרה ההתעלמות מהמשבר הכלכלי הגדול של יוון, ומצד שני, העלילה לא באמת נטועה שם: היא הייתה יכולה להתרחש בעוד הרבה מקומות, או לא לקרות בכלל.

שורה לזכור. "בכתיבה כמו בתשוקה - כשאתה מפנה לה זמן, היא לא באה" (עמ’ 37).

שורה תחתונה. עוד ניסיון של האנושות לפענח את עצמה.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה