גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשחות עם הזרם: איך שירותי הסטרימינג כבשו את העולם

שירותי הסטרימינג כובשים את הצרכנים ברחבי העולם ומשנים את תעשיית הבידור והמדיה כולה ● מבחינת המשקיעים, קשה להתייחס אל תחום המדיה והתוכן כהשקעה סקטוריאלית, ונדרש ניתוח ובחירה במספר מצומצם של חברות עם סיכויים גבוהים לנצח במרוץ התוכן

שידורי ספורט בערוץ ESPN בו שולטת דיסני. / צילום: רויטרס  AI Project
שידורי ספורט בערוץ ESPN בו שולטת דיסני. / צילום: רויטרס AI Project

הגידול בתעשיית הבידור והמדיה עלה מדרגה בעקבות הופעת שירותי הסטרימינג (הזרמת מידע ובעיקר מדיה). שירותי סטרימינג מייתרים תחנות שידור, אנטנות וכבלים, שכן הם מזרימים תוכן ישירות ללקוח על גבי רשת האינטרנט. קיימים שלושה מודלים עסקיים לשירותים אלו, הנבדלים במודל ההכנסות: תשלום חודשי, תשלום תמורת תוכן מוגבל וללא תשלום (מודל הרווח מבוסס על פרסומות), ויש ספקיות המשלבות בין המודלים.

כאשר תנאי המשחק שווים ברמת התשתית, יכולת ההתרחבות של הספקים עוברת למגרש חדש - התוכן. ובעיקר תוכן בלעדי, שהינו הפקטור המשמעותי ביותר בבחירת שירות הסטרימינג. פקטור זה לא נעלם מהמפיקות השונות, כאשר ב-2018 מתוכננות יותר מ-520 סדרות ו/או סרטים חדשים, צמיחה של 7% ביחס ל-2017 וגידול של 50% בכמות ביחס לשנת 2013.

מספר השחקנים בשוק זה בארה"ב עצום - סביב 200 ספקי תוכן. להערכתנו, בהינתן העובדה שרבים מהמשתמשים לא מרוצים (46% לא מרוצים משירותי התוכן שהם מקבלים ו-70% טוענים שהם משלמים עליו יותר מדי), ושהפקטור המרכזי בבחירת השירות הינו התוכן שעלות הפקתו בדרך כלל גבוהה - שוק זה יתכנס למספר שחקניות בולטות, כשאלה בעלות התוכן הטוב ביותר ינצחו. המאבק לא פשוט בכלל, חברות ענק כמו נטפליקס, דיסני ואחרות מבצעות רכישות רבות על מנת להשיג תוכן בלעדי. דוגמה טובה לכך היא הרכישות של לוקאס פילם (מלחמת הכוכבים) ופיקסאר בידי דיסני, או לחלופין גיוס שלישיית "טופ גיר" שנפלטה מרשת BBC לטובת פורמט תוכנית כמעט זהה באמזון פריים.

זרימת הצרכנים לסטרימינג צפויה להימשך

מתחילת 2015 ועד סוף שנת 2017 יותר מ-9 מיליון אמריקאים הפסיקו לרכוש שירותי כבלים, כשב-2017 קצב הנטישה גדל ב-3.4% לעומת שנת 2016. מגמה זו ממשיכה גם ב-2018, כאשר מדיווחי החברות רואים שהן ממשיכות לאבד מנויים: Charter Communications איבדה 122 אלף מנויים ברבעון הראשון; Comcast איבדה 96 אלף; AT&T איבדה 188 אלף מנויים, מה שגרר את סגמנט הווידיאו שלה להפסד של 660 מיליון דולר ברבעון, וזאת למרות צמיחה נאה בשירות הסטרימינג שלה. 70% מהמשתמשים הרשומים לשירות סטרימינג ממשיכים להשתמש בשירותי כבלים.

להערכתנו, מגמת העלייה במחיר שירותי הסטרימינג תימשך, שכן רוב צרכני הסטרימינג עדיין רואים בשירות מוצר משלים ולא מוצר תחליפי. כך, ההוצאה הכוללת של הלקוח הממוצע היא: שירותי כבלים פלוס שירותי סטרימינג פלוס עלויות אינטרנט. להערכתנו יותר ויותר משתמשים יתחילו לראות בשירותי הסטרימינג מוצר תחליפי, עלות הסל תוזל בצורה משמעותית, מה שייתן מספיק מרחב לחברות הסטרימינג להעלות מחירים.

בארה"ב השוק מוצף וקיימות כאמור יותר מ-200 חברות לצפייה ישירה, ביניהן ערוצים פרטיים וחברות כבלים, דוגמת COMCAST אשר מציעה תכנים נוספים דרך Xfinity.com, ומשיקה השנה את ערוץ NBC News בשירות סטרימינג שייעודו הקהל הצעיר, או AT&T שהשיקה את DIRECTTV בסוף 2016 וצברה כמיליון מנויים ב-2017.

סקטור המדיה ותוכן (ott streaming) אינו פשוט עבור החברות הפועלות בו, וגם מצד המשקיעים קשה להתייחס אליו כהשקעה סקטוריאלית, שכן סיכויי השרידות בו נמוכים לנוכח עלויות גבוהות של תוכן. כך, שפיזור סקטוריאלי פחות יעיל למי שירצה להחזיק סל חברות. מצב זה מביא אותנו כמשקיעים לנתח ולבחור מספר מצומצם של חברות שאנו מאמינים כי ינצחו במרוץ התוכן. כלומר בחירה של חברות בפיזור יחסית נמוך ובסיכון יחסית גבוה, כאשר בחירה נכונה אכן צפויה לתגמל אותנו במשחק סכום האפס בין המנצחות לבין אלו שייעלמו. יש להניח כי רק בשלב זה, ולאחר צמצום השחקנים בתחום, ני תן ואולי נכון יהיה להשקיע ברמת הסקטור. 

הדרכים המומלצות להיחשף לסקטור שירותי הסטרימינג

להתמקד במובילות, או לפזר

החברות החזקות שאנו מעריכים כי בידיהן הכלים הנכונים לנצח את מלחמת התוכן הן אלו:

נטפליקס - החברה שהתחילה את דרכה כספריית DVD למשלוח ללקוח, הייתה הראשונה שזיהתה את ההזדמנות שהאינטרנט מספק, והתחילה לפתח שירותי סטרימינג ב-2007. נכון לסוף הרבעון הראשון ב-2018 לחברה 125 מיליון מנויים, וברבעון זה מספר המנויים של החברה עלה על מספר המנויים שרשומים לשירותי טלוויזיה מסורתית.

החברה התחילה לספק את שירותיה מחוץ לארה"ב ב-2010 עם כניסה לקנדה, ומאז הרחיבה את פעילותה ל-189 מדינות, ולמעשה מכסה כ-96% מהגלובוס. בסין החברה פועלת (מנסה לפחות) בשיתוף פעולה עם חברת באידו, וחלק מתכניה משודרים בפלטפורמה IQIYI.

ב-2013 החברה החליטה בצעד נועז לשים דגש על הפקת תוכן מקורי ובלעדי. ב-2017 החברה הוציאה 6 מיליארד דולר על תוכן, והודיעה שתשקיע כ-8 מיליארד דולר ב-2018. נטפליקס מאמצת גישה של 50% תוכן מקורי ובלעדי ו-50% תוכן קנוי, ומתכננת להשיק 80 סרטים/סדרות מקוריים במהלך השנה, וכן בכוונת החברה להשקיע בתוכן לילדים ולהגדיל ספריית תוכן זו ב-50% עד שנת 2020.

בדוח לרבעון השני הציגה החברה רווח של 0.85 דולר למניה, ובכך הכתה את התחזיות ב-0.06 דולר למניה. ההכנסות הסתכמו ב-3.91 מיליארד דולר, 30 מיליון דולר פחות מהציפיות. בנתוני גיוס הלקוחות החברה פספסה, כשבארה"ב גויסו רק 670 אלף מנויים לעומת צפי בשוק ל-1.21 מיליון ותחזיות החברה של 1.2 מיליון. מחוץ לארה"ב גויסו 4.47 מיליון לקוחות למול צפי ל-5.06 מיליון ותחזיות החברה ל-5 מיליון. גם בתחזיות לרבעון השלישי החברה סיפקה נתון נמוך יותר מהציפיות הקודמות, וצופה גיוס של 5 מיליון משתמשים חדשים. 

Disney - בתחילת 2016 רכשה דיסני 33% מחברת BAMTECH עם אופציה לרכוש שליטה בחברה עד 2020. ל- BAMTECH היסטוריה יפה של הצלחה בפיתוח פלטפורמות לסטרימינג לערוצים וחוויית צפייה ייחודית באירועי ספורט. על בסיס הטכנולוגיה של החברה השיקה דיסני את ESPN+ ומתכננת להשיק בעתיד את שירות הסטרימינג שלה.

דיסני שולטת בערוץ הספורט ESPN שכרגע מאבד את קהל המעריצים שלו לסטרימינג. בתגובה החברה השיקה פלטפורמת סטרימינג משלימה לערוץ "ESPN+", הכוללת מעל 10,000 שידורים של אירועי ספורט. בתחום זה ל- ESPN+ יש ניצני תחרות מצד אמזון, כאשר גם פייסבוק וטוויטר מנסות לרכוש זכויות לשידורי אירועי ספורט ישירים.

שירות סטרימינג חדש יושק ככול הנראה בשנת 2019. דיסני הודתה שכרגע התכנים מצומצמים והיא לא מצפה להגיע לפריסה של נטפליקס במהירות, אך מבחינת התוכן היא צופה כי תהווה מתחרה מהותית בזכות פיקסאר, מארוול, לוקאס פילם ועוד. דיסני הודיעה שבתחילת 2019 תסיים את החוזה שלה עם NETFLIX , ותכנייה של זו לא ישודרו בשירות הסטרימינג של החברה.

HULU - החברה נשלטת 60% על ידי דיסני, 30% בידי COMCAST ו-10% על ידי TIME WARNER, כאשר שתי האחרונות נחשבות כשותפות שקטות. לפי הצהרות של דיסני, הולו מיועדת לקהל יעד בוגר יותר. הולו פרסמה שאין בכוונתה לפחות כרגע להתרחב אל מחוץ לארה"ב, ואין בכוונתה להפוך לשחקן מוביל בתחום התוכן המקורי אלא בעיקר לשמש כפלטפורמה.

נציין כי לפני חמישה חודשים הודיעה דיסני על רה-ארגון, ובעצם הכריזה על סגמנט חדש שיתמקד בקו מוצרים ישיר ללקוח. המחלקה כוללת את שירותי הסטרימינג של החברה וכן את ההחזקה בהולו. הדיווחים במבנה החדש יתחילו ברבעון הראשון של 2019.

דרך חשיפה נוספת לענף היא ETF (קרן סל) סקטוריאלית.

קרן הסל IEME - מחזיקה את 10 החברות הגדולות בענף, במשקלות די שווים שבין 4.24% ל-6.4% כאשר הגדולה ביותר היא דיסני ואחריה נטפליקס. סך המשקל של עשר הגדולות מהווה כ-52% מהתעודה, והפיזור הסקטוריאלי עומד על כ-73% מדיה ופרסום וכ-16% IT ותוכנה. עדיין אנו רואים לנכון להיחשף לסקטור על ידי בחירת המועמדות הבולטות, אך אין ספק כי כמו תמיד בחירה בכלי פיזור תוריד את רמת התנודתיות ויש להניח שאת רמת הסיכון גם יחד. 

■ הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות יצירה. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות, והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים