"התפרצות העכברת היא תוצאה של הפרטת חיסוני בעלי חיים"

בוטל החיסון הממשלתי המוזל נגד המחלה • משרד החקלאות: "העדר הנגוע טופל, הועבר משטח המרעה וניתן אישור לחסנו כנגד המחלה"

ד“ר מישל בלאיש/  צילום: גדעון שרון
ד“ר מישל בלאיש/ צילום: גדעון שרון

"התפרצות מחלת העכברת בקנה-מידה כזה והדבקת בני אדם קשורה למשבר בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, והתופעה מצטרפת להתפרצות הכלבת ומחלת בורצלוזיס בעדרי בקר וצאן הגורמת לקדחת מלטה באדם, שעליה התפרסם דוח חמור של מבקר המדינה", כך אומר ל"גלובס" מדען בכיר המכיר את השירותים הווטרינריים, "לי אין ספק שמקור המחלה הם עדרי בקר ברמת הגולן, שלא חוסנו ראוי, ובעקבות כך החיידקים מגיעים מההפרשות שלהם לנחלים ולבריכות ופוגעים בבני אדם. ההתפרצות היא תוצאה של המגמה בשירותים הווטרינריים ומשרד החקלאות להפרטת חיסוני בעלי חיים".

מחלת העכברת (לפטוספירוזיס) מועברת בעיקר על ידי מכרסמים נשאי המחלה, לרוב עכברים וחולדות, אבל גם על ידי בעלי חיים אחרים כמו חזירים. במקרים השכיחים מדובר במכרסמים הניזונים ברפתות ובדירים מהמזון של הפרות והכבשים, ומפרישים על המזון שתן נגוע בחיידק (לפטוספירה), העובר לחיות המשק עם המזון הנגוע. במקרים מסוימים נפגעים וטרינרים ועובדים ברפתות המטפלים בחיות משק. הפגיעה בבעלי חיים מתבטאת בעיקר בהפלות של ולדות ובתסמינים קליניים שונים בפרות ובעגלים.

העברת החיידקים מחיות משק למקורות המים מתרחשת בשתי דרכים: בשתן של פרות נגועות במרעה חופשי בשטח, שבו הפרות מחפשות מזון בעיקר ליד מקווי מים וגדות של פלגים ונחלים; בשפכים של רפתות שאינם מטופלים כראוי ומגיעים לנחלים ולמאגרי מים.

החיסונים סיפקו מידע ובקרה

מלבד חיסוני חובה וטרינריים המבוצעים באחריות המדינה, החיסונים נגד מחלת העכברת היו בעבר בגדר "חיסוני רשות", כלומר, חיסונים שהשירותים הווטרינרים הממשלתיים (שו"ט) בלשכות המחוזיות היו מחסנים בהם את העדרים במחירים מוזלים. מערך חיסוני הרשות המסובסדים גם סיפק לשו"ט את המידע והבקרה על מחלת העכברת ומימדיה.

המנהל הקודם של השירותים הווטרינריים, נדב גלאון, שהיה קודם למינויו הרופא הראשי של אגודת יבוא החיסונים "החקלאית", הוביל מגמה של הפרטה בחיסונים הווטרינריים - ביטול של חיסוני חובה והפסקת סבסוד של חיסוני רשות. כיום יש רק שני חיסוני חובה באחריות ביצוע של השו"ט: מחלת הפה והטלפיים וברוצלוזיס בעדרי צאן. כיום יבוא החיסונים נגד עכברת מתבצע על ידי מספר גופים, ביניהם "החקלאית". במשרד החקלאות אין כרגע מלאי חיסונים לצורכי חירום.

בשירותים הווטרינריים היתה משרה ייחודית של וטרינר בכיר, כאחראי על תחום העכברת והפלות בבעלי חיים. עד לפני כשנה שימש בתפקיד ד"ר מיכאל ברנשטיין, אולם כשיצא לגמלאות לא מונה במקומו אחראי אחר לתחום זה. לאחרונה דווח על מספר גדול של הפלות בעדרי בקר ברמת הגולן, המרמז על התפרצות של עכברת.

 "דיווחים על הפלות חריגות"

לפני כחצי שנה התמנה ד"ר מישל בלאיש למנהל השירותים הווטרינריים, אבל הוא התפטר במפתיע בסוף חודש יולי, ולפי גורם במשרד החקלאות ההתפטרות היתה בין השאר על רקע המדיניות של חיסוני בעלי חיים לאור התפרצויות הכלבת והברוצלוזיס. לפני שבוע, בתמיכת מנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו, מונה כממלא מקומו ד"ר תמיר גושן, שהיה קודם לכן רופא קליני בכיר באגודת "החקלאית" והובא לשו"ט על ידי המנהל הקודם נדב גלאון.

תגובת משרד החקלאות: "עכברת היא מחלה הפוגעת בין היתר בבעלי חיים, ביניהם מכרסמים, חזירי בר, כלבים, תנים, בקר וצאן. בשל העובדה שהקיץ חם ואין מים זורמים, חיידקי המחלה עלולים להימצא במים עומדים בנחלים שסביבם בעלי חיים נגועים.
"יש לציין שעד כה ידוע לנו על אדם אחד בלבד שנמצאו אצלו נוגדני החיידק בדם. בדומה לשאר מדינות העולם המתקדמות, החיסונים כנגד עכברת מבוצעים על ידי רופאים פרטיים.

"אכן בשבוע שעבר הגיעו דיווחים על הפלות חריגות ברמת הגולן בעדר בקר, בשל כך, נלקחו דגימות על ידי הרופא המטפל ונשלחו למכון הווטרינרי. בחלק מהפרות נמצאו נוגדנים כנגד חיידקי לפטוספירוזיס (עכברת), העדר טופל, הועבר משטח המרעה וניתן אישור לחסנו כנגד המחלה.

משרד החקלאות יבצע סקר בדיקת חשיפת בקר ברמת הגולן לקיום נוגדני המחלה וכן ממשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשיתוף משרד הבריאות ורשות הטבע והגנים".

בנוגע למינוי אחראי לתחום ההפלות, בשלב זה המעבדה לבקטריולוגיה ממלאת את התפקיד המדובר. המכון הווטרינרי נמצא לפני שינוי בארגון והנושא יטופל במסגרתו".